Kirsebærreke: Guide til hold og stell

Kirsebærreker er fantastiske reker å holde i et akvarium. Med sin rødlige farge, og fredelige oppførsel, er det perfekte reker å holde alene eller sammen med annen fredelig fisk.

Kort fakta om kirsebærreke

Vitenskapelig navnNeocaridina heteropoda
LevetidOpptil 2 år
StørrelseOpptil 2,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet15 liter
Stimfisk eller i grupperJa (3+)
Forhold mellom kjønn2 hunner for hver hann
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende og størrelse

Kirsebærreker kommer i en rekke forskjellige røde nyanser. Fra nærmest gjennomsiktig til knallrød. Hunnene er mye mer rødlige enn hannene. Hvis du derfor bare velger de mest røde når du går til innkjøp av rekene, kan du fort ende opp med bare hunner.

Det er dårlig nytt om du prøver å starte en liten koloni.

Du kan i tillegg skille kjønnene fra tykkelsen på magen. Hunnen er gjerne tykkere i dette partiet enn hannen. I ung alder er det nærmest umulig å skille kjønnene fra hverandre. 

De blir sjeldent mer enn 2,5 cm lange. Hannene er gjerne noe mindre enn hunnene. 

Trivsel og ideelle forhold for kirsebærreker

VannFerskvann
Min. størrelse i liter15 liter
Temperatur20-28°C
pH i vannet6,5-8,0
Hardhet (GH)8-12

Plassering i akvariet

Kirsebærreker oppholder seg for det meste i bunnen av akvariet. Hvis du har mose eller andre tette planter oppover i karet, vil de kunne tilbringe mer tid høyere opp. Hvilke andre fisk du har sammen med kirsebærreker vil også kunne spille inn på hvor de oppholder seg. Alene eller med andre fredelig fisk er det mer sannsynlig at de tør å bevege seg rundt i karet. Med mer aggressive fisk vil de gjemme seg oftere.

Størrelse på akvarium

De trenger ikke mye plass, og kan klare seg fint i kar på 15-20 liter. Hvis du ønsker å holde en større koloni med 20-40 individer, bør du selvfølgelig ha et større kar, gjerne på 40-60 liter. 

Planter og innredning i akvariet

Som med alle andre akvariefisk anbefales du å gjenskape de naturlige forholdene til arten så godt som mulig. De er opprinnelig fra Taiwan hvor de lever i bekker og dammer. De finnes innimellom tettpakkede planter og bunnen er som regel av stein. 

For å gjenskape disse forholdene må du passe på å plante akvariet ditt godt. Bruk gjerne javamose, sammen med andre planter rekene kan gjemme seg i. Plasser større stein og drivved for å lage sprekker de kan gjemme seg i.

Ved siden av å lage gjemmesteder vil de også spise alger av drivveden. De vil vise seg i sine beste farger når de føler seg trygge. For bunn kan du gå for elvesingel (runde, glatte steiner). 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Kirsebærreker er ferskvannsreker. De kan trives i temperaturer helt ned til 18 grader, og helt opptil 28 grader. Temperaturer over dette anbefales ikke. Det betyr at hvis romtemperaturen er relativt stabil, trenger du ikke nødvendigvis å ha et oppvarmet akvarium. 

Vannet bør være relativt hardt (gH) på mellom 8 og 12. Det får du til ved å ha en del mineraler i vannet, som for eksempel salt. Å gå til innkjøp av en gH-måler er anbefalt.

Kirsebærreker trives ikke i syrlige vann, og pH bør holdes på rundt 7. Pass på at vannverdiene ikke går under 6,5 eller over 8,0. 

Rekene er spesielt sensitive til økning av ammonium i vannet. Dette skjer gjerne ved overfôring, et for lite kar, eller for sjeldne vannskifter.

Ved siden av ammonium må du passe på at du ikke putter noe som inneholder kobber i akvariet. Kirsebærreker er veldig sensitive til kobber. Se opp for kobber på innholdsfortegnelsen før du putter noe i akvariet. Det gjelder både for fôr og medisinering.

Pass på at du har et skumfilter ettersom kirsebærreker fort kan bli sugd inn i andre filtre og sette seg fast.

Én eller flere kirsebærreker

Selv om kirsebærreker ikke nødvendigvis må holdes i grupper trives flere individer mye bedre sammen. Under de rette forholdene vil de reprodusere seg fort, og plutselig har du en yrende koloni. Hvis du ønsker at de skal reprodusere seg kan du gå til innkjøp av 6-9 individer. Pass på at det er flere hunner enn hanner. Gjerne to hunner for hver hann.

Med fisk

Det er viktig å være varsom når du velger akvarievenner. Spesielt om du bare har en håndfull individer. Ideelle fisk å holde sammen med kirsebærreker vil være: 

Hvis du har en etablert koloni, kan du fint holde de sammen med en kampfisk eller en scalare. De vil mest sannsynlig spise en kirsebærreke i ny og ne, men det vil ha lite å si på antallet i kolonien din. Sørg for at du har nok plass i akvariet, og nok gjemmesteder for rekene dine.

En kampfisk hann med en slørhale vil være mer gunstig enn en hunn, ettersom den ikke er så rask, og rekene vil lettere komme seg unna. 

Generelt bør du ikke ha store, raske og aggressive fisk sammen med kirsebærreker.

Å fôre kirsebærreker

I naturen spiser kirsebærreker det de klarer å få tak i. De er altetere og spiser både kjøtt og plater (for det meste alger).

I selskapsakvariet vil de spise alger, i tillegg til rester fra de andre fiskene. Du bør likevel passe på å fôre rekene dine for å være sikker på at de får den næringen de trenger.

Bygg dietten rundt pellets

Bruk pellets av høy kvalitet. Dette bør være hovednæringen til dine kirsebærreker. Du kan supplementere med grønnsaker som spinat, gulrøtter, salat og agurk. Pass på at det ikke er blitt brukt sprøytemidler på grønnsakene. For å være sikker kan du koke de i forkant.

Ved siden av pellets og grønnsaker kan du for eksempel gi de fryste mygglarver, slik at de får et balansert kosthold. 

Overfôring

Husk at kirsebærreker er små, og det er lett å overfôre de. Hvis de ikke har spist opp fôret innen 2 timer bør du ta det ut av karet. 

Algespisere

Kirsebærreker er kjente algespisere og vil jobbe med å holde karet rent. Med mindre du har en stor koloni, vil de slite med å rense et kar med et eksisterende algeproblem. Men de er gode til å forhindre slike utbrudd. 

La eksoskjelettet ligge

Ettersom rekene vokser vil de bytte ut det ytre skjelettet. La dette ligge i karet. Det er fullt av essensielle mineraler og rekene vil spise de opp selv.

Hvor ofte du bør fôre

Hvor ofte du trenger å fôre kirsebærrekene dine kommer helt an på forholdene i karet. Hvis du har en del alge eller mater andre fisk i karet jevnlig, trenger du ikke å fôre like ofte.

For noen kar holder det å fôre to ganger i uka, andre bør fôres tre til fire. Det er sjeldent behov for å fôre mer enn én gang hver dag, da kan overfôring bli et problem. Hvis du fôrer 5-7 ganger i uka er det enda viktigere at du passer på at de spiser opp fôret sitt innen 2 timer. 

Formering

Å starte en koloni, eller drive oppdrett på kirsebærreker, er noe av det letteste du du gjør. Så lenge de har de rette forholdene i karet vil de formere seg.

Du trenger sjeldent å gjøre noe annet enn å sørge for at karet er godt plantet med mange gjemmesteder, og at vannverdiene er riktige. For å optimalisere forholdene kan du skru opp temperaturen til 26-28 grader. Denne temperaturen nås gjerne i deres naturlig forhold om våren når de formerer seg. Pass derimot på at du ikke øker temperaturen for fort.

Voksne reker på 4-6 måneder vil begynne å formere seg etter at de har tilpasset seg akvariet. Det kan de allerede gjøre på noen uker, men det kan også ta 3-5 måneder. 

Gravid

Det er lett å se om en kirsebærreke er gravid. Da blir hunnen ekstra tykk rundt magen, samtidig som den blir mer gulaktig. Hunnen vil i tillegg bruke halen for å tilføre eggene oksygen når hun er gravid. Det tar som regel rundt 30 dager før yngelen fødes. 

Yngel

Kirsebærreker legger ikke egg, men føder levende yngel. Du trenger ikke å bekymre deg over å mate yngelen, da de vil ernære seg på alger sammen med andre rester i karet. Pass på at du holder de i et ‘modent’ kar, ettersom de spiser mikroskopiske organismer.

Ofte stilte spørsmål om kirsebærreker

Hva spiser de?

Kirsebærreker er altetere. De spiser pellets, grønnsaker, alger og kjøttfôr som fryste mygglarver.

Kan jeg ha de sammen med fisk?

Du kan ha kirsebærreker med en rekke fisk. Blant annet små tetraer som neontetra, eller corydoras, dverggurami og otto. Hvis du har en godt etablert koloni kan du prøve deg på noen større og mer aggressive fisk som kampfisk og scalare. De kan spise noen reker, men så lenge kolonien trives vil de produsere flere enn fiskene klarer å spise.

Kan jeg ha kirsebærreker med platy?

Pass på at du har nok gjemmesteder til rekene (for eksempel javamose og sprekker mellom stein og drivved). Det gjelder spesielt om du har yngel. Du kan ikke garantere at platyene ikke spiser noen av rekene dine. Du bør derfor ha en etablert koloni med kirsebærreker før du introduserer platyer.

Hvilken temperatur trives kirsebærreker i?

De trives i en temperatur mellom 20 og 28 grader. Hvis du ønsker at de lettere skal formere seg kan du holde temperaturen på 26-28 grader.

Legger de egg?

Kirsebærreker føder levende yngel. Hunnen bærer eggene i magepartiet frem til de klekkes. Deretter fødes yngelen levende.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo