Raseprofil: Alaska husky

Alaska husky har opprinnelse på 1800-tallet i Alaska og Canada. Rasen ble til under gullrushet da etterspørselen etter sledehunder økte drastisk. Alaska husky er ikke en godkjent rase, men er en blanding av inuithunder, sibirsk husky, fuglehunder og mynder. Likevel er den populær og har dominert innenfor hundeløp.

Alaska husky fakta

HunderaseAlaska husky
OpprinnelseCanada og Alaska, USA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-12 år
Høyde51-66 cm
Vekt18-28 kg
PelsMellomlang

Størrelse og utseende

Alaska husky er en hund av medium til stor størrelse. En voksen hund veier mellom 18 og 28 kg, der hanner som regel er 3 til 4 kg tyngre enn tisper. Likevel kan enkeltindivider veie opptil 40 kg. Høyden varierer fra 51 til 66 cm.

Utseende

Det er ingen standard for utseendet på en alaska husky siden det ikke er en offisielt anerkjent rase. De kan variere i farger, størrelser og utseende, basert på deres individuelle genetiske sammensetning. Likevel har de ofte et ulvelignende utseende, med en muskuløs kropp og kraftige ben.

Hale

Halen er tykk og buskete, ofte båret over ryggen i en bue når hunden er oppmerksom eller oppspilt, men den kan også henge ned når hunden er i ro. Halen fungerer i tillegg som en varmekilde om vinteren ved at hunden kan rulle den rundt nesen og føttene når den sover.

Atferd og lynne hos alaska husky

Alaska husky er kjent for sin imponerende utholdenhet, sterke arbeidsmoral og evnen til å jobbe godt sammen i team. Denne rasen er elsket for sin lojalitet og energiske natur.

Energisk: Alaska husky er en høyenergisk rase. De trives best når de får massevis med mosjon og aktivitet. Lange turer, løpeturer og aktiviteter som hundekjøring er perfekt for denne rasen.

Arbeidsvillig: Rasen har en sterk arbeidsmoral, noe som gjenspeiles i evnen til å utføre arbeidsoppgaver over lange perioder, ofte i vanskelige forhold.

Sosial: Alaska husky er en sosial rase. De trives godt i flokk, enten det er med andre hunder eller mennesker. De kan imidlertid være reserverte med fremmede.

Læringsvillig: Alaska husky er smart og læringsvillig. De responderer godt på positiv forsterkning og er ganske lette å trene, selv om de kan være sta til tider.

Høylytt: Alaska husky er kjent for sin tendens til å ule, noe som er en naturlig del av deres kommunikasjon. Dette betyr imidlertid at de kanskje ikke er det beste valget for de som foretrekker en roligere hund eller bor i et område med hus tett i tett.

Krevende: På grunn av sitt høye energinivå og behov for stimulering, kan alaska husky være en krevende rase. De trenger aktive eiere som har tid til å møte deres behov.

Jaktinstinkt: Alaska husky har et sterkt jaktinstinkt, og selv om de ikke er jakthunder, kan de potensielt jage små dyr.

Trening og lydighet

Alaska husky kan være en fantastisk hund så lenge den er veloppdragen. Dette er en hund som trenger riktig trening og en sterk leder av flokken.

Positiv forsterkning: Alaska husky reagerer godt på positiv forsterkning. Belønning i form av ros, lek eller godbiter kan være effektivt for å lære dem nye kommandoer og oppførsel.

Konsistent trening: Konsistens er nøkkelen til å trene en alaska husky. De kan være sta til tider, så det er viktig å være konsekvent i treningen og ikke la dem komme unna med uønsket atferd.

Tidlig sosialisering: Alaska husky trenger tidlig og kontinuerlig sosialisering. Det er viktig å introdusere dem for forskjellige mennesker, steder, lyder og erfaringer når de er unge.

Tålmodighet: Det er viktig å ha tålmodighet når man trener en alaska husky. De kan være sta til tider, men med tålmodighet og konsistens vil de lære.

Aktivitetsnivå og mosjon

Alaska husky er en hund med høy energi og aktivitetsnivå. Rasen er avlet for å jobbe hardt i krevende klima, noe som betyr at den har en naturlig utholdenhet og en sterk trang til å være aktiv utendørs.

Alaska husky trives best med daglig, intens fysisk aktivitet. Dette kan omfatte lange turer, løping, sykling eller hundekjøring. Den vil også sette pris på en stor hage å løpe rundt i.

Det er også verdt å nevne at alaska husky er en veldig sosial rase. De elsker å være rundt både mennesker og andre hunder. Gruppeaktiviteter eller hundesporter kan være en flott måte å tilfredsstille deres sosiale behov på, samtidig som de får den nødvendige aktiviteten.

Å eie en alaska husky betyr å ta ansvar for å sikre at den får tilstrekkelig mosjon. Dette er ikke en hund for den lite til moderat aktiv eier. Men for de som har tid og engasjement til å møte deres behov.

Stell av alaska husky

Pelsstell og røyting

Selv om alaska husky ikke krever mye pelsstell, har de to røyteperioder i året hvor det er lurt å børste dem ofte. Børsting hjelper med å fjerne løs pels og kan bidra til å redusere mengden hår som havner rundt omkring i hjemmet ditt.

Det er også verdt å vite at alaska husky er glad i å tilbringe mye tid ute. En hundegård er derfor et alternativ, i hvert fall så sant du har mer enn én hund. 

Ører og øyne

Ørene til alaska husky skal sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter. Rengjøring av ørene skal gjøres forsiktig med en mild, veterinær-godkjent rengjøringsløsning. Øynene skal være klare og fri for utflod. Vedvarende rødhet eller irritasjon bør sjekkes av en veterinær.

Tannpleie

God munnhygiene er viktig for alaska husky, akkurat som for alle hunder. Regelmessig børsting av tennene bidrar til å forhindre tannstein og tannkjøttbetennelse. Det er også lurt å gi hunden naturlige bein å tygge på (for eksempel storfebein du får kjøpt i butikken). Er du flink med kostholdet til hunden din vil det meste av jobben allerede være gjort.

Kloklipp

Alaska huskyens klør bør holdes på en moderat lengde for å forhindre ubehag eller skade. Hvis du hører klørne klikke mot gulvet er de for lange. Klor kan klippes eller files ned. Pass på så du ikke klipper for langt inn og forårsaker blødning.

Aktive huskyer vil slipe ned klørne naturlig, men mest sannsynlig vil du være nødt til å stelle fra tid til annen uansett.

Husk å sjekke hundens poter regelmessig, spesielt etter lange turer eller etter å ha løpt på røft terreng. 

Bruksområder for alaska husky

Alaska husky er en usedvanlig allsidig hunderase. Det kraftige arbeidsinstinktet, kombinert med dens energiske og utholdende natur, gjør at den trives best når den får jobbe. Dermed er også bruksområdene mange. 

Trekkhund og sledehund

Det er som sledehund alaska huskyen virkelig kommer til sin rett. I mange år har denne rasen vært kjent som en av de beste sledehundene i verden. Deres styrke, utholdenhet og vilje til å jobbe gjør dem til ideelle hunder for lange turer på snøen.

De har en utrolig evne til å motstå kulde, og de elsker å løpe og trekke sammen med andre hunder. Dette er kanskje det ultimate bruksområdet for alaska husky.

Aktiv familiehund

Alaska husky kan imidlertid også være en god familiehund, men det krever en del av eierne. Rasen er energisk og krever mye mosjon, så et hjem der den får regelmessige turer og lek er utrolig viktig.

Alaska husky kan gå godt overens med barn, men på grunn av sin størrelse og energi, kan de potensielt være litt overveldende for små barn. Tidlig sosialisering og konsekvent trening er nøkkelen til å gjøre alaska husky til en god familiehund.

Fôr og kosthold

Å sørge for et sunt og godt kosthold er en av de viktigste aspektene ved å ha en alaska husky. Denne energiske hunden har behov for et næringsrikt kvalitetsfôr. VOM har mange fine produkter du kan kjøpe, men du kan også gi hunden din ren kjøttdeig eller en kombinasjon av dem.

Mengde mat

Mengden mat alaska husky trenger vil være avhengig av aktivitetsnivå og individets vekt. Hunder generelt trenger vekt ganger 30 + 70 i kalorier hver dag. Med en så aktiv hund som alaska husky må du imidlertid regne med litt mer.

En husky på 25 kg trenger minimum 820 kalorier hver dag fordelt på to måltider. Mest sannsynlig vil den trenge alt fra 100 til 400 kalorier ekstra daglig basert på hvor mye de løper.

Vanlige helseproblemer

Alaska husky er generelt en robust hund, men det er enkelte helseproblemer det er verdt å være oppmerksom på.

Hofteleddsdysplasi: En genetisk tilstand som forårsaker en unaturlig utvikling av hofteleddene. Dette kan føre til smerte og halthet. Regelmessig mosjon, et sunt kosthold og en god stamtavle kan bidra til å forebygge hofteleddsdysplasi.

Øyeproblemer: Alaska husky kan være utsatt for en rekke øyeproblemer, inkludert grå stær og progressiv retinal atrofi (PRA). Disse helseproblemene kan påvirke hundens syn og i noen tilfeller føre til blindhet.

Mageproblemer: Noen Alaska husky kan ha følsomme mager og være utsatt for oppkast, diaré og matallergier. Et høykvalitetsfôr uten fyll som mais, korn, soya og lignende kan bidra til å forhindre disse problemene.

Historie

Historien til alaska husky er både fascinerende og unik. Denne hunden er ikke en offisiell rase i Norge, men en type hund som har blitt avlet for sin styrke, utholdenhet og evne til å takle tøffe vinterforhold.

Opprinnelsen til alaska husky kan spores tilbake til urbefolkningene i Alaska og Canada. Disse urfolkene har brukt sledehunder i tusenvis av år for å trekke last over store avstander. Hunderasene som ble brukt varierte, men inkluderte ofte sibirsk husky og alaskan malamute, samt lokale blandinger.

Under gullrushet i Alaska på slutten av 1800-tallet, økte etterspørselen etter sledehunder drastisk. Gullgraverne trengte robuste og utholdende hunder for å frakte forsyninger og utstyr over store avstander i det barske arktiske klimaet. Alaska husky, med sin uovertrufne utholdenhet og tilpasningsevne, var perfekt for jobben.

I det 20. århundre ble det avholdt hundeløp i Alaska og andre deler av Arktis, hvor alaska husky ofte dominerte. Det mest berømte av disse løpene er Iditarod, et sledehundløp på 1575 km fra Anchorage til Nome. Sleder med alaska husky har vunnet dette løpet mange ganger, og har bidratt til å øke anerkjennelsen og populariteten til denne hundetypen.

Alternativer til alaska husky

Det er flere alternativer til alaska husky hvis du ser etter en hund med tilsvarende egenskaper og utseende. La oss se nærmere på noen av alternativene.

Alaskan malamute

Alaskan malamute er en stor og sterk hund, opprinnelig avlet for å trekke tung last over lange avstander i det arktiske landskapet. I motsetning til alaska husky er alaskan malamute mer avlet for sin styrke enn for sin hastighet.

Sibirsk husky

Sibirsk husky er en annen hunderase som opprinnelig ble avlet for å trekke sleder i kaldt klima, og kan være et godt alternativ til alaska husky. Denne rasen er kjent for sin hastighet, lette bygning og uavhengige natur. Sibirsk husky er mindre og raskere enn malamuten, men større og mer uavhengig enn alaska husky.

Grønlandshund

Grønlandshund er en sterk og robust sledehund, som opprinnelig kommer fra Grønland. Denne hunden er kjent for sin utmerkede utholdenhet og evne til å tilpasse seg ekstreme værforhold. Grønlandshunden er sterk og utholdende, men ikke like rask som alaska husky.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye pelsstell krever en alaska husky?

Alaska husky krever generelt lite pelsstell, men det vil være perioder med røyting hvor den bør børstes ofte. Pelsen er selvrensende og trenger sjeldent å vaskes med mindre hunden har rullet seg i noe som er veldig skittent.

Røyter alaska husky mye?

Ja, alaska husky røyter ganske mye, spesielt under røyteperiodene. Rasen kan imidlertid tilbringe stor deler av året, om ikke hele i en hundegård så sant den har selskap.

Bjeffer alaska husky mye?

Alaska husky er ikke kjent for å bjeffe mye, men den har en tendens til å ule. Uling er en kommunikasjonsform som er typisk for polarhunder som alaska husky.

Går alaska husky godt overens med andre kjæledyr?

Alaska husky er en flokkhund og trives godt sammen med andre hunder. Hvis de er sosialisert godt som valper, kan de også gå bra overens med andre kjæledyr. De har imidlertid et sterkt jaktinstinkt du må være klar over.

Er alaska husky en sunn rase?

Ja, generelt sett er alaska husky en sunn rase med relativt få genetiske helseproblemer. De er kjent for sin styrke og utholdenhet. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på mulige helseproblemer som kan oppstå hos alle hunder.

Kan alaska husky være alene hjemme?

Som en sosial rase foretrekker alaska husky selskap og kan bli stresset eller engstelig hvis de blir forlatt alene i lange perioder. Det er viktig å trene dem fra ung alder til å være komfortable når de er alene, og å gi dem nok stimulering når du er hjemme. Det kan være lurt å ha 2-4 husky hvis du er borte på jobb i mange timer hver dag.

Er alaska husky allergivennlig?

Nei, alaska husky er ikke kjent for å være allergivennlig.

Hvor mye trening trenger en alaska husky?

Alaska husky er en høyenergi rase som trenger mye trening. De bør få minst to timers aktiv trening hver dag som løping og trekking.

Hva er prisen på en alaska husky valp?

Prisen på en alaska husky valp varierer avhengig av en rekke faktorer, som oppdretterens omdømme, valpens stamtavle og eventuelle helsekontroller. I Norge kan prisen variere fra ca. 5000 til 15 000 norske kroner.

Hva bør jeg vite om alaska husky blandingsraser?

Alaska husky blandingsraser kan ha en rekke forskjellige egenskaper, avhengig av hvilke andre raser de er blandet med. Det er viktig å vite at en blandingsrase kan arve ethvert trekk, både fysisk og atferdsmessig, fra begge foreldrene, så det er vanskelig å forutsi nøyaktig hvordan en blandingsrase vil se ut eller oppføre seg.

Hvor lenge lever en alaska husky?

Gjennomsnittlig levealder for en alaska husky er rundt 10 til 12 år, men noen kan leve lenger med god helse og riktig omsorg.

Hva er alaska husky god på?

Alaska husky er en utmerket arbeidshund, kjent for sin utholdenhet og hastighet som sledehund. De er også gode familiehunder når de får nok trening og mental stimulering.

Dyreplaneten
Logo