Rødmunntetra: Guide til hold og stell

Rødmunntetra (Hemigrammus bleheri) er en fantastisk stimfisk du ikke finner i alle akvarier. Ikke bare ser de eksepsjonelt bra ut, men de er ganske enkle å holde også. I hvert fall så lenge du tar visse forhåndsregler.

I denne guiden får du all den informasjonen du trenger for hold av rødmunntetra.

Kort fakta om rødmunntetra

Vitenskapelig navnHemigrammus bleheri
FamilieCharacidae
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 6 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietMidt- og bunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Rødmunntetra ser rett og slett fantastiske ut. De har det karakteristiske røde hodepartiet, en sølv-grå kropp og en hale med svarte og hvite striper. Det er ingen tvil om at denne fisken skiller seg ut i akvariet.

Rødfargen på hodet er en indikasjon på hvor bra fisken din har det. Hvis den trives godt vil den være sterk. Hvis ikke kan den bli mer rosa, eller nærmest går.

Merk at dette kan skje med en gang du plasserer de i et nytt kar fordi de er stresset. Hvis det derimot varer over lengre tid har du kanskje gjort noe feil.

Å se forskjell på kjønnene er ekstremt vanskelig når det kommer til rødmunntetra. Og når de er små er det umulig med det blåtte øye. 

Etterhvert som de blir modne blir derimot hunnen noe rundere enn hannen, men selv da kan det være vanskelig å skille de. Begge kjønnene blir som regel opptil 5 cm lange. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur23-26°C
pH i vannet5,0-6,5
Hardhet (GH)1-10

Plassering og størrelse på akvarium

I motsetning til mange andre tetraer som kongotetra, befinner rødmunntetra seg ofte i det nedre midtsjiktet. Noen vil faktisk også si midt- og bunnsjiktet. 

Selv om rødmunntetra ikke blir mer enn 5 cm lang, må du fordi den er en stimfisk, i det minste holde de i et kar på 80 liter.

Planter og innredning

I naturen kommer rødmunntetra fra Sør-Amerika, nærmere bestemt ulike elver i Amazonas. De vil derfor trenge middels strøm i vannet og et godt filter.

Et godt plantet kar er viktig for rødmunntetra, da de setter pris på å ha vegetasjon å kunne gjemme seg blant. Du bør også ha noen flyteplanter ettersom de foretrekker et noe mørkere vann.

For å gjenskape forholdene i naturen bør du helst velge et mørkere bunnlag, men lys sand eller runde stein fungerer også.

Ved siden av dette kan du innrede med steiner, drivved og ornamenter om du ønsker det. Bare pass på at de har nok plass til å svømme på. De trenger i det minste en stor åpen plass i midten av karet, så kan du dekorere mer i bakgrunnen og langs sidene.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Rødmunntetra er ikke like hardfør som en del andre tetraer. De har for eksempel ikke den hardheten man kan se blant neontetra.

Vanntemperaturen bør ligge på mellom 23 og 26 grader celsius. Med andre ord vil du trenge noe til å varme opp vannet.

I naturen lever rødmunntetra i surt vann, så pass på at det ph er under 7,0. De kan leve i alt fra 5,0 til 6,5, men et sted rundt 6,0 vil kanskje være det mest idelle.

De bør heller ikke ha for mange mineraler i vannet. Her vil de klare seg på mellom 1 og 10 gh, selv om det gjerne er bedre for de om gh ligger på mellom 1 og 7 enn i nærheten av 10.

Merk at rødmunntetra er var for dårlige vannverdier. Pass på at du måler alt fra nitritt, til nitrat og ammonium regelmessig.

Det vil også være viktig å gjøre regelmessige vannbytter. Gjerne 1-2 ganger i uka.

Én eller flere rødmunntetra

Rødmunntetra må holdes sammen i stim for at de skal trives. I små grupper vil de mistrives stort, og du vil fort se at den røde fargen på hodet blir rosa, eller nærmest forsvinner helt.

Hold derfor minst 6 individer i karet ditt, selv om 10 individer i et kar på 80 liter vil være enda bedre. Hvis du ønsker å ha en stim på 15-20 individer (som jeg håper på), bør du holde de i et enda større kar. Helst på 120-150 liter.

Med andre fisk

Rødmunntetra er en fredelig stimfisk som kan passe med en rekke annen fisk. Det viktigste er å sørge for at du ikke har de sammen med for store og/eller aggressive fisk (for eksempel kampfisk eller Jack Dempsey). 

Videre må du sørge for at de passer sammen etter å ha tatt en nærmere titt på vannverdiene. At de trives godt i surt vann er for eksempel viktig.

Noen eksempler på fisk som kan passe sammen med rødmunntetra er:

Noen akvarister holder de faktisk også med scalare. Vær derimot litt varsom her ettersom en fullvoksen scalare er på grensen til å kunne svelge en rødmunntetra hel.

Videre vil andre dyr som kirsebærreke og eplesnegle kunne holdes sammen med rødmunntetra. Bare vær oppmerksom på at begge disse artene helst ikke bør holdes i vann med ph på noe særlig under 6,5.

Fôring

Fôring av rødmunntetra er lett og de vil spise det meste. Kosten deres bør være variert, hvor en del består av tørrfôr som flak eller pellets, men den andre delen består av frossen- og levendefôr. Fôring med rundt 50/50 av disse fôrene vil hjelpe til med å få frem de kraftige rødfargene til rødmunntetra.

Fordi de er var til vannverdier er det spesielt viktig at du ikke overfôrer. Pass derfor på at du ikke fôrer mer enn det de klarer å spise opp i løpet av to minutter. Dette kan du gjøre to ganger om dagen.

Formering og oppdrett

Rødmunntetra er ikke den letteste tetraen å drive oppdrett på, men det er definitivt mulig. Akkurat som andre tetraer passer de ikke på hverken eggene eller yngelen sin. Å bruke et oppdrettskar vil derfor være det aller lureste.

Oppdrettskaret trenger nødvendigvis ikke å være på mer enn 40 eller 60 liter, avhengig av hvor stor del av stimen du ønsker å drive oppdrett på. For mange vil det holde å flytte over en eller to av hvert kjønn.

I oppdrettskaret bør det allerede være plassert ut javamose, eller noe annet som kan beskytte eggene til du har tatt ut foreldrene. Dette kan være alt fra klinkekuler til kunstgress.

Ved siden av dette kan flyteplanter være gunstig for å gi de litt skygge og mer trygghet.

I et par dager før du ønsker at de skal leke, bør du fôre rikelig med levendefôr. Selv om det er vanskelig, må du prøve å skille kjønnene. Hunnen er noe rundere enn hannen. Ta med én hann for hver hunn over i oppdrettskaret.

Når de er flyttet over fortsetter du med å fôre rikelig med levendefôr. Samtidig skrur du opp gradene forsiktig (1 grad i døgnet) til temperaturen viser 26 grader celsius.

Oppdrettskaret skal ikke ha noe lys og bør helst stå i et middels mørkt rom, der det er helt mørkt om natten (med unntak av måneskinn) og ikke for mye lys om dagen.

I løpet av noen dager vil de forhåpentligvis har lagt egg. 

Omtrent 1,5 døgn etter at eggene er lagt vil de begynne å klekke. Da er det viktig at du allerede har fjernet foreldrene.

I minst 2-3 dager vil yngelen spise av eggsekken sin frem til de blir frittsvømmere. Når de begynner å svømme fritt i karet kan du begynne å fôre de med infusorier. 

Pass på at yngelen fortsatt er sensitiv til lys, og vannverdier. 

Å gjøre daglige vannbytter på 10-15 % mens du fôrer 4-5 ganger om dagen de første to-tre ukene kan være lurt.

Når yngelen har vokst til å bli 2-3 cm lange kan de flyttes over til foreldrene. Da vil de være store nok til å unngå å bli spist.

Vær oppmerksom på du bør bruke tid på å få vannverdiene tilnærmet lik hovedkaret. I tillegg kan du også bruke drypp-metoden før du flytter de over.

Vanlige problemer med rødmunntetra

Rødmunntetra er sensitiv til dårlige vannverdier og det er her mange ender opp døde. Pass på at du har et godt etablert filter før du plasserer de i akvariet, samtidig som du tester vannverdiene dine regelmessig.

Bortsett fra dette er det de vanlige problemene med stimfisk. Det er mange som ikke hører på anbefalingen om minst 6 individer, og selv 6 er i minste laget. Om du vil at rødmunntetra skal ha få det best mulig bør du i det minste gå til innkjøp av 10-15 individer.

Videre kan rødmunntetra få vanlige fiskesykdommer som hvitprikk og ødem. 

Du kan aldri garantere deg mot at fisken din får disse sykdommene, men du vil på lang vei sikre deg dersom du passer på å følge rådene i denne guiden.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo