Komplett guide til hold av gullbarbe

Gullbarbe, eller messingbarbe (Puntius semifasciolatus) er en fisk som kan gi mye farge til akvariet ditt. Med sin gullfargede kropp stimer denne fisken sammen med andre individer av sin egen art. 

Ikke bare er gullbarber fantastiske å se på, de er også hardføre fisk og enkle å ha med å gjøre. Så lenge du leser deg opp og legger forholdene til rette, vil du helt sikkert lykkes med å holde gullbarber.

Kort fakta om gullbarbe

Vitenskapelig navnPuntius semifasciolatus
FamilieCyprinidae (Karper)
Andre navnMessingbarbe
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 8 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietHele
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Det er ikke rart at gullbarbe har vært en populær art i hobbyen i mange år. Med sin gullbelagte kropp kan de se fantastiske ut, og spesielt i mørkere akvarier. 

Hanner er mer fargerike enn hunnene, men har samtidig flere sorte flekker på den gullbelagte kroppen sin. Hunnen er på sin side større og vil bli rundere ved voksen alder. Hanner kan potensielt få røde mager etterhvert som de vokser.

Gullbarbe er en middels liten stimfisk som vokser til å bli opptil 8 cm lang, selv om mange sjeldent blir mer enn 7 cm.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur20-25°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)5-15

Størrelse og plassering i akvariet

Gullbarbe, eller messingbarbe om du vil, er gode svømmere og vil svømme ivrig rundt i karet. Det krever at du har et kar på minst 80 liter for en liten gruppe, på tross av at de ikke blir veldig store.

I naturen lever gullbarber i elver, så pass på at de i det minste har middels strøm i vannet. Med litt driv i vannet vil de kunne svømme rundt lettere på tross av at du ikke har et veldig stort akvarium (husk å ta dette i betraktning hvis du ønsker et selskapsakvarium).

Gullbarber holder seg for det meste i midtsjiktet, men vil bruke hele karet mye mer enn mange andre akvariefisk.

Planter og innredning

For et akvarium med gullbarbe vil det aller viktigste være at det er en stor åpen plass å svømme på. 

Når det er sagt kommer gullbarber fra elver med mye vegetasjon, så de vil sette stor pris på et plantet kar. 

Her kan du kombinere vanlige planter som anubias og javabregne med flyteplanter. Gullbarber ønsker nemlig ikke altfor mye lys til vanlig, å ha noen flyteplanter vil skjerme noe for belysningen.

Bunnlaget er ikke veldig viktig for gullbarben din, men hvis du ønsker å få frem de flotte fargene best mulig bør du velge en mørk sand. 

Noen eiere av gullbarbe har erfaringer med at de er sjenerte og ikke svømmer livlig i stim. Dette kan komme av flere grunner. Den ene er at de ikke har nok gjemmesteder. Rikelig med gjemmesteder vil nemlig ikke gjøre at stimfisk gjemmer seg, men at de svømmer livlig rundt fordi de vet at de raskt kan komme seg bort dersom de blir utsatt for fare.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Etter en lang fartstid i hobbyen har gullbarbe blitt en hardfør fisk. Likevel vil de trives mye bedre dersom de får vannforhold som passer for dem. 

Dette gjør du ved å sørge for en vanntemperatur på 20 til 25 grader. Du kan potensielt gå en eller to grader lavere enn dette, men du bør ikke gå høyere. Den ideelle temperaturen er nok rundt 22-24 grader.

Det samme gjelder for pH. Du bør helst holde deg et sted mellom 6,5 og 7,5, men det er akvarister som har hatt suksess med gullbarber helt ned til 6,0 og helt opp til 8,0. 

Videre bør vannet ikke være altfor bløtt. Hold deg et sted mellom 5 og 15 gh.

Én eller flere gullbarber

Gullbarber må alltid holdes i en gruppe på minst 6 da de er en stimfisk. Ikke bare er det å svømme i stim et forsvar, men de trenger også å være sosiale. 

6 er en god start, men kjøp heller gjerne en stim på 10-20 om du har mulighet til det.

Hvis du har et kar på 80 liter er nok derimot 6 det meste du kan håpe på. Deretter kan du legge til en fisk for omtrent hver tiende liter. For 120 liter vil det for eksempel gå fint med 10 individer. 

Med andre fisk

Gullbarbe fungerer fint med andre fisk i akvariet da det er en fredelig art. Det eneste du må passe på er at du ikke huser de sammen med for aggressive eller store fisk. 

Vær også oppmerksom på at gullbarbe trives i litt kaldere vann enn mange andre arter. Selv om de er hardføre fisk bør de ikke holdes i akvarier på over 25 grader.

Selv om fisk som koi og gullfisk trives godt i kaldere vann blir disse altfor store og vil mest sannsynlig sluke alle dine gullbarber før eller siden.

Du kan derimot prøve deg på danioer som stjernedanio, leoparddanio eller sebrafisk

Andre alternativer er:

Ved siden av fisk kan du alltid også introdusere forskjellige reker og snegler til et kar med gullbarbe. Her kan vil alt fra eplesnegler til kirsebærreker fungere utmerket godt.

Fôring

Når det kommer til fôring er det verdt å vite at gullbarbe helst spiser i midtsjiktet. Med andre ord bør du fôre med fôr som synker. Her kan pellets av høy kvalitet være et godt alternativ.

Ved siden av pellets bør kostholdet deres også bestå av enten levende-, frossen- eller frysetørket fôr av for eksempel mygglarver.

Fôr de to eller tre ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av to minutter.

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker å få flere gullbarber er du nærmest nødt til å bruke et eget oppdrettskar. Disse spiser nemlig opp både egg og yngel, og fordi de benytter seg av hele karet er dette noe som kan skje fort.

Oppdrettskaret trenger ikke å være like stort som hovedkaret. Her holder det med et kar på 40 liter.

I dette karet bør forholdene være lignende det i hovedkaret. Det holder derimot med en bar bunn eller et sandlag, sammen med javamose eller en mopp som de legger eggene i.

Oppdrettskaret bør enten stå i morgensola, eller få belysning om morgenen, da dette stimulerer til lek.

Når du har lagt alt til rette er det på tide å plassere en hann og en hunn i oppdrettskaret. Fôr de deretter rikelig med frossen- og/eller levendefôr i noen dager, eller til hunnen har lagt egg.

Du bør være relativt raskt med å fjerne de voksne gullbarbene etter at de har lagt egg. I det minste samme dag, men gjerne innen et par timer etter at eggene er lagt.

Etter 2-3 dager har yngelen både kommet seg ut av egget sitt og mest sannsynlig spist det opp. Når det skjer er det på tide å fôre med infusorier 4-5 ganger om dagen.

Etter at de har vokst seg store nok kan du etterhvert gå over til mikroorm eller nyklekt artemia.

Gullbarber er en perfekt start for nybegynnere til akvariefisk. Jeg ønsker deg masse lykke til og håper du trives med de.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo