Metallpansermalle: Guide til hold og stell

Metallpansermalle (Corydoras aeneus) er en av de mest populære bunnfiskene i hobbyen. Kanskje ikke så rart, da de både er morsomme å se på der de svømmer bort over bunnen i stim, samtidig som de er enkle å holde.

Merk at selv om denne arten er kategorisert som enkel, er det viktig at du sørger for at du tar vannverdier og stell av metallpansermalle seriøst. All fisk vil mistrives og dø dersom de ikke blir tatt godt vare på. I denne guiden kan du lære alt du trenger å vite for å komme i gang med denne arten.

Kort fakta om metallpansermalle

Vitenskapelig navnCorydoras aeneus
FamilieCallichthyidae (Pansermaller)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 25 år
StørrelseOpptil 7,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Metallpansermalle er ikke av de mer fargerike fiskene du finner i hobbyen, men er fortsatt en morsom art å holde. De vokser til å bli opptil 7,5 cm, selv om 6-7 cm er mer vanlig, der hannen blir aller størst. 

Det er ikke veldig lett å se forskjell på kjønnene før metallpansermalle har nådd voksen alder. Hunnen vil da bære på egg og bli en del rundene, mens hannen er mer strømlinjeformet.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur21-27°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)2-10

Plassering og størrelse på akvarium

For en gruppe på 5-6 metallpansermaller bør du ha et akvarium på minst 80 liter, selv om 100 vil være enda bedre. Pass på at det er nok areal på bunn for denne fisken. Her bør ikke mesteparten av literne være på grunn av høyden på vannet da metallpansermalle nemlig er en bunnfisk.

Planter og innredning

Fordi metallpansermalle nesten bruker all tiden sin på bunnen av karet vil bunnlaget være viktig. Hvis du kan, bør du unngå et bunnlag av skarpe stein. Dette kan potensielt skade barbellene til fisken. Sand er en sikker vinner, selv om det alltid er mulig å velge runde småstein også dersom du skulle ønske det.

Videre bør metallpansermalle helst ha et plantet kar. De elsker å kunne tilbringe en del tid i skyggen av disse plantene. Både “vanlige” planter som anubias, samt flyteplanter vil være gode løsninger for metallpansermalle.

Selv om disse kommer fra elver i Amazonas bør de ikke ha altfor sterk strøm i vannet. Her vil lav til middels strøm og rikelig med oksygen fungere fint.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Vanntemperaturen i karet bør ligge stabilt et sted mellom 21 og 27 grader celsius.

Når det kommer til ph kan det variere litt. Hvis din metallpansermalle kommer fra naturen, ønsker de mest sannsynlig et litt surere vann med en ph på 6,0 til 6,8. Om de derimot kommer fra oppdrett vil de ofte heller foretrekke 7,0 til 7,5. 

Videre bør ikke metallpansermalle ha altfor hardt vann. Hvis du prøver å holde gh mellom 2 og 10 bør de være fornøyde.

Én eller flere metallpansermalle

Selv om metallpansermalle er en bunnfisk er de altså en stimfisk, og du det er viktig at du behandler de som det. Disse bør helst gå sammen i grupper på 6 eller flere for å trives, selv om en del akvarister holder de i så små grupper som 3. 

I naturen svømmer de langs bunnen i elver i stimer på mer enn 100, så det er definitivt en art som trives med mange av sine egne.

Med andre fisk

Når det kommer til andre fisk vil du ha få problemer med metallpansermalle. Denne fisken er fredelig og fungerer med all annen fredelig fisk som passer til vannverdiene. Det betyr blant annet at det ikke bør være altfor hardt vann.

Annen stimfisk for midt- og toppsjiktet er populære valg å holde sammen med metallpansermalle.

Merk at du også kan ha annen bunnfisk sammen med metallpansermalle. Det gjelder for eksempel kuhlii-ål og ancistrus sp. Det eneste du må være oppmerksom på er at du har et stort nok kar, da det vil bli for mange fisk om du ikke har et kar på mer enn 80-100 liter.

Noen eksempler på arter du bør unngå er Jack Dempsey og oscar. Begge disse blir nesten alltid for store og aggressive for de små metallpansermallene.

Labyrintfisk som for eksempel paradisfisk kan fungere i større kar på tross av at det er en semi-aggressiv art.

Fôring

Enkelte tror at metallpansermalle fint klarer seg ved å spise rester du fôrer de andre fiskene i karet med. 

Dette er feil.

Metallpansermalle er flinke til å rydde bunnen for rester, men det vil ekstremt sjeldent være nok for dem. 

Metallpansermalle er i hovedsak kjøttetere og trenger rikelig med animalsk protein. De kan spise noe grøntfôr, men dette bør ikke være grunnlaget for kostholdet deres.

Fôr for eksempel med synkende pellets, sammen med levende- og frosne røde mygglarver. Det finnes også en del frysetørket fôr nå som du kan fôre med. Denne prosessen gjør at fôret beholder alle næringsstoffene, samtidig som bakterier og parasitter som regel blir drept.

Fôr dine metallpansermaller to ganger om dagen, så mye de klarer å spise i løpet av to minutter. 

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på metallpansermalle er ikke vanskelig, men krever et oppdrettskar om du ønsker at flest mulig yngel skal vokse opp. Metallpansermalle passer nemlig ikke på hverken eggene eller yngelen sin, og legger de bare rundt i karet (ofte på steiner, blant planter og lignende).

I oppdrettskaret kan du ha de samme vannverdiene som i hovedkaret. Sørg samtidig for at du har flere hunner enn hanner. Det kan du se ved at de blir noe rundere når de er fulle av egg.

Om ingen av dine metallpansermaller er runde rundt magen, er de mest sannsynlig ikke klare til å legge egg enda. Da kan du fôre de med levendefôr i en periode.

Når du er ferdig plasserer du noen hunner og et par hanner i oppdrettskaret, og etter at de har lagt egg tar du de ut igjen så fort som mulig for at eggene ikke skal bli spist.

Eggene klekker deretter etter 4-5 dager. Når de har spist opp eggesekken sin (det tar som regel 1-2 dager) er det på tide å fôre med mikroorm eller infusorier.

Fôr gjerne 4-5 ganger om dagen i et par uker for at de skal vokse så fort som mulig.

Pass på vannverdier som nitritt, nitrat og ammonium når du oppdretter yngelen. Det er nemlig fort gjort at disse verdiene blir for høye når du fôrer ofte. Sørg for at du gjør små daglige vannbytter i noen uker for å være sikker på at alt skal gå bra.

Vanlige problemer med metallpansermalle

Dessverre er mange metallpansermaller underernærmte i dyrebutikker. Hvis du kjøper individer som nærmest har en kollapset mage vil sannsynligheten for at de ikke overlever de første ukene i sitt nye akvarium være ganske så stor. For at de mest sannsynlig skal overleve bør du velge individer som er godt fôret.

Videre velger mange å kjøpe et par av disse, eller bare én av forskjellige type corydoras (metallpansermaller). Det teller ikke å kjøpe 1-2 av 4-5 ulike typer og kalle det en stim. For at de skal trives må du i det minste ha 5-6 individer. Husk at i naturen så lever disse i grupper på over 100 individer.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo