Vinkeltetra: Guide til hold og stell

Vinkeltetra (Thayeria boehlkei) er på langt nær den mest populære tetraen i hobbyen, men innimellom er det gøy å ha noe som ikke alle andre har hatt også. Heldigvis er dette en fisk som tåler et stort spekter av vannverdier, så du vil ha et stort utvalg av fisk å holde de sammen med.

I denne guiden får du vite alt det du trenger å vite om hold av vinkeltetra.

Kort fakta om vinkeltetra

Vitenskapelig navnThayeria boehlkei
FamilieCharacidae (Karpelakser)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 6 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Vinkeltetra er ikke bare kjent for den karakteristiske måte å svømme på, da de svømmer i vinkel, men også den svarte stripen som starter bak øret og slutter helt nederst på halefinnen. 

Denne lille stimfisken blir sjeldent mer enn 6 cm lang, men kan i noen tilfeller vokse til å bli 7 cm.

Det er svært vanskelig å skille kjønnene, men det er to ting du kan se etter. Det første er at hannen har noe sterkere farger, og det andre er at hunnen eser noe ut når hun fylles opp med egg. Bortsett fra det har vi dessverre lite å gå på.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet6,0-8,0
Hardhet (GH)5-20

Plassering og størrelse på akvarium

Vinkeltetra holder seg for det meste i topp- og midtsjiktet hvor den svømmer rundt i stim. Fordi det er en stimfisk vil de kreve mer plass da du er nødt til å ha flere individer. Et kar på 80 liter bør være minimum til en gruppe på 6-8.

I naturen kommer vinkeltetra fra elver i Sør-Amerika, så å ha middels strøm i vannet noe de vil trives med.

Planter og innredning

Når vi skal legge tilrette for våre akvariefisk er det viktig at vi igjen tar en nærmere titt på hvordan de har det i naturen. Vinkeltetra kommer fra mørkere elver i Sør-Amerika, der de gjemmer seg for større rovdyr blant planter og mellom røtter.

Forhåpentligvis vurderer du et plantet kar (selv om også plastikkplanter vil fungere). Sørg for at de har nok av gjemmesteder uten at det ødelegger for mye av plassen de har til å svømme på. Å plante bakerst og eventuelt langs sidene vil de derimot sette pris på. Det samme stemmer når det kommer til både drivved og større steiner.

For å få et litt mørkere vann kan du også benytte deg av noen flyteplanter, samtidig som du passer på at lyset du kjøper ikke er for sterkt.

Ettersom vinkeltetra holder seg for det meste i topp- og midtsjiktet, har det ikke mye å si hvordan bunnen er for deg.

Hvis du derimot ønsker å ha bunnfisk senere, og samtidig legge tilrette for mindre lys i karet, vil mørk sand passe perfekt.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Vinkeltetra er en hardfør fisk som tåler et spekter av vannverdier. Når det kommer til temperatur bør du ha de et sted mellom 22 og 28 grader celsius. For ph er spekteret derimot enda større. Denne arten tåler nemlig en ph på helt opptil 8,0 og helt ned til 6,0. 

Det samme er sant når det kommer til hardheten i vannet, men prøv i det minste å holde den mellom 5 og 20 gh.

En ting vinkeltetra absolutt ikke er hardfør mot, er dårlige vannverdier. Altså for mye nitrat, nitritt og ammonium. Pass på at du gjør regelmessige vannbytter (2-4 ganger hver måned) og tester vannverdiene dine.

Én eller flere vinkeltetra

Vinkeltetra er uten tvil nødt til å være sammen med flere av sin egen art da det er en stimfisk. Det er ikke forsvarlig å holde denne arten i grupper på mindre enn 6, og selv i en gruppe på 6 vil de ikke føle seg veldig trygge. 

Som med de fleste stimfisk er alltid flere bedre så lenge du har et stort nok kar. Men vinkeltetra i en stim på 15 vil trives mye bedre enn en vinkeltetra i en stim på 6.

Videre er det også verdt å vite at vinkeltetra kan nappe finner, og spesielt i en liten stim. I større stim (på mer enn 15 individer) og kar eksisterer nærmest ikke finnenappingen, men tenk deg likevel godt om før du plasserer denne med kampfisk, scalare eller guppy.

Med andre fisk

Så lenge vinkeltetra svømmer i en stor nok stim vil de være fredelig og sjeldent plage noen. Dette er en middels stor stimfisk som kan trives godt med en rekke andre arter i hobbyen. 

Pass derimot på at du ikke huser de sammen med stor eller veldig aggressiv fisk, da det mest sannsynlig vil ende dårlig.

Noen forslag til akvarievenner for vinkeltetra er:

Fôring

Vinkeltetra er en alteter, men spiser i hovedsak orm, insekter og annet animalsk protein de finner i elver i naturen. Med andre ord bør ikke kostholdet til denne arten bestå av bare flakfôr og pellets. 

Hvis du ønsker at dine vinkeltetra skal ha det så bra som mulig, kan du fôre 50 % med pellets, flakfôr og spirulina, og de resterende 50 % med frossen- og levendefôr.

Pass på videre at du fôrer to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter.

Formering og oppdrett

Hvis du har erfaring fra oppdrett av andre tetraer vil det å få yngel på vinkeltetra mest sannsynlig være veldig likt.

Som med alle tetraer passer ikke denne arter på hverken eggene eller yngelen sin. Du er derfor nødt til å ha et eget kar dersom du ønsker å lykkes med oppdretten.

Oppdrettskaret kan ha de samme forholdene, med unntak at du har rikelig med javamose (eventuelt en mopp eller kunstgress) på bunn. Dette vil fungere som skjul for eggene slik at foreldrene ikke spiser de opp med en gang.

Før du begynner bør du fôre rikelig med levendefôr i noen dager. Deretter plukker du ut minst en hunn og en hann. Du kan skille kjønnene fra hverandre ved at hunnen eser ut når hun blir fylt opp av egg.

Som regel tar det ikke mange dager før det ligger en rekke egg i karet. De legger egg i flere omganger, så du kan vente 2-3 dager med å ta de ut av karet. 

Etter fire dager vil eggene klekke og yngelen kommer ut. I ytterligere et par dager vil yngelen spise av eggsekken sin før de blir frittsvømmere. 

Når de blir det må du fôre med infusorier 4-5 ganger om dagen. Deretter går du over til mikroorm når de er store nok til å kunne spise det.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo