En komplett guide til øreål (panserål)

Øreål eller panserål (Erpetoichthys calabaricus) er en fredelig, ål-lignende fisk som har fascinert mang en akvarist. 

I denne guiden ser vi nærmere på hvordan du legge forholdene tilrette for at en øreål skal trives i ditt akvarium.

Kort fakta om øreål

Vitenskapelig navnErpetoichthys calabaricus
FamiliePolypteridae
Andre navnPanserål
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 20 år
StørrelseOpptil 40 cm
TypeKjøtteter
OppførselFredelig
VannFerskvann, brakkvann
Min. størrelse på akvariet350 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Av navnet ser øreål (eller panserål), med sin langstrakte kropp, nesten ut som en ål. I realiteten er det derimot en fisk, og de engelske navnene reedfish og ropefish inkluderer hverken ål eller slange.

Øreål er en unik akvariefisk du mest sannsynlig ikke har sett maken til. Å se den svømme rundt i karet ditt (de få gangene den gjør det) er utrolig majestetisk. 

Med sin langstrakte kropp kan de vokse til å bli opptil 40 centimeter lange, og innimellom også opptil 45 centimeter. 

For å se forskjell på kjønnene må du studere gattfinnen nøye. Hannen har en mye større og kjøttfylt finne enn hunnen. I tillegg har den 12 til 14 stråler, mens hunnen bare har 9 til 12.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann, brakkvann
Min. størrelse i liter350 liter
Temperatur24-29°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)8-20

Størrelse og plassering i akvariet

Selv om mindre øreål fint kan holdes i 200 liter, blir alt mye lettere om du velger størrelse på et kar de kan vokse seg inn i. 350 liter vil passe godt for en til tre øreål, sammen med et utvalg av andre akvariefisk.

De befinner seg for det meste langs bunnen av karet, der de svømmer rundt planter, drivved og steiner. De vil derimot ikke bare holde seg på bunn av akvariet og kan for eksempel svømme opp til toppen for å puste i overflaten.

På grunn av det er det viktig at du har plass nok til en luftlomme øverst i karet ditt.

Øreål kommer seg gjennom det meste, så pass på at du har dekkglass. Hvis ikke ligger de plutselig utover stuegulvet ditt.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Øreål trives i temperaturer på mellom 24 og 29 grader celsius. De er ikke veldig kresne på vannverdier, men er heller ikke en av de mest hardføre artene i hobbyen.

Vannet bør ligge stabilt på en pH mellom 6,0 og 7,5, og bør samtidig være relativt hardt. Øreål klarer seg nemlig fint både i ferskvann og brakkvann. Har du de for lenge i bløtt vann vil de derimot få problemer. Hold derfor GH i karet ditt på mellom 8 og 20. 

For å øke GH kan du benytte deg av mineralstein eller GH-salt.

Én eller flere øreåler

Øreål er sosiale fisk som trives godt med andre øreål. Du kan derfor fint gå til innkjøp av tre av de dersom du ønsker deg flere i karet ditt.

Når det er sagt har de ikke noe stort behov for å være i en gruppe og kan fint klare seg alene.

Med andre fisk

Øreål er ikke sett på som aggressiv, men dersom de klarer å svelge fisk hel, og får tak i de, vil de med stor sannsynlighet gjøre det. Det er derfor lurt å sørge for at all fisk du holder sammen med øreålen er minimum to ganger så tykk som øreålens kropp.

Da fungerer naturligvis ikke mindre fisk som neontetra, kileflekkrasbora eller stjernedanio. Selv fisk som kardinaltetra, guppy og platy blir mest sannsynlig for små.

Noen alternativer til fisk du kan holde sammen med øreål er:

Aggressive fisk som afrikanske ciklider, oscar og jack dempsey kan du fint unngå å holde med øreål. 

Planter og innredning i akvariet

Som med alle bunnfisk er det viktig at du tar hensyn til hva du faktisk legger på bunn av karet ditt. For øreål gjelder det samme som vanlig. Hold deg til enten glatt elvegrus eller sand. 

Videre er gjemmesteder noe av det viktigste man er nødt til å tenke på når man skal ha en øreål eller to i akvariet sitt. Da blir de både mindre stresset, og mer aktive, da de tross alt kan svømme bort til et gjemmested om de skulle føle for deg.

Innred derfor akvariet ditt med en rekke planter, steiner og drivved som øreålen din kan gjemme seg blant.

Fôring

Øreål kan være litt utfordrende å fôre. I hvert fall om du er vant til at fisken din spiser alt du fôrer den med.

De spiser nemlig stort sett bare levendefôr og frossenfôr da de er kjøttetere. Noen fôrer også med kjøttbaserte pellets og flakfôr, men det er bare et fåtall av øreål som virker å ha noe som helst interesse for det.

Det beste vil være å fôre dine øreål på kvelden eller natta når de er mest aktive. De kan heldigvis også trenes opp til å ta fôr om dagen også.

Formering og oppdrett

Frem til nå er det ingen som har knekt koden om hvordan man skal drive oppdrett på øreål. Det har skjedd at de har fått yngel i akvarier, men da har gjerne yngelen dødd i løpet av kort tid.

Det er verdt å merke seg at selv om øreål er vanlig i handelen så er bestanden deres i faresonen i naturen. Forhåpentligvis vil oppdrettere knekke koden snart slik at man ikke tar for mange individer fra naturen.

Et alternativ til øreål kan være kuhlii-ål om du ser etter en ål, men kanskje ikke er helt klar til å holde en så stor fisk.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo