Den komplette guiden til kileflekkrasbora

Av alle rasboraer er kileflekkrasbora mest sannsynlig den mest populære. I denne guiden kan du lære mer om hvordan du tar godt vare på denne fisken i ditt akvarium.

Kort fakta om kileflekkrasbora

Vitenskapelig navnTrigonostigma heteromorpha
FamilieCyprinidae
Andre navnHarlequin rasbora
Stammer fraAsia
Levetid3-5 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende

Kileflekkrasbora har et rødlig utseende med en et svart, nærmest trekantet merke på den bakre halvdelen av kroppen ut mot halen.

Det er mange som går rett forbi denne fisken i butikken fordi det som regel bare er unge eksemplarer på utstilling. Det er nemlig først når de blir eldre at de virkelig får frem sine fantastiske farger.

Videre er tross alt ikke lyset det beste i alle dyrebutikker, og så vil en næringsrik diett, god plass og optimale vannforhold virkelig få frem de beste fargene i fisken.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur22-26°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)6-10

Størrelse på akvariet

Kileflekkrasbora er en liten fisk som bare blir opptil 5 cm lang. Men fordi det er en stimfisk, bør du likevel ha de i et akvarium på 60 liter. Om du ikke har noen andre fisk i karet kan 50 liter fungere, men jo større kar, jo lettere er det å holde fisken din frisk og rask. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Når det kommer til vannverdier er de ikke veldig kresne på temperatur, men har det best mellom 22 og 26 grader. 

I naturen finner de de i syrlige vann, men en nøytral pH fungerer også. Hold de stabilt på mellom 6,5 og 7,5, med en hardhet i vannet på mellom 6 og 10 grader dH.

Én eller flere kileflekkrasbora

Kileflekkrasbora er en stimfisk. De trives best sammen med flere av sin egen art, og en større stim er nødvendig for at de ikke skal føle seg stresset

Å kjøpe 6 av disse er det absolutte minimum, men gå helst til innkjøp av 9, 12 eller flere

Prøv å kjøpe to hunner for hver hann, eller i det minste flere hunner enn hanner. Du kan skille kjønnene ved at hannen er mer strømlinjeformet enn hunnen. I tillegg er merket til hunnene rettere og generelt større enn hannene.

Så fremt de er like gamle i hvert fall.

Med andre fisk

Dette er en fredelig stimfisk. Så lenge du ikke holder for store eller aggressive fisk sammen med en gruppe, vil det sjeldent føre til noen problemer.

Du kan holde kileflekkrasbora med følgende fisk:

Samtidig fungerer de fint med de mindre artene av:

  • Barber
  • Corydoras
  • Rasboraer

Om du har nok plass kan du til og med ha kileflekkrasbora og kampfisk sammen. Bare husk å ha en god stim. I tillegg bør det være en hann kampfisk da de er mye tregere enn hunnene. Det lange sløret vil føre til at kileflekkrasboraene ikke har noe problem med å svømme unna.

Planter og innredning i akvariet

Kileflekkrasbora trives godt i et plantet kar. Bare sørg for at de har nok plass til å svømme fritt rundt. I naturen kommer de fra mørkere vann, men om du vil simulere de forholdene med en mørk bunn velger du helt selv.

Tykk vegetasjon bak og i hjørnene med en åpen svømmeplass i midten er kanskje det mest ideelle. 

Fôring

Kileflekkrasbora godtar det meste av fôr de får i munnen, men sørg for at du gir de rikelig med mat av høy kvalitet. Mat med:

  • Artemia
  • Mygglarver
  • Spirulina

Gi de levende fôr så ofte du kan. Hvis ikke er fryst mye bedre enn tørrfôr. For mye tørrfôr med innhold av ting som hvete, mais og soya vil føre til problemer med fordøyelsen og mulig forstoppelse.

Fôr kileflekkrasbora to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter.

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker at kileflekkrasbora skal legge egg og få yngel, er det flere ting du kan gjøre for å øke sjansene dine. Gjør følgende:

  • Fôr rikelig med levende føde i en periode før du ønsker de skal parre seg.
  • Plassér én hann og én hunn i et eget oppdrettskar.
  • Ha et plantet kar eller en gytebørste hunnen kan legge eggene sine på.
  • Øk varmen på vannet gradvis fra 23-24 og opptil 25-26. Vannet bør nå 25-26 grader sent på dagen.

Hannen vil presse hunnen over et passende sted hunnen kan legge eggene sine. Du kan se hannen dytte henne rundt i karet i denne perioden. Deretter vil hannen omfavne hunnen og gyte eggene etterhvert som de legges.

Hunnen legger gjerne mellom 6 og 12 egg om gangen. I løpet av 1-2 timer kan alt fra 80 til 300 egg bli lagt.

Kileflekkrasbora vil spise eggene sine, så når denne prosessen er over er det viktig at du tar ut de voksne individene.

I vann på 26 grader vil eggene klekke i løpet av omtrent 24 timer. Etter å ha klekket vil yngelen spise av egget sitt det første døgnet. 

Fôring av yngel

Når de har spist opp restene skal de være frisvømmere. Nå er de avhengige av at du fôrer dem. Gi yngelen nylig klekket artemia eller infusorier 4-6 ganger om dagen.

Når det har gått 10-14 dager kan du gå over til vanlig fryst eller levende artemia.

Etter at yngelen har vokst til å bli 2-3 cm lange kan du flytte de over i hovedkaret med de andre kileflekkrasboraene. Nå har du en enda større stim.

Denne guiden er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo