Komplett guide til hold av ildtetra

Ildtetra (Hyphessobrycon amandae), populært også kjent som ember tetra på engelsk, er en vakker liten akvariefisk som kan passe like godt for nybegynnere som erfarne akvarister.

De er enkle å ha med å gjøre, og ser fantastiske ut i et plantet kar med et mørkt bunnlag.

I denne guiden går jeg gjennom alt du trenger å vite om hold av ildtetra.

Kort fakta om ildtetra

Vitenskapelig navnHyphessobrycon amandae
FamilieCharacidae (Karpelakser)
Andre navnEmber tetra
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 4 år
StørrelseOpptil 3 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Ildtetra kan leve i alt fra 2 til 4 år i akvarier, så dette er ikke nødvendigvis en fisk du forplikter deg til å ha i en årrekke, og det vil naturligvis passe mange. I løpet av årene vil ikke ildtetra vokse til å bli mer enn 3 cm lange, og faktisk sjeldent også mer enn 2,5 cm.

En av de viktigste faktorene for få ember tetra til å leve lenge (ved siden av stabile vannverdier og godt fôr) er faktisk å ha de i et godt plantet akvarium.

Når du først ser en ildtetra blir du mest sannsynlig ikke overrasket over at dette er en av de mest populære artene i hobbyen. Selv om den ikke er helt på nivået til neontetra og kardinaltetra, er de heller ikke langt unna.

Med sin ildrøde farge vil ildtetra se helt fantastisk ut i et plantet kar.

Å se forskjeller på kjønnene er derimot ekstremt vanskelig med unntak når de blir fulle av egg.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet6,0-7,0
Hardhet (GH)6-12

Størrelse og plassering i akvariet

Ildtetra er små stimfisk som ikke blir mer enn 2,5-3 cm lange. Men fordi de er nødt til å være i en stim bør du likevel ikke plassere de i noe mindre enn et kar på 40 liter.

Her svømmer de som regel i midtsjiktet, men kan også bruke en del av tiden sin i toppen av karet. Sørg for at det er mye åpen plass til ildtetraene dine til å svømme rundt.

Planter og innredning

Som jeg så vidt var inne på lenger opp trives ildtetra definitivt best i et plantet kar. Det trenger nødvendigvis ikke å være ekte planter, men om du ønsker å ta den utfordringen kan dette være en perfekt anledning. 

Kombiner gjerne vanlige planter med flyteplanter. En kombinasjon av disse vil gjøre ildtetra mye mer aktive.

Ved siden av planter bør de ikke ha noe mer enn middels sterk belysning.

Selv om bunnlaget ikke har veldig mye å si for ildtetra er de vant til en fin grus eller sand i naturen (eventuelt leire, men det vil du nok ikke ha). Hvordan bunnlag du velger har lite å si for hvordan ildtetraene dine har et i akvariet ditt, men et mørkere bunnlag vil kunne få frem de ildrøde fargene enda bedre.

I tillegg kan du alltid dekorere ytterligere med drivved, røtter og runde steiner.

Ildtetra bør ikke ha for mye strøm i vannet så sørg for å hold det relativt rolig.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Ildtetra vil klare seg fint i vanntemperaturer på alt fra 24 til 28 grader, selv om 25 til 26 kanskje er mer ideelt. 

Videre kan håndterer de en pH på alt fra 6 til 7. Igjen er det forskjell på optimale verdier og hva ildtetra fint kan tåle. Har du mulighet så hold gjerne pH på alt fra 6 til 6,5.

Til slutt er du nødt til å unngå helt bløtt vann da de trives best et sted mellom 6 og 12 gh.

Pass alltid på å måle vannverdiene regelmessig.

Én eller flere ildtetra

Som alle stimfisk er du nødt til å ha ildtetra med flere av sin egen art. Her snakker jeg ikke om 2-3. Det aller minste du bør gå til innkjøp av er 6, men for å få mer ut av arten (de blir mer livlige i større grupper) bør du kjøpe 8-15. 

Det bør ikke være noe problem å ha 8-10 ildtetra i et kar på 40 liter. Skal du ha flere enn dette bør du ha 2 liter for hvert nye individ du introduserer til karet. Om du for eksempel vil ha 20 ildtetra bør du ha et kar på 60 liter.

Med andre fisk

Det viktigste når du vurderer arter å ha sammen med ildtetra er å tenke på at de sjeldent blir mer enn 2,5 til 3 cm lange. Med andre ord er det mange akvariefisk som lett kan sluke de hele.

Videre må vi selvfølgelig alltid vurdere hvor mye plass det er i karet. Om du kan velge mellom nye arter eller gå fra 6 til 10 ildtetra, bør du prioritere en større stim.

Fordi ildtetra spiser i midt- til toppsjiktet kan det være gunstig med en eller flere bunnfisk. Her kan en gruppe metallpansermaller eller en ancistrus sp være gode alternativer. De vil da hjelpe med å holde vannverdiene gode.

Fôring

Akkurat som andre tetraer, og akvariefisk generelt, vil fôret du gir ildtetra bli reflektert i farger og hvordan de har det.

Sørg for å inkludere levende- eller frossenfôr i dietten deres (eventuelt frysetørket). Dette er fôr med mye næring for fisken din.

Husk at ildtetra er små, så du må ikke fôre med noe som er for stort til at de klarer å svelge det helt. Du kan for eksempel fôre med mygglarver og mikroorm. 

Fôr også gjerne med noe flakfôr og pellets. Bare pass på at du ikke fôrer med noe som synker altfor fort, da ildtetra spiser i midt- til toppsjiktet.

Du kan fôre dine ildtetra 2-3 ganger om dagen, så mye du klarer å spise opp i løpet av 1-2 minutter.

Formering og oppdrett

Akkurat som de fleste andre tetraer er det enkelt å drive oppdrett på ildtetra. For en høy overlevelsesrate må du være oppmerksom på at ildtetra ikke vil passe på hverken eggene eller yngelen sin.

Du kan få noe yngel til å vokse opp til å bli store under gode forhold med mange gjemmesteder, men mange av de vil mest sannsynlig bli fôr for de voksne. 

Om du ønsker å ha stor suksess med oppdrett av ildtetra må du ha et oppdrettskar.

Plasser stimen i oppdrettskaret. Her bør det allerede være rikelig med javamose (eventuelt mopp) som hunnene kan legge eggene sine i. 

Når du har flyttet over stimen bør du deretter øke gradene i vannet noe. Øk med én grad om dagen til du har en temperatur i karet på 26-28 grader.

For å øke sjansene for lek kan du også fôre rikelig med levendefôr i denne perioden.

Når eggene er lagt flytter du stimen fra oppdrettskaret til hovedkart. Pass på at du ikke flytter de fra et oppvarmet kar på 28 grader og direkte i et kar på 24 grader. Her bør det i det minste ikke være mer enn 1-2 grader forskjell når du flytter de.

Eggene vil ta 1-2 dager til å klekke og yngelen spiser deretter egget sitt før de blir frittsvømmende. Når det skjer må du fôre rikelig med infusorier. Når de har vokst såpass at de klarer å svelge nyklekt artemia kan du bytte føde. 

Når yngelen har blitt 1,5-2 cm lange kan du flytte de over i hovedkaret (i hvert fall om de ikke kan bli spist av noe annet enn ildtetra).

Vanlige problemer med ildtetra

Det oppstår sjeldent problemer med ildtetra i akvarier. De er hardføre fisk som tåler en del, og er ikke sårbare for spesifikke sykdommer. 

De vil selvfølgelig kunne få sykdommer om de får fôr av mindre god kvalitet, har dårlige vannforhold eller er stresset. Sistnevnte er kanskje det mest vanlige problemet, der eiere bare kjøper 2-3 individer i stedet for en stim på 6-15.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo