Diskus – Den komplette guiden for hold i akvariet

Diskus er en av de peneste fiskene du kan ha i akvariet ditt, med et stort spekter av farger og mønstre. Men de er samtidig vanskelige å holde. I denne guiden vil du lære alt du trenger for å holde dine diskuser friske og få frem de fineste fargene.

Kort fakta om diskus

Vitenskapelig navnSymphysodon aequifasciatus
FamilieCichlidae (Ciklider)
Andre navnDiscus
Stammer fraSør-Amerika
Levetid6-10 år
StørrelseOpptil 20 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
StimfiskJa
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradGanske vanskelig

Utseende og kjønnsforskjell

Diskus er en fantastisk fisk. De kommer i en rekke ulike mønstre og farger, og kan være et perfekt midtpunkt i karet ditt.

Dette er relativt store fisk som blir opptil 20 cm i størrelse.

For å skille mellom kjønnene kan du til å begynne med se på størrelsen. Hvis du sammenligner like gamle diskuser vil hannen ha både tykkere panne og lepper. I tillegg er hannens ryggfinne mer spiss enn hunnens runde.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur28-30°C
pH i vannet6,5-7,6
Hardhet (GH)6-13

Plassering i akvariet

Diskuser befinner seg i hovedsak i midten av karet. Selv om de kan bruke deler av toppsjiktet innimellom. Disse blir høye, så pass på at du ikke har et for lavt og avlangt kar.

Sørg for at du har rolig strøm i vannet. Den store flate kroppen gjør de tross alt ikke til fantastiske svømmere.

Størrelse på akvarium

Diskus er en av de mer vanskelige artene å holde. Derfor er det lurt å ha litt ekstra god plass. Start derfor med et kar på minst 200 liter. I dette karet kan du ha 3-5 individer. Har du et større kar, kan du legge til én diskus for hver 40 liter over 200. 

For eksempel:

  • 6 om du har 240 liter.
  • 10 om du har 400 liter.
  • 15 om du har 600 liter.
  • 18 om du har 720 liter.

Går du over denne anbefalingen vil du fort ende opp med å bli en slave til hyppige vannbytter og slamsuging. Samtidig som det er større sannsynlighet til å få problemer i karet.

Når det er sagt kan 160 liters kar fungere for 3-4 individer, som regel uten store problemer. Men det gjør det vanskeligere når du ønsker å kjøpe enda flere.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Mange vil si at diskuser klarer seg fint i temperaturer på mellom 26 og 30 grader.

For all del sørg for at du ikke har et kar på så lite som 26 grader. 

Ja det kan fungere i enkelte tilfeller, men diskuser blir sjeldent avlet frem i så kalde temperaturer. Ha minst 28 grader i vannet om du har levende planter, men 29 eller 30 vil være mer ideelt.

I dette området blir de mer aktive, de vokser fortere, immunforsvaret øker og det får frem de fantastiske fargene.

Videre må du alltid sørge for å ha oversikt på pH, hardhet og nitrater.

Når det kommer til pH må den holde seg stabilt mellom 6,5 og 7,6. Gjerne mellom 6,8 og 7,6.

Videre trives diskus i vann med en hardhet på mellom 6 og 13 grader dH.

Vannbytter

Pass på at nitratene ikke går for høyt. Dette er, som du sikkert vet, giftig for fisken din. 

Det gjør du ved å gjøre regelmessige vannbytter. Har du fulgt anbefalingen med én diskus for hver 40. liter (og har ingen annen fisk i tillegg), skal det holde med et ordentlig 20 % vannbytte hver uke.

Hvordan bunn du har vil avgjøre om du må slamsuge. Med singel, jord og sand bør du slamsuge hver gang du gjør et vannbytte. Hvis du har et godt beplantet akvarium, med mye planter på bunnen, må du være forsiktig med å ikke suge opp for mye. Gå forsiktig over bunnen slik at du ikke suger opp alle næringsstoffene plantene trenger for å vokse.

Planter og innredning i akvariet

Det letteste for nybegynnere (og alle) med diskus vil være å ha en bar bunn. Da trenger du ikke å slamsuge bunnen hver gang du gjør et vannbytte.

Hvis du vil ha noe på bunnen er sand definitivt det letteste. Da kan du røre litt i sanden med slangen når du gjør vannbyttet ditt, og det vil ofte være nok. Eventuelt kan du ha bunnfisk som er glad i grave i sanden. Da vil de automatisk lufte bunnen for deg regelmessig, og du trenger ikke å bekymre deg for en plutselig økning av nitrater.

Diskuser trives definitivt i et plantet kar. Da må du bare nødt til å huske på to ting:

  • Du må ha planter som tåler 28 grader eller høyere.
  • Du må slamsuge forsiktig når du gjør vannbytter.

Om du ønsker levende planter i karet kan anubias og javabregne være gode alternativer. 

Pass på at du har en luftpumpe for å gi vannet nok oksygen. Varmere vann holder på mindre oksygen, og uten tilsetning kan det bli for lite oksygen i akvariet.

Luftstein er noe du kan vurdere, men har ikke like stor effekt som en god luftpumpe.

Én eller flere diskuser

Diskuser er stimfisk og trives mye bedre sammen i en større gruppe. Det er mulig å ha én diskus, men det kan være vanskelig å holde. Blant annet fordi det kan føre til et høyere stressnivå.

I et kar på minst 200 liter som jeg anbefaler ovenfor, kan du ha 3-5 diskuser. Deretter kan du legge til én diskus for hver 40 liter ekstra du har.

Hvis du går til innkjøp en gruppe diskus, bør du velge noen som har blitt avlet opp sammen, og som allerede fungerer fint i en stim. I tillegg kan det være lurt å ha 2-3 hunner for hver hann, ettersom sistnevnte kan være litt mer aggressive. Når det er sagt kan de også gå fint sammen i par.

Med andre fisk

Hvis du er ny til diskus vil det være lurt å vente med å plassere de sammen med flere andre arter.

Selv varmtvannsfisk som praktbotia, scalare og sommerfuglciklider kan være for raske for diskuser og utkonkurrere de under fôringen. 

Før du legger til andre fisk i karet bør du få diskusene dine til å spise godt under fôring. 

I etterkant kan bunnfisk som ancistrus sp. være et godt alternativ til karet ditt. I tillegg til at de trives best på bunnen, spiser de i hovedsak grøntfôr, og vil ikke utkonkurrere diskusen din.

Senere kan du vurdere en liten stim kardinaltetra så sant den ikke blir for stor. De er mye raskere enn diskus, så vær litt forsiktig her.

Fôring

Diskuser er kjøttetere med en stor apetitt. Mange nybegynnere gjør rett i se på diskus som en stor akvariefisk, men det de ikke tenker på, er at de har en veldig liten munn. Det må du være oppmerksom på når du fôrer. Hvis du tar de i å forsøke å svelge fôr, men det kommer ut igjen, er det for store biter.

Diskus er en ganske vanskelig art å holde. Gjør det derfor enklest mulig for deg selv ved å fôre to ganger om dagen. Hver gang gir du så mye de klarer å spise opp i løpet av 5 minutter.

De kan definitivt spise mer. Men det vil føre til ekstra avfall i vannet, og du vil være nødt til å gjøre hyppigere vannbytter for å unngå giftige stoffer og døde diskuser.

Du kan fôre med:

  • Oksehjerte
  • Kalkunhjerte
  • Artemia
  • Pellets
  • Mygglarver

Hvis du velger pellets må du sørge for at de er av høy kvalitet med et høyt proteininnhold. Pellets med hvete, soya, mais, ris og lignende vil kunne føre til forstoppelse.

Diskus kan være sære når det kommer til fôr, så å fôre med en variert diett er å anbefale. Starter du med én type de er glad i en lengre periode, kan de ende opp med å ikke spise noe annet.

I videoen nedenfor anbefaler Gabe Posada, som er en mangeårig oppdretter av diskus, å unngå røde mygglarver. Her gir han også noen andre tips om hold av diskuser i akvarium.

Pris

Diskus er dyre sammenlignet med de fleste andre akvariefisk. Et yngre individ på 5-7 cm kan koste alt fra 300 til 500 kr, mens eldre fisk på 8-12 cm kan koste alt fra 600 til 1000 kr og mer. Hvor uvanlig fargene og mønsteret er vil også kunne øke prisen noe.

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker at dine diskus skal formere seg, og at yngelen skal ha gode sjanser til å overleve, må du forberede et oppdrettskar. Da trenger du:

  • Oppdrettskar på mellom 100 og 140 liter.
  • Oppvarmet kar på 28 grader.
  • Skumfilter for å unngå at yngelen blir fanget.
  • Luftpumpe for å sørge for nok oksygen i vannet.
  • En lekskrukke med en valgfri rist.
  • Et par diskus som er klar til å parre.

Hvis du velger en lekskrukke uten rist vil dine diskus mest sannsynlig spise noen av eggene de første gangene de formerer seg. Dette lærer de av, og erfarne diskus vil ikke spise egg med mindre de blir stresset og føler seg truet. Merk at noen par vil bruke lenger tid enn andre.

Før du tar et par diskus over i oppdrettskaret må du først se at de har dannet et par. Ikke plasser en tilfeldig hann og hunn i et kar sammen og forvent at de skal parre seg. Det kan skje, men du har mye større sjanser om du velger ut et allerede etablert par.

Etter å ha plassert paret i karet kan du øke gradene 0,5-1 grad om dagen, opp fra 28 til 30 grader. Dette vil stimulere paret til å formere seg.

Når hunnen er klar vil hun legge eggene på lekskrukken. Deretter vil hannen gyte over eggene for å befrukte dem.

Yngelen klekker fra eggene i løpet av 40-70 timer. Deretter tar det noen dager før de klarer å svømme fritt rundt. I mellomtiden vil du spise av eggene sine.

I løpet av denne tiden fôrer du de voksne diskusene som vanlig to ganger om dagen.

Fôring av yngel

Når yngelen blir frisvømmere vil de henge på foreldrene og spise av siden deres.

Etter at det gått en uke begynner du å fôre med levende artemia (brine shrimp) 4-6 ganger om dagen. For eksempel 07.00, 11.00, 15.00, 19.00, 23.00.

Når yngelen klarer å spise oksehjerte kutter du ut artemia. Det klarer de gjerne etter 2-3 uker.

Da er det samtidig på tide å ta ut foreldrene av karet.

Yngelen fôrer du hyppig til de blir 5 cm lange. Det tar gjerne 8 til 10 uker før de blir så store. Etter det kan du flytte de over i hovedkaret eller i et nytt større akvarium. Om du vil at de skal vokse ekstra fort kan du fôre 7-8 ganger om dagen frem til dette.

Vannkvalitet

Vannkvalitet er ekstremt viktig for yngelen. Når du fôrer hyppig, vil den være ekstra utsatt. I denne perioden vil et 10 % vannbytte hver smart. Å ha en bar bunn vil gjøre det lettere å holde karet fritt for nitrater.

Sørg for å måle vannverdiene daglig, og gjerne flere ganger om dagen. Klarer du det vil du helt sikkert få mange fantastiske diskuser.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine diskuser, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo