Groenendael eller belgisk fårehund groenendael er en av de fire belgiske fårehundene. Den har et flott utseende med langhåret pels og er oftest brukt som en familiehund. Likevel kan hunderasen bli gode førerhunder, redningshunder og narkotikahunder. Groenendael ble oppkalt etter slottet med det samme navnet.
Groenendael fakta
Hunderase | Groenendael |
Opprinnelse | Belgia |
Lovlig i Norge | Ja |
Rasestatus | Godkjent |
Levetid | 10-12 år |
Høyde | 56-66 cm |
Vekt | 20-35 kg |
Pels | Langhåret |
Størrelse og utseende
Groenendael er en mellomstor til stor hund. Her er det vært å være oppmerksom på størrelsen mellom kjønnene. Hannhundene er mellom 60 og 66 cm målt i mankehøyde, mens vekten er normalt mellom 25 og 35 kg. På den andre siden veier tispene et sted mellom 20 og 28 kg, og har en mankehøyde på mellom 56 og 62 cm.
Pels
Groenendael skiller seg ut fra de andre belgiske fårehundene med sin karakteristiske pels. Den har en flott, sort og lang pels som gir den et elegant utseende. Pelsen er ikke bare vakker, men også funksjonell.
Den er mer eller mindre selvrensende, noe som betyr at pelsen krever minimal stell. En enkel børsting en eller to ganger i uken er nok til å unngå floker og fjerne ting som kan vikle seg inn i pelsen. Vær imidlertid forberedt på at groenendael kan røyte ganske mye, så litt forebyggende pelsstell kan være en god idé.
Hale
Groenendael sin hale er vanligvis ganske buskete og bærer den gjerne løftet. Halen gir hunden en ekstra dose eleganse og bidrar til dens staselige uttrykk. Groenendaels lange og fluffy hale er også dekket med dens tykke og sorte pels, noe som gjør den enda mer iøynefallende og vakker.
Lynne, trening og lydighet
Groenendael er kjent for sitt aktive og oppmerksomme lynne. De er både modige og pålitelige, samtidig som de er hengivne familiehunder som byr på mye kjærlighet. Sosialisering fra en tidlig alder er imidlertid viktig for å forme deres velbalanserte personlighet.
Videre har disse hundene en utrolig evne til å lære raskt, noe som gjør treningen veldig spennende. De er alltid ivrige etter å behage eierne sine, så lydighetstrening kan gå som en drøm under de rette forutsetningene. Men husk, groenendael er en aktiv rase som krever mye fysisk og mental stimulans, så variasjon i treningen er avgjørende. Nok aktivitet vil også være essensielt.
Aktivitetsnivå og mosjon
Groenendael er en hunderase full av energi og entusiasme, og dermed har et høyt aktivitetsnivå. Dette er en rase som trenger betydelig mosjon for å holde seg sunne og glade. Dette kan være lange turer, løpeturer, sykkelturer, eller aktive leker som apport.
Groenendael trenger minst to timer med fysisk aktivitet hver dag, noe som kan deles opp i flere økter. Hvis du løper, sykler eller går på langrenn med hunden kan du potensielt korte ned tiden med en halvtime.
I tillegg til fysisk mosjon, er mental stimulering også viktig for denne intelligente rasen. Aktiviteter som lydighetstrening, agility eller sporingsøvelser kan gi dem den mentale utfordringen de trenger.
Stell av groenendael
Pelsstell og røyting
Groenendael har en tett og lang pels som krever regelmessig børsting. Det anbefales å børste pelsen minst en gang i uken for å unngå floker. To er bedre, men se an og vurder selv hva du mener hunden trenger.
Under røyteperiodene om våren og høsten bør du børste den hyppigere. Hver eller annenhver dag vil hjelpe med å kontrollere mengden løs pels og minimere hår i hjemmet.
Ører og øyne
Øynene til en groenendael skal være klare og frie for utflod. Hvis det er tegn på rødhet eller irritasjon, kan det være et tegn på infeksjon. Videre må ørene også være rene og frie for lukt. Regelmessig sjekk og mild rengjøring vil som regel være nok.
Tannpleie
Et sunt kosthold spiller en stor rolle i hundens tannhelse. Samtidig kan det å gi hunden din et ekte storfebein bidra til å holde tennene rene på en naturlig måte. I tillegg tilfører det nødvendige mineraler som kalsium.
Hvis hunden din spiser billig hundemat med fyllstoffer, godbiter eller menneskemat vil det trolig være nødvendig med regelmessig tannpuss. Har hunden et sunt kosthold og får tygge på bein et par ganger i uka, er det mest sannsynlig ikke nødvendig. Studer imidlertid tennene og vurder om de trenger en puss.
Kloklipp
Klørne til en groenendael kan slites naturlig ned, spesielt hvis hunden er aktiv. Men, det kan fortsatt være nødvendig med kloklipp fra tid til annen. Det er viktig å ikke klippe for langt inn på klørne, da det er både nerver og blodårer der.
Bad
Groenendael trenger ikke å bade med mindre de lukter vondt eller er veldig skitne. For mye bading kan nemlig tørke ut både huden og pelsen deres. Bruk alltid en mild hundesjampo for å bevare huden og pelsens naturlige oljer. Hvis du klarer å få bort både skitt og lukt er det aller beste å gjøre vasken med vann alene.
Bruksområder for groenendael
Groenendael er en utrolig allsidig hunderase med mange potensielle bruksområder. Rasens intelligens, lydighet og energinivå gjør den ideell for mange forskjellige roller, fra gjeterhund til familiehund.
Hundesport
Når det kommer hundesport, regnes groenendael som av de aller beste av de fire belgiske fårehundene. Det er vanlig å se dem delta i konkurranser som agility, rallylydighet og lydighetskonkurranser, der de ofte presterer veldig bra.
Gjeterhund
Gjeting var den opprinnelige rollen for groenendael, en oppgave de fortsatt utøver med stolthet. De har en naturlig evne til å kontrollere og flytte flokker, og deres pålitelighet og intelligens gjør dem uunnværlige på gårder.
Ypperlig vakthund
Groenendael er også kjent for å være ypperlige vakthunder. De er lojale og beskyttende, og deres oppmerksomhet på detaljer betyr at de raskt vil varsle eierne hvis noe er galt. Malinois, som er en annen belgisk fårehund, er en mer kjent vakthund, men det betyr ikke at groenendael ikke kan gjøre jobben på omtrent samme nivå.
Familiehund
Groenendael har i dag blitt en naturlig selskapshund. De er kjærlige og lojale, og med riktig trening og sosialisering kan de bli fantastiske følgesvenner. Bare husk at de trives best i aktive familier som kan møte behovet deres for fysisk og mental stimulering.
Fôr og kosthold
Først og fremst er kvaliteten på hundemat du gir til din groenendael det aller viktigste. Kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya og korn er det beste. Ris er heller ikke gunstig, men har ikke like mye fytinsyre som blant annet mais og korn. Syren binder seg til mineraler som sink, magnesium og jern og kalsium, og hindrer opptak – noe som på sikt kan føre til helseproblemer.
I stedet bør du se etter produkter som VOM, eller gi rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette gir hunden din det beste grunnlaget for god helse og energi.
Mengde mat
Når det kommer til mengde er det naturligvis viktig at hunden din ikke får for lite eller for mye. En god regel er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne den riktige mengden kalorier. For eksempel, hvis hunden veier 30 kg, vil du multiplisere dette med 30 (900 kalorier) og deretter legge til 70, som gir 970 kalorier per dag.
Groenendael er imidlertid en svært aktiv hunderase, så den generelle formelen vil som regel ikke stemme helt. Her anbefaler jeg å sikte litt høyere i begynnelsen, kanskje på 1100 for en aktiv hund på 30 kg.
Sørg for at du følger med på både energinivå og vekten til hunden for deretter å justere inntaket etter behov.
Antall måltider
To måltider per dag er passende for en groenendael. Det bidrar til å holde energinivåene stabile gjennom dagen og forhindrer at hunden blir for sulten mellom måltidene.
Pass på at du ikke mater hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan forårsake fordøyelsesproblemer.
Vanlige helseproblemer
Selv om groenendael er en sunn rase, er det enkelte helseproblemer det er verdt å være oppmerksom på. Som store hunder kan de være utsatt for hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi, selv om disse tilstandene ikke er særlig utbredt i rasen. Til tross for at disse sykdommene er relativt sjeldne, er det viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og andre helseproblemer.
Gjennom regelmessige veterinærkontroller, god pleie, riktig kosthold og nok mosjon kan groenendael leve et langt og sunt liv, ofte mellom 11 og 14 år. Men husk, hver hund er unik, og det er aldri noen garantier når det kommer til helse og levetid. Alt du kan gjøre er å gi hunden best mulig odds..
Alternativer til groenendael
Hvis du vurderer en groenendael, men ikke er helt sikker på om denne rasen er det perfekte valget for deg, kan det være verdt å utforske noen alternativer. De tre andre belgiske fårehundene, laekenois, tervueren og malinois kan være gode alternativer.
Laekenois
Laekenois er en belgisk fårehund akkurat som groenendael og deler derfor mange av de samme egenskapene. Dette inkluderer et høyt aktivitetsnivå og en lojal og beskyttende natur. Størrelsen på laekenois er også lik groenendael, med en høyde på 56-66 cm. Når det er sagt, er den potensielt noe mindre med en vekt på 20 til 30 kg.
Forskjellen ligger hovedsakelig i pelsen og utseende. Laekenois har en halvlang pels, som kan gi et litt annet utseende enn den lange, glatte pelsen til groenendael.
Tervueren
Tervueren er et annet godt alternativ til groenendael. Som med de andre belgiske fårehundene, er aktivitetsnivået høyt, og rasen er kjent for sin intelligens og lærevillighet. Tervueren deler groenendaels høyde på 56-66 cm, men de minste individene kan være litt tyngre, med en vekt mellom 28 og 35 kg. Tervueren har også lang pels, men fargen er en helt annen..
Malinois
Malinois er nok det mest kjente alternativet til groenendael. De er høyt verdsatt for sin arbeidskapasitet og brukes ofte i politi- og militærtjeneste. Malinois har et høyt aktivitetsnivå og vil kreve like mye aktivitet som groenendael. Størrelsen på malinois er lik de andre belgiske fårehundene, med en høyde på 56-66 cm og en vekt mellom 22 og 35 kg.
Den største forskjellen er utseende, spesielt pelsen, som er kort. Malinois kan også leve litt lenger med en forventet levetid på 12 til 15 år.
Historien om groenendael
Groenendael hører til familien av belgiske fårehunder og har en interessant og rik historie. Hunderasen oppsto i Belgia på 1700- og 1800-tallet, da det var mange forskjellige gjeterhunder i landet.
I siste del av det 19. århundre vokste interessen for å skape nye nasjonale hunderaser i Europa. En dyrlege ved navn A. Reul fra Cureghem nær Brussel, tok initiativet til å danne en egen belgisk fårehundrase. Han overbeviste lokale gjetere til å komme til Brussel med sine hunder for å få en oversikt over avlsmaterialet. Dette førte til at 117 fårehunder ble samlet i Cureghem den 15. november 1891.
Etter mye arbeid ble det fastsatt at den langhårede belgiske fårehunden skulle være sort, den ruhårede askefarget grå og den korthårede rødgul med sorte hårtupper. I 1899 ble det også bestemt at belgiske fårehunder skulle ha hele haler.
En av de første sorte og langhårede fårehundene, Picard d’Uccle, er betraktet som stamfar til groenendael. Fordi mange av hans etterkommere ble sorte, fikk rasen navnet groenendael etter slottet hvor eieren til Picard bodde.
Ofte stilte spørsmål om groenendael
Hvor kommer groenendael opprinnelig fra?
Groenendael har sin opprinnelse i Belgia. Rasen ble utviklet på 1700- og 1800-tallet da mange forskjellige gjeterhunder ble samlet for å utvikle felles standarder. En spesiell variant av disse hundene, den sorte og langhårede varianten, ble etter hvert kjent som groenendael.
Er groenendael en godkjent hunderase?
Ja, groenendael er en godkjent hunderase. Den er anerkjent av de fleste store kennelklubber verden over, inkludert den norske.
Hvilke helseutfordringer kan groenendael potensielt ha?
Groenendael har generelt få utfordringer med helsen. Hvis du gir den rikelig med aktivitet og et sunt kosthold, samtidig som du kjøper en valp fra en anerkjent oppdretter, vil den mest sannsynlig ha ingen til få helseproblemer før den blir gammel.
Hva er gjennomsnittlig levetid for en groenendael?
En groenendael har vanligvis en levetid på mellom 10 og 12 år.
Hvordan er pelsen til en groenendael?
Groenendael er kjent for sin vakre, lange og sorte pels. Pelsen er tykk og beskyttende, noe som gjør at de tåler både kulde og regn godt.
Kan en groenendael være en god gjeterhund?
Ja, absolutt! Groenendael ble opprinnelig utviklet som gjeterhunder i Belgia. De har også et naturlig instinkt for å beskytte flokken sin, noe som er en viktig egenskap for en gjeterhund. Som en belgisk fårehund var de tidligere eksperter på å gjete sauer.