Raseprofil: Pyreneerhund

Pyreneerhund er en majestetisk hund fra Frankrike og Spania. Rasen er en kjent vokterhund og har blitt brukt til å beskytte bufe i hundrevis av år. Rasen er selvstendig, beskyttende og egner seg ikke for førstegangseiere. Trening krever tålmodighet og positiv forsterkning. En voksen pyreneerhund veier mellom 39 og 73 kg.

Pyreneerhund kort informasjon

HunderasePyreneerhund
OpprinnelseFrankrike, Spania
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde65-82 cm
Vekt39-73 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Pyreneerhund anbefales sjelden for førstegangseiere uten solid hundeerfaring. Mye av grunnen til det er at det er av rasens natur å være selvstendig. 

For den rette familien – kanskje spesielt barnefamilier – blir pyreneerhund en ypperlig følgesvenn. Dette er en hund fylt med stolthet, dominans og en viss egenrådighet. Selv om den er tolerant, leken og ofte forsiktig med barn, er dens beskyttende natur noe å være oppmerksom på, særlig rundt fremmede. I møte med ukjente er den forbeholden og voktsom – et testamente til dens fortid som vokterhund.

Å plassere en pyreneerhund i en leilighet i byen kan sammenlignes med å sette en fisk på land – det er bare ikke riktig sted for dem. Denne rasen trenger god plass og rikelig med mosjon. Å holde den innendørs over lengre tid kan være en oppskrift på kaos, da kjedsomhet kan føre til at den ødelegger hjemmet.

Men hva med trening? Det ligger i pyreneerhundens natur å være selvstendig – et arvetrekk fra dens dager som uavhengig vokter av flokker. Denne uavhengigheten kan gjøre trening utfordrende. Tålmodighet er nøkkelen, ettersom hunden ofte møter lydighetstrening med likegyldighet.

Positiv forsterkning, jevnlig trening, tidlig sosialisering og valpetrening er alle essensielle verktøy for å forme en selvsikker og kjærlig hund. For pyreneerhund, som for oss alle, er det viktigste en blanding av kjærlighet, tålmodighet og forståelse.

Aktivitetsnivå og mosjon

Pyreneerhund har et betydelig aktivitetsnivå og trenger derfor jevnlig mosjon for å trives optimalt. Historisk sett ble pyreneerhund avlet frem som intelligente, men uavhengige vokterhunder for flokker. Denne bakgrunnen betyr at hunden har en innebygd energi og driv som må kanaliseres riktig.

Daglig mosjon er ikke bare viktig for å holde hunden i god form, men det er også avgjørende for hundens generelle helse og for å forebygge atferdsproblemer. En veltrent og aktiv pyreneerhund vil være en lykkeligere og mer balansert følgesvenn.

Aktiviteter som lange turer, lek i åpne områder og mental stimulering gjennom trening er alle gunstige for rasen.

Bruksområder for pyreneerhund

Pyreneerhund er ikke bare kjent for sin skjønnhet, men også for sin allsidighet som arbeidshund. Denne rasen, opprinnelig avlet som en vokter av husdyr, har vist seg nyttig i en rekke ulike roller.

Selskaps-og familiehund

Pyreneerhund er kjent for å være en ypperlig familiehund. Med sin tålmodige og varsomme natur er den ofte god med barn. Denne milde storheten viser også forståelse og forsiktighet med andre dyr, noe som gjør den til en ideell følgesvenn for en familie på landsbygda eller en gård.

Gårdshund og vokter

Historisk har pyreneerhunden vært en betrodd vokter av flokker, og den bærer fortsatt med seg denne arven. Den beskytter eiendom og dyr med stort alvor og er kjent for å være en utmerket vakthund. I tillegg har den i Norge blitt brukt til å jage vekk bjørn fra innmark – selv om verdien av dette er omdiskutert.

Kløv- og trekkhund

Selv om pyreneerhunden kanskje ikke setter verdensrekorder i fart, er den en stødig og pålitelig trekkhund. Den er også utmerket som kløvhund, og kan bære last over lange avstander.

