Kongotetra: Guide til hold og stell

Kongotetra (Phenacogrammus interruptus) er rett og slett en vakker stimfisk. Ser du etter en stimfisk, men har lyst på noe som er større enn 3-5 cm langt? Da kan kanskje kongotetra være perfekt til ditt akvarium.

Bare sørg for at du leser nøye gjennom denne guiden før du plasserer de i karet. Da vil både du og fiskene dine trives godt.

Kort fakta om kongotetra

Vitenskapelig navnPhenacogrammus interruptus
FamilieAlestidae (Afrikanske tetra)
Andre navnCongo tetra
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 8 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

En kongotetra hann

Når man ser på en stim med kongotetra, er det nesten rart at arten ikke er mer populær enn den er i dag. Dette er rett og slett en fantastisk fin stimfisk med vakre, gull-aktige farger.

Hannen blir desidert mest fargerik, og kan kjennetegnes ved dette, det hvite rundt halefinnen og den lengre ryggfinnen.

Hunnen blir noe mindre enn hannen, og sjeldent mer enn 6 eller 6,5 cm. Hannen på sin side kan bli opptil 8 cm lang.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur23-26°C
pH i vannet6,0-7,0
Hardhet (GH)4-19

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet befinner kongotetra seg som regel i topp- og midtsjiktet. De kommer fra elver i Kongo, så de er vant til å strøm. For å etterligne forholdene bør du derfor sørge for å ha middels til høy strøm og rikelig med oksygen. Det krever naturligvis et godt filter.

Fordi kongotetra er en av de større tetraene (den blir mye større enn for eksempel neontetra), anbefales du til å holde disse i et kar på 200 liter eller mer. Jo større kar du har, jo mer sannsynlig er det også at dine kongotetra blir så store som mulig. De kan nemlig bli over 10 cm i naturen når de har mye bedre plass å svømme på.

Planter og innredning

Det viktigste for kongotetra er at det er rikelig med plass til å svømme. Innredning må derfor ikke ta for mye av plassen. 

Samtidig er de vant til mye akvarieplanter, og for at de skal føle seg trygge er de nødt til å ha noen gjemmesteder.

Et plantet kar er derfor ideelt, hvor du kan kombinere vanlige planter med flyteplanter. Pass på at du ikke kjøper for mange flyteplanter slik at røttene kommer i veien for svømmingen til stimen din.

Ikke bare vil flyteplantene gjøre at kongotetra føler seg tryggere, men det vil også gjøre vannet noe mørkere, som er mer likt med det de er vant til i naturen.

Videre vil et mørkt bunnlag av sand hjelpe til med å få et mørkere kar. 

Til slutt kan du alltid dekorere med huler, drivved, røtter og steiner.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Du har ikke et stor spekter av temperaturer å velge mellom når du skal holde kongotetra. Dette er en av grunnene til at den står oppført som ganske enkel i stedet for enkel, da det ikke er en like hardfør art som en del andre tetraer.

Pass på at du holder temperaturen i vannet på mellom 23 og 26 grader. Der et sted mellom 24 og 25 vil være det mest ideelle.

Du har heller ikke et stort spekter å velge mellom når det kommer til ph. Her tåler de vann fra 6,0 og opptil 7,0. Det beste for dine kongotetra vil derimot være å holde de i litt syrligere vann. Gjerne på 6,0 og 6,3. 

Kongotetra trives videre i vann med noe mineraler i. Altså bør du ikke ha helt bløtt vann med 0 i gh. Sørg for at gh ligger et sted mellom 4 og 19, men helst på den lavere delen av dette spekteret.

Til slutt må du være oppmerksom på at kongotetra er mer var enn mange andre arter for nitritt, nitrat og ammonium. Pass på at du alltid tester vannverdiene dine regelmessig.

Én eller flere kongotetra

Kongotetra er en middels stor stimfisk som er nødt til å holdes sammen med flere av sin egen art for at den skal trives. Selv om du helst burde hatt 20-50 i en stim, er det forståelig om du ikke har et stort nok akvarium til det.

Det absolutte minimum for at kongotetra ikke skal bli for stresset er 6 individer, men til et kar på 200 liter vil det gå fint med 8-10 også. Gå derfor helst for 8-10 individer.

Selv om hannen ser best ut, kan det skape problemer om det er for mange hanner. Da vil hunnene fort bli utsatt. Om du klarer å skille kjønnene kan du potensielt prøve å ha bare hanner, selv om 1 til 2 hunner for hver hann mest sannsynlig vil være et bedre valg.

Med andre fisk

Kongotetra går fint med en rekke andre fisk. Bare sørg for at vannverdiene samsvarer, samtidig som fisken er nødt til å tåle litt strøm i vannet.

Noen eksempler på fisk du kan ha sammen med kongotetra er:

Fôring

Kongotetra er enkle å ha med å gjøre når det kommer til fôring. De er raske til matfatet og vil spise alt fra flakfôr og pellets til levende- og frossenfôr. 

Faktisk kan andre arter i karet potensielt få problemer med å få i seg nok mat ettersom kongotetraene er så raske til å spise.

Fôr dine kongotetra to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av to minutter. 

Å kombinere 50/50 flakfôr eller pellets og levendefôr (eventuelt frossenfôr) er en sikker vinner for å få best mulig farger ut av fiskene dine. I naturen spiser de tross alt for det meste insekter.

Formering og oppdrett

Akkurat som for mange andre tetraer, er kongotetra mulig å drive oppdrett på. Igjen vil du derimot se størst suksess dersom du har et eget oppdrettskar. Kongotetra passer nemlig hverken på eggene og yngelen, og vil spise opp det de får tak i.

Du kan alltid prøve å legge javamose, og samtidig sørge for en rekke andre gjemmesteder i hovedkaret. På den måten kan det hende du får et par nye kongotetra til stimen din for hvert kull. Av de 300 eggene hver hunn legger vil du derimot være heldig dersom bare 3-4 blir fullvoksne.

Å velge et oppdrettskar vil derfor være det mest naturlige om du ønsker å få en større stim, eller prøve å selge arten.

I oppdrettskaret kan vannforholdene være de samme som i hovedkaret, med unntak av at temperaturen i det minste bør stå på 25 grader celsius. Pass også på at du har javamose eller noe annet på bunnen for å gjemme eggene.

Oppdrettskaret kan være mindre en hovedkaret, og trenger ikke å være på mer enn 80-100 liter. De store kongotetraene skal uansett ikke være der i mer enn noen dager.

I perioden opp mot forsøket på å få yngel bør du fôre rikelig med levendefôr. 

Når du har gjort det plasserer du minst to hunner og 1-2 hanner i karet. Sørg for at du ikke har på lys om natten. Når de får sollys om morgenen (eller når du skrur på lyset igjen) vil du mest sannsynlig begynne å leke.

Hannen vil danse for hunnen, før hunnen går ned til javamosen.

Denne prosessen kan holde på i flere dager. Bare pass på at du ikke har de så lenge i karet at de klarer å spise opp mange egg.

Eggene klekker ikke før det har gått 5-6 dager. På den tiden har hver hunn som regel lagt mellom 200 og 300 egg.

Før eggene klekker bør du allerede ha flyttet de voksne kongotetraene ut av karet.

Yngelen vil først spise av eggsekken sin, før de deretter blir frittsvømmende. Når dette skjer må du begynne å fôre de med infusorier flere ganger om dagen (gjerne 4-5 ganger).

Ettersom de vokser kan du deretter gå over til mikroorm og nyklekket artemia.

Vanlige problemer med kongotetra

Kongotetra er ikke utsatt for noen spesifikke sykdommer. De kan naturligvis få hvitprikk, som er det mest vanlige. Hvis de får dette er det mest sannsynlig fordi de har vært stresset over en periode. Da er du nødt til å se på om du har gjort noe “feil”. Er vannverdiene som de skal være? Inkludert nitritt, nitrat og ammonium? Er stimen og karet stort nok? Dette er bare noen av faktorene som kan føre til stress.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo