Pansermaller er noen svært interessante skapninger. Fordi det er så mange av de, har jeg laget en liste over fem av de mest populære artene, samt noen tips om hvordan du tilrettelegger for at dine corydoras vil trives.
La oss begynne med den mest populære av alle pansermaller, nemlig metallpansermalle.
1. Metallpansermalle
Metallpansermalle er kanskje den mest populære pansermallen i akvarier i dag. Kanskje ikke så rart, da den både er lett å få tak i, samtidig som det vokser til å bli opptil 7,5 cm.
At pansermallen er en middels stor bunnfisk gjør det lettere når det kommer til akvarievenner enn det vil være for pansermaller som ikke blir mer enn 3-5 cm store.
Alle corydoras er derimot svært fredelig, så du bør ikke ha altfor store problemer med å holde dem i et akvarium.
Husk at metallpansermalle trives i større grupper. I naturen er det over hundrevis av de sammen i stim. I akvarier bør du sørge for at du i det minste holder 6 av dem sammen.
Fordi metallpansermalle både blir opptil 7,5 cm, og må holdes i stim, bør du i det minste ha et akvarium på 80 liter. Metallpansermalle bør også være den eneste bunnfisken du har i karet dersom du ønsker å bruke et 80 liters kar.
Når et kommer til akvarievenner har du derimot mange alternativer. Det inkluderer blant annet scalare, keisertetra, honninggurami og gullbarbe.
Forholdene i vannet for denne pansermallen bør være:
- Temperatur: 21-27°C
- pH i vannet: 6,0-7,5
- Hardhet: 2-10 gh
2. Pygmépansermalle
Pygmépansermalle er en av de få dverg-artene i corydoras-slekten, og dermed en av de minste pansermallene. Faktisk blir den ikke mer enn 3 cm lang.
På grunn av størrelsen sin må du selvfølgelig være mer forsiktig når det kommer til akvarievenner, da større stimfisk og guramier potensielt kan spise dem.
Noen alternativer som kan passe bra sammen med pygmépansermalle er derimot ildtetra, moskito-rasbora og stjernedanio.
Pygmépansermalle er også kjent for å stime bedre enn andre corydoras. Det betyr at du bør ha de i en større gruppe enn vanlig, gjerne minst 8-10 individer.
På tross av at du bør ha flere av denne pansermallen kan de likevel klare seg i et kar på 30-40 liter ettersom de tross alt ikke blir mer enn 3 cm lange.
Forholdene i vannet for denne pansermallen bør være:
- Temperatur: 21-26°C
- pH i vannet: 5,5-7,2
- Hardhet: 1-8 gh
3. Panda-pansermalle
Panda-pansermalle er nok en pansermalle med masse personlighet. Denne lille krabaten blir ikke større enn 5 cm, så det må sies å være en relativt liten pansermalle.
I motsetning til metallpansermalle som bør ha et kar på 80 liter for å trives, kan du klare deg med 60 liter for panda-pansermalle.
Panda-pansermalle er forøvrig kjent for sitt karakteristiske utseende. De ligner rett og slett på en panda med sine svarte flekker, og spesielt med det svarte rundt øynene.
Dette er igjen en fredelig pansermalle som trives godt sammen med en rekke andre arter, og er en perfekt bunnfisk i et selskapsakvarie. Noen forslag til fisk du kan holde sammen med panda-pansermalle er; svart fantomtetra, rødmunntetra, kobbertetra og sebrafisk.
Forholdene i vannet for denne pansermallen bør være:
- Temperatur: 20-25°C
- pH i vannet: 6,0-7,5
- Hardhet: 2-12 gh
4. Sterbas pansermalle
Sterbas pansermalle er en vakker liten akvariefisk med et særegent mønster. Jeg må ærlig innrømme at dette definitivt er min favoritt blant alle pansermaller. Og i hovedsak er det på grunn av utseende.
Sterbas pansermalle blir opptil 6,5 cm lang og er like fredelig som alle andre corydoras-arter. Også denne trives best i en stim på minst 6 individer, selv om flere selvfølgelig vil være bedre.
Noen eksempler på akvarievenner du kan ha sammen med sterbas pansermalle er blant annet kongotetra, platy, siamesisk algeeter og kardinaltetra.
Forholdene i vannet for denne pansermallen bør være:
- Temperatur: 23-27°C
- pH i vannet: 5,8-7,5
- Hardhet: 1-15 gh
5. Maskepansermalle
Maskepansermalle har likhetstrekk med sterbas pansermalle, men har i tillegg en maske over ansiktet (samtidig som mønsteret naturligvis er noe annerledes). Den blir også omtrent like stor, da den blir maksimalt 6 cm lang.
Som alle andre corydoras er de nødt til å leve i en stim på minst 6 individer. Hvis du velger å ikke følge dette rådet kan de fort ende opp med å bli stresset og får dårligere helse.
Ettersom dette er en pansermalle på “vanlig” akvariestørrelse trenger du ikke mer enn et akvarium på 60 liter for å holde en stim av denne arten.
Forholdene i vannet for denne pansermallen bør være:
- Temperatur: 23-28°C
- pH i vannet: 5,5-7,5
- Hardhet: 1-8 gh
Tips for deg som vil holde pansermaller
Pansermaller, eller corydoras om du vil, er svært populære i hobbyen, og av god grunn. De er blant annet veldig enkle å holde da de både er relativt hardføre og fredelige.
Sistnevnte er kanskje den beste grunnen, da de kan holdes med omtrent alle andre fredelige akvariefisk.
La oss se nærmere på hva du må passe på når du holder pansermaller.
Pansermaller er en stimfisk
Corydoras, altså pansermaller, er stimfisk. Det betyr at de blir stresset og føler seg utrygge dersom de ikke er sammen i større grupper av sin egen art.
I naturen lever disse skapningene utrolig nok i stimer på flere hundre individer.
Dette blir selvfølgelig vanskelig å gjenskape i akvariet, men du kan i det minste sørge for at du har 6 individer eller flere.
Ulike corydoras-arter teller ikke
Når jeg sier at pansermaller er stimfisk og trives i grupper, betyr ikke det at du kan ha 1-2 fra hver av artene på denne listen og kalle det en stim. Det er nødt til å være 6 individer fra samme art. For eksempel 6 sterbas pansermaller, eller 6 metallpansermaller.
Ikke bare vil det ikke hjelpe noe som helst på stresset å holde flere forskjellige pansermalle-arter sammen, men de kan også potensielt parre seg med hverandre, noe som kan føre til uønskede hybrider.
Ha litt sirkulasjon i vannet
De aller fleste pansermaller trives med litt sirkulasjon i vannet men ikke for mye. Sørg for at du har en svak strøm, men fortsatt mye oksygen i vannet.
Du bør ha de i surt vann
I naturen kommer pansermaller fra sure vann, som regel på mellom 5,5 og 6,5 pH. Forsøk å gjenskape dette i akvariet ditt slik at dine pansermaller trives så godt som mulig.
Merk at enkelte pansermaller klarer seg fint med nøytralt, og til og med alkalint vann. Det er ofte individer som er oppdrettet i fangenskap i flere generasjoner som kan trives godt med en ph på 7,0 til 7,5.
Den generelle regelen er derimot at vannet bør ha en pH på under 7,0.
Fôr med kvalitetsfôr
Pansermaller vil spise det meste de får tak i, men det betyr ikke at du bør gi de fôr av dårlig kvalitet. Selv om mange tror det, trenger de heller ikke blancherte grønnsaker som spinat, zucchini og lignende.
I stedet trenger de mye animalsk protein som insekter, virvelløse dyr osv. En sikker vinner er for eksempel å fôre med frossen- eller levende røde mygglarver og mikroorm, sammen med synkende pellets.
Husk at pansermaller i hovedsak spiser på bunn av karet, så det hjelper lite om fôret ligger og flyter på overflaten. Vær også ekstra oppmerksom på at pansermallene dine får i seg nok mat dersom du har stimfisk eller andre hurtigspisende fisk i midt- og toppsjiktet.
Konklusjon
Nå kan du mer om både de fem mest populære pansermalllene, og har lært det mest grunnleggende om de. Før du går til innkjøp av en stim anbefaler jeg deg å lese deg enda mer opp om arten du er mest interessert i. Uansett hvem du velger ønsker jeg deg masse lykke til med pansermallene dine.