Komplett guide til hold av dvergkulefisk

Dvergkulefisk (Carinotetraodon travancoricus) er kanskje den søteste akvariefisken i hobbyen. De kan derimot være noe vanskelige å holde, så sørg for at du skaffer deg all den informasjonen du trenger før du kjøper en. I denne guiden får du akkurat det.

Kort fakta om dvergkulefisk

Vitenskapelig navnCarinotetraodon travancoricus
FamilieTetraodontidae (Kulefisk)
Andre navnPea puffer
Stammer fraIndia
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 2,5 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet20 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietHele akvariet
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Dvergkulefisk er søte små fisk med en stor personlighet, og det er ikke så rart at de er så populære. Faktisk kan de også læres opp til å kjenne igjen eieren sin.

Den lille kulefisken kan bli opptil 2,5 cm lang i voksen størrelse, men det er ikke alle individer som blir mer enn 2 cm. Dette er i stor kontrast til mbu og fahaka, som er andre kulefisk. De kan derimot vokse til å bli alt fra 45 til 70 cm lange.

Bilde av Lindy de Bruyn

Som yngel og ungfisk er det vanskelig å skille kjønnene. Det kan være problematisk ettersom hannene er svært aggressive mot hverandre.

Etterhvert som de vokser vil du derimot lett kunne se forskjell ved at hannen har en mørk stripe på buken.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter20 liter
Temperatur24-26°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)5-12

Størrelse og plassering i akvariet

Hvis du tenker å bare ha én dvergkulefisk vil du kunne holde den i et så lite kar som 20 liter. I et større akvarium vil det derimot være lettere å holde vannverdiene stabile.

For et par dvergkulefisk bør du i det minste ha 30 liter, før du deretter øker med 10-15 liter for hvert individ.

Dvergkulefisk benytter seg av hele akvariet, så hverken bunnfisk eller fisk i toppsjiktet kan føle seg altfor trygge.

Planter og innredning

Et godt plantet kar er essensielt hvis du skal holde dvergkulefisk. Ja, én kan klare seg fint uten, men om du skal ha en gruppe må du ha mange gjemmesteder. Lite gjør det bedre enn et godt plantet kar.

Planter som javamose, hornblad, javabregne og anubias vil dvergkulefisken din sette stor pris på.

Ved siden av planter kan du supplementere med stein, drivved, røtter og lage huler.

Bunnlag bør først å fremst velges med bakgrunn i å få plantene til å gro best mulig. Med andre ord vil sand eller fin grus fungere utmerket godt.

Videre må du sørge for at vannet i karet ditt ikke har for sterk strøm. Vannet bør nærmest være stillestående (du må fortsatt ha en pumpe).

Det er ikke rart at dvergkulefisk er populær i akvarier (bilde av AJC1)

Vann, temperatur, hardhet og pH

Dvergkulefisk er ikke av de mest hardføre fiskene, noe du bør være oppmerksom på som eier. Temperaturen i vannet bør ligge et sted mellom 24 og 26 grader, med en pH på mellom 7,0 og 8,0. Det optimale er nok et sted mellom 7,2 og 7,5, men det viktigste er at det holder seg stabilt. For hardhet bør du opp på 5-12 gh. 

Én eller flere dvergkulefisk

For en nybegynner i hobbyen vil det aller letteste være å holde én enkelt dvergkulefisk i et artskar. Da kan du til og med gå for et så lite kar som 20 liter.

Det trenger ikke å være et problem å holde flere dvergkulefisk sammen, men det bør være en kombinasjon av godt med plass, mange gjemmesteder (godt beplantet) og flere hunner enn hanner.

Hannene er nemlig territoriale. Og fordi det er nesten umulig å skille kjønnene ved ung alder vil du ha flaks om du får flere hunner enn hanner.

Selv det å ha to hanner og tre hunner vil potensielt føre til problemer. I hvert fall med mindre du har et kar på 80-100 liter eller mer.

For én hann eller hunn vil et 20 liters kar kunne holde. For et par bør du oppgradere til 30 liter. Deretter bør du legge til 10-15 liter for hver ekstra dvergkulefisk.

Bare husk at det ikke er noen garantier for at de vil ha det bra i karet om du ender opp med mange hanner. Det selv om du kjøper et stort akvarium og har mange gjemmesteder.

Med andre fisk

Selv om du fint kan holde din dvergkulefisk alene i et artskar, kan du prøve deg på et selskapsakvarium dersom du har litt erfaring.

I så fall er det noen ting du er nødt til å være oppmerksom på. Det første er at dvergkulefisk er kjente finnenappere. Det betyr at alle fisk med slør, store og små, er en dårlig match.

Videre er dvergkulefisk en veldig liten fisk, som ikke vokser til å bli mer enn 2,5 cm lang. Det betyr at større fisk også er uaktuelt.

Til slutt kan disse være noe aggressive, men de kan likevel fungere fint med andre arter så lenge de klarer å svømme vekk eller gjemme seg for dvergkulefisken. Stimfisk vil derfor være ideelt. 

Her er noen eksempler på fisk du kan ha sammen med dvergkulefisk:

Pass på at du har en stor nok stim dersom du vil ha en stimfisk sammen med dvergkulefisken din. Du bør minst kjøpe 6, men helst 10-15 individer.

De fleste anbefaler å frastå fra å holde dvergkulefisk sammen med kirsebærreker og andre reker. Det er ikke sikkert at din dvergkulefisk klarer å spise de opp, men de vil ikke klare å svømme vekk fra den, så de kan fort ende opp med å bli nappet til døde.

En gruppe bunnfisk som metallpansermalle eller pygmépansermalle kan det være verdt å gi et forsøk i håp om å holde vannverdiene så gode som mulig. Men da må du i så fall ha en plan b dersom dvergkulefisken ender opp med å nappe på de hele tiden.

Fôring

Før du går til innkjøp av en dvergkulefisk er det verdt å vite at du ikke kan gi de flakfôr eller pellets, da den mest sannsynlig ikke vil spise det. Dette er ene og alene en kjøtteter, så sørg for å gi den akkurat det.

Selv om dvergkulefisk trenger kjøtt, gjør du smart i å ikke fôre med kun med røde mygglarver. Prøv å variere noe mellom mygglarver, mikroorm, snegler og annet, både frossent og levende.

Merk at denne arten kan spise ekstremt mye, men det betyr ikke at du skal gi den så mye. Å fôre to ganger om dagen bør holde, så mye den klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter.

Mat som ikke blir spist vil fort ende opp på bunnen av karet og potensielt føre til dårlige vannverdier. Husk å sjekke nitrat og andre vannverdier regelmessig.

Selv om de fleste kulefisk får problemer med at tennene vokser seg for store med lite snegler i kosten, er dette sjeldent et problem for dvergkulefisk, da tennene deres vokser såpass sakte.

Formering og oppdrett

Dvergkulefisk er en av få kulefisk det er mulig å drive oppdrett på i vanlige akvarier. For å ha suksess med oppdrett anbefales du derimot å ha et eget oppdrettskar i tillegg til hovedkaret ditt, da det kan være noe vanskelig.

Dvergkulefisk passer nemlig verken på yngel eller egg etter at de er lagt og kan finne på å spise begge deler før de vokser seg store nok.

For å ha suksess med oppdrett av dvergkulefisk må du derfor ha et eget oppdrettskar. Dette bør være tilnærmet likt hovedkaret ditt, men med mye javamose (eller mopp) i bunn. Det er nemlig her hunnene vil legge eggene sine.

Når du skal drive oppdrett på dvergkulefisk bør du fôre rikelig med snegler og levendefôr i dagene før. Deretter bør du øke temperaturen gradvis i oppdrettskaret til det når 26 grader.

I oppdrettskaret er du nødt til å ha én hann og én eller flere hunner.

Hannen vil jage hunnen ned mot javamosen for å legge egg, og han vil deretter gyte over eggene.

Merk at eggene er veldig små, så det er ikke sikkert de er så lett å få øye på.

Hvis du ønsker at flest mulig dvergkulefisk skal overleve vil du være nødt til å ta foreldrene ut av karet når de er ferdig. Merk at de kan legge egg i flere omganger.

Eggene klekker først etter 4-6 dager og vil yngelen vil deretter spise eggsekken sin i ytterligere 2 til 3 dager. Etter det bør de bli fôret med infusorier, før du kan gå over til mikroorm eller nyklekket artemia.

Vanlige problemer med dvergkulefisk

Dvergkulefisk har ikke noen spesifikke sykdommer de er sårbare mot. De vil derimot kunne få hvitprikk og andre parasitter. For å unngå at du skal få en syk dvergkulefisk er det viktigste grepet du gjør å holde vannverdiene stabilt gode, og sørge for å fôre den med kvalitetsfôr.

Når du først går til innkjøp av en dvergkulefisk må du også prøve å finne et sunt individ. Sørg for at den er god og rund, da det tyder på at den er fôret godt. 

Videre er dvergkulefisk en pufferfisk. Det betyr at den kan blåse seg opp til å bli tre ganger så stor som den er i vanlig form. For dvergkulefisk er dette ekstremt farlig, og de kan fort ende opp med å dø (spesielt over vann). 

Generelt vil du prøve å unngå at fisken din skal blåse seg opp, noe den gjør hvis den blir skremt. Sørg for å ikke skremme den, noe som betyr at du heller ikke kan ta den opp med en håv. Hvis du må flytte dvergkulefisken din bør du gjør det med en pose. Du kan lokke den inn i posen ved å ha frossenfôr i den.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo