Sebrasnegle (tigersnegle): Hold og stell

Sebrasnegle (tigersnegle) er både vakre og populære algespisende akvariesnegler i hobbyen. Ikke bare ser de bra ut, men de formerer seg heller ikke i ferskvannsakvarier, og er dermed veldig enkle å holde.

Her får du alt du trenger av informasjon før du går til innkjøp av en sebrasnegle.

Kort fakta om sebrasnegle

Vitenskapelig navnNeritina natalensis
LevetidOpptil 3 år
StørrelseOpptil 2 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann, brakkvann
Min. størrelse på akvariet20 liter
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende og størrelse

Neritina er snegler med et fantastisk utseende, som er en av grunnene til at denne familien ikke blir sett på som en pestsnegle, i hvert fall i ferskvannsakvarier.

Blant de mest populære sneglene fra neritina-familien finner vi sebrasnegle, eller tigersnegle om du vil. 

I hovedsak er det skjellene som er forskjellig, da de trives i de samme forholdene.

Stort sett blir ikke neritina-snegler noe særlig større enn 2 cm, selv om enkelte individer kan vokse til de blir 3 cm også.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann, brakkvann
Min. størrelse i liter20 liter
Temperatur22-26°C
pH i vannet7,2-8,5
Hardhet (GH)3-40

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet befinner sebrasnegle seg i hovedsakelig på bunnen av akvariet og foretrekker et bunnlag av sand.

Det betyr derimot ikke at de ikke beveger seg rundt i karet, for det gjør de definitivt. I naturen er de også vant til å være en del av livet over vann, så å ha 4-10 cm med luft over vannet kan være lurt.

Videre er disse gode klartrere, så du vil være nødt til å ha et tettsittende glass for at de ikke skal komme seg ut av karet.

Ettersom sebrasnegle sjeldent blir mer enn 2 cm lange, trenger du ikke et kar på mer enn 20 liter. Spesielt om du ønsker å holde de i et artskar.

For selskapsakvarier vil du derimot være nødt til å investere i et større akvarium.

Husk også å bruke et skumfilter slik at ingen snegler plutselig setter seg fast i filteret.

Planter og innredning

Selv om sebrasnegle spiser rikelig med plantefôr, holder de seg stort sett unna friske planter. Det er ikke nødvendig, men du kan fint innrede med levende akvarieplanter som for eksempel javabregne eller anubias.

Som nevnt vil de foretrekke et bunnlag bestående av sand. Ellers kan du supplementere med drivved og steiner for å få karet ditt til å se så fint som mulig ut.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Neritina-snegler er nokså hardføre akvariesnegler, men du ønsker naturligvis å legge tilrette så godt du kan. Det betyr at du bør holde temperaturen i karet på mellom 22 og 26 grader celsius.

Videre bør vannet være alkalint. Gjerne så mye om 8,0, men alt mellom 7,2 og 8,5 vil de trives godt i.

Når det kommer til hardheten i vannet klarer denne sneglen seg i alt fra ferskvann til brakkvann og saltvann. Det bør i hvert fall være noe mineraler i vannet som kan hjelpe til med å styrke skjellet deres, så forsøk i hvert fall å holde det over 5 gh, selv om de overlever med mindre om de får kalsium i kosten.

Akkurat som andre virvelløse dyr og fisk er sebrasnegle sårbare for høye nivåer av nitrat, nitritt og ammonium. Pass på at du gjør regelmessige vannbytter for å holde disse verdiene nede. Et stort kar og et godt filter hjelper også.

Én eller flere neritina-snegler

Neritina-snegler er ikke sett på som pestsnegler i ferskvannsakvarier, og det er hovedsakelig fordi eggene trenger brakkvann for å klekke.

Å holde flere sebrasnegler sammen i et ferskvannsakvarium vil derfor ikke føre til at du plutselig har en stor koloni av snegler, som det for eksempel gjør med både posthornsnegle og malaysisk sandsnegle.

Når det er sagt har det ingenting å si om du holder neritina-snegler sammen eller om du bare har lyst på én snegle i akvariet ditt.

Med andre dyr

Asiatisk jegersnegle er en dårlig akvarievenn til alle snegler, også sebrasnegle

Sebrasnegler er fredelige akvariesnegler. Det eneste du må være oppmerksom på når du vurderer akvarievenner er derfor at de ikke skal bli spist.

Du vil naturlig nok være nødt til å unngå store kulefisk som mbu og fahaka. Men også mindre kulefisk kan bli et problem.

Andre fisk som er glad i snegler inkluderer blant annet praktbotia, pakistanbotia, gullfisk og oscar.

Vær også forsiktig med både asiatisk jegersnegle og meksikansk dvergkreps, da begge vil gjøre kort prosess av naritina-sneglene dine.

Asiatisk jegersnegle er forøvrig en av de aller enkleste måtene å bli kvitt et sneglproblem på.

Noen alternativer til akvarievenner til sebrasnegle kan være:

Fôring

Selv om sebrasnegle er altetere spiser de i hovedsak plantefôr. De spiser en rekke forskjellige alger, og kan derfor være perfekte algeetere til ditt akvarium.

Ved siden av alger bør du fôre med mat som inneholder kalsium. Et eksempel på dette er blanchert spinat.

Ikke fôr så mye at de slutter å spise alger derimot, så om du er nødt til å vaske bort mye alge fra glasset kan det hende du overfôrer dem.

Formering og oppdrett

Som nevnt ovenfor trenger eggene brakkvann for å klekke. Det gjør at sebrasnegle ikke klarer å formere seg under normale forhold i et ferskvannsakvarium. 

De vil derimot likevel legge egg, så du kan fort finne noen eggposer rundt omkring i karet ditt.

Dersom du ønsker at sebrasneglene dine skal formere seg, må du for det første ha en hann og en hunn, da denne arten ikke er tvekjønnet. 

Videre vil du være nødt til å ha brakkvann, noe du kan gjøre ved å øke saltinnholdet i karet.

Eventuelt kan du flytte eggposene til et eget brakkvannsakvarium. 

Vanlig problemer med sebrasnegle (tigersnegle)

En viktig ting å tenke på når du holder snegler er at de ikke tåler kopper. Nærmest alle vanlige medisiner med formål å kurere sykdommer til akvariefisk har kopper i seg. Mange akvarister har startet en medisinkur i karet, for deretter å finne ut at alle sneglene har dødd kort tid senere.

Hvis du trenger å bruke medisin må du først skille sneglene dine (og eventuelt andre virvelløse dyr) og de syke fiskene dine.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo