Raseprofil: Basset bleu de gascogne

Basset bleu de gascogne er en hunderase fra Frankrike, kjent for sitt lojale og kjærlige vesen. Den binder seg tett til sin eier og er intelligent, noe som gjør treningen lettere. Derimot kan den lett distraheres av dufter på grunn av sin bakgrunn som jakthund. Rasen trives best i landlige områder og bør ikke være alene lenge.

Basset bleu de gascogne kort informasjon

HunderaseBasset bleu de gascogne
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde34-38 cm
Vekt16-18 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Basset bleu de gascogne er en hund som byr på både glede og tillit. Med et kjærlig hjerte og en lojal sjel, danner den fort sterke bånd med sine eiere. Intelligent som den er, viser den en imponerende evne til å lære – noe som gjør treningen ganske enkel.

Men vær forberedt – hvis den fanger opp en interessant lukt, kan den fort bli distrahert. Dens opprinnelse som en jakt- og sporhund gjør den lidenskapelig om å følge dufter. Derfor kan en rolig tur raskt byttes ut med en spennende sporjakt.

Selv om den trives som en kjærlig del av familien, er den på sitt lykkeligste når den kan kombinere familieliv med spor og jakt. Bylivet med sine begrensede muligheter for utforskning er ikke ideelt for denne rasen – den hører hjemme i mer landlige områder, hvor dens lyst til å utforske kan tilfredsstilles.

Basset bleu de gascogne sitt behov for selskap gjør at den ikke trives godt alene over lengre perioder. Den kan derfor dra nytte av å bo i et hjem med andre hunder, spesielt hvis du er borte i lange perioder.

Videre danner basset bleu de gascogne ofte et kjærlig forhold til barn. Selv om den har jaktinstinkter, er denne rolige hunden også kjent for å leve fredelig med andre dyr, inkludert katter. 

Aktivitetsnivå og mosjon

Basset bleu de gascogne er ikke den raskeste hunden, men den har likevel et betydelig behov for mosjon. Selv om den kanskje ikke sprinter rundt med stor hastighet, bør den få omkring halvannen til to timer med gåturer daglig for å holde seg i god form. Det er optimalt å dele denne tiden opp i to eller kanskje tre ulike turer.

Slike regelmessige aktiviteter hjelper ikke bare med å holde hunden i form, men også med å forhindre at den legger på seg for mye vekt – noe som er essensielt for denne rasen. Ved siden av de fysiske fordelene, kan regelmessig mosjon også bidra til å redusere atferdsproblemer.

Bruksområder for basset bleu de gascogne

Basset bleu de gascogne er en hund med mange talenter og bruksområder. Med sitt rolige gemytt og imponerende jaktegenskaper, har den en unik plass i mange hjertene og hjemmene til hundeeiere.

Selskaps- og familiehund

Med sitt vennlige og rolige vesen egner basset bleu de gascogne seg ypperlig som selskaps- og familiehund. Den trives godt med mennesker, og er spesielt flink med barn. For familier som ønsker en hund som kan kombinere egenskapene til en hengiven følgesvenn og en dyktig arbeidshund, er denne rasen et utmerket valg. Den blomstrer når den får være en kombinasjon av selskapshund og arbeidshund.

Jakt

Når det kommer til jakt, har basset bleu de gascogne noen bemerkelsesverdige egenskaper. Den er forholdsvis saktejagende, men er ekstremt dyktig når det kommer til å følge spor. Selv om den oftest brukes til jakt på rådyr, har den også evnen til å jage hare, rev og hjort. Med sitt kraftige, men ofte enstonige mål, markerer den klart sitt funn.

Stell av basset bleu de gascogne

Stell av en basset bleu de gascogne er ganske enkelt. Til tross for dens vakre og karakteristiske utseende, krever ikke rasen intensiv pleie.

  • Pelsstell og røyting: En ukentlig børsting av pelsen er tilstrekkelig for å holde den i god stand. Men under røytingssesongen anbefales det å børste hunden daglig for å minimere løse hår i hjemmet.
  • Ører og øyne: Når du børster din basset bleu de gascogne, bruk anledningen til å sjekke innsiden av hundens ører. Rasen er utsatt for øreinfeksjoner – så det er viktig å se etter og fjerne eventuell voksoppbygging.
  • Tannpleie: Regelmessig tannpleie er viktig for alle hunderaser, inkludert basset bleu de gascogne. Ved siden av tannpuss kan regelmessige storfebein og et sunt kosthold sørge for optimal munnhelse.
  • Kloklipp: Klipping av klør er også en viktig del av stellet. Klørne bør sjekkes og klippes regelmessig for å forhindre overvekst.
  • Bad: Bad bør gjøres etter behov. Pass på å bruke en hundesjampo som er mild for huden.

Å ta godt vare på din basset bleu de gascogne sikrer at den både ser bra ut og føler seg på topp.

Fôr og kosthold

For å sikre optimal helse og velvære, bør en basset bleu de gascogne mates med kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Fôret bør inneholde rene proteinkilder. Høykvalitetsmerker som VOM, eller alternativt rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er gode valg for rasen.

Mengde mat

Riktig mengde mat er avgjørende for å opprettholde en sunn vekt. En god regel for kaloriberegning er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en basset bleu de gascogne som veier mellom 16-18 kg, vil dette bety 550 til 610 kalorier hver dag.

Antall måltider

Det anbefales å fordele hundens daglige fôrmengde over 2-3 måltider. Dette bidrar til å forhindre overfôring og sørger for en jevn energitilførsel gjennom dagen. Husk også å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening – det kan legge unødvendig stress på hundens fordøyelsessystem.

Vanlige helseproblemer

Basset bleu de gascogne er i utgangspunktet en sunn og robust rase. Men, som med mange hunderaser, er det enkelte helseutfordringer som er mer fremtredende blant denne typen hund, særlig på grunn av dens korte og lange kroppsbygning.

  • Artritt: Som hos mange andre raser kan leddene til basset bleu de gascogne over tid utvikle artritt. Dette kan føre til smerter og redusert bevegelighet.
  • Magedreining: Dette er en alvorlig tilstand hvor hundens mage fylles med luft og vrir seg, noe som kan føre til livstruende komplikasjoner om det ikke behandles raskt.
  • Øregangsbetennelse: På grunn av hundens lange ører kan den være utsatt for ørebetennelser i det ytre øret. Regelmessig rengjøring og kontroll av ørene er essensielt for å forhindre dette problemet.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand hvor kneskålen glir ut av plass. Det kan føre til smerte og, i alvorlige tilfeller, kreve kirurgisk inngrep.

Historien om basset bleu de gascogne

Basset bleu de gascogne er en bemerkelsesverdig hunderase med dype røtter i fransk historie. Med sin karakteristiske pels i nyanser av blått, er rasen lett å kjenne igjen. Dens historie strekker seg tilbake til middelalderen i Gascogne, sørvest i Frankrike, hvor den til og med har blitt avbildet i malerier fra 1300-tallet.

Med arv fra den stolte grand bleu de gascogne, går det rykter om at basset bleu de gascogne kan være et resultat av en krysning med basset saintongeois. En annen tanke er at rasens unike kroppsstørrelse og struktur er en kombinasjon av naturlige mutasjoner fra grand bleu og målrettet avl for å oppnå kortere bein. Dette skulle gjøre dem tregere – ideelt for bestemte jaktformer.

Den berømte Gaston III de Foix-Béarn er kjent for å ha holdt en flokk av disse hundene for jakt på både villsvin og ulv. På tross av at rasen nesten forsvant tidlig på 1900-tallet, er basset bleu de gascogne i dag et levende vitnesbyrd om dedikert avlsarbeid, spesielt takket være innsatsen til Alain Bourbon.

Dyreplaneten
Logo