Kobbertetra: Guide til hold og stell

Kobbertetra (Hasemania nana) er en fantastisk fin liten stimfisk som stammer fra elver i Sør-Amerika. Disse små fiskene er kjent for å være en av de mest aggressive av tetraene, men med noen justeringer vil de passe godt sammen med en rekke andre arter.

I denne guiden får du vite alt det du trenger for å komme i gang med kobbertetra.

Kort fakta om kobbertetra

Vitenskapelig navnHasemania nana
FamilieCharacidae (Karpelakser)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 8 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis fredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (8+)
Sjikt i akvarietHele
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Kobbertetra har som de fleste fisk, fått navnet sitt ut ifra utseende. Den har en kobber-aktig kropp, med hvite tupper på finnene (på engelsk kalles den for Silver Tip Tetra). 

Det er ganske lett å skille mellom kjønnene. For det første er hannen mer strømlinjeformet, mens hunnen er noe rundere. Videre vil hannen ha en hvit kant på analfinnen, noe hunnen ikke har. Til slutt har hannen også mer intense farger.

Kobbertetra kan potensielt vokse til å bli opptil 5 cm, men det er sjeldent at de blir mer enn 3,5 til 4 cm. Så husk å ha dette i minne før du kjøper de. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)4-15

Plassering og størrelse på akvarium

Kobbertetra benytter seg av hele akvariet, men vil tilbringe det meste av tiden i midtsjiktet. 

Som med de fleste stimfisk trenger kobbertetra god plass å svømme på. Selv om de sjeldent blir mer enn 4 cm lange, bør du derfor gå til innkjøp av et kar på minst 60 liter, da du bør ha 8 eller flere individer.

Om du tenker å ha et artskar kan det fungere med 50 liter også, men det er litt på grensen.

Videre trives kobbertetra godt med middels strøm i vannet. 

Planter og innredning

Som vanlig prøver vi å simulere forholdene kobbertetra er vant til i naturen. Noe som kan være en utfordring er derimot at denne arten både finnes i klare og mørke elver i Brasil. Både med mye og med mindre vegetasjon. Du har dermed flere valg enn vanlig.

Jeg vil derimot anbefale at du går for et plantet kar. Du trenger ikke fryktelig mange planter, men noen slik at de har steder å gjemme seg vil de sette pris på. Det samme kan sies med huler.

Flyteplanter er også noe du bør vurdere, da de ikke er glad i for sterkt lys, og vil trives bedre om de har mulighet til å komme inn i skyggen.

Bunnlaget har ikke altfor mye å si for kobbertetra, men om du velger mørk eller lys sand kan du enkelt introdusere en eller flere bunnfisk senere.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Kobbertetra er sett på som en hardfør fisk i handelen. De tåler temperaturer på mellom 23 og 27 grader celsius, og et stort pekter av ph. I naturen lever de som regel i surere vann på 6,0 til 6,8, men du kan potensielt holde de fra 7,0 til 7,5 også.

Videre foretrekker kobbertetra i det minste noe hardhet i vannet da gh bør ligge et sted mellom 4 og 15. Kobbertetra er en hardfør fisk, så de kan klare seg i opptil 20 gh, selv om anbefalingen er noe lavere.

Til slutt er det som vanlig viktig å tenke på nitrat, nitritt og ammonium. Pass på at du gjør regelmessige vannbytter og tester vannverdiene på tross av at dette er en hardfør fisk.

Én eller flere kobbertetra

Kobbertetra er små stimfisk, og dermed avhengig av å være sammen med flere av sin egen art. Mange vil si at 6 i en stim er nok, men jeg vil anbefale deg og i det minste holde 8 av disse.

Selv om den ikke kan kalles aggressiv, er kobbertetra aggressiv til å være en tetra. De kan for eksempel nappe litt på fisk med lange slør som kampfisk og guppy

For å dempe aggressiviteten utenfor stimen kan du holde en stor gruppe. En stor gruppe betyr alt fra 20 individer og oppover, selv om du vil se stor forskjell ved å gå fra 6 til 12-15 også.

Med andre fisk

Som nevnt ovenfor må du være oppmerksom på at kobbertetra kan nappe på slør, og spesielt om du ikke holder de i store grupper (og med stor nok plass). 

Det viktigste for denne arten er at du prioriterer en stor stim. Vent gjerne med andre arter til du har plass til 12-20 individer.

Samtidig må du være oppmerksom på at selv om kobbertetra potensielt kan bli opptil 5 cm lang, er det sjeldent de blir mer enn 3,5 cm. Så sørg for at du ikke holder de med fisk som kan svelge de hele (en fullvoksen scalare kan være på grensen til å fungere).

Som vanlig vil tetraer gjerne fungere med andre tetraer. Du kan for eksempel holde de sammen med svart fantomtetra, kardinaltetra, neontetra, kongotetra og rødmunntetra.

Noen andre arter som kan passe fint med kobbertetra er:

Ved siden av artene ovenfor kan du også prøve deg på snegler eller reker. Kirsebærreke er et eksempel på en reke som fint kan fungere med kobbertetra (spesielt i en stor nok stim).

Fôring

Kobbertetra er morsomme å fôre da de er svært aktive ved matbordet. Ikke bare det, men de spiser også ivrig det meste de får servert.

Selv om de spiser det de får, betyr ikke det at du bør gi de bare flakfôr eller pellets.

I naturen spiser de det meste de kommer over, og ofte vil de komme over insekter. Dette er derfor noe som bør være en stor del av kostholdet deres.

Kombiner derfor pellets og flakfôr med frossen- og levendefôr.

Fôr to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av to minutter for å unngå at vannverdiene skal bli dårlige.

Formering og oppdrett

Kobbertetra er en middels vanskelig tetra å drive oppdrett på. Det krever som vanlig også et oppdrettskar, ettersom tetraer spiser sine egne egg og yngel.

Sett opp oppdrettskaret med de samme vannverdiene som du har i hovedkaret. Samtidig må du passe på å ha rikelig med javamose eller annet som hindrer foreldrene å spise eggene med en gang.

Et noe mindre kar på 40-50 liter vil fungere fint som et oppdrettskar da de store fiskene ikke skal være her så lenge.

Plasser deretter tre par i oppdrettskaret og fôr de rikelig med levendefôr. 

Hannene vil etterhvert få mer intense farger, mens hunnene vil bli ese ut på grunn av alle eggene.

Når de er klare vil parene leke. Dette skjer som regel på morgenen (ha lyste av om natten).

Hver hunn kan legge flere hundre egg. Spesielt om det er en erfaren hunn som har fått rikelig med kvalitetsfôr.

Etter at de har lagt eggene fjerner du foreldrene med en gang.

Eggene klekkes som regel etter 24 til 36 timer. I etterkant vil yngelen spise av eggesekken i et par dager.

Når yngelen har blitt frittsvømmende må du begynne å fôre med infusorier. 

Etterhvert som de vokser kan du bytte om til mikroorm og artemia.

Fôr minst 4-5 ganger om dagen de første ukene for å at de skal vokse så fort som mulig.

Vanlige problemer med kobbertetra

Selv om kobbertetra er en hardfør fisk, vil de slite med dårlige vannforhold. Det gjelder både når det kommer til temperatur, ph og gh, men også når det kommer til nitritter, nitrater og ammonier. 

Med dårlige vannforhold vil kobbertetra mest sannsynlig utvikle sykdom som hvitprikk eller finneråte over tid.

Du kan alltid benytte deg av medisiner for å prøve å kurere de, men det viktigste er at du holder vannverdiene gode.

Det samme gjelder andre stress-faktorer. Sørg for at du har de i en stor nok stim på minst 8 individer, men helst 12-15 eller flere. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo