Oscar: Guide til hold og stell

Oscar er ikke bare en fantastisk fisk å se på, men den har også masse personlighet. Da er det ikke så rart at den har blitt så populær som den er i hobbyen i dag.

Før du går til innkjøp av en oscar må du derimot ta en rekke forhåndsregler. I hobbyen er oscar sett på som en ganske vanskelig fisk å holde, så du er nødt til å legge forholdene godt til rette for å oppnå suksess. I denne guiden kan du lære alt du trenger for å komme i gang.

Kort fakta om oscar

Vitenskapelig navnAstronotus ocellatus
FamilieCichlidae (Ciklider)
Andre navnOskar
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 15 år
StørrelseOpptil 35 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet350 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradGanske vanskelig

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Oscar fisk kommer i en rekke forskjellige farger. Den mest vanlige fargekombinasjonen er mørk, kombinert med oransje markeringer. 

Dette er en stor akvariefisk som kan vokse til å bli opptil 35 cm lang. Selv om de sjeldent blir mer enn 30-35 cm lange, kan de potensielt vokse til 45 cm. Dette vil derimot avhenge av å ha et enormt kar (på flere tusen liter), rikelig med fôr og gode gener.

Det er også verdt å vite at oscar kan vokse svært fort. Under idelle forhold kan de vokse 2 cm hver måned, eller opptil 20 cm i løpet av det første året.

Det er nærmest umulig å se forskjell på kjønnene til oskar fisk før de har dannet par. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter350 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)5-20

Plassering og størrelse på akvarium

Oscar er en stor akvariefisk som trenger godt med plass. Noen mener at et kar på 200 liter fungerer, men da vil den potensielt ha vansker for å svømme fritt rundt når den vokser seg stor.

Gå til innkjøp av et kar på minst 350 liter, så kan du potensielt ha 1-2 andre fisk med den også. Om du har planer om å holde enda flere fisk i karet bør du oppgradere til 400, 500 liter eller mer.

Vær oppmerksom på at oscar kan hoppe ut av karet, eller få andre fisk til å gjøre det. Det er derfor lurt å ha et lokk. 

Videre kommer oscar fisk fra elver i Sør-Amerika der de er vant til en del strøm i vannet. Du bør derfor også ha middels til sterk strøm i akvariet ditt.

Planter og innredning

Når du skal dekorere for oscar må du tenke på hvordan fisken har det i naturen. Her kommer de fra elver i Sør-Amerika, med noe vegetasjon, steiner, røtter og drivved på bunnen. I akvariet kan du prøve å etterligne dette.

Selv om solen gjerne står på i naturen bør ikke oscar ha for sterkt lys. Det blir nemlig ikke like lyst i elven som i akvariet, ettersom vannet er mye mørkere. 

Oscar er territoriale så det kan være lurt å seksjonere opp akvariet ditt dersom du planlegger å ha flere fisk. Her kan du inkludere mindre barierer som drivved, steiner og planter. Vær ekstra forsiktig med planter ettersom oscar er glad i grave rundt i bunnen. Det betyr at plantene fort kan bli borte.

Mange oscar eiere velger å ha falske planter med vekter på for at de skal holdes på plass. Det er også lurt å ha større deler av drivved og stein om du ikke ønsker at oscar skal klare å flytte rundt på det.

Hver oscar setter også stor pris på å ha en hule den kan gå inn i.

Når det kommer til bunnlag er det tryggeste å velge sand. Som nevnt vil de til tider grave i bunnlaget på leting etter mat, og skarp stein kan potensielt lage sår. Sår kan igjen bli infisert, noe som er en unødvendig risiko å ta.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Oscar kommer fra tropiske vann i naturen og trives best med en temperatur på mellom 23 og 27 grader celsius.

Videre bør ph hest ligge rundt nøytralt, og i det minste et sted mellom 6,5 og 7,5. De bør ha noe mineraler i vannet, som betyr at gh bør være mellom 5 og 20.

Sørg for at du holder nitrat, nitritt og ammonium i sjakk. Dette gjør du ved å ha et sterkt filter, samtidig som du gjør regelmessige vannbytter.

Én eller flere oscar

Oscar fisk klarer seg fint alene, men så lenge du har et stort nok kar kan de også gå fint med flere av sin egen art. Her er det derimot viktig at du både har et stort kar, og helst seksjonert ut naturlige territorier med innredning.

For et kar på 350 liter er det gjerne nok med to oscar. Deretter kan du legge til én oscar for hver 100-150 liter.

Med andre fisk

Jack Dempsey er en mulig akvarievenn til oscar

Oscar er ikke bare ganske aggressive, men de er også en av de største populære akvariefiskene i hobbyen. De fleste fisk som får plass i munnen til en oscar, vil som regel til slutt også ende der.

Noen forslag til fisk du kan holde sammen med oscar er:

Husk at oscar fisk vokser svært fort. Å plassere en ildbuk eller blå acara med en oscar i samme alder, kan bli et problem, ettersom sistnevnte plutselig har vokst til å bli 25 cm innen et år.

Pass på at du har et stort nok kar dersom du vurderer å holde oscar med annen fisk. I et 350 liter kar kan det for eksempel være nok med en oscar, en blå acara og en ildbuk. Deretter bør du legge til 50-75 liter for hvert individ av gullsøm, severum og Jack Dempsey, og 100-150 liter for ytterligere oscar og gibbiceps.

Jo større er alltid bedre, og vil redusere sannsynligheten for altfor mye aggresjon.

Enkelte større stimfisk kan potensielt fungere, men her vil risikoen være større enn for forslagene ovenfor. Du kan prøve deg på en middels stim (8-12 individer) av kongotetra, praktbarbe eller gullbarbe om du har veldig lyst på stimfisk.

Husk alltid å ha en plan b når du holde så store og aggressive fisk som oscar. 

Fôring

Selv om oscar står oppført som en alteter spiser de i hovedsak kjøtt i naturen. Det er bare hvis de ikke får i seg nok fôr at de vil spise på små planter og lignende. 

Her går det meste i insekter, mark, reker og andre småkryp som befinner seg i elven. De spiser derimot ikke så mye fisk, så kostholdet bør ikke bestå av en høy andel av dette.

Å holde reker som kirsebærreke eller amanoreke vil føre til at de blir spist, i hvert fall med mindre du har en veletablert koloni oscar ikke klarer å komme til.

Du kan for eksempel fôre 50 % (eller mindre) av gangene med flakfôr og pellets. De resterende fôringene bør bestå av frossen-, frysetørket-, og/eller levendefôr av reker og insekter, og eventuelt noe fisk.

Hvis du ønsker å gi din oscar fisk (levende), bør du alltid holde de i karantene i minst 14 dager. Eventuelt om du driver oppdrett av en type fisk selv. På den måten er det minst sannsynlighet for at den får i seg parasitter.

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på oscar er sett på som vanskelig. Ikke bare er arten kresne på hvem de skal parre seg med, men yngelen vil vokse raskt og vil kreve en enorm plass.

Til å begynne med er det viktig å være inneforstått at bare fordi du har en voksen hann og en hunn, er det ikke sikkert at de vil danne et par.

Hvis du ønsker at dine oscar skal få yngel må du enten kjøpe et allerede dannet par, eller kjøpe et gruppe, for deretter å plukke ut paret.

For å stimulere til lek kan du enten skru ned temperaturen i karet til 22-23 grader celsius (sakte), eller gjøre små kaldtvannsbytter som får temperaturen ned til det samme sjiktet. Du kan også sprinkle litt vann på toppen av karet.

Oscar fisk parrer seg nemlig i regntiden, og ved å gjøre dette vil du stimulere til lek.

De legger som regel eggene sine på flate steiner, men de kan også bli lagt på andre flate områder. Hunnen kan legge over 1000 egg for hver gang, så her kan du fort få et plass-problem.

Både hannen og hunnen vil beskytte både egg og yngel under denne perioden, og blir svært territoriale. All fisk som er i nærheten vil bli jaget bort.

I løpet av 2-3 dager vil yngelen klekke, før de etter noen dager til blir frittsvømmende. Nå må du sørge for å fôre rikelig med artemia eller mikroorm, gjerne 4-5 ganger om dagen. 

Vanlige problemer med oscar

Det mest vanlige problemet med oscar fisk er at eiere ikke vet hvor store de blir og hvor fort de vokser. De kjøper et en fisk på 5-8 cm i butikken, og etter 10 måneder har de en fisk om er over 25 cm stor. Det er viktig at du holder de i et stort nok kar slik at de trives.

Det er også mye vanskeligere å holde gode vannverdier når man har et lite kar. Det kombinert med at du fôrer for mye vil fort føre til at nivåene av nitrat, nitritt og ammonium når et dødelig nivå.

Videre byr både det at det er en relativt aggressiv fisk, og størrelsen på enkelte problemer. Hvis du er helt ny til ciklider bør du tenke deg to ganger om før du plasserer denne sammen med flere andre arter.

Til slutt er oscar en relativt hardfør fisk når det kommer til sykdommer. De kan derimot få HLLE (hole in the head) sykdommen akkurat som andre større ciklider som diskus og flowerhorn. Dette kan du som regel unngå ved å holde vannverdiene gode og fôre med kvalitetsfôr.

Hvitprikk er en annen sykdom som kan forekomme, spesielt under stress. Hvis dette skjer vil de utvikle små hvite prikker på sidene. Dette er svært smittsomt men kan kureres ved hjelp av medisin eller ved å skru opp temperaturen til 29-30 grader i 3-4 dager.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo