Raseprofil: Lakeland terrier

Lakeland terrier er en liten hund på 7 til 8 kg fra Storbritannia. Den har en halvlang pels og er kjent for sitt jaktinstinkt, noe som krever konsekvent oppdragelse fra ung alder. Terrieren er aktiv, trivelig, og passer godt for familier, men krever regelmessig mosjon og mentale utfordringer.

Lakeland terrier kort informasjon

HunderaseLakeland terrier
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-16 år
Høyde33-37
Vekt7-8 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Lakeland terrier er en trivelig og selvsikker hund med et tydelig jaktinstinkt – noe som gjør konsekvent oppdragelse fra en tidlig alder helt nødvendig. Med sin aktive natur vil denne rasen helst være midt i begivenhetene, og dens vennlige og godlynte personlighet gjør den til en ypperlig følgesvenn, spesielt for familier med barn. Den har alltid et glimt i øyet, en herlig kombinasjon av mot, nysgjerrighet og en smule reservert holdning overfor ukjente.

Å trene en lakeland terrier krever tålmodighet og selvsikkerhet. De er kloke hunder som enkelt kan oppdage usikkerhet hos sin eier. Uten en leder de kan se opp til, kan de raskt ta på seg rollen som sjef i huset.

En stabil og regelmessig treningsrutine er derfor essensiell for denne rasen. Positiv forsterkning anbefales sterkt. Det er også viktig å unngå strenge treningsmetoder, slik som skriking eller sinne, da lakeland terrier kan bli opprørt og bære nag.

Grunnet deres sterke trang til å utforske og forfølge, bør tilbakekalling prioriteres. Gruppetreningskurs kan være nyttig både for opplæring og sosialisering.

Selv om lakeland terrier er intelligente og kan trives under veiledning av en selvsikker eier, kan de noen ganger virke mindre entusiastiske sammenlignet med andre raser. Ved utfordringer med gruppeklasser, kan det være lurt å vurdere individuelle timer med en profesjonell hundetrener.

Aktivitetsnivå og mosjon

Lakeland terrier er en atletisk hund med et høyt energinivå, og det er essensielt å sørge for tilstrekkelig mosjon for å holde dem fornøyde. Et par raske turer daglig kombinert med litt tid hvor de kan løpe fritt i et inngjerdet område, er et godt utgangspunkt. Imidlertid er de kjent for sin trang til å vandre av sted, så all lek uten bånd bør foregå på et sikkert sted, helst innenfor et gjerde.

Takket være deres atletiske natur og skarpe intelligens, er lakeland terrier godt egnet for ulike hundesporter og aktiviteter. Agility kan være en flott måte å engasjere dem på – enten ved å ta dem med på gruppetrening eller ved å sette opp en agilitybane hjemme. Deres utømmelige energi og standhaftighet garanterer at de vil finne glede i nesten hvilken som helst aktivitet.

Blid lakeland terrier ute på tur

Mental trening er også viktig for denne rasen. Gåter og gjemsel-leker kan bidra til å holde sinnet deres skarpt. Disse små hundene er utrolig kløktige, så det er viktig å variere aktivitetene med jevne mellomrom for å holde dem engasjert.

Totalt bør lakeland terrier i det minste få 60 minutter aktivitet hver dag.

Bruksområder for lakeland terrier

Lakeland terrier, opprinnelig kjent som en jakthund, har utviklet seg over tid til å innta en rekke ulike roller. Selv om jaktegenskapene er noe dempet gjennom selektiv avl, bærer den fortsatt på mange av sine gamle instinkter.

Selskaps-og familiehund

Lakeland terrier har vist seg å være en utmerket følgesvenn for familier. Med sitt livlige temperament og store utholdenhet er den alltid på vakt, klar til å være der handlingen er. Hunderasen trives spesielt godt på turer i skogen, og selv om den kan ta noen avstikkere for å følge etter andre skogsdyr, kommer den ofte tilbake etter kort tid, alltid i godt humør.

Jakt og spor

Selv om dens primære rolle som jakthund har endret seg, er lakeland terriers evne til å spore og søke fortsatt bemerkelsesverdig. Dens naturlige mot og stahet, som opprinnelig ble verdsatt i jakt, gjør den til en dyktig sporsøker. Den er også flink til å jobbe selvstendig i søk, noe som gjør den en potensiell kandidat for ettersøk av vilt.

Hundesport

lakeland terrier klar for agility

Gitt dens aktive natur og skarpe intelligens, er lakeland terrier velegnet for ulike hundesporter. Enten det er agility, lydighet eller sport med høy intensitet, trives denne rasen med utfordringer. Rasen kjeder seg fort uten stimulans, så konkurranser og trening som krever mental og fysisk innsats er ideelle.

Utstilling

Til tross for sin brukshundbakgrunn, har lakeland terrier også funnet en plass i utstillingsverdenen. Med sitt sjarmerende ytre og karakteristiske personlighet, gjør den det ofte bra på hundeutstillinger.

Stell av lakeland terrier

Lakeland terrier er kjent for sin karakteristiske pels som krever regelmessig stell for å beholde sitt vakre og funksjonelle utseende. En godt vedlikeholdt pels gir hunden både beskyttelse og estetisk appell.

  • Pelsstell og røyting: Lakeland terrier har en varmende underull og stive dekkhår. Den er en trimmerase og bør trimmes 2-4 ganger i året, avhengig av pelsens tilstand. En godt trimmet pels er ikke bare estetisk tiltalende, men den fungerer også som en smuss- og vannavvisende barriere.
  • Ører og øyne: Det er viktig med en regelmessig sjekk av ører og øyne for å oppdage eventuelle tegn på infeksjon eller irritasjon.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er regelmessig tannbørsting viktig for å forhindre tannstein og dårlig ånde.
  • Kloklipp: Å holde klørne trimmet er viktig for hundens komfort og helse. For lange klør kan forårsake smerter eller skader.
  • Bad: Selv om pelsen er smuss- og vannavstøtende, kan det hende hunden trenger et bad av og til. Husk å bruke mild hundevennlig sjampo.

Fôr og kosthold

Lakeland terrier trenger et næringsrikt kosthold for å opprettholde god helse. Fôret du velger kan direkte påvirke hundens energinivå, pelskvalitet og generelle velvære.

Kvalitetsfôr

Det er avgjørende å gi lakeland terrier kvalitetsfôr som er fri for unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og andre lavverdige ingredienser. Fôr av høy kvalitet inneholder de essensielle næringsstoffene som hunden din trenger for å trives. Velkjente merker som VOM eller til og med et kosthold bestående av kjøtt som kjøttdeig og innmat er gode alternativer. Husk alltid å introdusere nye matvarer gradvis for å unngå fordøyelsesproblemer.

Mengde mat

For en lakeland terrier som veier mellom 7-8 kg, kan man bruke formelen: vekt × 30 + 70 for å estimere kaloriinntaket. For en hund på 7 kg vil dette bli:

7 × 30 + 70 = 280 kalorier per dag

Dersom hunden er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke dette noe for å dekke energibehovet. For å sikre at hunden ikke får for mye eller for lite mat, er det lurt å veie den regelmessig.

Antall måltider

Å dele opp fôringen i 2-3 måltider gjennom dagen kan bidra til å opprettholde en jevn energiforsyning og forhindre overfôring. Det er også viktig å huske på at man ikke bør mate lakeland terrier rett før en lang tur eller intensiv trening – det kan føre til mageproblemer og påvirke hundens prestasjonsevne.

Vanlige helseproblemer

hvit lakeland terrier profil med åpen munn

Lakeland terrier anses generelt for å være en sunn hunderase, spesielt gitt dens begrensede utbredelse. Dette betyr ikke at de er immune mot helseproblemer, men heldigvis lider de ikke av sykdommer som er spesifikke eller endemiske for rasen. Selv om det selvfølgelig kan oppstå sykdommer som i alle hunderaser, skiller lakeland terrier seg ut ved at den ikke har kjente raserelaterte lidelser.

Noen viktige helseaspekter å være oppmerksom på er:

  • Levetid: Rasen kan levetid mellom 13 og 17 år, noe som vitner om en generell god helse.
  • Fravær av spesifikke sykdommer: Lakeland terrier har ikke kjente helseproblemer som er spesifikke for rasen.
  • Forebygging: Som med alle hunderaser, er regelmessige veterinærbesøk og riktig kosthold viktige for å opprettholde god helse og oppdage eventuelle helseproblemer tidlig.

Størrelse og utseende

Lakeland terrier er en hunderase som kombinerer en beskjeden størrelse med et robust og kompakt utseende. Rasen har en sterk karakter, noe som er synlig i både dens fysiske bygning og dens atferd.

Til tross for sitt småvokste utseende, beveger lakeland terrier seg med en freidig, kraftfull og elegant gangart. Med en mankehøyde som ikke bør overstige 37 cm, ligger idealvekten for denne rasen mellom 6-8 kg. Det er verdt å merke seg at hannene ofte kan være litt tyngre enn tispene.

lakeland terrier profil med halen opp på grønt gress

Det som virkelig gjør lakeland terrier unik, er dens varierte og flotte pelsfarger. Pelsen kan variere fra rød til gråmelert, sort, blå, hvete, og flere andre nyanser. Selv om alle disse fargene er mulige, er det verdt å nevne at ikke alle fargene er like vanlige, og noen kan være utfordrende å finne.

Utover fargen, har rasen også spesifikke kjennetegn som små ører hvor spissene henger inn mot kinnet, en kort og sterk rygg, samt en hale som bæres opp. Dette gir rasen dens karakteristiske utseende – tilnærmet kvadratisk med sterke ben og en passe lengde på halsen.

Historien om lakeland terrier

Lakeland terrier har dype røtter i den tøffe og vakre naturen av The Lake District i Nord-England, en region kjent for sine fjell, klipper og idylliske innsjøer. I disse utfordrende landskapene ble rasen opprinnelig avlet som en modig gårdshund, brukt til å jakte skadedyr, spesielt den formidable høylandsreven – en rev langt større og sterkere enn de fleste andre. 

Disse hundene var ikke bare luksus; de var en nødvendighet. Bøndene i Lake District var avhengige av dem for å beskytte lam og fjærfe fra trusler som rev og andre rovdyr. Disse små, men utrolig sterke og modige terrierne ble sendt ned i hiet for å jage eller til og med drepe reven om nødvendig.

Det var ikke før i 1912 at det ble tatt initiativ til å samle disse lokale terrierne under et navn. I 1921 ble en rasestandard fastsatt, som senere ble godkjent av The Kennel Club i 1931. Til tross for dens lange historie og bemerkelsesverdige egenskaper, er lakeland terrier fortsatt en relativt sjelden rase i Norge.

Dyreplaneten
Logo