Raseprofil: Boxer

Boxer er en mellomstor til stor hunderase fra Tyskland med sine 25 til 32 kg. De er aktive og svært lojale mot familien, men kan være mistenksomme overfor fremmede. De er ikke aggressive, men ser imponerende ut med sitt store hode og kraftige kropp. Boxere krever konsekvent trening fra ung alder og minst to timer aktivitet daglig.

Boxer kort informasjon

HunderaseBoxer
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde53-63 cm
Vekt25-32 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Boxeren, kjent for sin oppmerksomme og energiske natur, viser en blanding av impulsivitet og selvsikkerhet som gjør den til en interessant følgesvenn. Den er ikke bare oppvakt og aktiv, men også en hund med en sterk lojalitet til sin familie – en lojalitet som kan føre til en viss mistro overfor ukjente.

Selv om navnet «boxer» kommer fra den unike måten den kan slåss på – ved å stå på bakbeina og slå med forbeina som en bokser – er denne rasen langt fra aggressiv. Faktisk blir det ofte sagt at boxere aldri helt blir voksne, selv om deres store, kvadratiske hode gir dem et imponerende utseende.

Likevel krever boxeren en bestemt hånd i treningen. Rasen er kjent for å være intelligent og lett å trene, men det krever en tidlig start, og mye mosjon og mentale utfordringer for å trives maksimalt.

For mange kan boxere virke sta, men i realiteten vil de aller fleste eiere skryte av hundens ivrighet i treningen. Det er viktig å forstå at denne hunden trives best med en tydelig leder. Gi dem oppgaver, utfordre dem mentalt, og du vil finne en lojal og lydig venn i en boxer.

Aktivitetsnivå og mosjon

Boxeren er et energifylt dyr som besitter enorm utholdenhet. For å møte denne rasens energibehov kreves det minst halvannen time aktivitet daglig, gjerne delt opp i to økter på rundt 45 minutter hver.

Intelligensen deres krever også mental stimulering – å kaste baller og frisbeer er ikke bare utmerket fysisk mosjon, men også en fantastisk måte å gi dem mental utfordring og styrke båndet mellom hund og eier.

På grunn av deres korte snuter kan boxere oppleve pustevansker i varmt vær, så det er best å korte ned treningsøktene og unngå for mye anstrengelse for å forhindre overoppheting. Samtidig – på grunn av deres korte pels – er de svært følsomme for veldig kaldt vær.

I all denne aktiviteten er det viktig å huske at boxere elsker å leke. Leker som henteleker, lange turer hvor man engasjerer seg med hunden, og til og med agility, tilfredsstiller deres lekenhet. 

Så, akkurat som for alle hunder, vil nok mosjon forebygge uønsket adferd. En sliten og godt trent boxer er en fornøyd og veloppdragen boxer.

Bruksområder for boxer

Boxeren er en mangfoldig hund med et rikt spekter av bruksområder. Takket være dens allsidighet, energi og evne til å knytte sterke bånd til mennesker, har denne rasen blitt brukt i en rekke forskjellige roller.

Selskaps- og familiehund

Boxeren står frem som en ideell selskaps- og familiehund. Rasens kjærlige natur og lojalitet overfor familien sin gjør den til en strålende følgesvenn i hjemmet. Kjennetegnet av sitt høye energinivå, lekenhet – hvor de ofte blir sagt å aldri bli helt voksne – sørger boxeren for mange lattermilde stunder. Den trives spesielt godt i selskap med mennesker, noe som gjør den til en perfekt følgesvenn for både voksne og barn.

Brukshund

Boxerens allsidighet kommer til syne i dens bruk som vakthund, trekkhund og kløvhund. Dens robuste fysikk, kombinert med et livlig sinn, gjør den velegnet til en rekke oppgaver som krever både fysisk styrke og skarphet.

Hundesport og andre aktiviteter

Boxerens lærevillige og aktive natur gjør den også egnet for ulike former for hundesport. Boxeren har markert seg i lydighetskonkurranser, agility og som sporhund. Den særegne sosiale naturen hos boxeren gjør den også ettertraktet som «sosialarbeider» ved institusjoner, der den bidrar til glede og trøst for dem den møter.

Stell av boxer

Boxeren er kjent for sin korte og grove pels som krever minimalt med stell. Til tross for dette minimalistiske behovet, er det viktige aspekter ved stell av en boxer som eiere bør være oppmerksomme på for å holde hunden sunn og velpleid.

  • Pelsstell og røyting: Selv om boxeren har kort pels, er en regelmessig børsting nødvendig for å fjerne døde hår – for denne rasen kan røyte en del. De liker generelt å holde seg rene og har en tendens til å bruke sin lange tunge for å pleie seg selv, akkurat som katter gjør.
  • Bad: Bading er sjelden nødvendig, med mindre hunden er spesielt skitten. Ofte vil lunkent vann være tilstrekkelig. Det er viktig å unngå såper eller sjampo med mindre de spesifikt er laget for hunder, da slike produkter kan forstyrre de naturlige oljene i hundens pels. De fleste boxere har rynkete hudfolder, og det er viktig å jevnlig sjekke, tørke og holde disse tørre for å forhindre infeksjon.
  • Ører og øyne: Det er viktig å jevnlig sjekke boxers ører og øyne for tegn på smuss eller infeksjon, og rengjøre dem ved behov.
  • Tannpleie: Munnhygiene er essensielt for denne rasen. Tennene bør børstes flere ganger i uken for å forhindre oppbygging av plakk. Når det er sagt, er et sunt kosthold selve nøkkelen for å forebygge mot dårlig tannhelse. Samtidig kan storfebein hjelpe til med å rense tennene naturlig (ikke bruk fuglebein).
  • Kloklipp: På grunn av deres entusiastiske natur, spesielt når de hopper opp for å hilse på sine eiere, er det en god idé å holde klørne korte og velstelte.

Fôr og kosthold

En viktig faktor for enhver boxer-eiers overveielser rundt kosthold er valget av kvalitetsfôr. Det anbefales sterkt å velge et fôr uten fyllstoffer som korn, mais og soya. Disse ingrediensene kan være unødvendige og i noen tilfeller skadelige for hundens fordøyelse. Premiummerker som VOM, eller alternativt å gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, vil sikre at hunden får i seg de nødvendige næringsstoffene den trenger.

Mengde mat

For å finne riktig mengde kalorier en boxer bør innta daglig, kan en enkel formel brukes: vekten av hunden ganget med 30, pluss 70. For en hund som veier 30 kg blir det: 30×30+70=970 kalorier per dag. Boxer er en over gjennomsnittlig aktiv hund, så det kan være nødvendig å øke inntaket noe. For å sørge for at hunden får riktig mengde fôr, bør man veie den regelmessig.

Antall måltider

For å unngå overfôring, er det ideelt å dele den daglige matrasjonen i 2-3 måltider. Dette bidrar også til å holde hundens energinivå jevnt gjennom dagen. Imidlertid er det viktig å huske på ikke å mate boxeren rett før en lang tur eller intens trening. Dette kan forhindre mageproblemer eller andre helsekomplikasjoner relatert til fordøyelsen.

Vanlige helseproblemer

Boxere er en energisk og livlig rase, men som med alle hunderaser kommer de med en viss risiko for genetisk bestemte helseproblemer. For å kunne tilby den beste omsorgen for en boxer, er det viktig å være oppmerksom på potensielle helseutfordringer som kan oppstå i løpet av hundens liv.

  • Hofteleddsdysplasi: En skjelettsykdom som kan føre til leddgikt i hofteleddet.
  • Kreft: Boxere kan være mer utsatt for ulike kreftformer enn noen andre hunderaser.
  • Hjertesykdommer: Inkludert DCM (dilatert kardiomyopati) – også kjent som «for stort hjerte», hvor hjertets form og størrelse endrer seg. Aortastenose, en medfødt hjertelidelse hvor det skjer en forsnevring av hovedpulsåren (aorta), er også en bekymring for rasen.
  • Øyesykdommer: Noen boxere kan oppleve øyesykdommer som kan påvirke deres syn.
  • Spondylose: Dette er brodannelser mellom ryggvirvlene og kan påvirke mobiliteten til en boxer.

Å ha kunnskap om disse vanlige helseproblemene gjør det mulig for eiere å forebygge eller tidlig oppdage og behandle tilstander, noe som sikrer et langt og sunt liv for deres kjæledyr.

Alternativer til boxer

Boxere er en fantastisk hunderase, men hvis du vurderer andre hunderaser som et alternativ til boxer, er det flere som kan fange interessen din.

Rottweiler

Rottweiler er en stor hunderase fra Tyskland. Kjent for sitt vennlige lynne, lojalitet og beskyttelsesinstinkt, blir den, med riktig trening, en utmerket familiehund. Høyde og vekt for rasen ligger på mellom 56-69 cm og 35-60 kg. Med sin korthårede pels er den enkel å stelle.

Boxador

Boxador er en fascinerende blandingsrase som kombinerer egenskapene til boxer og labrador retriever. Som en intelligent og hengiven hund, har den mange positive kvaliteter som kan tiltrekke seg potensielle hundeeiere. Rasen har en høyde på mellom 58-63 cm, og vekten kan variere fra 23-50 kg. Med sin korthårete pels, krever den minimalt med pelspleie.

Bullmastiff

Bullmastiffen er en stolt representant for de større hunderasene, kjent for sin kombinasjon av styrke, pålitelighet og lojale personlighet. Denne hunden et imponerende utseende kombinert med et hengivent temperament. Når det gjelder fysikk, varierer høyden fra 61-68 cm, mens vekten ligger mellom 41-59 kg. Den korthårede pelsen gjør at den er enkel å stelle.

Størrelse og utseende

Boxeren er kjent for sin kraftfulle, kvadratiske og elegante kroppsstatur. Med sin tørre, rene linje kombinert med framstående muskulatur, er det ingen tvil om at denne rasen er både sterk og smidig. Selv om det tidligere var vanlig å kupere både ører og hale på boxere, er dette praksisen nå forbudt i de fleste land (inkludert Norge), og med god grunn.

Høyde og vekt

Når det kommer til høyde og vekt, varierer boxeren avhengig av kjønn. Hannhundene har en skulderhøyde på rundt 57–64 cm og veier typisk mellom 27–32 kg. Tispene, derimot, er noe mindre med en skulderhøyde på cirka 53–60 cm og en vekt på omkring 23–27 kg.

Pels

Når det kommer til pelsen, er boxeren utstyrt med en kort, stiv og tett pels som ligger glatt inntil kroppen, og som har en glinsende tekstur. Den mest gjenkjennelige fargen for rasen er fawn, som kan variere fra en lys brun til en dyp mahognyrød – ofte med en distinkt, sort ansiktsmaske. 

Tigring er også vanlig, og det er ikke uvanlig å se boxere med hvite markeringer. Selv om hvite boxere – eller såkalte snowboxere – tidligere ble sett ned på og ofte ble avlivet, har holdningen endret seg de siste årene. Faktisk ble hvite boxere offisielt anerkjent i rasestandarden i Tyskland i 2010.

Historien om boxer

Boxeren, en robust og karismatisk hund, har røtter som strekker seg tilbake til brabanter bullenbeisser – en nå utdødd hunderase fra regionen Brabant ved grensen mellom Holland og Belgia – og den engelske bulldogen. Disse to ble blandet sammen i 1890, og deres avkom begynte sin ferd mot berømmelse som boxeren vi kjenner i dag.

Navnet «boxer» kan virke som en referanse til engelsk, men det er spekulasjoner om at det kan stamme fra navnet «boxl», et kallenavn brabanter bullenbeisser fikk i visse områder av Flandern og Sør-Tyskland.

Bare fem år etter krysningen, i 1895, ble boxeren offisielt anerkjent på en utstilling i München. 

Dette var bare starten.

Den tyske hæren adopterte boxeren som sin tjenestehund under første verdenskrig, en rolle hvor den viste utrolig allsidighet. Dette ga rasen nok anseelse til å bli akseptert som en politihund i Tyskland i 1924. Når boxeren kom til Norge er litt av en gåte – men vi vet at raseklubben ble stiftet her allerede i 1934.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelseslandet til boxer?

Boxer stammer fra Tyskland.

Er boxer lovlig i Norge?

Ja, boxer er lovlig i Norge.

Hvor lenge lever en typisk boxer?

En boxer lever typisk mellom 10-12 år.

Hvilket lynne har en boxer?

Boxeren er kjent for sin oppmerksomme, energiske natur med en blanding av impulsivitet og selvsikkerhet. De er lojale mot sin familie og kan være mistenksomme overfor ukjente. Til tross for navnet er de sjeldent aggressive, men de krever en bestemt hånd i treningen.

Hvor mye mosjon trenger en boxer?

Boxeren krever minst halvannen time aktivitet daglig, helst delt opp i to økter på rundt 45 minutter hver.

Hvilke vanlige helseproblemer kan en boxer ha?

Boxere kan være utsatt for hofteleddsdysplasi, ulike kreftformer, hjertesykdommer som DCM og aortastenose, øyesykdommer og spondylose.

Hvordan er pelsen på en boxer?

Boxeren har en kort, stiv og tett pels som ligger glatt inntil kroppen med en glinsende tekstur.

Dyreplaneten
Logo