Raseprofil: Russisk tsvetnaya bolonka

Russisk tsvetnaya bolonka er en liten hund fra Russland. En voksen bolanka er nemlig ikke mer enn 2 til 5 kg tung. Rasen er sjarmerende, kjærlig, leken og lettlært. Bolonka passer godt som familiehund og trenger mosjon til tross for størrelsen.

Russisk tsvetnaya bolonka kort informasjon

HunderaseRussisk tsvetnaya bolonka
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid14-15 år
Høyde24-26 cm
Vekt2-5 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Bolonkaen er en sjarmerende hund som har evnen til å smelte hjertene til dem de møter. Dens kjærlige natur kombinert med et livlig gemytt og et stødig temperament gjør den til en ettertraktet følgesvenn. Hvis du er på utkikk etter en hund som er lettlært og kan delta i en rekke aktiviteter – som spor, lydighet og agility – da er bolonkaen et ypperlig valg. Den trives også godt som familiehund og har en bemerkelsesverdig evne til å tilpasse seg familiens aktivitetsnivå.

Med sitt våkne vesen er bolonkaen alltid klar for litt lek og moro. Den kan gjerne leke rundt gulvet, jage en ball eller engasjere seg i en omgang tautrekking. Til tross for sin lekne natur, er den også fornøyd med å krype opp på fanget ditt og nyte litt kos. Dette er en hund som vil være midtpunktet i familien, men uten å være overdrevent oppmerksomhetssøkende.

Russisk tsvetnaya bolonka med røde øyne ser opp på eieren sin

Selv om bolonkaen kan ha sitt favorittfamiliemedlem å sitte hos, betyr ikke det at den viser aggresjon mot andre. Faktisk kommer den godt overens med både store og små i familien.

Når det er sagt, kan enkelte bolonkaer vise beskyttende tendenser, spesielt når det gjelder deres “favorittfang». Så det er lurt å trene bort slike atferder tidlig.

Generelt er bolonkaen enkel å trene. Men husk å ikke skjemme bort dem for mye. Konsekvent trening vil sikre at hunden forstår sin plass i familiedynamikken – noe som resulterer i et harmonisk hjem for alle.

Aktivitetsnivå og mosjon

Når det kommer til aktivitetsnivå, har bolonkaen ganske mye energi basert på størrelsen. Men det betyr ikke at de trenger en hel dag med mosjon for å holde dem fornøyde. På grunn av sin lille størrelse, blir de fort slitne. Likevel er det viktig at de får nok mosjon. Å sørge for at din bolonka får nok fysisk aktivitet, er ikke bare essensielt for å holde dem i god form og unngå overvekt, men også for å brenne av energi som ellers kan lede til destruktiv atferd.

Sort russisk tsvetnaya bolonka er klar for lek på en grønn gressplen

En sliten hund er en lykkelig hund, som man ofte sier. Så, hva trenger en bolonka for å være sliten og fornøyd? Turer på omtrent 40-60 minutter, inkludert lek hver dag, bør være tilstrekkelig. Lek er ikke bare bra for hunden, men også for deg. Det styrker båndet mellom dere og gir glede i hverdagen.

Stell av russisk tsvetnaya bolonka

Å sørge for at en bolonka er velpleiet og i topp stand krever oppmerksomhet og regelmessig stell. Den vakre pelsen er definitivt et blikkfang, men det kommer med et ansvar.

  • Pelsstell og røyting: Bolonkaens pels krever regelmessig stell, spesielt de to første årene under skiftet fra valpe- til voksenpels. I denne perioden bør man være ekstra på vakt for floker og knuter. Rasen røyter normalt ikke og regnes som «allergivennlig», men det er ingen garanti. Det er viktig for allergikere å tilbringe tid med en bolonka før de bestemmer seg for å skaffe en valp.
  • Ører og øyne: Som med alle hunderaser bør bolonkaens ører og øyne sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting anbefales for å forhindre tannstein, dårlig ånde og andre tannrelaterte problemer.
  • Kloklipp: Klørne bør sjekkes og klippes regelmessig for å forhindre overvekst, noe som kan føre til ubehag og potensielle helseproblemer.
  • Bad: Et bad nå og da hjelper med å holde pelsen ren og fri for skitt og bakterier. Pass på å unngå overbading og hold deg til milde hundesjampoer.

Fôr og kosthold

Når det kommer til fôring av russisk tsvetnaya bolonka, er det viktig å velge kvalitetsfôr. Å mate din firbeinte venn med fôr av høy kvalitet – uten fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende – sikrer god helse, riktig energinivå og optimal vekt. For denne rasen kan hundemat fra merker som VOM eller lignende alternativer være passende. Disse valgene sørger for at hunden får nødvendige næringsstoffer uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

En sort russisk tsvetnaya bolonka koser seg i en hage på en grønn gressplen

Det er også viktig å gi hunden riktig mengde mat. For lite mat kan resultere i underernæring, mens for mye mat kan føre til overvekt. En generell regel for å finne riktig mengde kalorier for din bolonka er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70. For en bolonka som veier 3 kg vil det se slik ut:

3 kg x 30 + 70 = 160 kalorier per dag

For veldig aktive hunder kan det være nødvendig å justere inntaket litt opp.

Antall måltider

Å dele opp hundens daglige matinntak i 2-3 måltider er anbefalt. Dette hindrer overfôring og sikrer jevn energi gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Som en relativt nyregistrert rase i Norge siden 2013, er erfaringen rundt helseproblemer med russisk tsvetnaya bolonka fortsatt i utvikling. Basert på miniatyrhunderaser generelt, samt observasjoner fra bolonka-oppdrettere, er det noen helsebekymringer som bør tas i betraktning av potensielle eiere.

  • Problemer med knær: Miniatyrhundraser, inkludert bolonkaen, kan ha en predisposisjon for problemer med knær. For å sikre en sunn avlspraksis krever klubben kjente resultater for øyelysning og kneleddstatus for foreldredyrene før registrering av deres valper i Norsk Kennel Klub (NKK).
  • Fallskader: Et annet sentralt helseproblem for denne rasen, som ofte overses, er risikoen for skader fra fall. Dette skjer ofte når eiere bærer hunden og utilsiktet slipper den. Derfor er det avgjørende for eiere å være ekstra forsiktige og sørge for et sikkert grep når de bærer sin bolonka.

Størrelse og utseende

Russisk tsvetnaya bolonka er en liten hunderase. For både hannhunder og tisper ligger mankehøyden opp til 26 cm. Når det kommer til vekt, er idealvekten mellom 3 og 4 kg. Disse små størrelsene gir rasen et søtt utseende som er lett å forelske seg i.

Pelsen er kanskje det mest tiltalende ved russisk tsvetnaya bolonka – den har klare farger som virkelig gir liv til rasens utseende. Kroppen er harmonisk bygget, og selv om den er litt lengre enn den er høy, ser hunden balansert ut.

Russisk tsvetnaya bolonka koser seg i sola på en gul og oransje solseng

Når man ser på denne hunden, vil man legge merke til det søte og vennlige uttrykket den gir fra seg, noe som gjør den enda mer sjarmerende.

Det er også viktig å merke seg at selv om pelsen er flott, må rasen ikke likne på verken shih tzu eller toy puddel. Det er denne unikheten – kombinert med dens tiltalende utseende – som virkelig gjør russisk tsvetnaya bolonka spesiell.

Historien om russisk tsvetnaya bolonka

Historien til russisk tsvetnaya bolonka er både fascinerende og innhyllet i mysterier. Opphavet til rasen kan spores tilbake til italienske bolognese og franske bichon frisè. Disse små, hvite selskapshundene ble elsket av høyere klasser i Frankrike og funnet i hjertene av den russiske adelen, takket være den nære forbindelsen med det franske fyrstehuset. Disse hundene var svært populære gaver blant tsarens hoff. Med tiden, og mangel på nye avlsdyr, utviklet det seg en egen hundetype i Russland – kalt franzuskaya bolonka. Denne rasen hadde en likhet med bichon frise, men var betydelig mindre.

Tragisk nok ble mange av disse hundene ofre for historiske omveltninger, spesielt hendelsene knyttet til tsarens hoff. Kun et fåtall overlevde, reddet av dedikerte hundeelskere. Etter andre verdenskrig økte interessen for hunderaser i Russland. På 1950-tallet ble franzuskaya bolonka krysset med andre små, fargede hunder, noe som førte til fremveksten av russisk tsvetnaya bolonka.

Denne rasen, en fargevariant av franzuskaya bolonka, fikk etter hvert sin egen standard i 1997, godkjent av Russian Kynological Federation og FCI.

Dyreplaneten
Logo