En komplett guide til hold av tigerbarbe

Tigerbarbe (Puntigrus tetrazona) er en misforstått stimfisk ofte beskyldt for å være svært aggressiv. Om du derimot leser deg opp og legger forholdene til rette, vil du fort finne ut at dette er en fantastisk stimfisk å holde i et akvarium.

Kort fakta om tigerbarbe

Vitenskapelig navnPuntius tetrazona
FamilieCyprinidae
Andre navnSumatrabarbe
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 7 år
StørrelseOpptil 7 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet100 liter
StimfiskJa (10+)
Sjikt i akvarietMidtsjikt (hele)
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Tigerbarber har fire tigerlignende vertikale striper på en oransje-gul kropp, derav navnet. 

Hunnene er bredere og har en rundere buk enn hannene. Hannene har en lysere farge og en rød nese under lek. Det er derimot vanskelig å skille mellom kjønnene før de er voksne, noe de sjeldent er i dyrebutikken.

Det er litt dumt ettersom du helst skulle hatt flere hunner enn hanner, men om du går til innkjøp av 10-20 stykker bør det ikke vært et stort problem uansett.

Tigerbarber kan bli opptil 7 cm lange.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter100 liter
Temperatur22-26°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)5-12

Størrelse og plassering i akvariet

Selv om tigerbarber stort sett ikke blir mer enn 7 cm lange, bør du gå for et akvarium på minst 100 liter. Tigerbarber er en stimfisk og for at de skal oppføre seg er du nødt til å ha et større antall. Da fungerer det ikke så bra med kar på 40 til 60 liter.

Tigerbarber benytter seg av hele karet, men de er oftest å se i midtsjiktet.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Tigerbarber er hardføre fisk. Det er som regel ikke her problemene oppstår med denne arten. Hold de gjerne i en temperatur på mellom 22 og 26 grader celsius, mens pH kan være alt fra 6,0 til 8,0. Her er det viktigste at pH er stabil forat tigerbarbene skal trives.

For at du skal kunne ha tigerbarbene dine i mer enn et par måter må du passe på at det er noe hardhet i vannet ditt. De fleste i Norge har bløtt vann i springen, så dette vil du være nødt til å teste. Tigerbarber foretrekker nemlig en hardhet på vannet mellom 5 og 12 GH.

Du kan gjøre vannet hardere med blant annet GH-salt og mineralstein. 

Én eller flere tigerbarber

Det viktigste du gjør når du skal holde tigerbarber er å ha nok fisk i stimen. Mange går inn halvhjertet og kjøper 3-4 tigerbarber til karet sitt. Det er en stor tabbe.

Det som mest sannsynlig vil skje i disse tilfellene er at tigerbarbene kommer til å terrorisere de andre fiskene i karet. Og om det ikke er noen annen fisk, vil de føle seg mer stresset og ikke stime så bra som de potensielt kan gjøre. 

Når du først skal holde tigerbarber bør du derfor gå til innkjøp av minst 10 individer. Har du plass så kjøp gjerne alt fra 20 til 30 eller flere.

Med andre fisk

Praktbotia ligner på tigerbarber og kan faktisk stime sammen.

Mange vil beskrive tigerbarber som kjente finnenappere, men det er mest sannsynlig fordi de har holdt de i en altfor liten stim, eller i et for lite kar. Med 20-50 individer i stimen (og et stort kar) vil de mest sannsynlig selv ikke plage andre fisk med slør. Jo større stimen og karet er, jo større sannsynlighet er det for at de vil holde seg for seg selv.

Når det er sagt, er det lurt å være på den sikre siden å unngå arter som kampfisk og scalare (og uansett bør tigerbarber ha litt mer strøm i vannet enn disse).

Fisk du fint kan holde sammen med tigerbarer er blant annet:

Planter og innredning i akvariet

For tigerbarber er det viktigste at det er en stor åpen plass i midten av karet de kan svømme fritt. Ha gjerne planter, steiner og røtter på bunn eller sidene i karet, men hold midten åpen.

Bunnen er ikke viktig så du kan heller ta hensyn til andre fisk du eventuelt ønsker å holde i karet. Eventuelt fungerer fin sand alltid fint.

Fôring

Et av høydepunktene med å ha en stor stim er fôringen og tigerbarber gir deg valuta for pengene. De er eksentriske spisere og sluker i det meste de får servert.

Et godt kosthold bør være en kombinasjon av flakfôr av høy kvalitet, sammen med levende og frossenfôr som for eksempel mygglarver.

Fôr de så mye de klarer å spise opp i løpet av 2 minutter, 2 til 3 ganger om dagen.

Formering og oppdrett

Tigerbarber sprer eggene sine over hele karet. Mange av disse blir naturligvis spist opp, både i karet og i naturen, men om du har mange gjemmesteder og et beplantet kar kan flere overleve.

Hvis du har som mål å drive oppdrett av tigerbarber er du selvfølgelig nødt til å holde de i et eget kar.

Å gjøre noe med bunnen er essensielt uansett. Her ønsker du ikke at de store tigerbarbene skal komme til. Det kan for eksempel løses ved å ha mye javamose, kunstgress eller en netting. 

Uansett om du har et oppdrettskar eller ikke bør du fôre rikelig med levendefôr og frossenfôr i noen dager. Har du et oppdrettskar setter du først 3 hunner ut, for deretter å vente til de blir rundere i buken. Først etter det setter du ut et par hanner i det samme karet.

Leken skjer som regel rundt soloppgang morgenen etter, men kan også skje tidligere. 

Hvis du ikke ser egg i bunnen av karet når du står opp kan du prøve å stimulere lek ved å øke graden i karet opptil 27 grader. Pass på at du ikke øker for mye om gangen. Helst ikke mer enn 1 grad per dag.

Når eggene er lagt flytter du de voksne fiskene over i hovedkaret ditt.

Det tar som regel 24 til 48 timer før eggene klekker. I omtrent et døgn lever yngelen av eggsekken sin før de trenger annen føde. Da kan du fôre de regelmessige med infusorier. Gjerne 4-5 ganger om dagen i 4-5 dager.

Deretter kan du gå over til nyklekt artemia og mikroorm. Når du gjør det holder det å fôre de 2-3 ganger om dagen.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo