71 populære akvariefisk (arter til ferskvann)

Akvarie er en spennende og givende hobby for mange, og valget av fisk kan være en stor del av dette. Det finnes et stort utvalg av akvariefisk å velge mellom, og det kan være vanskelig å vite hvilken som passer best for deg og ditt akvarium. Derfor har vi laget en liste over 71 populære akvariefisk, for å hjelpe med å finne den perfekte fisken for deg. 

Fra små og rolige fisk til større og mer aktive arter, har vi satt sammen en liste med en rekke ulike fisk som passer for ulike akvarier og behov. Uansett om du er nybegynner eller har holdt akvariefisk i mange år, vil denne listen hjelpe deg på veien.

Små akvariefisk (5 cm eller mindre)

En populær kategori av akvariefisk er de små fiskene, som passer perfekt for mindre akvarier og for de som er nybegynnere i hobbyen. Små akvariefisk krever som regel litt mindre plass, og er derfor en god mulighet for de som ikke har et stort akvarium til rådighet. 

De er også gjerne enklere å ta vare på, og krever ofte litt mindre vedlikehold enn de større fiskene. Uansett om du er ute etter en søt og elegant guppy, en leken og aktiv neontetra, eller en vakker stjernedanio, så finnes det massevis av små akvariefisk å velge mellom.

1. Neontetra

Neontetra (Paracheirodon innesi) er en liten fisk fra Sør-Amerika som er populær blant akvariumeiere på grunn av sin vakre blå stripe med rødt på det nedre, bakerste partiet. De trives best i et akvarium på minst 40 liter med en temperatur på 23-26°C, pH på 5,0-7,5 og hardhet (GH) på 2-10. 

Neontetra er en stimfisk og bør holdes i store grupper på minst 6 individer. De er følsomme for dårlig vannkvalitet og kan være utsatt for sykdommer hvis vannet ikke holdes rent. De spiser både tørre og frosne fôrprodukter, samt levendefôr. 

Neontetra trives best i et akvarium med mye beplantning og noen gjemmesteder. Karet bør også ha en svak strøm i vannet og de bør ikke holdes sammen med større, aggressive fisk.

2. Stjernedanio

Stjernedanio (Danio margaritatus) er en liten nanofisk som er populær blant akvariumeiere på grunn av sin vakre fargerike skjønnhet. De kommer opprinnelig fra Burma og kan leve opptil 5 år. 

Stjernedanio har en blå grunnfarge med hvite prikker og rødlige finner og passer perfekt inn i et plantet akvarium. Hannene er mer strømlinjeformet og fargerike enn hunnene, som er mer runde og har oransje finner. 

Stjernedanio trives best i et akvarium på minst 40 liter med en temperatur på 22-26°C, pH på 6,5-7,5 og hardhet (GH) på 3-10. De svømmer som regel i midtsjiktet og trives med en svak strøm i vannet. 

Det anbefales å holde stjernedanio i store grupper på minst 6 individer og å gi dem en variert diett bestående av både tørre og frosne fôrprodukter, samt litt live mat. De er også følsomme for dårlig vannkvalitet og kan være utsatt for sykdommer hvis vannet ikke holdes rent.

3. Otto

Otto (Otocinclus affinis) er en liten fisk som stammer fra Sør-Amerika og er populær blant akvariumeiere på grunn av sin evne til å spise alger. De er en del av familien Loricariidae og kan leve opptil 5 år. 

Otto er strømlinjeformet og har en sterk, rund munn som suger seg fast på forskjellige overflater. De er fredelige og trives i ferskvann med en temperatur på 20-26°C, pH på 6,0-7,8 og hardhet (GH) på 6-10. De er ganske enkle å holde i et akvarium på minst 60 liter, hvor de vil spise alger i bunn- og midtsjiktet. 

Det anbefales å holde otto i store grupper på minst 6 individer og å gi dem en variert diett bestående av både alger og grønnsaker. De er også følsomme for dårlig vannkvalitet og kan være utsatt for sykdommer hvis vannet ikke holdes rent.

4. Honninggurami

Honninggurami (Trichogaster chuna) er en fredelig, men fargerik akvariefisk som kommer fra India og Bangladesh. Den er ganske enkel å holde, men som vanlig er det viktig å ha gjort undersøkelser på forhånd og vite hva du driver med. 

Honninggurami trives best i et godt plantet akvarium med mange gjemmesteder og en svak strøm i vannet. De holder seg til topp- og midtsjiktet så bunnlaget er ikke så viktig for dem. Vannet bør imidlertid ha en temperatur mellom 22-28°C, en pH på 6,0-7,5 og en hardhet på 4-14. 

Honninggurami er ikke en stimfisk, så det er ikke nødvendig å holde dem i grupper. De kan leve opptil 8 år og vokse opp til 5 cm lange.

5. Kileflekkrasbora

Kileflekkrasbora (Trigonostigma heteromorpha) er en liten, fredelig fisk fra Asia som er veldig populær blant akvariumeiere. Den har en rødlig farge med et svart, trekantet merke på bakre halvdel av kroppen. For å få frem de beste fargene, bør den ha en næringsrik diett, god plass og optimale vannforhold. 

Kileflekkrasbora er en stimfisk og trives best i et akvarium på 60 liter sammen med flere av sin egen art. Det anbefales å kjøpe minst 6, men helst 9 eller flere, og å ha flere hunner enn hanner. Kileflekkrasbora passer godt sammen med andre fredelige fisk, men bør holdes unna mer aggressive arter. 

De foretrekker vann med en temperatur på 22-26 grader, en pH på 6,5-7,5 og en hardhet på 6-10 grader dH. Kileflekkrasbora bør ha et godt beplantet akvarium med svak strøm i vannet, og det bør gjøres vannbytter på omtrent 25 % av vannet hver uke.

6. Dverggurami og rubingurami

Dverggurami (Trichogaster lalius) og rubingurami (Colisa lalia) er fredelige og små fisk som er enkle å ha i et akvarium. De er ideelle for nybegynnere og passer godt sammen med andre fredelige arter. 

Dverggurami og rubingurami er labyrintfisker og kan puste både over og under vann. De trives best i ferskvann med en temperatur på 22-28 grader celsius, pH på 6,0-7,5 og hardhet (GH) på 4-13. 

Dverggurami og rubingurami er ikke stimfisker, men trives godt sammen med flere av sin egen art. De bør holdes i et akvarium på minst 60 liter, som bør være godt beplantet og har flere gjemmesteder. De er ikke veldig nøye med bunnlaget og kan ha enten sand eller grus. 

7. Panda-pansermalle

Panda-pansermalle (Corydoras panda) er en fredelig fisk som trives best i et akvarium på minst 60 liter sammen med fem eller flere andre av sin art. De er sårbare for skarpe steiner og sand, så det er best å velge en lys, fin sand til bunnen. De foretrekker et godt filter som gir rikelig med oksygen samt en middels sterk strøm i vannet. 

Panda-pansermalle liker å gjemme seg i planter og setter pris på skygge under bladene. De trives best i et pH på 6,0-7,5 og en hardhet på 2-12. Ideell temperatur er mellom 20-25 grader celsius. 

De kan leve opptil 10 år og blir opptil 5 cm lange. Hunnene blir større enn hannene, men det er vanskelig å skille dem før de har nådd voksen alder.

8. Cherrybarbe

Cherrybarbe (Puntius titteya) er en fargerik og hardfør akvariefisk fra Sri Lanka. Hannen er rødfarget mens hunnen har en sort stripe langs kroppen. Cherrybarbe kan vokse opp til 5 cm, men kan også bli mindre avhengig av gener og stell. 

De trives i ferskvann med en temperatur på 23-27°C, pH på 6,0-7,5 og GH på 3-15. Cherrybarbe svømmer i topp- og midtsjiktet i akvariet. Dette er en stimfisk som krever et større kar på minst 80 liter, selv om de vil sette pris på et større kar på mellom 100-150 liter. 

Det anbefales å ha et plantet akvarium med middels belysning og skjerming på toppen, samt med steiner og drivved for å etterligne naturlige forhold. Bunnlag er ikke essensielt for cherrybarbe, da de tilbringer lite tid på bunnen. De trives best i store stimer på minst 8 individer og krever regelmessig fôring.

9. Keisertetra

Keisertetra (Nematobrycon palmeri) er en fredelig akvariefisk som er enkel å holde. Utseende er sølv og svart, med noe gulfarge, og hannene har en svart finne i midten av halen som danner en trefork. 

Keisertetra trives best i grupper på 15-20 eller mer i et akvarium på minst 80 liter, og foretrekker et akvarium med gjemmesteder og middels belysning. De bør ha et godt filter som gir rikelig med oksygen og en middels sterk strøm, og bør i tillegg ha et bunnlag av lys sand. 

Keisertetra spiser både frossen, tørr og levendefôr, og bør ha en variert kost for å holde seg friske. De er ikke veldig krevende når det gjelder vannkvalitet, men pH-verdien bør være mellom 5,0-7,0 og hardheten bør være mellom 3-8. Ideelt bør temperaturen i karet ligge på mellom 23 og 27 grader celsius.

10. Rødmunntetra

Rødmunntetra (Hemigrammus bleheri) er en attraktiv akvariefisk fra Sør-Amerika som er enkel å holde. De har en sølv-grå kropp med et rødt hodeparti og en hale med svarte og hvite striper. De er fredelige og trives best i et akvarium på minst 80 liter med middels strøm i vannet og et godt filter. 

Det er viktig å ha en god mengde vegetasjon i akvariet for å gi fisken et sted å gjemme seg, samt noen flyteplanter for å skape litt skygge. Rødmunntetra bør holdes i en stim på minst 6 individer, og trives best i et kar på 80 liter, selv om 100-120 liter vil være enda mer ideelt. 

Rødmunntetra er en akvariefisk bør holdes ved en temperatur på 23-26°C, med en pH på 5,0-6,5 og en hardhet på 1-10.

11. Dvergkulefisk

Dvergkulefisk (Carinotetraodon travancoricus) er en populær og søt akvariefisk med en stor personlighet som kan læres opp til å kjenne igjen eieren sin. Selv om de kan være delvis aggressive, er de ganske enkle å holde hvis du gir dem riktige forhold. De er kjøttetere og vil trives i et godt plantet akvarium med mange gjemmesteder, samtidig som de benytter seg av hele akvariet. 

Dvergkulefisk er litt vanskeligere å holde enn noen andre fisk, så sørg for å skaffe deg all den informasjonen du trenger før du kjøper til akvariet ditt. 

De blir opptil 2,5 cm lange i voksen størrelse, men det er ikke alle individer som blir mer enn 2 cm. Kjønnene kan være vanskelige å skille på yngel og ungfisk, men hannen vil ha en mørk stripe på buken når den vokser. 

Dvergkulefisk bør holdes i et akvarium på minst 20 liter for én fisk, med ytterligere 10-15 liter for hvert individ i tillegg. De bør holdes i ferskvann med en temperatur på 24-26°C, en pH på 7,0-8,0 og en hardhet på 5-12 GH.

12. Moskito-rasbora

Moskito-rasbora (Boraras brigittae) er en liten akvariefisk som kommer fra Borneo. De blir vanligvis ikke mer enn 2 cm lange og er fredelige. De trives best i et akvarium som har lite strøm, og det anbefales å ha et plantet kar med mange gjemmesteder for fisken. 

Moskito-rasbora er en ganske enkel fisk å holde, men det anbefales å ha et akvarium på minst 40 liter for å unngå stress. De foretrekker vann med lav pH (4,5-7,0) og temperatur mellom 24-28°C. Kjønnene er vanskelig å skille fra hverandre, men hannen blir mer strømlinjeformet og har mer intense farger når den er voksen. 

Moskito-rasbora er best holdt i grupper på minst 8 individer og befinner seg hovedsakelig i toppsjiktet i akvariet.

13. Rubintetra

Rubintetra (Axelrodia riesei) er en liten fisk fra Colombia som tilhører familien Characidae og kan være en fantastisk stimfisk for akvariet ditt. Rubintetra har en levetid på opptil 10 år og bør holdes i ferskvann med en temperatur på 20-28°C, pH på 5,0-6,5 og hardhet (GH) på 1-9. Størrelsen på akvariet bør være på 40 liter eller mer for å huse 8-10 rubintetra. 

I akvariet svømmer fisken i midt- og toppsjiktet og liker ikke for høy strøm i vannet. Innredningen bør inneholde grønne planter og gjemmesteder for fisken, samt et mørkt bunnlag for å fremheve fargene. 

14. Ildtetra

Ildtetra (Hyphessobrycon amandae), også kjent som ember tetra, er en liten akvariefisk som er enkel å holde og som ser fantastisk ut i et plantet kar med et mørkt bunnlag. De er fredelige og lever i gjennomsnitt 2-4 år og vokser til å bli opptil 3 cm lange. 

Ildtetra bør holdes i et akvarium på minst 40 liter i en større stim for å unngå stress. Stimen må være på minst 6 individer, men helst 15 eller flere om du har mulighet. Akvariet bør ha en temperatur på 24-28°C, pH på 6,0-7,0 og hardhet (GH) på 6-12. 

Ildtetra svømmer i midtsjiktet i karet og trives best i et plantet kar med godt lys og litt strøm. De spiser et variert kosthold bestående av frossent, tørket og levendefôr. Det kan være vanskelig å skille mellom hann- og hunnfisk, men hunnfisk vil være fylt med egg når de er klare til å gyte.

15. Svart fantomtetra

Svart fantomtetra (Hyphessobrycon megalopterus) er en undervurdert akvariefisk som får langt ifra den oppmerksomheten den fortjener. De er enkle å holde og ser fantastiske ut i et plantet kar med et mørkt bunnlag. De liker å svømme i toppsjiktet, men kan også være i midtsjiktet. 

For å holde svart fantomtetra bør du ha et akvarium på minst 60 liter og holde temperaturen mellom 22-27°C, pH-verdien mellom 6,0-7,0 og hardheten mellom 2-16. De trives best i et plantet kar med vanlige planter og flyteplanter for å skjerme for lyset. 

16. Rosentetra

Rosentetra (Hyphessobrycon rosaceus) er en aktiv og fargerik akvariefisk fra Sør-Amerika. De er relativt enkle å ha i et akvarium, men det er viktig å lese seg opp om hvordan man kan ta best mulig vare på dem. 

Rosentetra er en stimfisk, og bør derfor holdes i grupper på minst 6 individer. De trives i et akvarium på minst 60 liter, og svømmer rundt i topp- og midtsjiktet. 

Rosentetra foretrekker et plantet kar med mye lys, og bør holdes i ferskvann med en temperatur på 24-28°C, pH på 6,0-7,5 og hardhet (GH) på 1-12. De er fredelige fisk, og kan holdes sammen med andre fredelige akvariefisk. 

Rosentetra bør fôres med et variert kosthold, inkludert levende, frossen og tørket fôr. De kan vokse opptil 4,5 cm lange og lever i opptil 5 år med godt stell.

17. Kobbertetra

Kobbertetra (Hasemania nana) er en liten stimfisk som stammer fra elver i Sør-Amerika. De har en kobber-aktig kropp med hvite tupper på finnene. De er delvis fredelige og trives best i et akvarium på minst 60 liter, med middels strøm i vannet og noen planter og huler å gjemme seg i. 

Kobbertetra kan vokse opptil 5 cm lange, men blir sjeldent mer enn 3,5 til 4 cm. De foretrekker temperaturer mellom 23-27°C, pH-verdier på 6,0-7,5, og en hardhet på 4-15. 

Kobbertetra bør holdes i grupper på minst 8 individer og kan holdes sammen med andre fredelige arter. De bør fôres med en variert diett bestående av tørr- og frossenfôr.

18. Pygmegurami

Pygmegurami (Trichopsis pumila) er en liten, fargerik akvariefisk fra Sørøst-Asia som krever et minimum på 40 liter i akvariet. De holder seg for det meste i toppsjiktet og trives best i et godt plantet kar med flyteplanter, vanlige planter, drivved, steiner og andre gjemmesteder. 

Pygmegurami er labyrintfisk som trenger luft fra overflaten, så det må være plass nok til å komme opp dit. 

De foretrekker stillestående vann med lave temperaturer på 22-26°C, pH-verdier mellom 6,0 og 7,5, og hardhet mellom 4 og 18. Pygmegurami er generelt fredelige fisk, men kan være aggressive mot sine egne arter og andre fisk som har lignende farger og finner.

Litt større akvariefisk (opptil 10 cm) 

Under middels store akvariefisk kan ha en størrelse på 6-10 cm og finnes i en rekke ulike farger og varianter. Det finnes både fredelige og mer aktive arter å velge mellom, så her er det noe for enhver smak. Om du ønsker å holde flere akvariefisk i samme kar, er viktig å velge arter som passer godt sammen og som har de samme behovene for vannkvalitet og temperatur, slik at alle fiskene kan trives i akvariet.

19. Kampfisk

Siamesisk kampfisk (betta splendens) er en populær akvariefisk som stammer fra Sørøst-Asia. De er kjent for sine vakre farger og energiske oppførsel, men det er viktig å forstå det grunnleggende om å holde en slik fisk før du går til innkjøp. 

Kampfisk kan leve i opptil 7 år, men de lever sjelden mer enn 3-4 år i akvarier, avhengig av forhold som vannkvalitet, fôr, temperatur og mer. Dessverre er det også mange som dør etter noen få måneder på grunn av dårlig stell og forhold.

Hunnene er mindre fargerike enn hannene, som har det berømte sløret. Ideelle forhold for å holde kampfisk inkluderer ferskvann med en temperatur på 25-28°C og en pH på 6,0-8,0. Akvariet bør være på minst 40 liter, og det er viktig å holde vannet rent og sjekke nivået av nitritt, nitrat og ammoniakk regelmessig. 

Kampfisk er ikke egnet for å holdes sammen med andre aggressive fisk og bør holdes adskilt for å unngå konflikter.

20. Kardinaltetra

Kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi) er vakre akvariefisk fra Sør-Amerika med blå og røde farger på kroppen, men må ikke forveksles med neontetra. De er enkel å holde og trives best i stim på minst seks individer. 

Kardinaltetra foretrekker ferskvann med en temperatur på 23-27°C, en pH på 4,0-6,5 og en hardhet på 0-8 gH. Akvariet bør være minst 60 liter og ha et filter som filtrerer 4-5 ganger størrelsen på akvariet. 

Kardinaltetraer plasserer seg i topp- og midtsjiktet og liker litt strøm i vannet. De trives best når de får et variert kosthold, inkludert tørket, frossent og levende fôr. De bør ikke holdes sammen med aggressive fisk og bør ha godt med skjulesteder i akvariet.

21. Guppy

Guppy (Poecilia reticulata) er vakre, fargerike og fredelige akvariefisk fra Sør-Amerika som passer både for nybegynnere og erfarne entusiaster. De er enkle å holde, trenger ikke mye plass og koster heller ikke mye. De kommer i mange forskjellige farger og mønstre, og hannene er mer fargerike enn hunnene. 

Ideelle forhold for guppy inkluderer ferskvann eller brakkvann med en temperatur på 22-28°C, en pH på 7,0-8,0 og en hardhet på 5-20 gH. Akvariet bør være på minst 40 liter og ha godt med skjulesteder. 

Guppy svømmer fredelig i topp- og midtsjiktet og trenger ikke mye strøm i vannet. De bør holdes i grupper på minst tre individer, med en forholdsvis høyere andel hunner enn hanner.

22. Platy

Platy (Xiphophorus maculatus) er en liten selskapsfisk som er populær hos akvarister. Den er hardfør og kan holdes i ferskvann i et akvarium på minst 60 liter. 

Det er enkel å se forskjell på hann- og hunnplatyer, spesielt når de er voksne. Hannen har et genopodium under buken, mens hunnen er rundere og har en rundere gattfinne. 

Platyer trives best i en rolig strøm av vann og foretrekker nøytralt vann med en pH på 7-8 og en temperatur på 20-26 grader celsius. De tåler en viss variasjon i hardheten i vannet, men bør ikke holdes i bløtt vann. 

Platyer foretrekker å være i stim på minst 5 individer og gjerne flere. Vær imidlertid på at disse levendeføderne kan formere seg raskt.

23. Metallpansermalle

Metallpansermalle (Corydoras aeneus) er en populær bunnfisk i akvariehobbyen, som er enkel å holde og morsom å se på. De er fredelige, og trives best i ferskvann med vanntemperaturer på 21-27°C, pH på 6,0-7,5, og hardhet (GH) på 2-10. 

Metallpansermalle er akvariefisk bør holdes i et kar på minst 80 liter, med bunnlag av sand eller runde småstein, og med planter for å gi dem skjul. De bør holdes i grupper på minst 6, og har en levetid på opptil 25 år. 

Det er ikke lett å se forskjell på kjønnene før de når voksen alder, men hannen blir størst og har en mer strømlinjeformet kropp. Hunnen blir rundere når den bærer på egg.

24. Molly

Molly (Poecilia sphenops) er en akvariefisk som er populære for nybegynnere. De er hardføre, men det er likevel viktig å sørge for at vannverdiene og stell av fisken er på plass for at de skal trives. 

Mollyer kommer i mange forskjellige farger og varianter, og det er enkelt å skille mellom hanner og hunner. 

Molly foretrekker ferskvann med en temperatur mellom 18 og 28 grader celsius, pH på 7,0 til 8,2 og hardhet på 7 til 30. De befinner seg som regel i topp- og midtsjiktet i akvariet og bør holdes i grupper på minst tre individer. Det er viktig å sørge for god filtrering og god lufting av vannet, samt å holde akvariet rent. 

Mollyer kan formere seg raskt, så det er viktig å holde øye med hvor mange du har i karet. De kan også være territoriale mot andre fisk, så det er viktig å være observant dersom du har flere arter i karet ditt.

25. Sebrafisk

Sebrafisk (Danio rerio) er en populær akvariefisk som er enkel å holde og som passer godt for nybegynnere. De er hardføre og fredelige og trives best i ferskvann med temperaturer mellom 18-24°C, pH verdier mellom 6,0-7,5 og en hardhet på 5-12. 

Sebrafisk er stimfisk og bør holdes i grupper på minst 5 individer, med en forholdsvis lik andel hanner og hunner. De foretrekker å svømme i topp- og midtsjiktet i akvariet og trenger et kar på minst 60 liter. 

Sebrafisk kan fås i ulike varianter og størrelser. Man kan skille kjønnene på voksne individer gjennom fargen og formen på kroppen. Det er viktig å holde akvariet rent og å sørge for riktig fôring og vannbytter for å sikre at sebrafisk trives.

26. Paradisfisk

Paradisfisk (Macropodus opercularis) er fargerike akvariefisk som stammer fra Asia. De er altetende og kan bli opptil 6,5 cm lange. Paradisfisken er en labyrintfisk, noe som betyr at den kan dra inn luft over vannet. Dette bør tas i betraktning når du innreder akvariet for paradisfisk, som bør være på minimum 80 liter med 4-5 cm luft over vannoverflaten. 

Paradisfisk vil trives i et plantet akvarium med sand som bunnlag og en temperatur mellom 12 og 28 grader celsius. De er delvis aggressive og bør ikke holdes sammen med fisk som er for små, ellers kan de være gode akvarievenner for andre fredelige akvariefisk.

27. Gullbarbe

Gullbarbe (Puntius semifasciolatus) er en hardfør og enkel akvariefisk å ha med å gjøre, og kan gi masse farge til akvariet ditt. De er fredelige og holder seg for det meste i midtsjiktet i akvariet, men vil også bruke hele karet mye mer enn mange andre akvariefisk. Gullbarbe krever et akvarium på minst 80 liter, og bør ha middels strøm i vannet. 

Det er viktig at de har en stor åpen plass å svømme på, men de vil også sette pris på et plantet kar med flyteplanter og vanlige planter som anubias og javabregne. 

Gullbarbe kan ha litt krevende vannverdier for nybegynnere, med en pH på 6,5-7,5 og hardhet på 5-15. Temperaturen i karet bør ligge på mellom 20 og 25 grader.

De kan holdes sammen med andre fredelige fisk og krever ikke spesielle forhold for å formere seg.

28. Regnbueciklide

Regnbueciklide (Apistogramma agassizii) er en liten og fredelig ciklide fra Sør-Amerika som kan holdes i selskapskar. De blir mellom 6 og 9 cm lange, med hannen som den største og mest fargerike. 

Regnbueciklide trives i ferskvann med en temperatur på 25-29°C, pH på 5,5-7,0 og hardhet på 1-10. De bør holdes i et akvarium på minimum 80 liter, med et bunnlag av fin sand, vegetasjon plantet i bunnlaget og flyteplanter, samt lite belysning og gjemmesteder. 

Regnbueciklide er jordspisere og vil sette pris på en variasjon av mat, inkludert frosne og tørre alternativer, samt levende insekter og ormer. De kan fint holdes sammen med andre fredelige fisk og ciklider.

29. Kongotetra

Kongotetra (Phenacogrammus interruptus) er en vakker akvariefisk som kan være et godt valg for deg som ønsker en stimfisk som er større enn 5 cm. Det er viktig å sørge for at du har et akvarium som er minst 200 liter for å gi disse fiskene nok plass, og du bør ha middels til høy strøm i vannet for å etterligne de naturlige forholdene de er vant til. 

Kongotetra trives best i et plantet akvarium med vanlige og flyteplanter, og bør ha noen gjemmesteder. De bør holdes i grupper på minst 6 individer og har behov for godt filtrert vann med en temperatur på 23-26°C, pH på 6,0-7,0 og hardhet på 4-19. Kongotetra er generelt fredelige fisk, men hannen kan være litt territoriell mot andre hanner.

30. Odessabarbe

Odessabarbe (Puntius ticto) er en fredelig stimfisk som stammer fra Asia. De kan vokse til å bli opptil 8 cm lange og hannene kommer med en intens rødfarge. For å gi fiskene god plass til å svømme anbefales et akvarium på 200 liter eller mer. 

Odessabarbe trives best i et plantet akvarium med gjemmesteder og er ikke spesielt kresne når det gjelder bunnlaget, men mørk sand kan hjelpe til å fremheve fargen. De tåler et spekter av vanntemperaturer og klarer seg fint mellom 14 og 26 grader celsius med en pH på 6,0-7,0. 

Det anbefales å holde dem i grupper på minimum 8 individer ettersom odessabarbe er en stimfisk.

31. Prinsessen av Burundi

Prinsessen av Burundi (Neolamprologus brichardi) er en elegant og vakker akvariefisk fra Tanganyikasjøen i Afrika. De er en delvis aggressiv art som trives i ferskvann med en temperatur på 23-27°C, en pH på 7,5-9,0 og en hardhet på 9-19. 

For å holde en enkelt prinsesse trenger du et akvarium på 100 liter, men for å la dem formere seg og få yngel, bør du velge et kar på mellom 150 og 200 liter. 

Prinsessen av Burundi befinner seg hovedsakelig i bunn- og midtsjiktet, og trives best i et akvarium med huler og diverse planter. Bunnlaget bør være av sand.

32. Sterbas pansermalle

Sterbas pansermalle (Corydoras sterbai) er en fredelig, vakker stimfisk fra Sør-Amerika som vil trives i et akvarium på minst 60 liter. De vil holde seg på bunnen, men vil også innimellom svømme opp til overflaten for å puste inn luft. 

Sterbas pansermalle trives best i ferskvann med en temperatur mellom 23 og 27 grader celsius, pH-verdier mellom 5,8 og 7,5 og hardhet (GH) mellom 1 og 15. De vil sette pris på et akvarium med masse planter og gjemmesteder, som for eksempel løv og røtter, og bør ha et bunnlag av sand eller finere grus. 

Sterbas pansermalle er ikke aggressive mot andre fisk og kan holdes sammen med andre fredelige arter i grupper på minst seks individer. De spiser både levende og tørket mat, men bør også få i seg tilstrekkelige mengder vegetabilsk mat. Sterbas pansermalle kan formere seg i akvariet, men det krever godt tilrettelagte forhold og kan være en utfordring for nybegynnere.

33. Sommerfuglciklide

Sommerfuglciklide (Mikrogeophagus ramirezi), også kjent som Ram, er en type fredelig ciklide som kommer fra Sør-Amerika. De kan vokse opptil 7 cm i lengde, men blir sjeldent større enn 5 cm. Hannen har sterkere farger og større finner enn hunnen. 

Sommerfuglciklider holder seg som regel i bunn- og midtsjiktet i akvariet, men foretrekker å holde seg nærmere bunnen for å lete etter mat. De bør holdes i et akvarium på minst 60 liter, og trives best i vann med en pH-verdi på mellom 5,5 og 6,5, en temperatur på mellom 24 og 28 grader, og en hardhet på mellom 2 og 12. 

Det anbefales å holde dem i grupper på to eller fire. Dette er fordi det bør være en hunn for hver hann. Planter og huler kan være en god tilleggsinnredning for å gi dekning og steder å gjemme seg. 

Sommerfuglciklider er ikke spesielt aggressive, men de kan være territoriale. Det er viktig å holde godt øye med vannkvaliteten og unngå for store svingninger for å sikre at de trives.

34. Tigerbarbe

Tigerbarbe (Puntius tetrazona) er en stimfisk som stammer fra Asia. De har fire vertikale, tigerlignende striper på en oransje-gul kropp og kan vokse opptil 7 cm lange. De foretrekker et akvarium på minst 100 liter og trives best i en temperatur mellom 22-26 grader celsius med en pH på 6,0-7,5 og en hardhet på vannet på 5-12 GH. 

Tigerbarber er delvis aggressive, så det anbefales å ha minst 10 fisk i stimen for at de skal oppføre seg normalt (men gjerne flere). De foretrekker å holde seg i midtsjiktet i akvariet og bør ha god plass til å svømme.

35. Boesemans regnbuefisk

Boesemans regnbuefisk (Melanotaenia boesemani) er en fargerik og aktiv fisk som kommer fra Asia og kan bli opptil 9 cm lang. De er en del av familien Melanotaeniidae og er fredelige, men bør holdes i en stim på minimum 6 fisk for å trives. Det optimale er en noe større stim. For eksempel 6 hunner og 4 hanner. 

De foretrekker et akvarium på minst 200 liter med en temperatur på 26-30°C, pH på 7,0-8,0 og hardhet på 9-19 GH. De er enkle å holde og passer godt i et akvarium sammen med andre fredelige fisk, men bør ikke holdes med for store og aggressive arter. 

Boesemans regnbuefisk er gode hoppere og bør ha et lukket akvarium for å unngå at de plutselig ligger på stuegulvet.

36. Praktbarbe

Praktbarbe (Pethia conchonius) er en hardfør fisk som passer godt både for nybegynnere og erfarne akvarister. De er fredelige og bruker hele akvariet til å svømme, men foretrekker middels til mye strøm. 

Praktbarber bør holdes i minst et 200 liter akvarium i en stim på minst seks individer, og vokser vanligvis til å bli mellom 8 og 10 cm lange. De trives best i ferskvann med en temperatur på 18-25°C, pH på 6,5-7,5 og en hardhet på 4-15 GH. 

Praktbarber foretrekker å ha planter og gjemmesteder i akvariet, og bør ikke holdes med aggressive arter.

37. Vinkeltetra

Vinkeltetra (Thayeria boehlkei) er en fisk fra Sør-Amerika som kan holdes i ferskvann med en temperatur på 22-28°C, pH på 6,0-8,0 og hardhet (GH) på 5-20. De er en stimfisk som krever et minimum akvarium på 80 liter med middels strøm i vannet. De holder seg for det meste i topp- og midtsjiktet i akvariet og har behov for gjemmesteder. 

Vinkeltetra kan være litt mer kresen på maten enn andre fisk, og bør få en variert diett med både frossen og tørrfôr. De er generelt sett en hardfør og enkel fisk å holde, men er ikke så veldig kjent i hobbyen.

Mellomstore akvariefisk (11 til 19 cm)

Mellomstore akvariefisk er perfekte for deg som ønsker å ha litt større fisk i akvariet ditt, men som ikke har plass eller ønsker å investere i et enormt akvarium. Disse fiskene har vanligvis en størrelse på mellom 11 cm og 19 cm, noe som betyr at de vil passe inn i mange akvarier. 

Mellomstore fisk krever ofte litt mer vedlikehold og kunnskap enn små fisk, men gir ofte mer personlighet og liv til akvariet ditt. Det finnes mange ulike arter å velge mellom, noe som gir deg muligheten til å finne den perfekte fisken(e) for deg og ditt akvarium.

38. Ancistrus

Ancistrus (Ancistrus sp.) er en populær akvariefisk fra Sør-Amerika, også kjent som antennemalle eller sugemalle. Det er en planteeter og har en fredelig oppførsel, og kan leve opptil 25 år. De blir opptil 15 cm lange med en mørk kropp og mange hvite eller gule prikker, og det er enkelt å skille mellom hann- og hunnfisk ved å se på antennene foran på hodet. 

For å sikre at ancistrus sp. trives i akvariet, bør det være minst 60 liter (men gjerne større), med gjemmesteder og algevekst på veggene. Vannet bør være ferskvann med en temperatur på 21-28°C, pH-verdi på 6,0-7,5 og hardhet (GH) på 5-13. 

De bør få et variert og næringsrikt kosthold med blant annet fôrpellets, grønnsaker og av og til litt kjøtt. 

Det er viktig å holde et godt vannklima ved å gjøre regelmessige vannbytter og sjekke vannkvaliteten. Ancistrus sp. kan være en god akvarievenn for andre fredelige akvariefisk, men bør ikke holdes sammen med aggressive arter.

39. Scalare

Scalare (Pterophyllum scalare), også kjent som skalare, er en populær akvariefisk fra Amazonas med lange tynne finner og striper på kroppen. De kan komme i ulike farger, og det er vanskelig å skille mellom hann- og hunnfisk. 

Scalare er store fisk som trenger et akvarium på minst 160 liter, og trives best i midtsjiktet i høye akvarier. Vannet bør være ferskvann med en temperatur på 24-28°C, pH-verdi på 6,0-7,5 og hardhet (GH) på 3-10. 

Det er viktig å holde et godt vannklima ved å gjøre regelmessige vannbytter og sjekke vannkvaliteten. Scalare kan være delvis aggressive, så det anbefales å være oppmerksom på hvilke andre akvariefisk du velger å ha i karet.

40. Kuhlii-ål

Kuhlii-ål (Pangio kuhlii) er en fredelig fisk som passer godt for nybegynnere og bør holdes i akvarier på 60-100 liter. De har et brunt og gult sebra-lignende mønster, og blir opptil 12 cm i lengde. De må holdes i ferskvann med en temperatur på 22-28°C, pH-verdi på 5,5-7,5 og hardhet (GH) på 1-13. 

For at de skal trives i akvarier bør du gå til innkjøp av minst tre individer, med et forhold mellom hann- og hunnfisk på to hunner for hver hann. I tillegg til flere av sin egen art er gjemmesteder essensielt for at kuhlii-åler skal trives.

41. Perlegurami

Perlegurami (Trichogaster leerii) er en fin akvariefisk som kommer i en vakker fargekombinasjon. De blir opptil 12 centimeter lange og er relativt enkle å holde, men det er viktig å skape de riktige forholdene for dem. 

De bør holdes i et akvarium på minst 100 liter med stille, rolig vann og en temperatur på 24-28°C. pH-verdien bør være mellom 6,0 og 8,0 og hardheten mellom 5 og 19. 

Perleguramier kan være delvis aggressive mot andre fisk, så det anbefales å holde dem i selskap med fisk av samme størrelse og i grupper på minst tre. 

De trives best i topp- og midtsjiktet og bør få mulighet til å utforske akvariet i form av skjulesteder og gjemmesteder.

42. Siamesisk algeeter

Siamesisk algeeter (Crossocheilus siamensis) er en fredelig akvariefisk som blir opptil 15 cm store og er en effektiv algeeter. De er strømlinjeformet, med gjennomsiktige finner og en svart horisontal linje over kroppen. 

Det er ikke lett å skille kjønnene på unge siamesiske algeetere, men hunnene blir omtrent 30 % større enn hannene når de blir voksne. De er svært like flying fox og den kinesiske algespiseren, men kan skille fra disse ved at finnene til den siamesiske algeeteren er helt gjennomsiktige, mens den kinesiske algespiseren har en sugekopp og flying fox har en gul horisontal strek over den svarte stripen. 

Siamesiske algeetere bør holdes i et akvarium på minst 160 liter, med en temperatur på 22-28°C, pH 6,0-7,5 og en hardhet på 5-20. De beveger seg over hele karet, men foretrekker bunnsjiktet og midtsjiktet. 

Siamesiske algeetere bør holdes i grupper på minst tre individer. 

Husk samtidig at siamesiske algeetere ikke kan overleve på bare alger. Du er også nødt til å fôre de med for eksempel grønnsaker og flakfôr. 

Det er viktig å ha et godt filter og skifte vann regelmessig. Siamesiske algeetere er nemlig sensitive når det kommer til vannkvalitet.

43. Sverddrager

Sverddrager (Xiphophorus hellerii) er en populær akvariefisk som stammer fra Mellom-Amerika. De er en delvis aggressiv art og bør holdes i grupper på minst seks individer, med en kjønnsbalanse på tre hunner for hver hann. 

Sverddrager er relativt hardføre og enkle å holde så sant man følger rådene for ideelle forhold. Disse inkluderer et ferskvannsakvarium på minst 120 liter, med en temperatur på 21-26 grader celsius, en pH på 7,0-8,0 og en hardhet på 10-15. 

Sverddrager holder seg gjerne i topp- og midtsjiktet i akvariet, og trenger gjemmesteder for å kunne trives. De kan bli opptil 16 cm lange og finnes i mange forskjellige farger på grunn av omfattende avl. Hannene har en distinkt sverdfinne, mens hunnene er litt lengre.

44. Pakistanbotia

Pakistanbotia (Botia almorhae) er en fisk fra India som kan være en god bunnfisk for middels store akvarier. De er relativt enkle å holde og trives best i grupper på minst seks individer. Pakistanbotia bør holdes i et ferskvannsakvarium på minst 150 liter, med en temperatur på 24-28 grader celsius, en pH på 6,5-7,5 og en hardhet på 2-10. De holder seg gjerne på bunnen av akvariet og bør ha sand som underlag for å unngå infeksjoner. 

Pakistanbotia er delvis fredelige og bør ikke holdes med for aggressive arter. De kan vokse opptil 15 cm, men 12-13 cm er mer vanlig i akvarier.

45. Sebraciklide

Sebraciklider (Amatitlania nigrofasciata) er aggressive fisk som stammer fra Mellom-Amerika. De er relativt enkle å holde så sant man sørger for å ha gjort noen undersøkelser i forkant og har lagt forholdene godt til rette. 

Sebraciklider bør holdes i et ferskvannsakvarium på minst 120 liter, med en temperatur på 23-32 grader celsius, en pH på 7,0-8,0 og en hardhet på 5-20. De holder seg gjerne i bunn- og midtsjiktet og bør ha sand som underlag for å kunne grave. 

Sebraciklider er aggressive og bør ikke holdes sammen med for fredelige arter. De bør fôres med en balansert diett bestående av både frossen og tørrfôr, samt litt levende fôr. 

De kan vokse til å bli opptil 15 cm lange, men hannene blir gjerne noe større enn hunnene. Kjønnsforskjellen kan være vanskelig å se hos yngre individer, men hannene har spissere og lengre rygg- og gattfinner, samt en mer markert panne enn hunnene.

46. Ildbuk

Ildbuk (Thorichthys meeki) er en vakker ciklide fra Mellom-Amerika. De er en av de mest populære ciklidene på markedet på grunn av sin vakre, røde buk. 

Ildbuk er ganske enkle å holde, men det er viktig å legge forholdene godt til rette. De foretrekker ferskvann med en temperatur på 23-28°C, pH-verdi på 6,5-8,0 og hardhet på 5-15. De bør holdes i et akvarium på minst 150 liter og holder seg mest i midt- og bunnsjiktet. 

Ildbuk er territoriale og bør ha innredning og planter som gir dem gode skjulesteder og mulighet til å markere territorium. De bør fôres med en variert diett bestående av frossen og tørr fôr, samt levende fôr. 

Ildbuk kan være delvis aggressive mot andre arter, så det er viktig å velge arter som er kompatible med denne arten om du ønsker flere fisk i akvariet.

47. Ildhale

Ildhale (Epalzeorhynchos bicolor) er en mellomstor akvariefisk som stammer fra Amazonas. De er kjent for sin aggressive atferd mot andre fisk av samme art, men kan være godt egnet for akvarier med enkelte arter hvis de har god plass og dekorasjoner som gir dem mulighet til å markere territorier. 

De trives i ferskvann med en temperatur på 22-26 grader celsius, pH på 6,6-7,5 og hardhet på 5-15. De holder seg mest i bunnsjiktet og setter pris på litt strøm i vannet. 

Ildhale kan vokse opptil 15 cm og kan leve i opptil 10 år med godt stell. Kjønnene kan være vanskelige å skille fra hverandre hos yngre fisk, men eldre hunner har en tykkere mage enn hannene.

48. Løvehodeciklide

Løvehodeciklide (Steatocranus casuarius) er en fredelig ciklide som kan være et unikt tilskudd til et akvarium. De er territorielle, krever masse oksygen i vannet og godt med plass på bunnen av akvariet. 

Løvehodeciklider er kjent for den karakteristiske kulen på pannen som kun hannene utvikler. Hannene er også større enn hunnene, som kan vokse til å bli mellom 10 og 12 cm lange. 

Løvehodeciklider krever et akvarium på minst 120 liter og trives best i vann med temperatur på 24-28°C, pH på 6,5-7,5 og hardhet på 5-19. Bunnlaget bør bestå av fin sand eller grus, og innredningen bør inkludere steiner, drivved, røtter og potter. 

49. Rød zebra

Rød zebra (Pseudotropheus estherae) er en ciklide som er kjent for sin vakre oransje farge og kan vokse opp til 13 cm i størrelse. De trives best i ferskvann med en temperatur på 22-26 grader celsius, pH på 7,5-8,5 og en hardhet på 8-19. 

De foretrekker et akvarium på minst 200 liter, med lav til middels strøm, et sterkt filter for å gi rikelig med oksygen til vannet, samt steiner og drivved for å skape huler og overheng. 

Rød zebra kan være aggressive mot andre arter, så det er viktig å velge akvarievenner med omhu og sørge for at det er nok plass og dekorasjon i akvariet for at alle fiskene skal kunne ha sitt territorium.

Store akvariefisk (20 cm og lengre)

Store akvariefisk er den ultimate drømmen for mange akvarieentusiaster. Det er noe helt spesielt ved å se en stor og majestetisk fisk svømme rundt i karet sitt. 

Selv om store akvariefisk krever litt mer planlegging enn de minste fiskene, kan det være verdt det for mange. Store akvariefisk kan bidra med massevis av personlighet til akvariet, og gir også en unik mulighet til å se på og lære om fisker som du sjeldent ser hos andre i hobbyen. 

Det er imidlertid viktig å huske på at store akvariefisk som regel krever større kar og mer utstyr, og at de kan være mer krevende å holde. Det er derfor ekstra viktig å lese seg opp på hver enkelt art og forstå hva som kreves for å holde dem.

50. Gullfisk

Gullfisk (Carassius auratus auratus) er en akvariefisk som stammer fra Asia. De kan bli opptil 38 cm lange og har en levetid på 10-35 år. Gullfisk er altetere og delvis fredelige. 

Fordi gullfisk er en stor akvariefisk bør den holdes i et akvarium på minst 200 liter, men det anbefales å ha et større kar hvis man skal ha flere fisk. 

For å skille kjønnene må de først være gamle nok. I parringssesongen kan hannen ha hvite flekker i kinnene, og hunnene er som regel kortere og rundere i mageområdet. 

Gullfisk er sosiale og bør holdes i grupper. Det er viktig å sjekke at fisken er sunn når man kjøper den, og å holde vannet rent for å unngå infeksjoner. 

Gullfisk er ganske enkle å holde og passer for de fleste som vil ha et akvarium så sant visse forholdsregler blir tatt i betraktning. For eksempel bør temperaturen i vannet helst være på mellom 18 og 25 grader, mens pH bør være 6,5-8,0 med en hardhet på 5-25.

51. Diskus

Diskus (Symphysodon aequifasciatus) er en ferskvannsfisk som stammer fra Sør-Amerika. De kan bli opptil 20 cm lange og har en levetid på 6-10 år. Diskus er kjøttetere og kan være relativt aggressive. De bør holdes i et akvarium på minst 200 liter, men det anbefales å ha et større kar ettersom de skal holdes i stim på minst 3-5 individer. 

Diskus må ha rolig strøm i vannet, og bør holdes i et kar med temperatur på 28-30°C, pH på 6,5-7,6 og hardhet på 6-13.

Diskus er ganske vanskelige å holde og passer ikke for nybegynnere. De har også spesielle behov når det gjelder mat og vedlikehold av akvariet, og det anbefales vurdere om man har kompetansen før man starter å holde diskus.

52. Praktbotia

Praktbotia (Chromobotia macracanthus) er en stor ferskvannsfisk som stammer fra Asia. De kan bli opptil 40 cm lange og har en levetid på opptil 30 år. 

Praktbotia er altetere og fredelige, og bør holdes i et akvarium på minst 720 liter. De er morsomme og aktive under de rette forholdene. I hovedsak holder de seg på bunnen av karet. 

Praktbotia kommer i ulike farger og mønstre, og man kan skille kjønnene på størrelse og form på halen. 

Akvariefisken har behov for vann med temperatur på 24-30°C, pH på 6,0-7,5 og hardhet på 5-12. 

Praktbotia er ganske enkle å holde, men krever et stort kar og en stim på minst 5 individer. De bør også få en variert og næringsrik diett, og akvariet bør holdes rent for å unngå infeksjoner.

53. Gibbiceps

Gibbiceps (Pterygoplichthys gibbiceps), er en fisk fra Sør-Amerika som kan vokse opptil 50 cm i størrelse og leve i opptil 35 år. De er planteetere og har et vakkert bikakemønster og stor ryggfinne. 

For god trivsel bør du holde temperaturen i akvariet mellom 23 og 27 grader, pH verdien mellom 6,5 og 8,0, og hardheten mellom 5 og 19. Gibbiceps trives best i et stort akvarium på minst 500 liter, med godt med strøm i vannet og en solid luftpumpe. De krever også et solid filtersystem som kan filtrere 4-6 ganger volumet til akvariet på grunn av mengden avfall de produserer. 

Hunner er generelt større enn hannene, men det kan være vanskelig for nybegynnere å se kjønnsforskjellene. Gibbiceps er en hardfør fisk som er ganske enkel å holde, men det er viktig å huske på at de blir veldig store og trenger mye plass.

54. Blå acara

Blå acara (Aequidens pulcher) er en akvariefisk med fantastiske farger, spesielt når den settes mot en mørk bakgrunn. De vokser opptil 20 cm lange i akvarier, og trives best i et kar på minst 200 liter. 

De holder seg mest i midtjiktet, men kan også bevege seg i bunnsjiktet. De liker å ha litt skjul, så det kan være lurt å ha en del innredning og planter i akvariet. 

Blå acara tåler et spekter av temperaturer, men bør holdes mellom 22-27°C. pH bør være mellom 6,0-7,5, og hardheten mellom 5-20. 

De er delvis fredelige, men kan være territoriale og aggressive mot andre fisk av samme art, så det kan være lurt å ha én blå acara i karet. De er enkle å holde, så lenge man legger forholdene tilrette.

55. Jack Dempsey

Jack Dempsey (Cichlasoma octofasciatum) er en ciklide fra Mellom-Amerika som kan bli opptil 25 cm lang. De er relativt aggressive og bør holdes i et akvarium på minst 350 liter. 

Jack Dempsey foretrekker vann med en temperatur på 23-30°C, pH på 7,0-8,0 og en hardhet på 9-20. De er kjøttetere og bør fôres med en blanding av frossen og tørket mat, samt eventuelt levende føde. 

Jack Dempsey kan være territoriale og bør holdes alene eller med andre ciklider med lignende størrelse og personlighet. De er ikke lett å kjønnsbestemme, men hannen er vanligvis mer fargerik og har spissere finner enn hunnen.

56. Gullsøm

Gullsøm (Aequidens rivulatus) er en territorial akvariefisk som kommer fra Sør-Amerika. De er kjent for sitt vakre utseende, men kan være aggressive og krever en viss grad av ekspertise for å holde i akvariet. Gullsøm vokser opptil 25 cm og har en levetid på opptil 10 år. 

De foretrekker ferskvann med en temperatur på 20-25°C, pH 6,5-8,0 og hardhet 5-20. Gullsøm bør holdes i akvarier på minst 350 liter, med et godt filter og middels strøm i vannet. 

Når du innreder karet for en gullsøm, bør du huske på at de er territoriale og vil markere et område som de forsvarer. Det er derfor lurt å dele opp karet naturlig ved hjelp av stein, planter og drivved. Gullsøm kan grave opp røtter, så velg planter med robuste røtter, eller sett opp beskyttelse rundt plantene for å unngå at de blir gravd opp. 

Gullsøm kan også være aggressive mot andre fisk, så vær nøye med å velge arter du eventuelt setter de i samme kar med. Pass på å ha nok gjemmesteder for å roe dem ned, og unngå å ha for mange fisk i akvariet ditt.

57. Kinesisk algespiser

Kinesisk algespiser (Gyrinocheilus aymonieri) er en stor algeeter som trives i ferskvann og kan vokse opptil 25 cm i lengde. De kan være noe aggressive, men i hovedsak er de rolige fisk. De lever vanligvis i elver med god strøm, så du bør etterligne dette i akvariet ditt ved å ha minst middels strøm og et godt filter. 

Kinesisk algespiser foretrekker akvarier med god belantning og bør holdes i et kar på minst 240 liter, men gjerne også 350 liter eller mer. 

De er ikke stimfisk og kan holdes alene eller sammen med andre fisk som tåler samme forhold. De spiser både alger og annen plantebasert næring, så det er viktig å fôre dem regelmessig. 

Kinesisk algespiser er litt kresne på vannkvaliteten, så det er viktig å holde vannet rent og å teste pH-verdien jevnlig.

58. Kyssegurami

Kyssegurami (Helostoma temminckii) er en type akvariefisk som kommer fra Asia og kan vokse opptil 30 cm i lengde. De er delvis aggressive og bør holdes i et akvarium på minst 400 liter, men det er best å ha dem i et akvarium på 700 liter eller mer for at de skal vokse seg så store som mulig. 

Kyssegurami holder seg mest i midtsjiktet og trenger god plass til å svømme rundt samt svak strøm i vannet og god filtrering. 

De er labyrintfisk og trenger å puste ved overflaten, så det bør være minst 3-5 cm med luft over karet. 

Kyssegurami liker å ha planter og innredning som de kan gjemme seg bak og rundt, men pass på at det er nok plass til at de kan svømme fritt. Det er best å holde dem alene eller sammen med store, ikke-agressive akvariefisk.

59. Flowerhorn

Flowerhorn ciklider er store og aggressive akvariefisk som stammer fra Malaysia. De er kjent for sin store klump på pannen, også kalt KOK, og for sine vibrante farger, som kan endres basert på hvordan fisken har det. 

Flowerhorn ciklider bør holdes i et akvarium på minst 400 liter, med gode vannverdier og et enkelt kar med sand eller bar bunn, samt ingen spisse kanter på steiner eller drivved. 

De bør fôres med kvalitetsfôr for at de skal trives. Flowerhorn ciklider har en levetid på opptil 12 år ved godt stell.

60. Oscar

Oscar (Astronotus ocellatus) er en stor akvariefisk med stor personlighet som stammer fra Sør-Amerika. De kan vokse opptil 35 cm og har en levetid på opptil 15 år. 

For å gi oscar godt med plass og mulighet til å svømme fritt, bør du ha et akvarium på minst 350 liter, men helst også et enda større kar. Oscar krever også middels til sterk strøm i vannet, og bør ha en temperatur på 23-27°C med pH-verdier på 6,5-7,5 og en hardhet på 5-20. 

Når det gjelder innredning, bør du unngå planter som er for skjøre eller innredning som kan være en fare for fisken. 

Oscar kan være aggressiv mot andre fisk, så du bør være forsiktig med hvilke fisk du setter sammen med dem. Det anbefales å fôre oscar med et variert kosthold, inkludert levende, frosset og tørket fôr. For å holde oscar i god form, bør du i tillegg gjøre regelmessige vannbytter og holde akvariet rent med stabile vannverdier.

61. Elefantfisk

Elefantfisk (Gnathonemus petersii) er en ferskvannsfisk fra Afrika med et unikt utseende, kjent for sin ‘snabel’ formet som et sverd foran munnen. De kan vokse opptil 35 cm og ha en levetid på opptil 10 år. 

For å gi elefantfisk godt med plass og mulighet til å svømme fritt, bør du ha et akvarium på minst 400 liter. Elefantfisk krever også stabil temperatur på mellom 22 og 28°C, pH-verdier på 6,0-7,2 og en hardhet på 5-19. 

Når det gjelder innredning, bør du ha mye skjulesteder og gjemmesteder for elefantfisk, og unngå planter som er for skjøre eller som kan være en fare for fisken. 

Elefantfisk kan være aggressiv mot andre fisk, så du bør være forsiktig med hvilke fisk du setter sammen med dem.

62. Sølvhai

Sølvhai (Balantiocheilos melanopterus) er en stor ferskvannsfisk fra Asia som kan vokse opptil 35 cm og har en levetid på opptil 10 år. For å gi sølvhai godt med plass og mulighet til å svømme fritt, bør du ha et akvarium på minst 500 liter, gjerne 720 liter eller mer. 

Sølvhai krever også stabile temperaturer på 22-28°C, pH-verdier på 7,0-7,5 og en hardhet på 5-15. 

Når det gjelder innredning er det viktig at sølvhai får en stor åpen plass å svømme på. 

63. Frontosa

Frontosa (Cyphotilapia frontosa) er en stor og vakker ciklide fra Afrika, kjent for sin blå og svarte kropp med hvite striper. Den kan vokse opptil 35 cm i lengde med en gjennomsnittlig levetid på 15 år. 

Frontosa er delvis aggressiv og bør holdes i et akvarium på minst 300 liter for å gi den nok plass. Den trives best i ferskvann med en temperatur på 23-28°C, pH verdi på 7,8-9,0 og en hardhet på 10-20. 

I akvariet bør frontosa ha et lokk og lav til middels strøm i vannet. Innredningen bør være inspirert av dypt vann i Tanganyika sjøen, og derfor inkludere mange skjulesteder og noen få planter. 

64. Øreål

Øreål (Erpetoichthys calabaricus), også kjent som panserål, er en fredelig fisk med en langstrakt kropp som minner om en ål. De kan vokse opp til 40 cm i lengde og har en levetid på opptil 20 år. 

Øreål trives best i fersk- eller brakkvann med en temperatur på 24-29°C, pH verdi på 6,0-7,5 og en hardhet på 8-20. De bør holdes i et akvarium på minst 350 liter, med plass til en luftlomme øverst i karet. Innredningen bør inkludere skjulesteder, planter og steiner.

65. Fahaka

Fahaka (Tetraodon lineatus) er en stor og aggressiv kulefisk fra Afrika som kan vokse opptil 45 cm i lengde. Den trives best i ferskvann med en temperatur på 24-28°C, pH verdi på 6,5-8,0 og en hardhet på 6-12. 

Fahaka bør holdes i et akvarium på minst 700 liter. Bunnlaget bør helst bestå av fin sand ettersom fisken siler bunnlaget på jakt etter mat. 

Fahaka er intelligent og kan trenes opp til å kjenne igjen sin eier. Dette er både en stor fisk og krevende fisk og anbefales derfor ikke for nybegynnere i akvariehobbyen.

66. Knivfisk

Knivfisk (Apteronotus albifrons), også kjent som flagrer eller black ghost, er en stor akvariefisk fra Sør-Amerika som kan vokse til å bli opptil 50 cm. De trives best i et mørkt akvarium med lav eller middels strøm og et godt filter, og har behov for mange huler og gjemmesteder. 

Knivfisk foretrekker en temperatur på 23-28°C, pH på 6,8-7,8 og hardhet på 5-19. De bør holdes i et akvarium på minst 500 liter og bør ha et bunnlag bestående av sand. 

Knivfisk er nattdyr og kan være aggressive mot andre fisk, så det er viktig å velge akvarievenner med omhu.

67. Mbu

Mbu (Tetraodon mbu) er en stor og intelligent kulefisk fra Afrika som krever et stort akvarium på minst 2000 liter for å trives. Mbu kan bli opptil 70 cm lange og lever i gjennomsnitt opptil 12 år med godt stell. De er relativt aggressive og kan ikke holdes med hvilke som helst akvariefisk. 

Mbu foretrekker et akvarium med bunnlag av fin sand slik at den kan lete etter mat som den gjør i naturen. 

Mbu bør ha en temperatur i karet på 24-26°C, pH på 7,0-7,5 og hardhet på 10-20. De er ikke en lett akvariefisk å holde og anbefales ikke for nybegynnere.

68. Koi

Koi (Cyprinus carpio carpio) er en type fisk som stammer fra Asia og kan være et vakkert tillegg til en hagedam. De kan vokse til å bli opptil 125 cm lange og kan leve i mange tiår. 

For å holde koi i en hagedam, er det viktig å bygge en dam som er minst 5 meter i diameter og 1,5 meter dybde. Du må også sørge for at dammen har et godt dreneringssystem. Koi trenger også godt filtrert og oksygenrikt vann, med en temperatur på 4-25°C, pH på 6,5-7,5, og hardhet på 5-15. 

De bør også få tilstrekkelig mat, men unngå å overmate dem. Koi kan være aggressive mot andre fisk, så det kan være lurt å holde dem alene i en stim eller med fisk som ikke vil konkurrere om maten, som for eksempel gullfisk.

Koi er utsatt for sykdommer, så det er viktig å holde et øye med deres helse og rengjøre dammen regelmessig for å unngå infeksjoner.

69. Haimalle

Haimalle (Pangasius hypophthalmus) er store fisk som kan vokse til å bli hele 1,2 meter lange. De er vanskelig å holde og bør i tillegg holdes i grupper på minst fire individer. De trives best i store akvarier på minst 2000 liter, men kan også holdes i dammer i varmere strøk. 

Haimaller er fredelige fisk som foretrekker mørke, grumsete vann, og bør derfor holdes i kar med lite lys og lite innredning. Haimaller kan være utsatt for visse sykdommer, så det er viktig å holde vannkvaliteten god og være observant på eventuelle tegn på sykdom.

70. Goliat tigerfisk

Goliat tigerfisk (Hydrocynus goliath) er en stor og aggressiv fisk som krever et masstiv akvarium på minst 3000 liter. Det er viktig å ha godt med plass for fisken å svømme på, samt en sterk strøm og rikelig med oksygen i vannet. Innredningen bør bestå av sand eller grus på bunnen og lite til ingen planter. 

Goliat tigerfisk er en kjøtteter og bør derfor fôres med pattedyr, fisk og frossen fôr. Det anbefales ikke å holde den sammen med andre fisk. Det er viktig å være oppmerksom på at det kreves en god del erfaring for å holde en goliat tigerfisk, og det kan være vanskelig å finne en veldig erfaren oppdretter.

71. Asiatisk arowana

Asiatisk arowana (scleropages formosus) er en stor og vakker akvariefisk som kommer i forskjellige farger, som rød, gull og grønn. Den krever et akvarium på minst 1000 liter, så dette er ikke en akvariefisk for hvem som helst. 

Asiatisk arowana er en sterk fisk som kan hoppe høyt, så du bør ha et tettsittende lokk på akvariet. Planter og drivved kan være god innredning, men husk at fisken kan rive opp planter som hornblad hvis de ikke er festet godt. Bunnlaget bør være sand eller fin grus. 

Asiatisk arowana foretrekker ferskvann med en temperatur på 24-30°C, der 25-28 er det ideelle, pH på 6,0-7,0 og hardhet på 0-10. Fisken er en kjøtteter og bør fôres med frossent og tørket fôr, samt levende dyr i moderasjon. Asiatisk arowana kan være aggressiv mot andre fisk, så du bør holde den alene eller i grupper med fisk av samme størrelse.

Til slutt

Å velge akvariefisk kan være en utfordring, spesielt for nybegynnere. Det finnes mange forskjellige arter å velge mellom, og det er viktig å huske på at noen arter krever mer omsorg og kunnskap enn andre. 

Det er også viktig å huske på at noen fisker krever store akvarier, mens andre kan holdes i mindre kar. Det er derfor viktig å sette seg inn i kravene til den aktuelle fisken før du går til innkjøp av en akvariefisk. Det viktigste er å sørge for at fisken din får de beste forholdene mulig, slik at den kan trives og leve et så langt og lykkelig liv som mulig.

Dyreplaneten
Logo