50 allergivennlige hunder

Hunder er kjæledyr som gir mye glede og selskap, men dessverre kan noen mennesker utvikle allergi mot hunder. Heldigvis finnes det mange allergivennlige hunderaser som kan gi hundeeiere den samme kjærligheten og selskapet som andre hunder gir. 

I denne artikkelen skal vi se på 50 hunderaser som er kjent for å være allergivennlige. Du vil kunne gå gjennom listen lenger ned på siden hvor det er bilder av alle hunderasene.

Hva er allergivennlige hunder?

Allergivennlige hunder er hunderaser som produserer mindre allergener enn andre, som betyr at de også forårsaker mindre symptomer. Allergivennlige hunderaser inkluderer samojed, bedlington terrier, puddel, labradoodle, malteser, pomeranian, basenji, dvergschnauzer og shih tzu.

Det er viktig å merke seg at ingen hunder er 100 % allergivennlige, men noen forårsaker mindre allergiske reaksjoner enn andre. Forskning viser at allergener er proteinpartikler som hunder produserer i huden, spytt og urin. Disse partiklene kan spres til luften og forårsake allergiske reaksjoner når de kommer i kontakt med en persons slimhinner.

Røytefrie

Noen hunderaser er kjent for å være røytefrie, som betyr at de produserer mindre hår og hudpartikler. Det er imidlertid viktig å huske på at dette ikke betyr at de ikke røyter i det hele tatt. Dette kan imidlertid redusere risikoen for allergi hos mennesker som er følsomme for disse stoffene. Eksempler på allergivennlige røytefrie hunder er:

 • Bedlington terrier
 • Bichon frisé
 • Coton de tuléar
 • Kerry blue terrier
 • Puddel
 • Portugisisk vannhund

Uten pels

Andre hunderaser er helt eller delvis uten pels, noe som betyr at de produserer færre hår og hudpartikler. Dette kan også redusere risikoen for allergi. Eksempler på allergivennlige hunderaser uten pels er:

 • Afrikansk nakenhund
 • Boliviansk nakenhund
 • Ecuadoriansk nakenhund
 • Kinesisk nakenhund
 • Meksikansk nakenhund

Hva forårsaker hundeallergi?

Hundeallergi skyldes en overreaksjon i immunsystemet til en person som er allergisk mot hunder. Når allergikere utsettes for hundeallergener trigges det en allergisk reaksjon. 

Allergener er proteiner som finnes i hundens hudceller, spytt og urin, og de spres rundt omkring i omgivelsene når hunden for eksempel røyter, sikler, nyser eller slikker seg selv. 

En allergisk reaksjon kan føre til symptomer som kløe, rennende nese, nysing og øyekatarr. Noen mennesker kan også oppleve astmasymptomer eller få eksem som følge av hundeallergi. 

Det er viktig å være klar over at enkelte hunderaser produserer mindre allergener enn andre, men det er ingen garanti for at disse hundene vil være helt allergivennlige.

Allergivennlige hunder som ikke røyter

Det er en myte at det finnes hunder som ikke røyker i det hele tatt. På den annen side er det enkelte hunderaser som røyter så lite at du nesten ikke vil legge merke til det. Det er disse hundene som går under kategorien allergivennlige hunder som ikke røyter.

1. Airedale terrier

Airedale terrier er en intelligent, energisk og modig hund som passer godt inn i aktive familier. De har en naturlig nysgjerrighet og en sterk vilje som krever mye stimulering og trening. 

Airedale terrier har en grov krøllete pels som gir god beskyttelse mot vær og vind, og de er kjent for å være en rase som passer godt med deg som er allergisk mot hunder. 

2. Bergamasco

Bergamasco er en sjelden hunderase med en flettet pels som krever minimalt med stell og trimming. De er lojale og intelligente hunder som kan være reserverte overfor fremmede, men er svært kjærlige overfor sine eiere. 

Bergamasco er en hund som passer godt til en aktiv familie som kan gi dem tilstrekkelig med mosjon og mentale utfordringer.

Bergamascos allergivennlige egenskaper gjør dem også til et populært valg blant personer med hundeallergi.

3. Coton de tuléar

Coton de tuléar er en herlig og leken hunderase fra Madagaskar. Navnet ble gitt på grunn av den fluffige og bomullsaktige pelsen.

Som en bonus er coton de tuléar en perfekt hund for personer med allergi eller for de som er sensitive mot hunder. 

4. Dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier har en unik pelsstruktur som består av myk underull og stritt, grovt hår som er typisk for rasen. Dette er en aktiv rase som elsker å utforske sammen med eieren sin.

Deres unike pelsstruktur krever litt ekstra stell, men er vennlig for de med hundeallergi.

5. Malteser

Malteser er en liten og søt skapning som har vært populær som selskapshund i flere århundrer. De er kjent for sin lange silkeaktige pels som kommer i forskjellige nyanser av hvit.

Malteser er et utmerket valg for folk som bor i leiligheter eller små boliger, da de ikke trenger mye plass. Det er også en flott hunderase for allergikere da den er sett på som en allergivennlig hund.

6. Shih tzu

Shih tzu er en populær og kjærlig hunderase som ofte blir valgt av personer med allergi. Selv med en lang og silkeaktig pels, regnes de som en av de mest allergivennlige hunderasene.

Shih tzu er aktiv og leken, og det kreves regelmessig stell for å opprettholde den vakre pelsen.

7. Tibetansk terrier

Tibetansk terrier er en hunderase som er kjent for sin unike pels og lojale personlighet. Til tross for at de har en lang, tykk og silkeaktig pels, røyter de sjeldent. Dette gjør dem til et godt valg for personer som ønsker en allergivennlig hund. 

Tibetanske terriere er også kjent for å være aktive og energiske, men samtidig kjærlige og lojale følgesvenner. De er også svært intelligente og elsker å lære nye triks og ferdigheter.

8. Strihåret griffon pointer

Strihåret griffon pointer er en aktiv hund som er kjent for sin utholdenhet og styrke. De har en karakteristisk krøllete og stri pels som krever jevnlig trimming og børsting. 

Til tross for den krøllete pelsen er det sjeldent det blir noe røyting, noe som gjør dem til en god hunderase for personer med allergi.

De er også kjent for å være intelligente og enkle å trene, og trives godt som både familiehunder og jakthunder.

Allergivennlige hunder

Allergivennlige hunder er hunderaser som kan gi deg muligheten til å ha en hund i huset selv om du har hundeallergi. Disse hunderasene reduserer mengden allergener som frigjøres i hjemmet ditt. Likevel er det viktig å huske at selv allergivennlige hunder kan gi noen allergiske reaksjoner, og det er viktig å se om du reagerer på en spesifikk rase før du får en hund.

Nedenfor fortsetter vi listen over allergivennlige hunder, men vær oppmerksom på at rasene nedenfor vil røyte noe.

9. Affenpinscher

Selv om affenpinscheren er liten i størrelsen, er den kjent for å være en modig og energisk rase. De har en stor personlighet og elsker å få mye oppmerksomhet. Affenpinschere har en tykk, bustete pels som er allergivennlig og de røyter veldig lite. De er svært intelligente og lydige, men krever jevnlig trening og mental stimulering for å være lykkelige.

10. Afghansk mynde

Med sin lange, silkeaktige pels og aristokratiske holdning, er afghansk mynde en av de mest elegante hunderasene som finnes. De har en lang pels og du vil oppleve at den røyter, men de er likevel en allergivennlig hunderase. 

Afghansk mynde er kjent for sin stolte og uavhengige personlighet, men de kan også være følsomme og trenger mye kjærlighet og omsorg fra sine eiere.

11. Afrikansk nakenhund

Som navnet antyder, er afrikansk nakenhund en naken hunderase med glatt hud. De er en svært renslig rase og trenger minimalt med stell. De røyter heller ikke, noe som gjør dem til en passende hunderase for allergikere.

Afrikansk nakenhund er kjent for sin livlige personlighet, men kan være en utfordrende rase å trene.

12. Australsk terrier

Australsk terrier er en tøff og modig rase som er kjent for å være svært selvstendig. De har en tett og bustete pels som ikke røyter mye, men det krever jevnlig børsting og trimming for å holde pelsen sunn og glansfull.

Australsk terrier er en lojal og kjærlig rase som gjør dem til gode følgesvenner.

13. Basenji

Basenji er en hund som ikke bjeffer, men de kommuniserer likevel med en rekke andre lyder. De har en myk og glatt pels som er allergivennlig, og de røyter lite. Basenji kan være en krevende rase å trene, men de er også intelligente og kjærlige hunder som trives godt i aktiviteter.

Basenji er en av de eldste hunderasene i verden og har et sterkt jaktinstinkt.

14. Bedlington terrier

Bedlington terrier er en rase som har en ullaktig pels som røyter lite. De er også kjent for sitt rolige og lojale vesen, og er ofte beskrevet som en blanding av en hund og et lam.

Bedlington terrier er en aktiv rase som trenger jevnlig trening og mental stimulering.

15. Bichon frisé

Med sin krøllete og puffete pels og sitt vennlige vesen, er bichon frisé en av de mest populære allergivennlige hunderasene.

De er svært intelligente og lydige hunder som gjør dem til gode følgesvenner. Bichon frisé krever imidlertid jevnlig stell for å holde pelsen sunn og frisk.

16. Boliviansk nakenhund

Boliviansk nakenhund er en spesiell rase på grunn av sin nakne hud, noe som gjør dem til en av de mest allergivennlige hunderasene som finnes. De er også kjent for å være svært sosiale og kjærlige mot sine eiere. 

Til tross for sin manglende pels, er bolivianske nakenhunder fortsatt utsatt for å bli solbrent og trenger derfor beskyttelse mot solen når de oppholder seg utendørs. Det skal for så vidt sies at dette ikke er det største problemet i Norge.

17. Bolognese

Bologneser er en liten, leken og lojal hunderase med lite røyting. De har en krøllete hvit pels som krever regelmessig børsting og vedlikehold, men de er likevel en av de mest allergivennlige hunderasene som finnes.

Bolognesere er kjent for å være svært intelligente og lærevillige, og de har en stor personlighet og er ofte svært underholdende for sine eiere.

18. Border terrier

Border terrieren er en liten rase med en pels som består av to lag, noe som gir god beskyttelse mot vær og vind. Til tross for all pelsen, røyter border terrieren lite og er dermed en av de mest allergivennlige hunderasene som finnes.

Border terrieren er kjent for å være modig og energisk, og de elsker å tilbringe tid utendørs med sine eiere.

19. Bouvier des flandres

Bouvier des flandres er en stor hunderase med en tett og krøllete pels. Den røyter, men er likevel allergivennlig. Bouvier des flandres er en beskyttende rase som er lojal mot sine eiere og blir ofte brukt som vakthund.

De krever mye trening og oppmerksomhet, og det er viktig å sosialisere dem fra en tidlig alder.

20. Cairn terrier

Cairn terrier er en liten tøff rase som er kjent for sin strie og værbeskyttende pels. De røyter ikke mye, men krever jevnlig børsting og trimming for å holde pelsen sunn og skinnende.

Cairn terrieren er kjent for sin energiske og lekne personlighet, og de passer godt inn i familier med aktive livsstiler.

21. Cesky terrier

Cesky terrier er en sjelden rase som er kjent for sin myke og bølgete pels som ikke røyter. De er en mild og vennlig rase som er både rolige og kjærlige.

Cesky terrier trenger regelmessig børsting og vedlikehold av pelsen, men ellers er de en enkel rase å ta vare på og passer godt inn i rolige hjem.

22. Dvergschnauzer

Dvergschnauzer er en liten rase med en grov pels som røyter lite. De er lojale og intelligente hunder med en beskyttende natur. Dvergschnauzeren er en aktiv hund som krever daglig mosjon og stimulering for å trives. 

De er kjent for å være gode vakthunder og beskytter familien sin med stor innsatsvilje. Dvergschnauzeren er en flott rase for de som ønsker en lojal og energisk følgesvenn som også er allergivennlig.

23. Ecuadoriansk nakenhund

Ecuadoriansk nakenhund er en naken hunderase som har kort glatt hud og lite eller ingen pels. De er kjent for å være allergivennlige fordi de produserer minimalt med hår og hudpartikler.

Ecuadoriansk nakenhund kan være gode selskapshunder for personer med allergi, men de trenger også mye oppmerksomhet og sosialisering for å trives. 

24. Goldendoodle

Goldendoodle er en blandingsrase som er avlet ved å krysse en golden retriever og en puddel. Resultatet er en hund som har både de intelligente og vennlige egenskapene til golden retrieveren, og den allergivennlige pelsen til puddelen.

Enkelte kan likevel reagere på goldendoodle da det er en blandingsrase med en hund flere er allergisk mot.

Goldendoodles er kjent for å være aktive og kjærlige hunder som passer godt inn i familier med barn.

25. Griffon bruxellois

Griffon bruxellois er en liten hunderase som opprinnelig kommer fra Belgia. De har en flott rød pels, og de er kjent for å være humoristiske og kjærlige.

Griffon bruxellois er en rase som trives i selskap med mennesker og passer derfor godt som en følgesvenn.

26. Irsk terrier

Irsk terrier er en hunderase med en lang bustete pels som røyter lite. De er modige og uavhengige hunder som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives.

Den irske terrieren passer godt inn i aktive familier som har tid og tålmodighet til å trene og sosialisere dem.

27. Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en hunderase med en tett og krøllete pels med lite røyting. De er aktive og intelligente hunder som elsker å svømme og leke i vannet, noe som forklarer navnet på rasen.

Irsk vannspaniel krever mye trening og stimulering for å trives, men de er lojale og kjærlige hunder som passer godt inn i familier med aktive livsstiler.

28. Italiensk mynde

Italiensk mynde, også kjent som italiensk greyhound, er en liten hunderase med en kort og glatt pels som røyter lite. De er elegante og sensitive hunder som krever mye oppmerksomhet og sosialisering for å trives.

Italiensk mynde er en rase som passer godt inn i rolige hjem med mye kjærlighet og omsorg.

29. Kerry blue terrier

Kerry blue terrier er en rase med myk og tett pels, men den røyter ikke mye. De er aktive og intelligente hunder som krever mye trening og stimulering for å trives.

Kerry blue terrier er lojal og beskyttende. Den passer godt inn i familier som både har tid og tålmodighet til å trene og sosialisere dem.

30. Kinesisk nakenhund

Kinesisk nakenhund er en naken hunderase med glatt hud. De har en leken og kjærlig personlighet, og kommer i tre ulike størrelser.

Kinesisk nakenhund er en rase som trives i menneskelig selskap og passer godt som en følgesvenn for dem som er allergiske mot hundepels.

31. Labradoodle

Labradoodle er en blanding mellom en labrador retriever og en puddel. Dette kombinerer den intelligente og vennlige personligheten til labradoren med den allergivennlige, krøllete pelsen til puddelen. 

De har en tendens til å være energiske og aktive, og krever derfor mye mosjon og trening for å trives. Labradoodle er også populære som terapihund på grunn av deres gode temperament og evne til å kommunisere med mennesker.

32. Lakeland terrier

Lakeland terrier er en liten hunderase med energi og en modig personlighet. De har en værbeskyttende pels som røyter lite, men krever likevel jevnlig børsting og trimming.

Lakeland terrieren har et jaktinstinkt, og de kan ha en tendens til å grave hvis de kjeder seg eller ikke får nok mosjon og oppmerksomhet.

33. Løwchen

Løwchen er en liten hunderase som er kjent for sitt søte utseende og vennlige vesen. De har en ullaktig pels hvor det oppstår lite røyting, men her trengs det regelmessig børsting og vedlikehold.

Løwchen er en sosial rase som elsker å være rundt mennesker og andre dyr.

34. Meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund er en naken hunderase som har en varm og kjærlig personlighet. De har en hud som er glatt og krever derfor minimalt med stell.

Meksikanske nakenhunder kan bli utsatt for solskader og overoppheting på grunn av manglende pels, og de bør derfor holdes unna direkte sollys og varme områder slik at du unngår at hunden blir solbrent.

35. Miniature bull terrier

Miniature bull terrier er en liten versjon av bull terrier, og er kjent for sitt kraftige og muskuløse utseende. De har en tett kort pels og røyter lite, og er kjent for å være lekne og energiske.

Miniature bull terrier krever imidlertid mye mosjon og trening for å holde seg sunn og lykkelig.

36. Norfolk terrier

Norfolk terrier er en liten rase som er kjent for å være modig og aktiv. De har en værbeskyttende pels som ikke røyter mye, men det er fortsatt viktig med jevnlig børsting og trimming for at de skal holde seg sunne og velstelte.

Norfolk terrier er også en sosial rase som trives godt som følgesvenner i et aktivt hjem.

37. Norwich terrier

Norwich terrier er en liten rase med mye energi og en modig personlighet. De har en værbeskyttende pels som krever jevnlig stell, selv om det er lite røyting.

Norwich terrier er også en intelligent og lærevillig rase som kan trives godt i hundesport som agility og lydighet.

38. Peruviansk nakenhund

Peruviansk nakenhund har en glatt, varm og myk hud. De har ofte en liten tufs av hår på hodet og føttene, men ellers er de uten pels som gjør de til svært allergivennlige hunder. 

Peruvianske nakenhunder er veldig sosiale og elsker å være rundt mennesker, men kan være litt reserverte overfor fremmede. De krever minimalt med stell, men vil trenge solkrem og pleie av huden i varme områder.

39. Polsk owczarek nizinny

Polsk owczarek nizinny, kan oversettes til polsk lavlands hyrdehund, er en liten til middels stor rase med en tett krøllete pels. De er kjent for å røyte lite og er derfor et bra valg for allergikere. 

Polsk lavlands hyrdehund er en leken og energisk hunderase som samtidig er lojal overfor sin familie. Det kan være en utfordrende rase å trene på grunn av deres intelligens og selvstendige natur, men de er flotte følgesvenner for de som kan investere tid og krefter i å trene dem.

40. Pomeranian

Pomeranian, også kjent som bare «pom», er en liten hunderase. Den er en del av gruppen av spisshunder. De er kjent for å være veldig energiske og lojale hunder, og deres fluffy pels kan komme i en rekke forskjellige farger.

Pomeranian har ikke mye underull, noe som gjør dem til en god allergivennlig hunderase. De krever mye oppmerksomhet og trening for å holde seg glade og sunne.

41. Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er intelligent og aktiv, og elsker vann. De har en tett og krøllete pels. Dette er en populær hunderase for de som ønsker en hund som forårsaker mindre allergiske reaksjoner, men likevel kreves det mye oppmerksomhet og mosjon.

42. Puddel

Puddel er en intelligent hunderase som er kjent for å være allergivennlig da den har en krøllete pels som røyter lite. Puddelen kommer i fire forskjellige størrelser – toy, dverg, mellom og stor.

Pudler har en veldig livlig personlighet og er veldig gode familiehunder. Pudler krever regelmessig børsting og trimming for å holde pelsen deres sunn.

43. Puli

Puli er en unik hunderase som er kjent for sin lange krøllete pels, noe som gir inntrykk av at de har dreadlocks. Denne pelsen har en tendens til å bli filtete, men krever likevel minimal børsting.

Puli er en hunderase med mye energi. Den krever mye trening og aktivitet for å holde seg glad og sunn. Deres hypoallergeniske pels gjør dem til et flott valg for de som lider av hundeallergi.

44. Riesenschnauzer

Riesenschnauzer er en stor og kraftig hunderase som er kjent for å være hypoallergenisk. De har en skjeggete pels og en karakteristisk bart som gir dem et unikt utseende.

Riesenschnauzere er intelligente, lojale og ivrige etter å lære, men de trenger mye trening og mental stimulering.

45. Ruhåret fox terrier

Ruhåret fox terrier er en aktiv og energisk hunderase som er kjent for mot og intelligens. De har en grov og skjeggete pels som ikke røyter mye, noe som gjør dem mer allergivennlige.

Ruhåret fox terrier er gode familiehunder. Likevel er det viktig med masse mosjon og trening.

46. Samojed

Samojed er en fantastisk hunderase som er kjent for sitt flotte utseende og vennlige personlighet. De har masse pels og røyter mye, men likevel er de en nokså allergivennlig hunderase.

Samojed krever mye oppmerksomhet og trening, og er en utmerket følgesvenn for aktive eiere som liker å tilbringe tid utendørs. 

47. Silky terrier

Silky terrier er en liten og leken hunderase som er en blanding mellom terrier og yorkshire terrier. De har en silkemyk og glatt pels, og er allergivennlige. Silky terrier er en veldig energisk og aktiv hund som krever mye trening og stimulering.

De er også veldig intelligente og lærevillige, og er en flott følgesvenn for aktive og engasjerte eiere.

48. Spansk vannhund

Spansk vannhund er en middels stor hunderase som har en krøllete og tett pels. De røyter lite, noe som gjør dem til en allergivennlig hunderase. Spansk vannhund er en veldig aktiv og atletisk hund som krever mye trening og stimulering

De er også veldig lojale og beskyttende overfor sin familie, og trives godt i et hjem hvor de kan få mye oppmerksomhet og kjærlighet.

49. Welsh terrier

Welsh terrier er en livlig og glad hunderase. De har en tett og grov pels, og er et bra valg for de som har behov for en allergivennlig hund.

Welsh terrier er veldig intelligente og lærevillige. De trives godt i et hjem hvor de kan være en del av familien.

50. Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en liten og søt hunderase med myk og lang pels. De trenger lite plass og trening, og er en flott hund for de som bor i små leiligheter eller ikke har mye tid til overs. De er også veldig kjærlige og hengivne, og trives best som en del av familien.

5 tips for deg med hundeallergi

Selv om det kan være vanskelig å unngå hundeallergener helt, finnes det flere enkle tiltak som kan redusere eksponeringen og lindre symptomene. Her er noen tips for deg med hundeallergi:

 • Hold hunden borte fra soverommet. Hvis hunden sover på sengen eller i nærheten av sengen din, kan allergenene spre seg i luften og føre til allergiske reaksjoner mens du sover. Ved å holde hunden utenfor soverommet kan du redusere eksponeringen og potensielt forbedre søvnkvaliteten.
 • Bruk ventilasjonsanlegget regelmessig. Hvis mulig burde du gjerne installere et HEPA-filter som kan fange opp hundeallergener i luften.
 • Unngå å klemme eller kysse hunden din. Du burde spesielt ikke klemme eller kysse hunden din i ansiktet da det er større sjanse for å komme i kontakt med hundeallergener.
 • Bruk medisiner anbefalt av fastlegen. Dette kan være med på å lindre symptomer på hundeallergi, som nysing og rennende nese.
 • Forbedre immunsystemet ditt. Hundeallergi skyldes en overreaksjon i immunsystemet. Med en sunn livsstil, riktig ernæring, mye trening og mindre stress, kan du få et sterkere immunforsvar som potensielt kan redusere symptomene dine.

Hvis du trenger ekstra tips knyttet til hundeallergi kan du ta kontakt med en allergolog.

Konklusjon

Å finne den rette hunderasen kan være utfordrende, spesielt hvis du er allergisk. Heldigvis finnes det flere allergivennlige hunderaser å velge mellom, og mange av disse er også kjent for å ha gode personligheter og være flotte følgesvenner. Hunder som ikke røyter mye eller har kort, krøllete eller naken pels er ofte blant de mest allergivennlige hunderasene.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en allergivennlig hunderase?

En allergivennlig hunderase er en hunderase som produserer mindre allergener og kan derfor være et bedre alternativ for allergikere.

Hvilke hunderaser er allergivennlige?

Noen allergivennlige hunderaser er bichon frise, labradoodle, portugisisk vannhund, basenji og kinesisk nakenhund.

Er det sant at det finnes hunder som ikke røyter?

Ja, det finnes flere hunderaser som omtrent ikke røyter i det hele tatt. Disse hundene har ofte kort, krøllete eller naken pels.

Er allergivennlige hunder dyrere?

Prisene på allergivennlige hunderaser kan variere. Det er viktig å huske at et kjøp av hund er en stor investering og at det vil følge med en rekke utgifter for at den skal ha det bra.

Hvordan kan jeg vite om jeg er allergisk mot en hunderase?

Hvis du hilser på en spesifikk hunderase vil du raskt finne ut om du er allergisk med tanke på om du får symptomer som tett eller rennende nese, kløende eller rennende øyne osv.

Tags:

Dyreplaneten
Logo