Sebrafisk: Guide til hold og stell

Sebrafisk er den perfekte fisken for deg som ønsker å starte ditt første akvarium. Men kan også passe perfekt for mer etablerte akvarister. Det er en hardfør liten stimfisk som er relativt enkel å holde.

Likevel er det viktig informasjon du er nødt til å få med deg om du skal få suksess med sebrafisk. Nedenfor går vi gjennom alt du trenger å vite. Fra stell til vannverdier, antall individer, akvarievenner og mye mer.

Kort fakta om sebrafisk

Vitenskapelig navnDanio rerio
FamilieCyprinidae (Karper)
Andre navnZebra danio 
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 6 år
StørrelseOpptil 6,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
Stimfisk eller i grupperJa (5+)
Forhold mellom kjønn3 hunner for hver 2. hann
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Størrelse

Voksen sebrafisk kan bli opptil 6,5 cm i størrelse, men blir sjeldent mer enn 5 cm når de blir holdt i akvarier. De har en tendens til å bli noe større om de blir holdt i dammer i stedet. Med mindre du har en dam innendørs vil akkurat det fungere dårlig under norske forhold.

Utseende

Leoparddanio er en variant av sebrafisk

Sebrafisk er små strømlinjeformede akvariefisk og svømmer rundt i stim i naturen. De har en kombinasjon av gull- eller sølv-striper, sammen med 5 striper fra hodet til halefinnen. 

Kjønnsforskjell

Når sebrafisken blir voksen er det mulig å skille kjønnene fra hverandre. Hannene har mer gylne i fargene, mens hunnene er mer sølv-hvite. I tillegg pleier hannene å være mer strømlinjeformet enn de noe mer runde hunnene. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur18-24°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)5-12

Plassering i akvariet

I akvariet svømmer sebrafisk i stim fra midten til det øvre sjiktet i vannet. Hvis du ønsker å ha de sammen med andre tregere fisk kan det være lurt å plassere et par planter som strekker seg fra bunnen til toppen av akvariet. På den måten kan du bremse den aktive stimfisken noe slik at annen tregere fisk ikke blir stresset.

Størrelse på akvarium til sebrafisk

Selv om sebrafisk er små fisk, bør du ha et akvarium som inneholder minst 60 liter. Mye fordi de er aktive og trenger en del plass å bevege seg på. Hvis du har et avlangt akvarium kan et kar på 40-50 liter fungere med 5 individer. Likevel er jo større jo bedre alltid gjeldende i akvaristikken. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Sebrafisk er raske og smidige, men de trives likevel ikke i for sterke strømmer. I naturen lever de i rolige elver og strømmer i deler av året, og dammer og risåkre i regnsesongen. Pass derfor på at du ikke har for sterk strøm i akvariet. Noe strøm er derimot fint.

I naturen finnes de i tropiske vann i blant annet India, Bangladesh og Bhutan. Om sommeren er temperaturen opptil 24 grader, mens den kan synke ned til 18 om vinteren. En generell regel for akvariefisk er at de gjerne er mer aktive ved høyere temperaturer. Å sikte på 22-24 grader kan derfor være å anbefale.

Hvis du har en stabil temperatur i hjemmet behøver du nødvendigvis ikke et varmeapparat, selv om det alltid er smart.

Sebrafisk må sies å være ganske hardføre fisk og kan trives med en pH på alt fra 6,0 til 7,5. Hardheten i vannet bør ligge på mellom 5 og 12. Med andre ord noe hardere vann med et middels innhold av mineraler. Å ha måleinstrumenter for å kunne måle både hardhet og syrlighet (pH) er nødvendig hvis du skal være sikker på å lykkes med akvariefisk.

Én eller flere sebrafisk

Absolutt flere. Sebrafisk er en stimfisk og du bør minst ha 5 av dem i samme akvarium. For at de skal trives best anbefales du å gå til innkjøp av 10, 15 eller flere. Da får de ut sitt fulle potensiale og vil ikke nappe på andre fisk så sant de har nok plass. 

Pass på at du har 3 hunner for hver 2. hann. I større stimer er ikke det like viktig å ha eksakt denne ratioen, men det er i det minste alltid lurt å ha flere hunner enn hanner i stimen.

Sebrafisk med andre fisk

Sebrafisk er fredelige fisk, men likevel er de kjent for å være finnenappere. At de napper på hverandre i stimen er helt naturlig. Hvis de napper finner til andre fisk i akvariet er det derimot et tegn på en av to ting. Enten er karet for lite, eller at stimen for liten.

Pass på at du ikke holder de sammen med fisk som kan svelge de hele. Ellers bør de også holdes unna raske, aggressive fisk.

Du kan holde sebrafisk sammen med for eksempel:

Hvis du har et stort nok akvarium og en stim med nok individer kan i tillegg én enkel kampfisk fungere. Prøv det ut om du vil, men pass alltid på å ha en plan i bakhånd når du kombinerer ulike akvariefisk. Spesielt av den mer aggressive typen.

For å redusere risikoen for finnenapping kan det være lurt å unngå å plassere sebrafisk sammen med guppy med mindre du har en stor stim og et stort kar.

Planter og innredning i akvariet

Når det kommer til planter og innredning kan du nærmest ikke trå feil med sebrafisk. De foretrekker et godt plantet grønt akvarium, selv om du kan gå til innkjøp av falske planter også. Plant gjerne rikelig med både javamose og echinodorus.

Som nevnt ovenfor kan det være lurt med en plante fra bunn til topp, eller til og med over overflaten, for å bremse den noe. Det er spesielt nyttig om du har andre tregere fisk i samme kar.

Sebrafisk er ikke kresne når det kommer til bunnlag, ettersom de så og si aldri befinner seg der. Ta i stedet hensyn til andre fisk i karet på dette punktet. Her fungerer alt fra sand til singel og runde glatte steiner. Hvis du vil simulere forholdene i naturen er det veldig fin sand som gjelder, sammen med noen runde glatte steiner og trebiter for å simulere røtter.

Lysforhold

Med tanke på lysforhold kan du fint ha LED-lys over akvariet. Ha det gjerne på en timer slik at dine sebrafisk får noen timer med mørke. I naturen vil de få 12 timer eller mer sollys om sommeren, mens de har noen timer mindre om vinteren. Å ha lyset av når du sover er derfor å anbefale.

Fôring av sebrafisk

I naturen spiser sebrafisk mygglarver, små ormer og alge. Sebrafisk er altetere og er definitivt ikke kresne i matveien. Flakfôr fungerer fint, hvor de spiser det fra overflaten. Selv om du kan bygge dietten deres rundt flakfôr er det alltid smart å variere kosten.

For å supplementere kosten kan du prøve å mate dem med agurk, spinat og zucchini. Sammen med tørkede eller fryste mygglarver.

Fôr sebrafisken din 1-2 ganger om dagen, så mye de rekker å spise opp i løpet av 2-3 minutter. Husk at en frisk fisk alltid er sulten og overfôring er et mye større problem enn sulting i akvaristikken.

Hvis du har yngel i karet ditt bør du gå til innkjøp av fôr tilegnet eggleggende yngel. Dette er for å være på den sikre siden, selv om de også kan overleve på rester, så lenge de ikke har mange bunnfisk å konkurrere med.

Formering og oppdrett av sebrafisk

Hvis du ønsker at sebrafisken din skal formere seg er det enkelte ting du kan gjøre for å øke sjansene dine. Til å begynne med bør temperaturen i karet holdes på mellom 22 og 24 grader. I minimum to uker bør de i tillegg fôres med høykvalitetsfôr, deriblant mye mygglarver.

Deretter venter du enten på at de skal komme til saken, eller for å øke sjansene dine, flytte 2 hanner for hver hunn over i et eget oppdrettskar.

Hvis du ikke velger å flytte fisken over i et annet kar må du i det minste sørge for at du har et godt beplantet akvarium. Det bør være mange gjemmesteder på bunn, og gjerne rikelig med for eksempel javamose.

Om du flytter fisken over i et annet kar må du flytte de tilbake i hovedkaret med en gang eggene er gytet. Befruktede egg er gjennomsiktige, mens egg som ikke er gytet er hvite. Hvis du lar sebrafisken være for lenge i oppdrettskaret vil de spise eggene. Etter omtrent tre dager vil eggene klekke og liten yngel vil komme ut.

Gravid

Når en sebrafisk er gravid vil den allerede rundere hunnen bli enda rundere i formen. Allerede etter omtrent 24 timer vil eggene spres utover karet.

Egg

Sebrafisk sprer eggene utover bunnen av hele akvariet. Hvis du skal ha et håp om at eggene og yngelen skal overleve i samme kar som de voksne må du passe på at du har nok javamose på bunnen. 

Yngel

Når det har gått 2-3 dager vil eggene klekke og liten sebrafisk yngel vil svømme ut. Det tar som regel 3-4 dager før de begynner å svømme fritt i karet. 

Fôr gjerne med infusorier de første 4-5 dagene før du går over til knust flakfôr. Supplementer deretter med både mikroormer og nyklekt artemia. 

Oppdrett av sebrafisk

Sebrafisk er en av de enklere akvariefiskene å drive oppdrett på og har oppdrettsvaløren bronse fra NAF.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mange sebrafisk bør jeg ha sammen?

Du bør ha minst 5 sammen, men helst 10, 15 eller flere.

Hvilke fisk kan jeg ha sammen med sebrafisk?

De fleste fisk som ikke er for store eller for aggressive. Lange slør er bare et problem om du har en liten stim eller lite kar. Ha for eksempel kuhlii-ål, corydoras, pygmepansermalle, kirsebærreke eller eplesnegle sammen de.

Vil de spise hverandre?

Nei, voksne individer spiser ikke hverandre. De kan likevel spise egg og yngel. Flytt de over til et eget kar eller sørg for å ha nok gjemmesteder, deriblant mye javamose.

Hvor lenge kan sebrafisk gå uten mat?

Så lenge de er blitt fôret godt i en periode kan de overleve to uker uten mat. For sikkerhets skyld kan du skru ned temperaturen to grader for at de skal senke metabolismen. Å gå mer enn to uker uten mat er risikabelt.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo