Odessabarbe: Guide til hold og stell

Odessabarbe (Puntius ticto) er en fantastisk stimfisk til akvariet. Med sin intense rødfarge kan de lyse opp ethvert akvarium, og med et plantet kar, vil de se helt utrolige ut.

Odessabarbe er en enkel akvariefisk å holde, men som med alle fisk, er du nødt til å ta visse forhåndsregler for at de skal ha det bra og vise seg fra sin beste side.

Kort fakta om odessabarbe

Vitenskapelig navnPuntius ticto
FamilieCyprinidae
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 8 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
StimfiskJa (8+)
Sjikt i akvarietHele
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Odessabarbe er en middels stor stimfisk som blir opptil 8 cm lange. Disse barbene kommer en en flott fargerik drakt. Spesielt hannene har en intens rødfarge ettersom de vokser opp. Hunnene på sin side er noe mer nøytrale hvis vi sammenligner kjønnene.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur14-26°C
pH i vannet6,0-7,0
Hardhet (GH)4-10

Plassering og størrelse på akvarium

Odessabarbe er ikke verdens største akvariefisk, men en middels stor stimfisk som trenger godt med plass å svømme på. Det betyr at du bør gå til innkjøp av et akvarium til 200 liter eller større.

Odessabarbe svømmer ivrig rundt i hele karet, men vil bruke det meste av tiden sin i topp- og midtsjiktet. 

Planter og innredning

I naturen har odessabarbe mye vegetasjon rundt seg. Dette er noe du bør prøve å etterligne så mye som mulig i ditt akvarium. Bare pass på at du ikke ødelegger for mye av plassen de har til å svømme på. Å plante i bakgrunnen vil ofte være nok med mindre du har et stort kar.

Akvarieplanter hjelper ikke bare for at dine odessabarber skal føle seg tryggere, men det vil også se fantastisk ut når stimen svømmer foran de. 

Bunnlaget har ikke altfor mye å si for odessabarbe, men om du ønsker å få frem fargene enda mer tydelig kan du velge mørk sand.

Videre kan du selvfølgelig dekorere med alt fra drivved til steiner, røtter og andre dekorasjoner. Bare pass på at de ikke mister for mye plass å svømme på.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Odessabarbe er en relativt hardfør fisk som tåler et spekter av vanntemperaturer. Disse kan fungere i kaldtvannsakvarier (altså akvarier uten oppvarming) og opptil 26 grader celsius. De fleste vil derimot gjerne finne et sted mellom 20 og 25 grader celsius som passer dem godt.

Når det kommer til ph har du ikke et like stort spekter å velge ut ifra. Her må du holde deg innenfor 6,0 og 7,0 (selv om noe over 7,0 kan fungere), hvor det idelle ligger et sted mellom 6,2 og 6,7. 

Videre er odessabarbe glad i litt mineraler i vannet, men ikke altfor mye. Her bør du sikte på å holde det relativt stabilt mellom 4 og 10 gh.

Én eller flere odessabarbe

Definitivt flere. Odessabarbe er en stimfisk som er avhengig av å ha mange av arten sin rundt seg for å trives. Hvis du går til innkjøp av 4-5 odessabarber vil du mest sannsynlig ikke få den oppførselen du håpet på.

Om du derimot kjøper 8-20, vil du få en mye mer aktiv fisk som har nok med å svømme rundt i stim. De vil da være mye mindre sannsynlig til å pirke borti andre arter i akvariet.

En stim på 8-10 individer vil klare seg fint i et kar på 200 liter.

Med andre fisk

Fordi odessabarbe er en fredelig, middels stor stimfisk har du en god del å velge mellom når du skal finne andre fisk til karet ditt. Så lenge du har en stor nok stim vil ikke finnenapping være et problem, så selv fisk som scalare kan fungere her. Det samme gjelder annen fredelig stimfisk, bunnfisk og enkelte guramier.

En del andre tetraer og danioer kan også fungere utmerket fint.

Fôring

Odessabarber er altetere, men spiser i hovedsak insekter i naturen. Det betyr at du ikke bare bør fôre med flakfôr og pellets. Her bør du regelmessig inkludere frossen- og helst levendefôr. Sistnevnte er viktig for at du skal få frem de flotte fargene til odessabarbe så godt som mulig. Det vil også gjøre at fisken din får en bedre helse, og kan stå bedre imot sykdommer.

Fôr odessabarbe to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av 2 minutter.

Vær oppmerksom på at odessabarber er ivrige spisere. Her går fôret ned på høykant, og tregere fisk kan potensielt få problemer med å få i seg nok fôr. 

Hvis du for eksempel har bunnfisk, er det viktig at du fôrer med sykende fôr til disse samtidig som du fôrer odessabarbene dine. På den måten vil alle i karet få nok mat.

Formering og oppdrett

Formeringen til odessabarbe fungerer på samme måte som mange andre arter i hobbyen. For best suksess bør du ha to forskjellige kar. Ett hovedkar og ett oppdrettskar.

Hvis du prøver å få egg og yngel i hovedkaret vil du sjeldent klare å få de til å vokse opp. Det er rett og slett fordi de voksne i karet vil spise de opp. Foreldrene passer nemlig ikke på hverken eggene eller yngelen sin etter at de er lagt.

Hvis du i det hele tatt skal ha et håp om at noe av yngelen skal vokse opp i hovedkaret er du nødt til å ha veldig mye planter. Det inkluderer alt fra javamose til javabregne osv.

For å lykkes med å få mange voksne individer må du derimot flytte dobbelt så mange hunner som hanner til et oppdrettskar. 

Som vanlig bør du fôr rikelig med levendefôr opp mot denne tiden.

Fiskene vil danne par. Deretter vil hunnen legge eggene i javamose (eller noe lignende du har på bunnen) før hannen gyter over de. 

Når dette er over har foreldrene gjort jobben sin og må fjernes så fort som mulig.

Selv med javamose, kunstgress eller lignende vil de kunne begynne å spise noen av eggene hvis de er for lenge i oppdrettskaret.

I løpet av et par dager vil eggene klekke. Når yngelen har spist opp eggsekken sin og har blitt frittsvømmende må du begynne å fôre de med infusorier. Hvis du vil at de skal vokse så fort som mulig bør du fôre 5 ganger om dagen. Om det ikke er så farlig for deg holder det med 3.

Når de blir større kan du bytte over til mikroorm, før de senere blir store nok til å bli flyttet over til hovedkaret.

Vanlige problemer med odessabarbe

Odessabarbe er en relativt hardfør fisk som ikke er skjør for noen spesifikke sykdommer. Den vil derimot, som de fleste andre akvariefisk, kunne få hvitprikk, og gjerne hvis den er under stress. Sørg for at du behandler fisken din så godt som mulig, slik du senker risikoen for at dette skal skje. Alternativet da er ofte å benytte seg av medisiner for å gjøre de bra igjen.

Pass godt på vannverdiene dine, og test regelmessig om det er for mye nitritt, nitrat og ammonium i vannet. Hvis dette er høyt vil fisken din bli syk og død.

Et annet vanlig problem med stimfisk er at eieren går til innkjøp av for få individer. Odessabarbe klarer seg ikke bra med 2-3 andre av sin egen art. Kjøp i det minste 8, men en stim på 15-30 vil både være mye bedre for de, og mye flottere å se på.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo