NM Gjeterhund Lier 2016: Border collie dominerer

Søndag den 9. oktober 2016, samlet mange av Norges beste hunder og hundeførere seg for å delta i NM i Lier, Buskerud. Dette året var det klasse Kl 3 m/skilling+dobbelhent som fikk mest oppmerksomhet, der border collie-rasen viste enestående resultater. Den prestisjefylte konkurransen ble dømt av Edwards E. Wyn og Smørgrav, Cato, med en henteavstand på 400 meter.

Topplasseringen gikk til Llangwm K, en border collie som ble vakkert håndtert av Rune Landås fra Vennesla. Med en imponerende total poengsum på 326, inkludert en skilling-score på 20, og en tid på 18:04, skilte Llangwm K seg tydelig ut i konkurransen.

På andreplass kom Caddy, også en border collie, ført av Arne Christoffer Sand fra Tranby. Caddy oppnådde en respektabel total poengsum på 316, med en skilling-score på 12, og fullførte løpet på 22:52.

Det var lik poengsum for tredjeplassen, der Siri, ført av Torbjørn Jaran Knive fra Skotselv, delte plassen med Caddy.

Lass, som ble håndtert av Alex Fyhr fra Lier, avsluttet konkurransen med 314 poeng.

Flere deltakere viste solide resultater, blant annet Bea, ført av Torbjørn Jaran Knive, som endte på femteplass med 312 poeng, og Lady, styrt av Petter Landfald fra Verdal, som tok sjetteplassen med 310 poeng.

Det er viktig å anerkjenne prestasjonene til alle deltakerne. Konkurransen var tøff, med flere erfarne hundeførere og talentfulle hunder.

Resultatene av NM Lier 2016 bekrefter border collie-rasens posisjon som en av de mest dyktige, pålitelige og intelligente hunderasene når det kommer til agility og lydighet, som er avgjørende egenskaper i denne typen konkurranser.

Selv om det ser vanskelig å konkurrere med andre hunderaser enn border collie helt på det aller høyeste nivået i Norge, betyr ikke det at du ikke kan være med i konkurranser med andre hunder. Hunderaser som shetland sheepdog, eller sheltie, ble for eksempel verdensmester i kategorien små hunder og mellomstore hunder i 2016.

Av de 10 beste i den minste klassen var 5 shetland sheepdogs, mens vi også fant engelsk toy terrier, papillon, chinese crested og dvergpinscher.

Av de 10 beste under kategorien mellomstore hunder var hele 7 av de beste shetland sheepdog. De andre rasene som var representert i denne klassen var puddel og pyreneisk gjeterhund.

Når det kommer til kategorien store hunderaser var imidlertid border collie dominerende.

NM Lier 2016 viste oss igjen nivået på hundesport i Norge, og det skal bli spennende å se hva fremtidige konkurranser vil bringe for de dyktige hundene og deres førere.

Dyreplaneten
Logo