Skotsk terrier er en energisk og lojal hunderase fra Skottland, som veier 8-10,5 kg og har en levetid på 12-15 år. Den er kjærlig mot familien, men kan være reservert mot fremmede. Trening krever en fast, tålmodig hånd og positiv forsterkning. Rasen trenger regelmessig mosjon og trives best i aktive familier.
Skotsk terrier kort informasjon
Hunderase | Skotsk terrier |
Opprinnelse | Skottland |
Lovlig i Norge | Ja |
Rasestatus | Godkjent |
Levetid | 12-15 år |
Høyde | 25-28 cm |
Vekt | 8-10,5 kg |
Pels | Korthåret |
Lynne, trening og lydighet
Skotsk terrier er en tøff og energisk rase med en hjertevarm lojalitet mot sin familie. Mange beskriver denne hunden som en stor hund i en liten kropp – rolig og reservert innendørs, men full av liv og entusiasme utendørs. Dette er en hund som elsker friluftsliv, og som gjerne blir med på lange fjellturer i skogen.
Som familiemedlem er skotsk terrier ofte god med både store og små, og den har en tendens til å finne seg til rette i de fleste hjem. Den er vanligvis flink med barn og blir en kjærlig del av familien. Imidlertid kan den være litt reservert mot fremmede – i starten litt skeptisk, men etter en stund blir den vanligvis villig til å hilse.
Selv om de fleste skotske terriere går godt overens med andre hunder, har noen en tendens til å være utfordrende mot sine firbeinte venner. Dette understreker viktigheten av tidlig og god sosialisering, slik at hunden blir vant til andre hunder av ulike fasonger, raser og størrelser.
Trening av skotsk terrier
Når det kommer til trening, trenger skotsk terrier en bestemt og tydelig leder. De responderer godt på en konsekvent og klar oppdragelse, som ikke innebærer å kjefte, men å sette klare regler og krav. Positiv forsterkning – i form av ros og godbiter – er sentralt i treningsprosessen. De kan være litt sta, så tålmodighet er nøkkelen.
Til tross for deres iblant bjeffete natur, som kan være en utfordring å trene bort, er skotsk terrier en sjarmerende og hengiven rase som trives best med en familie som kan tilby stabil, kjærlig og konsekvent veiledning.
Aktivitetsnivå og mosjon
Skotsk terrier er svært energisk og trenger regelmessig mosjon for å opprettholde god helse og forebygge atferdsproblemer. For å tilfredsstille denne rasens aktive natur, bør man sette av 1,5 til 2 timer til turer hver dag – uansett om været er fint eller dårlig. Disse turene er essensielle, ikke bare for å holde hunden fysisk veltrent, men også for å tilby et nødvendig avbrekk fra hverdagen. Skotsk terrier trives best på turer i skog og fjell, der den kan utforske og bruke sansene sine, fremfor rene turer i byen eller nabolaget.
I tillegg til fysiske turer, er det viktig med mental stimulering. Selv om skotsk terrier ikke er den mest kravstore hunden når det gjelder mental aktivitet, bidrar utfordringer som får den til å bruke hodet – som sporlek, søksøvelser eller enkle lydighetsøvelser – til en mer harmonisk og balansert hund. Med denne kombinasjonen av fysisk aktivitet og mentale utfordringer, vil skotsk terrier trives og utvikle et nært og tillitsfullt forhold til sin eier.
Bruksområder for skotsk terrier
Selv om skotsk terrier historisk sett ble brukt som en jakthund, har den i moderne tid hovedsakelig funnet sin plass som en ypperlig familie- og selskapshund. Denne rasen har noen begrensninger når det kommer til tradisjonelle bruksområder som jakt, men det finnes likevel en rekke måter å engasjere en skotsk terrier på, som både beriker hundens og eierens liv.
Selskapshund og familiehund
Skotsk terrier utmerker seg først og fremst som en lojal og hengiven selskapshund. Med sitt trivelige og stabile temperament – og en tendens til å knytte sterke bånd med sin familie – er den som skapt for å være en nær følgesvenn i hjemmet. Rasen går ofte godt overens med barn og kan tilpasse seg forskjellige typer hjem, enten det er en leilighet i byen eller et hus på landet.
Turhund
Med sin naturlige energi og kjærlighet for å utforske er skotsk terrier en glimrende turhund. Den trives i naturen, enten det er i skogen eller på fjellet, og setter pris på lange og oppdagelsesrike turer. Selv om den er liten av størrelse, har den energi og utholdenhet nok til å være en solid partner på fjellturer og friluftsaktiviteter.
Agility og lydighetskonkurranser
Selv om skotsk terrier ikke nødvendigvis er den beste rasen for konkurranser innen agility og lydighet, kan den absolutt engasjeres i disse aktivitetene på et hobbynivå. Om hovedformålet er moro og mental stimulering for hunden, kan agility og lydighetskurs være en fin måte å knytte bånd med sin skotske terrier og bidra til en sunn og aktiv livsstil.
Utstilling
Som en godkjent hunderase kan skotsk terrier også stilles ut i hundeutstillinger. For de som er interessert i dette, vil det kreve betydelig tid og oppmerksomhet rundt pelsstell. Det kan være en tilfredsstillende hobby for eiere som er stolte av sin skotske terriers utseende og som ønsker å delta i konkurranser der hundens fysiske egenskaper og temperament blir vurdert etter rasestandard.
Stell av skotsk terrier
Skotsk terrier har en karakteristisk og spesiell pels som krever regelmessig vedlikehold for å holde den sunn og pen. Det er viktig å innarbeide en rutine for stellet, slik at hunden blir vant til prosessen og for å unngå at eventuelle helseproblemer utvikles.
- Pelsstell og røyting: Skotsk terrierens pels bør kjemmes over minst én gang i uken for å fjerne løse hår og forebygge floker. For å beholde den distinkte utseendet på pelsen, bør man også trimme den 3 til 4 ganger i året. Dette kan gjøres hos en profesjonell frisør, men det er også mulig – med litt tid og tålmodighet – å lære seg dette selv.
- Ører og øyne: Ører og øyne bør sjekkes regelmessig. Eventuell smuss i ørene bør fjernes forsiktig, og øynene bør holdes rene og klare. Vær oppmerksom på rødhet eller irritasjon, som kan være tegn på infeksjon.
- Tannpleie: Regelmessig tannpleie er viktig for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Børst hundens tenner flere ganger i uken med en spesiell tannbørste og tannkrem for hunder. Et sunt kosthold er også viktig på denne fronten.
- Kloklipp: Klipp klørne etter behov – vanligvis én gang i måneden – for å hindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller skade.
- Bad: Selv om skotsk terrierens strie pels har en viss skittavstøtende effekt og den derfor ikke trenger hyppige bad, vil den likevel trenge en skikkelig vask av og til. Sørg for å bruke en mild sjampo som er laget for hunder, og som respekterer deres naturlige oljer.
Fôr og kosthold
For skotsk terrier er det svært viktig å velge et kvalitetsfôr som er rikt på naturlige og næringsrike ingredienser. Unngå fôr med fyllstoffer som soya, korn og mais, da disse ofte brukes for å billigere produsere fôret, men gir lite næring til hunden.
Kjente merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er gode alternativer. Disse inneholder de nødvendige næringsstoffene som bidrar til god helse, et sterkt immunforsvar og en blank og sunn pels.
Mengde mat
Det er viktig at hunden hverken får for mye eller for lite mat. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt i kg med 30, og deretter legge til 70 (vekt i kg * 30 + 70 = daglig kaloribehov). For en særlig aktiv hund kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på dette er det viktig å veie hunden regelmessig.
Antall måltider
For å unngå overfôring og for å holde hundens stoffskifte stabilt, er det fordelaktig å dele opp maten i 2-3 måltider i løpet av dagen. Dette bidrar også til at hunden kjenner seg mett og fornøyd gjennom hele dagen.
Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før den skal ut på en lang tur eller delta i aktiviteter med høy intensitet. Dette kan forhindre oppkast og mageproblemer – og i alvorlige tilfeller oppståelse av magedreining, som er en livstruende tilstand.
Vanlige helseproblemer
Skotsk terrier regnes for å være en relativt frisk og sunn hunderase, spesielt i den norske bestanden. Det er sjelden at man ser rasespesifikke sykdommer dukke opp jevnlig i Norge. Internasjonalt er det imidlertid noen arvelige sykdommer man bør være oppmerksom på, selv om disse anses som sjeldne. Det er viktig for oppdrettere å teste for disse sykdommene for å opprettholde rasens gode helsetilstand.
Til tross for en generelt god helsetilstand, er det verdt å merke seg at skotsk terrier er på listen over noen av hunderasene som er dyrest å forsikre. Dette kan være på grunn av potensielle helserisikoer forbundet med rasen.
- Kreft: Som med alle hunder, kan skotsk terrier utvikle kreft i ulike deler av kroppen.
- Cushings syndrom: Dette er en arvelig lidelse som påvirker hundens binyrer.
- Skottekrampe: En unik arvelig sykdom for denne rasen, som fører til spasmer.
- Hudproblemer og allergi: Skotske terriere kan være utsatt for forskjellige hudproblemer og allergiske reaksjoner.
- von Willebrand syndrom: En arvelig blødersykdom som påvirker hundens evne til å stoppe blødninger.
- Patellaluksasjon: Dette innebærer at kneskålene sklir inn og ut av ledd, noe som kan være smertefullt for hunden.
Selv om disse tilstandene er listet opp, er det viktig å understreke at de regnes som sjeldne innen rasen.
Alternativer til skotsk terrier
Selv om skotsk terrier er en unik hunderase, finnes det mange andre små hunderaser som også kan tilfredsstille behovene for en kjærlig og aktiv følgesvenn. Disse inkluderer dvergschnauzer, bichon frisé og west highland white terrier, som alle har sine egne særtrekk og karakteristika.
Dvergschnauzer
Dvergschnauzer har sin opprinnelse i Tyskland, og ble til på 1800-tallet da noen oppdrettere ønsket en mindre versjon av schnauzeren. Denne rasen ble brukt som en allsidig gårdshund med oppgaver fra rottefangst til vakthold. På 1900-tallet spredte dvergschnauzeren seg til USA og andre land, noe som raskt gjorde den populær.
Når det kommer til dvergschnauzerens fysiske egenskaper, har den en høyde på 30–36 cm og en vekt på 5,4–9 kg. Pelsen er halvlang og kan kreve regelmessig vedlikehold. Denne rasen har en forventet levetid på 12–15 år, som gir mange år med vennskap og glede.
Bichon frisé
Bichon frisé er en sjarmerende liten hund som har opprinnelse mellom Frankrike og Belgia. Den er både vennlig og sjarmerende, noe som gjør den til en utmerket selskapshund. I tillegg til å være en fantastisk familiehund, har bichon frisé også andre bruksområder som agility og nosework, og dens kosebamse-lignende utseende gjør den også herlig å se i utstillingsringen.
Denne rasen har en høyde på 23–30 cm og en vekt som varierer mellom 5 og 10 kg. Bichon frisé har lang, myk pels som krever regelmessig stell for å holde den ren og flokefri. Rasen har en forventet levetid på 12–15 år, som sørger for langvarig companionship.
West highland white terrier
West highland white terrier, ofte kalt «westie», er en selvsikker og livlig hund med røtter i det skotske høylandet. Historien til denne rasen er både dramatisk og eventyrlig, fra å være uønsket på grunn av sin hvite pels, til å bli en høyt verdsatt jakthund og en elsket familiehund. Den er kjent for sin tøffe, men kjærlige natur, og har en egen evne til å stjele hjertene til dem de møter.
West highland white terrier står i en høyde på 23–30 cm og har en vekt på 7–10 kg. Den har lang og tett pels som gir den et karakteristisk utseende, men som også krever jevnlig stell. Når det kommer til levetid, kan en westie forventes å leve i 13–15 år, og den er kjent for å beholde sitt ungdommelige og eventyrlystne vesen gjennom hele livet.
Størrelse og utseende
Skotsk terrier er en kompakt og kraftig bygd hund med en mankehøyde som ligger mellom 25 og 28 cm. Denne kortbeinte terrieren har en vekt som varierer fra 8,5 til 10,5 kg. Til tross for sin lille størrelse, utstråler den stor styrke og vitalitet. Den er firskåren, av passende størrelse for å kunne jakte i hi, og overdreven kroppsvekt er ikke ønskelig.
Pels
Pelsen på en skotsk terrier er dobbeltlaget og utformet for å beskytte hunden mot vær og vind. Underullen er kort, tett og bløt, som gir god isolasjon, mens dekkpelsen er hard, tett og ru. Dette gir hunden et særegent, nesten «vilt» utseende. Fargene som er akseptert for rasen inkluderer sort, hvete og brindle i alle nyanser.
Hale
Halen på en skotsk terrier er av moderat lengde, noe som bidrar til hundens balanse. Den er tykk ved roten og blir gradvis tynnere mot spissen. Haleansetningen er slik at den enten bæres loddrett eller med en svak bue.
Ører
Ørene på en skotsk terrier er små og tynne, med en spiss form. De er ansatt på toppen av skallen, noe som gir hunden et intelligent og livlig uttrykk. Ørene bæres stående, og det er høyt uønsket med ører som er store og brede ved ansatsen.
Øyne
Øynene på en skotsk terrier er mandelformede og mørkebrune, noe som gir hunden et våkent og intelligent uttrykk. De er plassert nokså langt fra hverandre og ligger dypt under øyenbrynene, noe som bidrar til hundens karakteristiske ansiktsuttrykk. Det er viktig at øynene er mørkebrune, da dette er en del av rasens standard.
Historien om skotsk terrier
Skotsk terrier, med opprinnelse fra Storbritannia, har en historie som tar oss tilbake til 1800-tallet, hvor den gradvis tok form som den rasen vi kjenner i dag. The Scottish Terrier Club ble dannet i 1882, bare ett år etter at den første rasestandarden ble nøye nedskrevet. Dette markerte en tidlig formalisering av rasen, kun tre år etter rasens begynnelse slik vi kjenner den nå.
En viktig aktør i denne prosessen var Captain Gordon Murray, som mottok solid støtte fra Mr Sewallis Evelyn Shirley, grunnleggeren og første formann av The Kennel Club. Ved første øyekast kan denne kortbente terrieren fra de skotske Highlands fremstå som en traust skotte – robust og reservert. Men mot familie og venner viser den seg å være en hengiven og glad følgesvenn. Med skarpe sanser er den alltid på vakt; ved den minste lyd våkner dens vokterinstinkt, og den står klar til å beskytte hus og hjem.
Ofte stilte spørsmål
Hvor stor blir en skotsk terrier?
En skotsk terrier har en mankehøyde som ligger mellom 25 og 28 cm og en vekt som varierer fra 8,5 til 10,5 kg.
Hvordan er pelsen til en skotsk terrier?
Pelsen på en skotsk terrier er dobbeltlaget. Underullen er kort, tett og bløt, mens dekkpelsen er hard, tett og ru. Aksepterte farger for rasen inkluderer sort, hvete og brindle i alle nyanser.
Hvordan er skotsk terriers forhold til barn og andre hunder?
Skotsk terrier går vanligvis godt overens med både store og små mennesker, inkludert barn, og blir en kjærlig del av familien. Med andre hunder kan de noen ganger være utfordrende, så tidlig og god sosialisering er viktig.
Hvor mye mosjon trenger en skotsk terrier?
En skotsk terrier er svært energisk og trenger regelmessig mosjon. Det anbefales å sette av 1,5 til 2 timer til turer hver dag. Den trives best på turer i skog og fjell.
Hvordan bør man stelle pelsen til en skotsk terrier?
Pelsen bør kjemmes minst én gang i uken for å fjerne løse hår og forebygge floker. Det er også nødvendig å trimme pelsen 3 til 4 ganger i året. Dette kan gjøres hos en profesjonell frisør, eller man kan lære seg dette selv.