Utstilling

I utstillingsringen er pyreneerhunden en stjerne, og mange eiere har med stolthet vist frem denne prakteksemplaret av hunderasen.

Stell av pyreneerhund

Å ha en pyreneerhund betyr også å sørge for regelmessig stell for å holde den sunn og velpleid. Den majestetiske, hvite pelsen og de vakre øynene fortjener oppmerksomhet for at hunden skal føle seg komfortabel og se sitt beste ut.

  • Pelsstell og røyting: Pyreneerhundens pels er både myk, tett og lang, der noen individer har litt lengre pels enn andre. Hannene har en særegen manke som kan kreve litt ekstra oppmerksomhet. Selv om pelsen naturlig støter av skitt og sjelden floker seg, røyter pyreneerhunden betydelig, spesielt i røyteperiodene. En god gjennomgang av pelsen 1 til 2 ganger i uken vil bidra til å redusere hårmengden i hjemmet. Det er imidlertid viktig å unngå å trimme eller barbere pelsen om sommeren, da den beskytter hunden mot sola.
  • Ører og øyne: Det er viktig å inspisere ørene regelmessig – helst hver uke – for å oppdage tegn på skitt, voksoppbygging eller andre unormaliteter. Dette bidrar til å forhindre mulige infeksjoner.
  • Tannpleie: God munnhelse er essensielt for enhver hund. Børsting av tennene minst et par ganger i uken hjelper med å forhindre tannkjøttsykdommer og holder hundens ånde frisk. Et sunt kosthold er minst like viktig og regelmessige storfebein hjelper også med å rense tennene naturlig.
  • Kloklipp: Pyreneerhunden har ekstra tråputeklør på bakbeina, noe som gir den en særegenhet. Disse klørne, samt de vanlige klørne, bør files regelmessig.
  • Bad: Selv om pyreneerhundens pels naturlig avstøter skitt, vil det fra tid til annen være nødvendig med et bad. Generelt trenger denne rasen ikke mer enn 3 til 4 bad i året. Det anbefales å bruke en mild hundesjampo.

Fôr og kosthold

Det er avgjørende å velge kvalitetsfôr for pyreneerhunden. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer som ikke gir næring. Disse kan ikke bare være ufordøyelige for hunden, men også potensielt skadelige på lang sikt. Merker som VOM er å foretrekke, da de fokuserer på naturlige ingredienser av høy kvalitet. Alternativt kan eiere også vurdere å gi pyreneerhunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, som gir naturlig næring uten tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Å finne riktig mengde mat for pyreneerhunden er viktig for å unngå både overvekt og underernæring. En tommelfingerregel er å multiplisere hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å finne det daglige kaloriinntaket. For eksempel, hvis hunden veier 50 kg: 50 x 30 + 70 = 1570 kalorier per dag. Hvis hunden er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke inntaket noe. For å sikre riktig fôrmengde er det lurt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

For å unngå overfôring og holde hundens metabolisme stabil, anbefales det å dele det daglige fôrinntaket i 2-3 måltider. Dette bidrar til en jevn energiforsyning gjennom dagen. Husk også å unngå å mate hunden rett før lange turer eller intens trening, da dette kan forårsake ubehag og potensielt mageproblemer. Vær alltid oppmerksom på hundens atferd og juster fôrplanen etter behov.

Vanlige helseproblemer

Akkurat som med mange store hunderaser er pyreneerhund disponert for visse helseproblemer. Når man skaffer seg en pyreneerhund, bør man være oppmerksom på noen av de vanligste helseproblemene som kan ramme rasen:

  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en unormal dannelse av hofteleddet, som kan føre til smerte og begrenset mobilitet.
  • Osteochondrose (OCD): En felles tilstand som forårsaker unormal vekst av brusk i stedet for bein. Dette kan føre til smerter og begrensninger i bevegelse.
  • Entropion: Dette er en genetisk tilstand hvor øyelokket blir brettet innover. Dette kan irritere og skade øyet.
  • Addisons sykdom: En hormonell tilstand som forårsaker mangel på produksjon av binyrehormoner. Denne sykdommen kan påvirke hundens energinivå og generelle velvære.

Selv om slike helseproblemer kan forekomme, kan regelmessige veterinærkontroller og bevissthet rundt hundens helse bidra til et langt og sunt liv for din pyreneerhund.

Alternativer til pyreneerhund

Mange ser etter en vakker, lojal og beskyttende hunderase som pyreneerhund. Mens pyreneerhund er en fantastisk rase, finnes det andre alternativer som kan være verdt å vurdere.

Ungarsk kuvasz

Ungarsk kuvasz stammer fra Ungarn og er kjent som en solid vokterhund. Med sin lange hvite pels, fungerer denne rasen som en beskytter for både bufe og barn. Kuvaszen er intelligent, lojal mot sin familie, men kan være reservert overfor fremmede. Denne reserverte naturen gjør at de noen ganger kan virke fjerne eller tilbaketrukken for de som ikke kjenner rasen godt. På grunn av deres selvstendige tenkning og styrke, er de best egnet for erfarne hundeeiere som er konsekvente i treningen.

Pyreneisk gjeterhund

Pyreneisk gjeterhund kommer fra de franske Pyreneene. Denne mellomstore hunden er kjent for sin energi, intelligens og lojalitet. Spesielt utmerker den seg innen gjeting, agility og andre hundesporter. Som navnet tilsier, har de vært brukt som gjeterhunder og har derfor et sterkt instinkt for denne typen arbeid.

Leonberger

Leonbergeren er en majestetisk rase som kommer fra Tyskland. Rasen er kjent for sin balanserte natur, og kombinerer livlighet med ro og selvsikkerhet. Leonbergeren er lojal, stødig, og er kjent for å bjeffe kun for å varsle om fare, noe som gjør den til en pålitelig vakt- og familiehund.

Størrelse og utseende

Denne hunden er kjent for sin robuste størrelse. Tispene strekker seg fra 65 til 75 cm i mankehøyde, mens hannene varierer fra 70 til 80 cm – med en mulig variasjon på +- 2 cm.

Selv om de vokser raskt i høyden i sitt første leveår, tar det lengre tid for dem å fylle ut kroppen sin – spesielt i hodet og kroppsbredden. Faktisk er det først når pyreneerhunden nærmer seg 3 år at den kan betraktes som fullt utvokst. Når det gjelder vekt, kan denne staselige rasen variere mellom 39 til 73 kg.

Den tykke pelsen på pyreneerhunden er for det meste hvit, men mange av dem har også nyanser av grått eller grevlingfarge, spesielt på ørene eller hodet. Det er ikke uvanlig å se enkelte med fargeflekker på kroppen. Et karakteristisk trekk ved rasen er den helsorte nesebrusken, som gir et markant uttrykk mot den lysere pelsen.

Historien om pyreneerhund

I pyreneerfjellene som skisserer grensen mellom Frankrike og Spania, har pyreneerhunden voktet sauer siden 1100-tallet. Gjennom tidens løp, midt i Europas dramatiske historie, har denne majestetiske hunden bevart sin rolle og mentale egenskaper. Den har fortsatt samme hengivenhet til sin flokk som for hundrevis av år siden – urokkelig i møte med rovdyr som ulv og brunbjørn.

Legenden sier at den franske solkongen, Ludvig XIV, fascinert av hundens adelige væremåte, adopterte den som en del av sitt hoff. Dette, kombinert med anekdoter om pyreneerhundens roller som vakter av slottene i sørvestlige Frankrike, omgir rasen med en aura av mystikk.

På begynnelsen av 1900-tallet begynte rasen å få formell anerkjennelse. Med stiftelsen av raseklubber og offisiell anerkjennelse av franske kennelklubber, ble den første rasestandarden satt. Mens dens nøyaktige reise til Norge forblir noe uklar, vet vi at Norsk Pyrenèerhundklubb ble etablert i 1991, for å ære og fremme denne stolte og historisk rike rasen.

Dyreplaneten
Logo