Raseprofil: Pumi

Pumi ble først omtalt i år 1815, men utviklet seg som egen rase på 1700-tallet til 1800-tallet. Dette har vært en svært anvendelig hund. Pumi ble brukt som gjeterhund for får, svin og kveg, men også som skadedyrbekjemper, vakthund og jakthund på villsvin. Den fikk sin rasestandard i 1966 av FCI.

Pumi info

HunderasePumi
OpprinnelseUngarn
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid14-15 år
Høyde38-47 cm
Vekt8-15 kg
PelsHalvlang

Litt om pumi

  • Ble brukt til å gjete og bekjempe skadedyr
  • Den er svært pratsom, men ikke mens den jobber
  • De fleste pumier ser du på utstilling og agility
  • Denne lille tassen har jaktet på villsvin
  • Pumi er en krysning mellom puli og terriertyper

Størrelse og utseende

Pumien er en middels stor hund med en karakteristisk terrierpreg. Dette gir den et unikt og tiltrekkende utseende. For hanner er idealhøyden mellom 43 og 45 cm. For tisper er høyden litt lavere og normalt mellom 38 og 44 cm.

Når det kommer til vekt, ligger vekten for hannhunder mellom 10 og 15 kg. For tisper er vekten litt mindre, normalt et sted mellom 8 og 13 kg.

Pels

Pumien er kjent for sin bølgete og krøllete pels som danner unike mønstre. Pelsen skal være mellom 4 og 7 cm lang, og vil vokse ut i både små og store tjafser. Denne unike pelsen er både elastisk og tett, noe som gir pumien et karakteristisk utseende.

Fargene på pelsen kan variere, og inkluderer alle nyanser av grå, hvit, sort og fawn (rød, gul eller creme grunnfarge). Spor av grått/sort og en tydelig maske er ønskelige ved fawn farge.

Hale

Pumiens hale er høyt ansatt og danner en åpen bue over krysset. Pelsen på undersiden av halen skal være mellom 7 og 12 cm lang, stri og strittende med lite underull. En naturlig stumphale eller en kupert hale er ikke tillatt i henhold til rasestandarden.

Ører

En av de mest karakteristiske trekkene ved pumien er dens levende og bevegelige ører. Disse er høyt ansatte, står oppreist og den fremste tredjedelen kipper fremover. Ørene har en omvendt v-form og er middels store. Pelsen på ørene vokser oppover, noe som gir pumien et særegent utseende.

Lynne, trening og lydighet

Pumien er kjent for sitt livlige og oppvakte lynne. Den er både intelligent og lærevillig, noe som gjør den til en glede å trene. Samtidig er denne hunden selvstendig med et sterkt instinkt for å beskytte sin flokk. Dette gjør at den kan være reservert overfor fremmede, men den vil raskt varme opp til dem hvis den føler seg trygg.

Det er viktig å huske at pumien krever en god mengde mental stimulering på grunn av dens intelligens. Uten dette kan den lett kjede seg og potensielt utvikle destruktive vaner. En godt trent pumi er lydig og flink til å følge instrukser, men krever en tålmodig og konsekvent eier for å nå sitt fulle potensial.

Når det kommer til generell lydighet, er pumien kjent for sin evne til å lære og utføre kommandoer. Dette, sammen med deres aktive natur gjør dem til utmerkede deltakere i hundesporter som agility og lydighetstrening. Som en intelligent og aktiv rase, vil en pumi trives i et hjem der den får rikelig med muligheter til å trene både kropp og hjerne.

Aktivitetsnivå og mosjon

Pumien er en aktiv og energisk rase som trenger mye mosjon for å være lykkelig og sunn. Den har en høy utholdenhet og elsker å være i bevegelse, enten det er en lang tur, en løpetur i parken eller en aktiv lekeøkt i hagen.

På grunn av deres intelligens og naturlige nysgjerrighet, kan de også trives med mer mentale aktiviteter, som spor- og luktesøk, noe som gir en god kombinasjon av fysisk og mental trening.

Hver dag bør en pumi få minst én times aktivitet, selv om mer vil være ideelt for denne energiske rasen. De har en naturlig tilbøyelighet for agility og lydighetsøvelser, og vil elske å ha muligheten til å utfordre seg selv på denne måten.

Dette er ikke bare viktig for å holde hunden fysisk i form, men også for å stimulere deres intelligens og hindre kjedsomhet. Resultatet av dette kan bidra til å redusere atferdsproblemer.

Stell av pumi

Å ta vare på en pumi innebærer å sørge for at alle dens grunnleggende behov er oppfylt, noe som inkluderer alt fra pelspleie til tannhygiene. Her er noen tips for å hjelpe deg med å holde din pumi sunn og glad:

Pelsstell og røyting: Pumien har krøllete hår som ikke røyter mye, men det krever jevnlig vedlikehold for å holde det sunt og pent. Det kan være lurt å børste hunden minst en gang i uken for å fjerne løse hår og forebygge knuter og floker. Det kan også være nødvendig med profesjonell trimming et par ganger i året.

Ører og øyne: Som med alle hunder, er det viktig å sjekke pumiens ører og øyne regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Ørene skal rengjøres forsiktig med et egnet produkt, og øynene skal være klare og lyse uten rødhet eller utflod.

Tannpleie: Regelmessig tannpleie er avgjørende for å forebygge tannproblemer. Pumiens tenner bør børstes minst et par ganger i uken med en tannbørste og tannkrem beregnet for hunder. Storfebein er også en god løsning. Samtidig er et sunt kosthold viktig for å forebygge.

Kloklipp: Klørne på en pumi vokser raskt og bør klippes regelmessig, vanligvis omtrent hver måned. Hvis du hører klørne klikke mot gulvet er det på tide med en klipp.

Bad: Pumien har en pels som frastøter smuss godt, så bad er normalt bare nødvendig når hunden er spesielt skitten, eller omtrent hver tredje måned. Bruk alltid en mild hundesjampo for å unngå hudirritasjon.

Bruksområder for pumi

Med sin lettlærte natur og høye arbeidslyst, har pumien et bredt spekter av bruksområder. Enten du ser etter en brukshund, en sportshund, eller en familiehund, kan pumien være akkurat det du leter etter. Her er noen områder der pumien skinner:

Brukshund

Som en brukshund har pumien mange kvaliteter som gjør den til en utmerket arbeider. Med røtter blant gjeterhundene, har pumien høy førbarhet og kan jobbe i lange perioder uten å miste fokus eller energi.

Denne rasen kan også læres opp til å arbeide med spesialsøk, for eksempel i soppjakt. Deres sterke sanser, kombinert med en intens lyst til å jobbe, gjør dem til pålitelige partnere i disse områdene.

Flere har også funnet suksess med å bruke pumien som service- eller terapihund. Dette er takket være deres kjærlige natur og evne til å knytte sterke bånd med sine menneskelige partnere. Likevel finnes det andre hunderaser som egner seg bedre.

Sportshund (utstilling og agility)

I tillegg til deres arbeidsdyktighet har pumier også vist seg å være stjerner innen utstilling og agility. Denne rasen er kjent for å gi alt de har i hver konkurranse uavhengig av værforhold. Pumier har en naturlig smidighet og utholdenhet som gjør dem utrolig dyktige innen agility. 

Samtidig, takket være deres sjarmerende utseende og unike pels, er de flotte i hundeutstillinger. Nok av fokus og energi hjelper også på denne arenaen.

Familiehund

Pumier er også kjent for å være fantastiske familiehunder. De trives i armkroken på sofaen og har en kjærlig og tålmodig natur som gjør dem til utmerkede kjæledyr. Pumien kan være litt mistenksom og vaktsom mot fremmede, så det er viktig med tidlig sosialisering for å sikre at de blir godt tilpasset familien og omgivelsene sine. 

Med riktig trening kan pumien også lære å forstå når og hvor det er passende å bjeffe, noe som kan hjelpe med å skape et harmonisk hjemmemiljø. Denne rasen kan også være en flott følgesvenn for aktive familier, da de elsker å være med på turer og utendørsaktiviteter.

Fôr og kosthold

For å sikre at pumien din får all den næringen den trenger er det viktig å gi den et kvalitetsfôr. Dette innebærer å unngå fôr som inneholder unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn, som ikke gir optimal næring for hunden. Det er mer å foretrekke å velge fôr fra merker som VOM, som er kjent for høykvalitetsingredienser og en balansert ernæringsprofil.

I tillegg til kommersielt hundefôr kan pumien også ha fordel av et kosthold som inkluderer rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette gir hunden en naturlig kilde til protein og essensielle næringsstoffer.

Mengde mat

Når det kommer til mengden mat, er det viktig at pumien ikke får for mye eller for lite. En god tommelfingerregel for å bestemme hvor mye kalorier en hund trenger, er å gange hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis en pumi veier 15 kilo, vil den trenge omtrent (15 * 30) + 70 = 520 kalorier per dag.

Husk at denne formelen bare er en veiledning. Hvis pumien din er veldig aktiv, kan du potensielt trenge å øke inntaket noe. Derfor kan det også være en god idé å veie hunden regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Hos pumi-hunder kan man se enkelte helseutfordringer. Basert på en helseundersøkelse utført av Klubben for ungarske vakt- og gjeterhundraser i 2021, er noen av de vanligste problemene:

  • Kreft: Noen pumi-hunder har utviklet hjernesvulster og jursvulster med spredning. Sykdommen blir oftest oppdaget da hundene er mellom 5 til 9 år.
  • Hudproblemer: Flere pumi-hunder har opplevd kløe, matallergi og sensitivitet mot bestemt fôr. Allergier mot husstøvmidd/lagermidd og kylling er også registrert.
  • Stress: En del pumi-hunder oppfattes som stressende, med utbrudd mot andre hunder, angst for nye situasjoner og generell uro som vanlige tegn.
  • Hofteleddsdysplasi (HD): En del hunder har fått diagnosen HD, med variasjon i graden av tilstanden.
  • Skjelettproblemer: Enkelte pumi-hunder rapporterte problemer med rygg, hofter og patella (kneproblemer).


For å holde hunden unna disse problemene er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig med aktivitet og ikke minst et sunt kosthold. Vi vil anbefale å prøve rent kjøtt til hunden din, enten om det er storfe, lam eller gris. Kvaliteten på kjøttet teller.

Det er også viktig å kjøpe valp fra anerkjente oppdrettere for å minimere helseutfordringer.

Alternativer til pumi

Hvis du er fascinert av pumien med sin energi og størrelse, men er nysgjerrig på lignende alternativer, så er det en rekke andre hunderaser du kan vurdere.

Cairn terrier

Cairn terrieren er en livlig og hardfør hunderase som stammer fra Skottland. Akkurat som pumien har denne rasen en utpreget personlighet og et høyt energinivå. Cairn terrieren er litt mindre enn pumien, med en høyde på 28-33 cm og en vekt på 6-7,5 kg.

De har også lang pels, som krever regelmessig stell, men mindre enn pumien. Begge raser har lik levetid, som ligger på mellom 12-15 år.

West highland white terrier

West highland white terrier, også kjent som «westie», er en annen skotsk terrier som kan være et flott alternativ til en pumi. Denne rasen er litt mindre enn pumien, med en høyde på 23-30 cm og vekt mellom 7-10 kg. Westies har et høyt energinivå, akkurat som pumien og trenger daglige turer og lek for å være lykkelig. Begge hundene har lang pels som krever regelmessig stell.

Dvergschnauzer

Dvergschnauzeren er en tysk hunderase med en høyde på 30-36 cm og vekt på 5,4-9 kg, noe som gjør den sammenlignbar med pumien. Denne rasen ble opprinnelig brukt som gårdshund, akkurat som pumien ble brukt som gjeterhund. Begge har et høyt energinivå og lik levetid på 12-15 år. Dvergschnauzeren har en middels lang pels, noe som kan være enklere å stelle enn pumien.

Historien om pumi

Pumien er en hunderase med en lang og spennende historie. Den ble første gang omtalt i 1815, men utviklet seg som egen rase på 1700-1800-tallet. 

Mange tror at pumien stammer fra puli-hunder, som ble krysset med tyske spisshunder, briard, og ulike terrierraser. Disse hundene kom til Ungarn med importerte saueflokker, noe som gjør pumien til en internasjonal blanding.

På 1900-tallet begynte man å skille mer mellom avlen av puli og pumi. I 1921 skrev man for første gang en uavhengig rasestandard for pumien, og i 1923 ble den anerkjent som egen rase på en utstilling. Det tok likevel litt tid før den fikk offisiell godkjennelse – det skjedde først i 1966 av FCI.

Pumien viste seg å være en svært anvendelig hund både på landet og i byen. Den ble raskt en populær gjeterhund for får, svin og kveg. I urbane strøk ble den også brukt som skadedyrbekjemper og vakthund. Den har også vist seg å være dyktig på villsvinjakt.

Det skulle ta enda mer tid før pumien kom til Norge. Den første pumien kom i 1992 og det første kullet ble født i 1998. Her i Norge har pumien blitt populær som en aktiv og trivelig familiehund. Den er også kjent for å være en dyktig hund innenfor agility og freestyle.

Klubben for ungarske vakt- og gjeterhundraser (KUR)

Klubben for ungarske vakt- og gjeterhundraser (KUR) er et fantastisk samlingspunkt for hundeentusiaster med en forkjærlighet for pumi, og de andre ungarske rasene kuvasz, komondor, puli og mudi. Klubben ble stiftet den 14. mai 1988 og tilbyr en rekke nyttige og spennende ressurser for både nye og erfarne eiere.

Raseinformasjon: Klubben har informasjon om hver av hunderasene de fokuserer på. Hvis du vil lære mer om for eksempel pumien, er det bare å dykke ned i materialet de tilbyr.

Aktiviteter: KUR har oversikt over vinnere av ulike konkurranser og priser som årets hund, Årets veteran og årets oppdretter. Kanskje klarer du vinne en pris med din pumi? 

Avl og oppdrett: Trenger du informasjon om oppdrettere eller er du på utkikk etter en valp? Da er dette rett sted. Klubben har en oversikt over oppdrettere og tilgjengelige valper.

Medlem: Tidligere fikk medlemmer fire KUR-blader i året, men det har nå blitt gjort om til nyhetsbrev og alle som er innom siden deres har tilgang. På denne måten kan du holde deg oppdatert på alt nytt fra hundeklubben, men også se igjennom eldre informasjon. Er man med i KUR kan man bli med på hundetrening hver tirsdag og få utnevnelse som æresmedlemmer.

KUR er en flott ressurs for eiere av ungarske hunderaser hvor du kan sosialisere med likesinnede og få den støtten du trenger for å være den beste hundeeieren du kan være.

Ofte stilte spørsmål om pumi

Hva ble pumien opprinnelig brukt til?

Pumien ble opprinnelig brukt som gjeterhund. Den var kjent for evnen til å håndtere både sauer, svin og kveg. I mer urbane strøk har den også vist seg effektiv som skadedyrbekjemper og vakthund. Det har også vært noen tilfeller med villsvinjakt. I dag er rasen primært en selskapshund i Norge.

Hvordan er pumien som selskapshund?

Pumien er kjent for å være en morsom, energisk og hengiven hund. Den trives med aktivitet og kan være en fantastisk følgesvenn for aktive familier. Den kan være noe reservert overfor fremmede, men den er kjærlig og lojal mot sin familie.

Hvor aktiv er pumi?

Pumien er en svært aktiv rase. Den trives best når den får massevis av fysisk og mental stimulering. Dette kan inkludere lek, turer, hundesport og annen aktivitet. En pumi som får tilfredsstilt sitt behov for aktivitet vil være en glad og harmonisk hund.

Hvor kommer pumien opprinnelig fra?

Pumien er en ungarsk rase. Den er mest sannsynlig utviklet fra puli, en annen ungarsk gjeterhund, som ble krysset med tyske spisshunder, briard og diverse terrierraser. Disse hundene kom til Ungarn med importerte saueflokker. Pumien begynte å skille seg ut som en egen rase på 1700- og 1800-tallet og ble anerkjent som en separat rase av FCI i 1966.

Dyreplaneten
Logo