En komplett guide til hold av perlegurami

Perleguramier kommer i en fantastisk drakt. Disse fiskene er relativt enkle å holde, i hvert fall om du har tatt visse forhåndsregler. I denne guiden kan du lære alt du trenger om hold av perleguramier.

Kort fakta om perlegurami

Vitenskapelig navnTrichogaster leerii
FamilieOsphronemidae
Andre navnMosaikkgurami
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 6 år
StørrelseOpptil 12 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet100 liter
StimfiskNei (3+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Perleguramier er en fantastisk fin art. Den har fått navnet sitt på grunn av de perlelignende prikkene over hele kroppen og kommer i en vakker fargekombinasjon. 

Hannen er dypere rød-oransje enn hunnene. En annen måte å se forskjell på er å ta en nærmere titt på ryggfinnen. Denne er som regel lengre og spissere på hannene. 

Du bør ikke ha noe problem med å skille hanner og hunner selv når de er små, selv om det alltid er lettere å skille kjønnene når de blir større. Å velge ut én hann og to til tre hunner i dyrebutikken bør gå helt fint.

Perleguramier blir opptil 12 centimeter lange og er derfor en middels stor fisk som krever litt plass.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter100 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet6,0-8,0
Hardhet (GH)5-19

Plassering i akvariet

Perleguramier befinner seg oftest i topp- og midtsjiktet, men kan også besøke bunnsjiktet for å utforske eventuelle grotter du har laget i karet ditt.

Størrelse på akvarium

Selv om perleguramier verken er de raskeste svømmerne eller den største akvariefisken, blir de likevel opptil 12 centimeter lange. Et kar på 100 liter bør derfor være minimum, men gå gjerne til innkjøp av et større kar. Spesielt om du ønsker et selskapskar med mer enn en gruppe perleguramier.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Til å begynne med er det verdt å vite at perleguramier ikke er blant de beste svømmerne. De lever i stille, rolig vann i naturen, og du bør derfor simulere dette i karet ditt. De vil ikke trives i kar med høy strøm.

Fordi perleguramier er labyrintfisk kan de puste fra overflaten, så ikke bli bekymret hvis du ser de gispe etter luft innimellom. Som med alle labyrintfisk er det derimot viktig at forskjellen mellom luft- og vanntemperatur ikke er for stor. 

Hvis det som regel er 22 grader i rommet ditt, kan det derfor være lurt å unngå et kar på 28 grader. Da vil 24-25 være å foretrekke. Alternativt, for å forebygge forkjølelse hos perleguramiene dine, kan du i stedet velge å dekke toppen av karet med glass. Da vil ikke luften rett over vannoverflaten være så kald.

Generelt trives perleguramier godt mellom 24 og 28 grader. Vannet bør være middels hardt på mellom 5 og 19 gH, og en pH på mellom 6,0 og 8,0. Perleguramier er dermed en relativt harfør fisk som trives godt i ulike forhold. Å holde forholdene stabile er derimot alltid viktig å huske på.

Én eller flere perlegurami

Perleguramier er ikke stimfisk, men det betyr definitivt ikke at du bare bør gå til innkjøp av ett individ. Videre anbefaler jeg som vanlig at du ikke går til innkjøp av et par. 

Det optimale for perleguramier er å kjøpe én hann og 2-3 hunner. Hannen vil da være mye mindre aggressiv, forholde seg til hunnene og ikke jage eventuell annen fisk nevneverdig (i hvert fall i det fleste tilfeller).

Om du allerede for eksempel har kjøpt to hanner og én hunn, vil de mest sannsynlig bli krangling. Hvis du har plass i karet ditt vil du trolig få et mye mer fredelig kar om du går til innkjøp av tre hunner til. 

Med andre fisk

En stim av neontetra

Det viktigste du gjør før du går til innkjøp av fisk å plassere sammen med perleguramiene dine, er å sørge for at det ikke er finnenappere. Perleguramiene har tross alt store finner det kan være fristende å nappe borti for mange arter.

Fredelige stimfisk som neontetra sammen med andre tetraer, stjernedanio og cherrybarber kan være gode alternativer (sistnevnte bare om de er i en stor nok stim). 

Videre er kan du prøve deg på kuhlii-ål, metalpansermaller og ancistrus. 

Planter og innredning i akvariet

Som vanlig vil du ha størst suksess dersom du designer karet ditt så likt som perleguramier liker å ha det i naturen. 

Ideelt vil du ha en bunn av sand, men fin grus kan også fungerer fint. Ha gjerne et plantet kar med javamose og flyteplanter. Spesielt sistnevnte er viktig for perleguramier. 

Det er også fint å by på gjemmesteder som røtter, krukker eller andre grotter.

Fôring

Å fôre perlegurami er enkelt da de er altetere og spiser det aller meste. Å variere kosten til altetere slår sjeldent feil. Gi noe frosne mygglarver, annen frossenfôr og flakfôr. 

De fleste har stor suksess med å fôre perleguramiene sine tre ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av 3 minutter.

Om du har ulike arter i karet er det verdt å være oppmerksom på at perleguramier ofte er litt trege spisere. De kan derfor potensielt bli utkonkurrert av andre energiske fisk. Sørg for at perleguramiene dine får nok fôr hver gang du mater karet ditt.

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker at perleguramiene dine skal få yngel, er det viktig at du legger forholdene tilrette.

Eget oppdrettskar

Til å begynne med er det viktig at du har flere kar. Det er alltid mye lettere dersom du har et eget oppdrettskar i tillegg til karet du vanligvis har perleguramiene dine i.

Oppdrettskaret trenger ikke å være veldig stort, men det er greit at det i det minste rommer 50-60 liter og har minst en vannhøyde på 20 centimeter.

Toppen av karet bør innredes med en rekke flyteplanter. Det kan gjerne være ekte, men kunstige flyteplanter eller blader som ikke synker fungerer også utmerket fint. 

Perleguramier lager nemlig et skumrede, og de trenger derfor noe å sette seg fast i. 

Perleguramier lager skumrede akkurat som kampfisk.

Perleguramier er labyrintfisk. Det betyr at de kan puste inn noe oksygen fra overflaten. Derfor trenger du ikke nødvendigvis en luftpumpe i oppdrettskaret. Hvis du velger å installere en likevel, er det viktig at du passer på at det ikke blir for mye strøm i vannet.

Fôring før oppdrett

Når du har flyttet en hann og en hunn over i oppdrettskaret bør du fôre de opp med fôr av høy kvalitet. Gi de en god mengde frossenfôr og levende fôr helt til hannen bygger et skumrede.

Etter at skumredet er laget tar det sjeldent lang tid før hunnen legger et stort antall egg, ofte mellom 200 og 300. 

Etter at hannen har gytet over eggene vil han bli svært aggressiv og territorial. Det er nemlig hannen som tar på seg ansvaret.

Ikke bare kan han jage bort andre fisk, men også hunnen kan bli sett på som en trussel. Ta derfor hunnen over i hovedkaret etter at eggene har blitt lagt.

Fôr yngelen

Yngelen klekkes som regel mellom 20 til 30 timer etter at hannen har gytet over de. Nå er det viktig at du fôrer regelmessig med infusorier (gjerne 5 ganger om dagen). Mat med dette i noen dager før du går over til mikroormer eller artemia.

Perleguramier vokser relativt sakte, så du må mest sannsynlig belage deg på å fôre i en god stund før de kan spise annet, større fôr.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo