Raseprofil: Ba-shar

Ba-shar er en blanding av basset hound og shar-pei. Blandingsrasen er lojal og intelligent, men potensielt sta og trenger derfor konsekvent trening. Krever regelmessige turer for å unngå vektøkning og trives med inngjerdet område for å utforske. En voksen ba-shar veier mellom 20 og 27 kg.

Ba-shar kort informasjon

HunderaseBa-shar
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid8-10 kg
Høyde27-39 cm
Vekt20-27 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Ba-shars er en unik blandingsrase som kan by på overraskelser for mange hundeeiere. De bærer egenskaper fra begge foreldrene – både de sjarmerende og de utfordrende.

Basset hound er kjent for å være en vennlig, leken og lettgående hund som elsker menneskelig selskap. De er også kjennetegnet av deres intelligens og nysgjerrighet. Uten konsekvent trening kan denne rasen derimot vise en stahet som kan være utfordrende for mange. På den annen side kommer shar-peis inn som vaktsomme, reserverte og smarte hunder, som ofte følger sine eiere med et oppmerksomt blikk.

En ba-shar vil derfor kunne være en lojal og intelligent hund, men stahet kan fort oppstå, spesielt hvis den ikke mottar jevnlig og konsekvent trening. Selv om noen ba-shars trives i sosiale situasjoner, kan andre føle seg mer komfortable i bakgrunnen. De passer best for familier med eldre barn, da de kan være uavhengige og ikke alltid har tålmodighet for yngre barns energi.

Ba-shar sin uavhengige natur krever en fast hånd og konsekvent positiv forsterkning. Gruppetimer kan være en god arena for dem, selv om enkelte ba-shars trives best med individuell oppmerksomhet. For de som kanskje føler seg litt overveldet, kan det være lurt å søke hjelp fra en erfaren hundetrener, særlig en med erfaring med shar-pei.

Aktivitetsnivå og mosjon

For en ba-shar er riktig aktivitetsnivå og mosjon essensielt, ikke bare for å holde hunden i form, men også for å sikre god helse og minimere potensielle atferdsproblemer. Selv om ba-shar ikke krever timevis med fysisk aktivitet, trenger de regelmessige turer for å forhindre vektøkning. De fleste ba-shars vil trives med minst to middels til lange turer daglig.

Noen av disse hundene elsker å gå turer, spesielt som en mulighet til å tilbringe tid med sine eiere. I noen tilfeller kan det hende du må forlenge turene eller legge til en tredje tur hver dag. I tillegg – takket være sine basset hound gener – setter ba-shar stor pris på å streife fritt og utforske sitt territorium.

Derfor anbefales det sterkt å ha et inngjerdet område hvor de kan snuse rundt og utforske på egen hånd. Et slikt miljø gir dem en ekstra mulighet for aktivitet og mental stimulering.

Stell av ba-shar

Stell av en ba-shar er viktig for å sikre at hunden er sunn og trives. Riktig stell vil også bidra til å minimere helseproblemer som kan oppstå på grunn av manglende vedlikehold.

 • Pelsstell og røyting: Ba-shar har generelt kort pels, men disse er ofte tette og tykke dobbeltpelser. Det holder å børste dem en eller to ganger i uken for å vedlikeholde pelsen og redusere røyting.
 • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ører og øyne regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Renhold av disse områdene kan bidra til god helse og velvære for ba-shar.
 • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting og tannkontroll er viktig for å forebygge tannproblemer og dårlig ånde.
 • Kloklipp: Klør bør trimmes hver andre til fjerde uke, alt ettersom hvor mye som slites naturlig. Sørg for at du unngår å klippe for dypt inn i den følsomme delen av kloen.
 • Bad: Selv om det kan være fristende å bade en ba-shar ofte, bør man unngå dette. For hyppige bad kan føre til tørr hud – noe som kan resultere i irritasjoner.

Vanlige helseproblemer

Ba-shar er ofte sunne når de kommer fra ansvarlige oppdrettere, men det er likevel noen genetiske disposisjoner for helseproblemer man bør være oppmerksom på ved denne krysningen. Mange av disse problemene dukker opp senere i hundens liv.

Basset hounds, som er en av foreldreraser til ba-shar, er dessverre kjent for å ha en rekke genetisk predisponerte helseutfordringer. Her er noen av de vanligste helseproblemene man kan støte på hos en ba-shar:

 • Hofteleddsdysplasi: En utviklingsfeil i hofteleddet som kan føre til leddgikt.
 • Fedme: Overvekt kan føre til flere helseproblemer, og ba-shars har en tendens til å legge på seg.
 • Magedreining: En alvorlig tilstand hvor magen fylles med luft og vrir seg.
 • Von Willebrands sykdom: En blødersykdom.
 • Panosteitt: En betennelsestilstand i de lange beina.
 • Grønn stær (glaukom): Økt trykk i øyet som kan føre til blindhet.
 • Allergier: Ba-shars kan være utsatt for ulike allergier, som matallergi og miljøallergi.
 • Skiveprolaps: En tilstand som påvirker ryggraden og kan forårsake smerter eller lammelse.

Dyreplaneten
Logo