Raseprofil: Tysk jaktterrier

Tysk jaktterrier er en energisk, dedikert og intelligent hund med sterk jaktlyst. Rasen er mellomstor med sine 7,5 til 10 kg og kommer fra Tyskland. Den krever minst 90 minutter med aktivitet hver dag, så her er man nødt til å være aktiv. Den kan passe som familiehund ved siden av jakt om den får nok aktivitet og god trening.

Tysk jaktterrier kort informasjon

HunderaseTysk jaktterrier
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde33-40 cm
Vekt7,5-10 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Tysk jaktterrier er virkelig hundens svar på en idrettsutøver – dedikert, energisk og målrettet. Den lille svartbrune skapningen ser kanskje liten ut, men bak den muskuløse fasaden skjuler det seg en hund med en sterk psyke. En hund som er både livlig og intelligent – og som mer enn gjerne vil vise fram sine evner.

Denne rasen er avlet frem av jegere for jegere. Så det er kanskje ikke så rart at jaktterrieren har en så sterk jaktlyst. Enten det er bjørn, elg, eller selv en liten mus, vil denne hunden gjerne være med på jakten.

Ikke bare er den halsende og utholdende, men dens skarphet i hi og kjærlighet for vann gjør den til en allsidig følgesvenn på jakt. Videre – takket være sitt spornøye – er den en mester på ettersøk, og kan overraske mange som en flink apportør.

Men en tysk jaktterrier er ikke bare en jaktmaskin. Den er også en fantastisk familiehund. Med rett dressur viser den stor lydighet og kan passe like godt som en selskapshund for én person, som i en travel familie.

Likevel, det er viktig å huske at denne hunden har en uendelig kilde av energi. Den trenger utløp, enten gjennom jakt eller andre aktiviteter. Dette, sammen med den sterke psyken, gjør at den krever en eier som er konsekvent og bestemt. Men for de som gir jaktterrieren den rette oppmerksomheten og treningen – vil denne hunden absolutt innfri alle forventninger til en allroundhund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Tysk jaktterrier er en eksepsjonelt aktiv rase som krever en god porsjon engasjement fra eierens side for å holde seg i form og fornøyd. Denne lille hunden trenger minst 90 minutter mosjon hver eneste dag, og skulle du tenke på en fridag, vil hunden sannsynligvis ikke være enig i den avgjørelsen.

Selv om 90 minutter er minimumskravet, vil en jaktterrier med glede fortsette å være aktiv mye lenger. Med tanke på at rasen er avlet for lange dager ute i feltet for jakt og sporing, er dens utholdenhet intet mindre enn imponerende.

En enkel spasertur i nabolaget holder ikke for denne energibunten. Du bør vurdere aktiviteter som hurtige apport, svømming, agility og, dersom det er mulig, jaktprøver. Er det noen i familien som er glad i fjellturer eller jogging, vil jaktterrieren være en entusiastisk følgesvenn.

Det er viktig å huske på å ha dem i bånd, da deres sterke jaktinstinkt kan få dem til å forfølge lokale dyr. En inngjerdet hage er også å anbefale, slik at hunden kan utfolde seg fritt uten risiko for flukt ved synet av for eksempel et ekorn.

Bruksområder for tysk jaktterrier

Denne svartbrune muskelbunten har blitt formet av jegere for jegere, noe som har resultert i en energisk, intelligent og arbeidskrevende firbeint partner. Men hvilke bruksområder er egentlig ideelle for denne rasen?

Selskaps-og familiehund

Selv om tysk jaktterrier er avlet primært for jakt, er den også kjent for å være en utmerket familiehund. Med den rette treningen og konsekvent ledelse kan den integreres godt i et familiemiljø. Til tross for sin sterke vilje, er den mottakelig for dressur.

Jakt

I Tyskland er jaktterrieren spesielt populær for hijakt på rev og villsvin, men rasen har vist seg nyttig i mange andre jaktsettinger også. De jobber effektivt som kortdriver på klovvilt, rev og hare, og noen ganger jager de med en fart som kan sammenlignes med en beagle. På elg- og villsvinjakt kan de fungere som både kortdriver og med stålos.

Sverige har også sett en økning i bruken av jaktterrieren for bjørnejakt. Ved hijakt er jaktterrieren spesielt effektiv, med egenskaper som skarphet og bevegelighet som kommer godt med.

Ettersøkshund

Takket være sin gode luktesans og energiske natur er jaktterrieren også effektiv som ettersøkshund. Selv om noen kan ha litt høyere fart enn ideelt i sporet, er det mange individer som er utmerkede sporhunder, med en sterk vilje til å finne viltet.

Apportør

Selv om ikke alle jaktterriere naturlig apporterer, finnes det jegere som velger å trene opp sine jaktterriere til dette formålet. Med riktig opplæring kan de være effektive apportører, og hente alt fra and, duer, kråker, til rugde og kaniner.

Stell av tysk jaktterrier

Tysk jaktterrier er en robust hunderase som krever regelmessig stell for å holde seg sunn og velpleiet. Her er noen tips for hvordan du best kan ta vare på din firbeinte venn:

Pelsstell og røyting: Tysk jaktterrier har enten ruhåret eller glatthåret pels som er fast og tykk, komplett med god underull. Regelmessig børsting vil hjelpe med å fjerne løs pels og minimere røyting. Ruhårsvarianten kan ha behov for stripping, spesielt mot vinteren. Dette forhindrer at snø og annet fester seg i pelsen, spesielt hvis den blir for lang.

Ører og øyne: Regelmessig sjekk ører og øyne for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjør forsiktig med en fuktig klut eller egnede produkter.

Tannpleie: For å forebygge tannstein og dårlig ånde bør du børste hundens tenner regelmessig med en hundetannbørste og passende tannkrem.

Kloklipp: Klipp klørne regelmessig for å unngå at de blir for lange – dette kan forhindre ubehag og skade.

Bad: Tysk jaktterrier trenger ikke hyppige bad, men det kan være nødvendig av og til, spesielt hvis hunden har rullet seg i noe skittent. Bruk en hundesjampo som er skånsom mot pelsen og huden.

Fôr og kosthold

En tysk jaktterrier fortjener høykvalitets hundefôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse fyllstoffene kan noen ganger føre til allergiske reaksjoner eller andre helseproblemer, spesielt over tid.

I stedet bør du vurdere å gi hunden mat fra anerkjente produsenter som VOM, eller mate den med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Naturlige proteinkilder bidrar til en sunn muskelutvikling og generell velvære for hunden.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde kalorier for din tysk jaktterrier, kan du bruke en enkel formel: Gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en hund som veier 9 kg, vil utregningen se slik ut: (9 x 30) + 70 = 340 kalorier om dagen. Men hvis hunden er veldig aktiv, kan du måtte justere inntaket oppover. Uansett er det viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den holder en sunn vekt.

Antall måltider

For å forhindre overfôring og sørge for en jevn energiforsyning gjennom dagen, er det best å dele hundens daglige matinntak i 2-3 måltider.

Vanlige helseproblemer

Tysk jaktterrier er kjent for å være en robust og sunn rase. Likevel, som med alle hunderaser, har også denne rasen noen potensielle helseproblemer å være oppmerksom på. Riktig pleie, regelmessige helsekontroller og kunnskap om disse problemene kan bidra til å sikre at hunden lever et langt og lykkelig liv.

  • Linseluksasjon: Dette er den mest fremtredende sykdommen blant tyske jaktterriere. Linseluksasjon skjer når linsen i øyet forskyver seg fra sin normale plassering, og kan føre til smerte og eventuell blindhet. Heldigvis er det nå en DNA-test tilgjengelig for denne tilstanden. Med riktig og styrt avl jobber oppdrettere mot å eliminere denne sykdommen fra rasen.

Det er viktig for eiere av tysk jaktterrier å være klar over dette potensielle helseproblemet, og søke veterinærhjelp ved tegn på synsproblemer.

Størrelse og utseende

Tysk jaktterrier er en robust jakthund som bærer stolthet og kraft i sitt utseende. Hannhunden fremstår med et kraftig kjønnspreg, mens tispen viser en feminin side – dog ikke i betydningen av å være tynn eller svak.

Skulderhøyden ligger i spennet mellom 33 og 40 cm, mens brystmålet er 10-12 cm større enn skulderhøyden. Når det kommer til vekt, ligger idealvekten for en hannhund på 9-10 kg. For tispene er idealvekten noe lavere og er på mellom 7,5 og 8,5 kg.

Historien om tysk jaktterrier

Tysk jaktterrier har røtter som strekker seg tilbake til tidlig på 1900-tallet. Med en visjon om en universell jakthund, begynte tyskerne et målbevisst arbeid med avl. Etter mange år med dedikasjon, ble arbeidet deres belønnet på 30-tallet. En allrounder anerkjent av FCI, som kunne mestre varierte jaktprøver.

Denne hunden ble ikke bare hyllet for sin evne til å apportere småvilt og fugler over bakken, men også for sin bemerkelsesverdige ferdighet under jorden – hvor den effektivt kunne drive grevling og rev ut av sine hi.

Overfarten til Norge skjedde noen tiår senere, nærmere bestemt i begynnelsen av sekstitallet, da den første tyske jaktterrieren satte potene på norsk jord, ankommet fra Danmark. Siden den tid har rasens popularitet og anerkjennelse bare vokst i Skandinavia.

Dyreplaneten
Logo