Raseprofil: West highland white terrier

West highland white terrier er en tøff og bestemt, men kjærlig hunderase fra Skottland. Til tross for sin lille størrelse på 7-10 kg er den energisk og krever solid godt med aktivitet hver dag. West highland white terrier er intelligent, men kan være sta under trening.

West highland white terrier informasjon

HunderaseWest highland white terrier
OpprinnelseSkottland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde23-30 cm
Vekt7-10 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Når man møter en west highland white terrier, møter man en tøff og bestemt liten sjarmør som takler livets utfordringer med bravur – en munter følgesvenn som elsker å være familiens midtpunkt. Denne hunden har en sjelden kombinasjon av sta uavhengighet og kosen hengivenhet.

Selv med sin lille størrelse, bugner den av energi – en tur i parken vil sjelden være nok for denne aktive rasen. Ute er den våken og vaktsom; den vil med stor iver fortelle deg at noen nærmer seg hjemmet, ofte før besøkende selv vet det. Eventyrlysten i westien viser seg ofte når den tar seg turer på egen hånd eller leker graver i hagen.

Å trene en westie kan være en prøvelse av tålmodighet. Denne sta lille skapningen kan til tider virke egenrådig, men under den sta fasaden skjuler det seg en intelligent og lærevillig hund. Starter man tidlig med treningen – helst det første halvåret – og benytter positiv forsterkning, vil man snart se den lekende, lydige siden av denne rasen. Men som med all trening, krever det jevnt og trutt arbeid.

I west highland white terrier finner man en blanding av eventyr, lekenhet og trofasthet – men også en smule utfordring i deres stahet.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om en westie ved første øyekast kan fremstå som en liten, søt skapning, bør man ikke la seg lure – dette er en energisk terrier med røtter i jakt. Som en hund avlet for å løpe, bærer den på en iboende trang til bevegelse og aktivitet.

For å møte hundens behov bør man legge inn solide turer daglig, og den ideelle tidsbruken ligger rundt en time hver dag. Spesielt settes det pris på turer i skog og terreng, der den virkelig kan utfolde seg og leve ut sin naturlige nysgjerrighet. Med for lite mosjon vil det en westie raskt legge på seg få helseproblemer.

Men det er ikke bare turer som gjelder – westieen har en stor forkjærlighet for lek. En lekeøkt med ballkast kan gi like stor glede som en tur, og det ser ut til at denne lille hvite terrieren aldri blir trett av å hente ballen tilbake, gang på gang.

Bruksområder for west highland white terrier

West highland white terrier er en aktiv og sjarmerende hund som tilbyr varierte bruksområder.

Selskapshund

Westien er først og fremst kjent som en selskapshund. Med sin lojale og hengivne natur fungerer den perfekt for dem som ønsker en livlig turkamerat ved sin side. Rasens energiske natur betyr at den alltid er klar for en utflukt, uansett hvor eventyret fører.

Agility og lydighet

Selv om westien kan være en utfordring å trene grunnet sin stahet, kan den med riktig trening og nok tålmodighet, briljere i agility eller lydighetskonkurranser. Men det er verdt å merke seg at rasen ikke nødvendigvis vil være en vinnerkandidat i populære konkurranser.

Jaktprøver

For de som er interessert i jakt, kan westien overraske positivt ved jaktprøver. Selv om den ikke dominerer i dagens jaktmiljø, har rasen fortsatt instinktene og ferdighetene som gjorde den verdifull i jakt tidligere. Historisk sett var westien kjent for sitt arbeid som hihund, spesielt i forbindelse med grevling- og revejakt.

Stell av west highland white terrier

West highland white terrier, ofte kjent som westie, er en sjarmerende rase med en vakker hvit pels. Men denne pelsen krever jevnlig oppmerksomhet for å holde seg sunn og flott.

  • Pelsstell og røyting: Den vakre pelsen til en westie krever nøye børsting ukentlig. For å fjerne døde hår bør man nappe eller trimme pelsen omtrent hver 8. uke. Når pelsen nappes jevnlig, vil røytingen minimeres.
  • Ører og øyne: Selv om man ikke bør klippe pelsen for kort, er det viktig å trimme rundt øyne og ører. Dette forhindrer at pelsen hindrer synet eller skaper et fuktig miljø i ørekanalen – noe som kan føre til infeksjoner.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser er regelmessig tannpleie viktig. Et sunt kosthold er minst like viktig som tannpuss.
  • Kloklipp: Westien trenger regelmessig klipping av klørne for å unngå overvekst, som fører til ubehag og smerte.
  • Bad: Til tross for sin lyse farge trenger ikke westie hyppige bad. Den besitter en unik, selvrensende pels der skitt skiller seg fra pelsen når den tørker. Som regel trenger du vare å vente til pelsen tørker før du børster bort smusset, og så er den ren og pen på et blunk.

Fôr og kosthold

For å sikre optimal helse er det avgjørende å investere i kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse fyllstoffene kan være skadelige for hundens fordøyelse og generelle helse. Premiummerker som VOM fokuserer på høykvalitets ingredienser og gir et fantastisk måltid for hunden. Alternativt kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat også være en god kilde til nødvendige næringsstoffer for hunden.

Mengde mat

For å beregne riktig mengde kalorier for westien, kan man følge en enkel regel: multipliser vekten med 30 og legg til 70. For en svært aktiv hund kan inntaket potensielt økes noe. Men, det er viktig å veie hunden regelmessig for å overvåke og justere mengden mat etter behov.

Vanlige helseproblemer

West highland white terrier, kjent som westie, er generelt sett en sunn rase med en livslengde på 14-15 år, noe som er et tegn på robust helse.

Spesielt hudproblemer er noe som kan påvirke westier. Faktisk viser undersøkelser fra Sverige at rundt 17 % av rasen opplever hudrelaterte utfordringer. Årsaken til hudproblemene kan variere – fra ulike bakterier og parasitter til allergiske reaksjoner. Det er essensielt å konsultere en veterinær for å diagnostisere og finne riktig behandling.

Ytterligere helseproblemer som kan forekomme i rasen inkluderer:

  • Calvé-Legg-Perthes sykdom
  • Craniomandibulær osteopati (CMO)
  • Patellaluksasjon
  • Katarakt
  • Hofteleddsdysplasi (HD)

Selv om det er viktig å være informert om disse helseutfordringene, er det viktig å huske på at de fleste westier er friske og har få helseproblemer i løpet av livet.

Alternativer til west highland white terrier

West highland white terrier er en populær hunderase kjent for sin lekne og vennlige natur. Men for de som er på utkikk etter et alternativ til denne rasen, finnes det mange andre små og karakterfulle terriere som også kan være gode familiehunder.

Skotsk terrier

Skotsk terrier, også kjent som «scottie», har sin opprinnelse i Skottland. Dette er en tøff og energisk rase med en hjertevarm lojalitet mot sin familie. Mange beskriver denne hunden som en stor hund i en liten kropp – rolig og reservert innendørs, men full av liv og entusiasme utendørs. Denne hunden elsker friluftsliv og trives på lange fjellturer i skogen.

Dvergschnauzer

Dvergschnauzer kommer fra Tyskland, og ble til da noen oppdrettere ønsket en mindre versjon av schnauzeren. Den ble opprinnelig brukt som en allsidig gårdshund med oppgaver fra rottefangst til vakthold. Dvergschnauzeren er kjent for sin energiske og modige natur, og dens lærvillighet gjør den til en utmerket deltaker i forskjellige hundesporter.

Cairn terrier

Cairn terrier ble opprinnelig brukt i Skottland til jakt på blant annet rev, oter og rotter. Dette er en intelligent og årvåken hund med en sterk egenvilje. Cairn terrieren er en hengiven hund med et sterkt ønske om å tilfredsstille sin eier, og den anser gjerne seg selv som hjemmet og familiens beskytter.

Størrelse og utseende

West highland white terrier utstråler en kraftig kombinasjon av styrke og aktivitet. Den lille, aktive og hardføre hunden fremviser stor selvsikkerhet, noe som gir den et frekt utseende. Westies gir inntrykk av å være våkne, glade, modige, selvsikre og vennlige.

Størrelsen på en westie ligger på omkring 28 cm i høyde og 7-10 kg.

Westie har en dobbel pels. Dekkpelsen er hard, omkring 5 cm lang, og helt uten krøll. Den har også en kort, bløt, og tett underull som kan minne om pelsverk. Fargen på pelsen er hvit, noe som gir rasen sitt karakteristiske utseende.

Historien om west highland white terrier

West highland white terrier har dype røtter i det skotske høylandet, hvor forfedrene deres i sin tid ble brukt i jakt på rev og grevling. Når naturen iblant tildelte dem hvite valper, ble disse opprinnelig sett på som uønskede og avlivet. Men – akkurat som i enhver god historie – kom det noen kløktige individer på banen.

De innså at de hvite terrierne, til tross for sitt avvikende utseende, faktisk hadde en uventet fordel: De var lettere å skille fra rev i jaktsituasjoner. Derfor begynte de sakte men sikkert å vinne popularitet.

Over tid ble det avlet på linjer som konsekvent produserte hvite kull, og den tidligere «uønskede» fargen ble nå ettertraktet. I 1907 ble de formelt anerkjent som en egen rase i west highland white terrier.

Dyreplaneten
Logo