En komplett guide til hold av elefantfisk

Elefantfisk (Gnathonemus petersii) er en ferskvannsfisk som ikke kan sammenlignes med noen annen. Deres unik utseende vil fascinere enhver besøkende, på tross av at den har blitt mer populær med årene.

Elefantfisk er ganske vanskelig å holde i akvarier, så her er det viktig at du leser deg godt opp på hvordan du kan legge forholdene til rette for å lykkes.

Kort fakta om elefantfisk

Vitenskapelig navnGnathonemus petersii
FamilieMormyridae
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 35 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet400 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske vanskelig

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Elefantfisk har mildt sagt et interessant utseende og er mye av grunnen til at akvarister får lyst på en i karet sitt. Man skjønner fort hvorfor den har fått navnet ‘elefantfisk’, ettersom de har en ‘snabel’ foran munnen sin. Den kunne derimot like gjerne blitt kalt for ‘sverdfisk’ om det ikke allerede hadde vært tatt, da det definitivt ser ut som et lite sverd på grunn av finnene.

Elefantfisk er store fisk som vokser til å bli opptil 35 cm lange i akvarier. Faktisk er det hunnene som er de største blant denne arten. Samtidig er hunnene noe rundere sammenlignet med hannene som er mer strømlinjeformet.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter400 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet6,0-7,2
Hardhet (GH)5-19

Størrelse og plassering i akvariet

Anbefalingen på 400 liter kan være litt over det du trenger dersom du har stålkontroll på det du driver med. Om du ønsker å holde én elefantfisk kan du klare deg med 200 liter, men da må du være ekstremt nøye med vannverdiene. Og vi vet jo at jo større karet er, jo lettere er det å følge med før det sklir ut.

Elefantfisk bruker mesteparten av tiden sin i bunn- og midtsjiktet der den leter etter mat med “snabelen” sin. Innredning er definitivt fint, men sørg for at den har godt med plass å svømme på.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Elefantfisk er vare når det kommer til vannverdier. Temperaturen bør holdes stabil mellom 22 og 28 grader, selv om rundt 23-25 grader vil være det ideelle.

pH bør ligge rett under nøytral, helst 6,7-6,9 om du får det til. De er vare når det kommer til pH så sørg for å teste regelmessig.

Det samme gjelder hardheten i vannet da de ikke vil overleve i vanlig bløtt vann. De fleste har bløtt vann i kranen hjemme, så her er du nødt til å øke hardheten manuelt med for eksempel GH-salt eller mineralsteiner. 

Én eller flere elefantfisk

Elefantfisk er fredelige så lenge du holder de alene. Hvis dette er din første elefantfisk i hobbyen vil det lureste derfor være å starte med én. De har en tendens til å bli territoriale dersom flere blir introdusert til et mindre kar. Om du ønsker å ha flere elefantfisk bør du i det minste har godt med plass.

Med andre fisk

Før du tenker på å ha elefantfisk sammen med andre arter i karet ditt, er det verdt å vite at du er nødt til å prioritere vannverdiene og forholdene til denne arten først. Elefantfisk er ikke vare på vannforhold, så du må derfor sørge for at de er stabilt innenfor de parameterne de krever.

Videre bør du heller ikke ha de sammen med andre fisk med lignende elektrisk organ til elefantfisk. Det inkluderer blant annet black ghost.

Selv om elefantfisk er store fisk, da de blir opptil 35 cm lange, har de en relativt liten munn, og vil ikke kunne spise opp de aller fleste små fisk.

Du bør unngå aggressive og raske, større fisk med elefantfisk.

Noen eksempler på fisk som kan fungere med elefantfisk er:

  • Scalare
  • Metallpansermalle
  • Kongotetra
  • Dverggurami
  • Perlegurami
  • Honninggurami

Planter og innredning i akvariet

I naturen lever elefantfisk i elver med en rekke planter, steiner og drivved. Disse er de vant til, og er gjenstander de forventer å navigere rundt i akvarier. Men de kan også bruke de til å gjemme seg om de føler seg stresset.

Å plante med javamose, anubias og hornblad er en sikker vinner.

Sørg for at bunnen din består av sand eller glatt stein ettersom elefantfisk potensielt kan kutte seg opp på skarpere gjenstander. Det gjelder også for alt annet du putter i akvariet ditt.

I naturen lever de i mørkere vann, så sørg for at du ikke har altfor mye lys rett ned på de hele dagen. Du kan for eksempel introdusere noen flyteplanter for å gi de mer skygge.

Fôring 

Elefantfisk er mest aktive på kvelden og natten, og det er da de foretrekker å bli fôret. Mange akvarister kjenner de igjen som kresne, både når det kommer til fôret i seg selv, men også hvordan de blir fôret.

Det er for eksempel et fåtall av elefantfisk som er nevneverdig glad i tørrfôr, og du bør derfor i stedet fôre med levende- og frossenfôr. For eksempel røde mygglarver. 

Hvis de heller ikke spiser levendefôr er det sannsynlig at de er stresset og det kan være noe feil med vannverdiene dine. 

Om du har andre fisk sammen med elefantfisken din kan det være lurt å fôre med noe tørrfôr først, slik at de ikke utkonkurrerer de like lett når du fôrer med levendefôr.

Formering og oppdrett

Foreløpig har man ikke fått til oppdrett av elefantfisk i akvarier. Noen forskere mener det er fordi den elektriske pulsen de sender via “snabelen” sin ikke fungerer i akvarier. Derfor vil de heller ikke kunne finne hverandre.

For øyeblikket er dette bare en teori av forskere, men kanskje vi får svar på dette i den nærmeste fremtiden?

Sykdom og potensielle farer

Det viktigste du gjør for å unngå at elefantfisken din skal få sykdom er å holde vannverdiene stabilt gode. Sørg for å gjøre regelmessige vannbytter, ha en stabil temperatur, pH og GH, og pass samtidig på nitritt/nitrat nivået.

Mindre gode vannverdier vil kunne føre til de klassiske sykdommene som finneråte, hvitprikk og parasitter. 

Selvfølgelig kan du potensielt være uheldig og få dette selv om vannverdiene er perfekte, men det reduserer i hvert fall risikoen.

Hvis elefantfisk blir holdt i et for lite kar, eller med aggressive eller raske svømmere, vil de bli stresset. Som kjent er stress ofte en forløper til sykdom.

En annen feil noen gjør med elefantfisk er å ha en for grov bunn. Dette kan føre til at de skader seg ettersom de bruker mye tid på å utforske bunnen av karet. Sørg for å ha en bunn av sand eller glatte steiner.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo