Komplett guide til hold av venusfisk

Venusfisk (Tanichthys albonubes) er en hardfør stimfisk som vil være en perfekt start for nybegynnere i hobbyen. Ikke bare er de både billige og fredelige, men de er også utrolig morsomme å se på under de rette forholdene.

Det sistnevnte er viktig, og du vil få mye mer ut av dine venusfisk hvis du legger forholdene godt til rette for de. I denne guiden kan du lære alt du trenger å vite for å lykkes med venusfisk.

Kort fakta om venusfisk

Vitenskapelig navnTanichthys albonubes
FamilieCyprinidae (Karper)
Andre navnKardinalfisk
Stammer fraKina
LevetidOpptil 7 år
StørrelseOpptil 4 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet50 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Det er ikke lett å se forskjell på venusfisk før de har vokst opp, og selv da kan det kreve litt trening. Hannen er derimot noe mer strømlinjeformet enn hunnen, og uttrykker en kraftigere farge enn hunnen.

Venusfisk er små stimfisk som ikke blir mer enn 4 cm lange.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter50 liter
Temperatur10-23°C
pH i vannet6,0-8,0
Hardhet (GH)5-15

Størrelse på akvariet

Selv om venusfisk ikke blir noe særlig større en 4 cm, krever de litt plass ettersom du er nødt til å ha de i en stim på minimum 6. Med andre ord bør du ha et akvarium på minst 50 liter, hvor 40 liter er det absolutte minimum.

Planter, innredning og plassering i akvariet

I akvariet svømmer de ivrig rundt i topp- og midtsjiktet. Når du innreder karet ditt bør du derfor passe på at de har godt med plass å svømme på. 

Innred gjerne med planter, men ikke så mye at det går utover plassen de har til å svømme. De trives også godt med flyteplanter. Igjen er du derimot nødt til å se an slik at du ikke introduserer flyteplanter med for lange røtter, da de vil ta godt med plass i toppsjiktet.

Videre står du fritt til å introdusere både drivved, steiner og andre dekorasjoner for å gi mer liv til karet. 

Godt med gjemmesteder er en sikker oppskrift til at små stimfisk blir tryggere på omgivelsene sine og vil dermed svømme mer rundt.

Venusfisk har ikke et stort behov for et spesifikt bunnlag, men en mørkere sand kombinert med et svakt akvarielys vil få fargene til å komme frem enda bedre.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Venusfisk er hardføre akvariefisk, men tåler kanskje ikke temperaturer i vannet du er vant til. Dette er nemlig en kaldtvannsfisk som gjør det dårlig i temperaturer på over 23 grader celsius. Noen kan overleve en stund, men det er langt fra optimalt, og de vil dø mye tidligere.

Sørg for at du holder venusfisk et sted mellom 18 og 22 grader celsius for at de skal trives best mulig.

På tross av det tåler de sesongbasert kulde mye bedre enn mange andre fisk. De kommer tross alt fra fjellene i Kina. Så perioder på 5-15 grader er ikke et stort problem så lenge temperaturen ikke synker altfor fort. 

Faktisk er det akvarister som har holdt venusfisk med et tynt islag over dammen på vinteren, men dette vil sjeldent fungere godt med mindre du bor i Sør-Norge eller har en oppvarmet dam på vinterstid. 

Videre tåler de et spekter av pH. Faktisk helt fra 6,0 til 8,0. En mer ideell pH finner vi derimot mellom 6,8 og 7,5 et sted.

Venusfisk foretrekker bløtt til middels hardt vann fra 5 til 15 gh.

Pass på at du tester vannverdiene dine jevnlig (det gjelder også for nitrat, nitritt og ammonium).

Én eller flere venusfisk

Venusfisk bør aldri holdes i grupper på mindre 6 individer. For 6-8 individer kan du klare deg med et akvarium på 50 liter. Deretter bør du grovt ha fem liter for hver ekstra venusfisk for at de skal ha god nok plass å svømme på.

Ideelt sett vil du ha en gruppe på 20 eller flere individer i en stim, men det vil naturligvis kreve et større akvarium på rundt 100 liter for at forholdene skal være gode.

Med andre fisk

Venusfisk klarer seg fint med andre fisk. Det viktigste å tenke på når du vurderer andre arter er at venusfisk er nødt til å ha kaldere vann. 23 grader celsius er maks, men du bør helst ned mot 18 til 21 for at de skal trives best mulig.

Det ekskluderer automatisk en del tropisk fisk.

Selv om fisk som gullfisk og koi trives godt i kaldt vann, blir disse altfor store. Og selv i en stim på 100-200 individer skal venusfisk slite med å produsere nok yngel til å erstatte individene gullfisken din kommer til å spise opp.

Aggressive og store fisk generelt er derfor et dårlig alternativ.

Her er derimot noen alternativer du kan holde sammen med venusfisk som trives i vann på 22 grader eller kaldere:

Venusfisk går også fint sammen med både snegler og reker. Du kan for eksempel introdusere både kirsebærreker og eplesnegler (disse bør i det minste ha en temperatur på 20 grader celsius).

Fôring

Når det kommer til fôr er ikke venusfisk kresne. I naturen spiser de nærmest alt de får tak i, inkludert insekter som mygg og mikroorganismer. 

I akvariet bør du fôre en variert diett som består av enten flakfôr eller pellets, kombinert med frossen- eller levendefôr. Dette kan for eksempel være mygglarver, mikroorm eller artemia.

Fôr de så mye de klarer å spise i løpet av to minutter, 2 eller 3 ganger om dagen. Det er viktig at du ikke fôrer for mye for å unngå at vannverdiene blir dårlige.

Det bør ikke være et problem, men en bunnfisk som ancistrus sp. eller metallpansermalle kan alltid hjelpe til med å holde bunnen ren om du har plass til ytterligere fisk i karet ditt.

Formering og oppdrett

Venusfisk er en av de enkleste fiskene å drive oppdrett på. Likevel er det ikke altfor mange private oppdrettere som selger de, men det er mest sannsynlig for de allerede er så billige å kjøpe. 

Hvis du har et hovedkar med bare venusfisk (i hvert fall uten bunnfisk), med god vegetasjon i bunnlaget og andre gjemmesteder, kan det hende det vil vokse opp et par individer selv her. 

De voksne venusfiskene vil derimot ikke passe på hverken egg eller yngelen, og spiser de hvis de får muligheten. Hvis du ønsker å få mange venusfisk bør du derfor ha et eget oppdrettskar.

I oppdrettskaret (sørg for å ha minst 30-40 liter) er du nødt til å ha noe de kan legge eggene i. Dette kan være alt fra javamose til mopp, kunstgress eller klinkekuler. Det viktigste er at foreldrene ikke klarer å komme seg ned og spise eggene. 

Når du har plassert stimen i oppdrettskaret (eventuelt 2-3 hunner med en hann), kan du skru opp temperaturen sakte til 22 grader for å stimulere lek.

Ved siden av det kan du fôre rikelig med frossen- eller levendefôr et par dager før.

Som regel vil det ha blitt lagt egg i karet i løpet av 24 til 48 timer. 

Yngelen klekker 2 til 3 dager etter at eggene har blitt lagt, og foreldrene er nødt til å være fjernet før den tid. 

Venusfisk er en av få arter som spiser knust flakfôr fra begynnelsen, men det optimale vil naturligvis være å gi de infusorier i stedet. 

Etter noen par uker med hyppig fôring 4-5 ganger om dagen vil de være store nok til å flytte inn i karet med foreldrene sine.

Vanlige problemer med venusfisk

Det mest vanlige problemet med venusfisk er at de holdes i akvarier som er for varme for dem. Holdes de over 23 grader celsius vil de nærmest garantert redusere levetiden dems betraktelig. I stedet bør du prøve å holde temperaturen et sted mellom 18 og 22 grader. 

Bortsett fra høye temperaturer er venusfisk generelt en hardfør fisk. Det er tross alt en perfekt fisk for nybegynnere i hobbyen. Når det er sagt kan de potensielt få både hvitprikk og finneråte. Sørg for at de har gode vannverdier, er i en stor nok stim (og kar), samtidig som du fôrer de med kvalitetsfôr.

Konklusjon

Venusfisk er en av de enkleste akvariefiskene å holde. Ikke bare det, men de krever hverken et stort akvarium, eller koster noe særlig. Som regel kan du få de for så lite som 10 kroner per stykk. Jeg ønsker deg masse lykke til med dine venusfisk.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo