En komplett guide til hold av kardinaltetra

Kardinaltetraer er noen av de vakreste artene i akvaristikken. Heldigvis er de også en av de letteste artene å holde, i hvert fall om du gjør noen undersøkelser på forhånd. En stor stim på mer enn ti individer er en veldig bra start. I denne guiden får du alt du trenger å vite om kardinaltetra.

Kort fakta om kardinaltetra

Vitenskapelig navnParacheirodon axelrodi
FamilieCharacidae (karpelakser)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 6 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Kardinaltetra kan fort blandes med neontetra. Førstnevnte har en mer tydelig rødfarge, blir litt større og er mer ettertraktet i handelen. Kardinaltetraer koster litt mer enn neontetra, men de fleste mener det er verdt pengene.

Potensielt en av de aller vakreste akvariefiskene på markedet. Kardinaltetra kombinerer fantastiske blå og rød farger på tvers bortover kroppen.

Det kan være vanskelig å skille kjønnene, spesielt når de er unge. Hunnene har en noe rundere buk, mens hannene er mer strømlinjeformet. 

Når de er voksne kan de bli opptil 6 cm lange, men mest sannsynlig blir de fleste individer 4-5 cm.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet4,0-6,5
Hardhet (GH)0-8

Plassering i akvariet

Kardinaltetra plasserer seg i topp- og midtsjiktet i akvariet. Her stimer de rundt med andre fisk av samme art. De liker litt strøm i vannet, men ikke altfor mye. Et filter som filtrerer 4-5 ganger størrelsen på karet vil være nok.

Størrelse på akvarium

Kardinaltetra er definitivt ikke av de større artene du får i et akvarium. Selv om de kan bli opptil 6 cm, er det sjeldent de blir større enn 4-5. Likevel bør du ha et kar på minst 60 liter, og kanskje enda større fordi de trives så godt i stim. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

I naturen lever kardinaltetra i surt vann. Det er derfor viktig å simulere de samme forholdene i karet ditt. Sikt gjerne på rundt 6,0 i pH, da det kan være vanskelig å holde en stabil pH på så lite som 4,0. 

Videre foretrekker de relativt bløtt vann. Gjerne mellom 2-4 gH, selv om de mest sannsynlig klarer seg fint mellom 0-8 gH. 

Temperaturen bør være så stabil som mulig mellom 23 og 27 grader. Med andre ord må du mest sannsynlig må du ha et oppvarmet kar. I hvert fall med mindre du har karet i et varmt rom.

Én eller flere kardinaltetraer

Definitivt flere. Kardinaltetra er en stimfisk som vil bli veldig stresset om du bare gå til innkjøp av 1-3 individer. Jeg har satt 6 fisk som minimum, men selv da vil du ikke få mest ut av denne arten. De gjør det definitivt best når de er i en stim på 10-20 individer, om ikke enda flere.

Ideelt sett bør du ha 2 hunner for hver hann. Dette har derimot mindre og mindre å se jo større stim du har. Det kan være et problem om du ender opp med 4 hanner og 2 hunner, men om du går til innkjøp av 12 individer vil det nok ha lite å si med mindre du er veldig uheldig.

Med andre fisk

Kardinaltetraer er fredelige fisk og vil ikke forstyrre andre fisk i karet. Det eneste du må være oppmerksom på er at de må kunne tåle de samme vannverdiene, og ikke er for store, eller aggressive fisk. 

I et stort kar kan en kampfisk med et stort slør være perfekt. Den vil mest sannsynlig prøve å jage kardinaltetraene, men i en stor stim (og kar) vil den ikke ha en sjanse til å klare å spise de opp. 

Alternativt kan du gå for stjernedanio, andre tetraer, sommerfuglciklide, sebrafisk, otocinclus, sterbas pansermalle eller en gruppe kuhlii-åler.

Planter og innredning i akvariet

I naturen vil kardinaltetraer leve i ganske så grumsete vann med en mørk bunn. Selv om du mest sannsynlig ikke ønsker et grumsete kar, kan du i det minste etterkomme en mørk bunn.

Å ha flyteplanter, eventuelt noe annet som dekker deler av overflaten, vil kardinaltetra sette stor pris på.

Du bør også ha en rekke gjemmesteder. Om du ikke har et plantet kar kan du innrede med forskjellige røtter, steiner og annet.

Pass på at du ikke har for mye lys i karet ditt. Om du har lys ovenfor bør du ha flyteplanter. I tillegg bør du sørge for å slå av lyset i minst 12 timer av døgnet. 

Fôring

Når det kommer til hva du skal fôre dine kardinaltetra med, anbefaler jeg å gå for noe flakfôr, men også levende og frossenfôr. Å gå for 50-75 % flakfôr og resten med levende eller frossenfôr vil fungere bra for de fleste.

Kardinaltetraene dine vil mest sannsynlig ikke si nei til å bare spise levende og frossenfôr (mygglarver osv.), men om de kun har spist det i en lang periode kan det være vanskelig å få de til å spise flakfôr igjen.

Fôr så mye kardinaltetraene dine klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter 3 ganger om dagen.

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på kardinaltetra kan være utfordrende. Her er du nødt til å ha et eget oppdrettskar om du ønsker å ha et håp om suksess. 

Som vanlig må oppdrettskaret ha stabile vannverdier. Prøv å bestem deg for en pH på mellom 5.0 og 6.0, sammen med en hardhet på vannet mellom 0-5 gH.

Ofte kan det å skru opp temperaturen på vannet sakte men sikkert stimulere fiskene for parring. For eksempel å gå sakte fra 25 til 27 grader i vannet.

I tillegg bør du fôre rikelig med frossenfôr og levende fôr i perioden frem mot når du ønsker at de skal parre. 

Hunnene vil legge mellom 130 og 500 egg på kvelden, og hannene vil gyte over dem i flere timer. 

Omtrent 24 timer senere vil yngelen klekke og leve av eggeskallet for tre til fem dager. Når du ser at de svømmer rundt må du begynne å fôre de med infusorier. Dette kan du gjøre opptil fem ganger om dagen. 

Sørg for at karet er mørkt da yngelen er svært sensitive til lys. 

Få frem de fine fargene

For at dine kardinaltetraer skal få de aller fineste fargene er det noen ting du må være oppmerksom på. Til å begynne med er det viktig at du har stor nok stim, 6 er minimum, men om du vil ha frem de fine fargene så mye som mulig bør du gå til innkjøp av 12-20 individer. Dette er stimfisk, og det er først da de vil føle seg ordentlig trygge.

Ved siden av å ha stabile vannforhold må du sørge for å fôre de med kvalitetsfôr. Gjerne mye frossenfôr og levende fôr som mygglarver.

Til slutt kan det være en fordel å simulere miljøet i naturen. Her tenker jeg spesielt på en mørkere bunn for å få frem de fine fargene enda bedre. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo