Komplett guide til hold av mbu

Mbu (Tetraodon mbu) er en kulefisk med en stor personlighet. Ikke bare har den en stor personlighet, men det er også en stor akvariefisk. Mbu er nemlig den største kulefisken i ferskvann og vokser til å bli opptil 70 cm lange.

Lurer du på hva som kreves for å holde en mbu i et akvarium? Akkurat det kan du lære mer om her.

Kort fakta om mbu

Vitenskapelig navnTetraodon mbu
FamilieTetraodontidae (Kulefisk)
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 12 år
StørrelseOpptil 70 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet2000 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradVanskelig

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Mbu har et morsomt utseende og ligner på mange andre kulefisk vi finner i ferskvann. Med sine vakre farger og aktsomme øyne er det ikke bare du som vil se den. De kan nemlig se hele 10 meter utenfor akvariet. Det betyr at du fort kan bli ivrige når de ser deg komme. Spesielt om det ofte betyr mat.

Som nevnt er mbu den største kulefisken man finner i ferskvann (enda større enn fahaka) og vokser til å bli opptil 70 cm lange. Det betyr også at det er en fisk de aller færreste har mulighet til å holde, da den krever et stort kar.

Dessverre er det ikke lett å skille mellom kjønnene til en mbu, men forhåpentligvis holder det med å holde én for de aller fleste, uansett om det er en hunn eller hann. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter2000 liter
Temperatur24-26°C
pH i vannet7,0-7,5
Hardhet (GH)10-20

Størrelse og plassering i akvariet

Ettersom mbu vokser til å bli såpass stor, må du regne med at du er nødt til å ha et akvarium på minst 2000 liter for et fullvoksent individ. Frem til den vokser seg til full størrelse kan de klare seg med 1000 til 1500 liter, men det krever naturligvis flere vannbytter og rengjøring av karet.

Selv om mbu bruker den meste av tiden i bunnsjiktet vil du stadig også kunne se den i midtsjiktet. I hvert fall med mindre du har et veldig stort kar.

Planter og innredning

Mbu bruker mesteparten av tiden i bunnsjiktet. Her kan den ligge å slappe av, eller blåse sand for å lete ett skjell. Det er også fra bunnen den i hovedsak vil spise. Med andre ord betyr det at du bør sørge for å ha et bunnlag av sand i akvariet ditt. 

Videre trives de med planter. Men husk å ikke fôre rett over plantene, da den enkelt vil tygge seg gjennom plantene på vei til maten. Karet bør heller ikke bestå av mer planter enn at det dekker bakgrunnen og sidene av karet slik at din mbu får nok plass å svømme på.

Du kan også velge å sette inn steiner, drivved, røtter og andre dekorasjoner. Bare pass på at det ikke er noen spise kanter den kan skade seg på.

Sørg for at vannet er saktegående, men samtidig at det inneholder nok oksygen.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Akkurat som dvergkulefisk bør mbu holdes i vann med en temperatur på mellom 24 og 26 grader celsius. Ved siden av temperaturen bør pH være omtrent nøytral, gjerne stabilt et sted mellom 7 og 7,5, der 7,3-7,4 er det mest ideelle. 

Dette er ikke ekstremt hardføre fisk, så du bør ta disse vannverdiene på alvor. 

Hardheten i vannet bør ligge på mellom 10 og 20 gh.

En av de store utfordringene ved å holde en mbu i et akvarium er alt avfallet fra fôringene. Her kan det fort bli dårlige vannverdier om du ikke er oppmerksom. For eksempel bør du regelmessig ta ut skjell fra akvariet med en håv. Det er også andre tiltak du kan gjøre, men det skal jeg komme nærmere inn på lenger ned.

Med andre fisk

Du bør absolutt holde deg til én mbu, men hva med andre fisk? Forhåpentligvis kan du i hvert fall ha mer enn én fisk i et akvarium på 2000 liter?

Det kan du, men det er noen forholdsregler du må ta.

Mbu er en middels aggressiv fisk og kan potensielt spise mindre fisk. Det er derimot større sjanser for at den spiser fisk som går etter den samme maten den blir fôret med ved tilfeldighet. 

Dette er naturligvis dødlig for de aller fleste fisk, ettersom tennene deres enkelt biter gjennom harde skjell.

Ikke bare kan det være positivt å ha andre fisk sammen med mbu fordi det ser bra ut, men også fordi de hjelper med å holde karet rent.

Det blir nemlig mange små rester av fôret til mbu som den ikke klarer å få i seg.

Du kan prøve deg på følgende stimfisk:

Vær oppmerksom på at den kan spise et par stimfisk i ny og ne, men så lenge den får i seg nok skjell vil den som regel ikke bry seg om små fisk.

Når de er fullvoksne er det større sannsynlighet for at de spiser andre fisk ved feiltagelse. Det er rett og slett fordi de har en blindsone rett foran munnen sin ettersom øynene sitter så langt ut på siden.

Fôring

Det er ikke bare fisken og akvariumet på 2000 liter som kommer til å koste penger om du har lyst til å holde en mbu. De er nemlig storspisere, og en fullvoksen mbu kan fort ende opp med å spise 400-500 gram skjell om dagen.

Mbu er kjøttetere og akkurat som bevere og kaniner er det nødt til å slipe ned tennene sine for å unngå å skade seg selv. Mbu gjør det ved å spise skjell og andre skalldyr. 

Hovedsakelig vil kostholdet til en mbu bestå av fryste skjell eller snegler, men de fleste eiere gir også levende mindre krabber alt fra en til fire ganger i måneden. Da vil de i så fall ivrig jakte rundt i karet.

Å velge krabber som lever i brakkvann kan i så fall være fordelsmessig, slik at sannsynligheten for parasitter er mindre.

Vanlige problemer med mbu

Mbu blir bare fanget i naturen i Afrika og er derfor ikke like hardføre som mange andre akvariefisk. Det er verdt å gå gjennom noen kurer for å sørge for at de ikke har parasitter rett etter at du har kjøpt fisken.

Bortsett fra det er det flere vanlige problemer med mbu. Mange er ikke klar over at denne fisken krever store mengder mat som ikke akkurat er billig. Underernæring er derfor noe som kan føre til at mbu utvikler sykdommer.

Det samme kan sies om vannverdiene i karet. Fordi det blir så mye avfall er du nødt til å gjøre regelmessige vannbytter, eller helst sette opp et automatisk system som bytter ut alt fra 15-20 % av vannet hver dag, rense bunnlaget for rester av skjell ukentlig, og gjerne ha småfisk som kan hjelpe til med å spise opp restene.

Naturligvis må du være veldig oppmerksom på nitrat, ammonium osv. Sørg for å teste vannverdiene regelmessig.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo