13 fredelige akvariefisk til selskapsakvariet

Ser du etter fredelige akvariefisk til akvariet ditt? Noen arter passer bedre enn andre sammen med forskjellig fisk, andre er rett og slett farlig å holde sammen. Her ser vi nærmere på 13 fredelige akvariefisk du kan ha i ditt selskapsakvarium.

1. Otocinclus

Otocinclus er en fredelig liten akvariefisk. De kommer aldri til å nappe finner, eller finne på noe tull mot de andre artene i akvariet. Selv små reker er som regel trygg med ‘otto’. Otocinclus er nemlig en algeeter og spiser derfor kun planter. Den jobber flittig rundt i karet og spiser av de ulike overflatene. Merk at dette ikke er den mest hardføre av akvariefisk, så det er viktig at du undersøker de optimale forholdene for hold av denne arten.

2. Neontetra

Neontetra er en annen art som ikke kan slå feil i et selskapsakvarium. Det er også en av de mest populære stimfiskene i hobbyen. En annen ting du er nødt til å være oppmerksom på er at disse liker å være sammen i større grupper. Har du tre eller færre vil de bli fort stresset, mens de i større stim trives godt sammen. Det gjør de også med andre arter. Jeg anbefaler at du kjøper minst 12 av disse for å få mest mulig ut av dem. Pass også på at ikke andre akvariefisk kan sluke de hele da de er veldig små. 

3. Sebrafisk

Sebrafisk er en svært aktiv stimfisk. Den er i tillegg hardfør, og derfor et perfekt valg for nybegynnere. I tillegg er de ganske fredelige av seg, selv om de kan finne på å nappe finner til slørhale, guppy og lignende. Spesielt i mindre grupper og om du har stor nok plass. Disse trenger nemlig godt med plass da de liker å svømme rundt. Prøv å holde de i stim på minst 6 individer, men gjerne 11-12 eller flere. Sørg samtidig for at du ikke har for mye dekorasjon i karet som fører til at sebrafisken ikke klarer å svømme ordentlig rundt.

4. Kileflekkrasbora

Kileflekkrasbora er nok en fredelig akvariefisk for nybegynnere, som også er populære blant erfarne akvarister. Du kan finne disse i nærmest enhver akvariebutikk. Det eneste du trenger å huske på er å ikke ha de sammen med noen som er store nok til å svelge de hele.

I og med at de ikke blir mer enn et par centimeter lange, så passer det fint å ha en gruppe på ti eller flere individer slik at de ikke blir stresset. Dette er også en stimfisk som ser fantastisk ut i større grupper, så det slår ikke feil med noen ekstra.

5. Cherrybarbe

Barber har et ufortjent dårlig rykte på grunn av hvordan de kan oppføre seg i mindre grupper. Spesielt er tigerbarbe utsatt for dette, da de ikke trives i mindre grupper. Har du derimot 20 eller 30 tigerbarber er det sjeldent du vil støte på et problem så lenge det er nok plass i karet. 

Cherrybarben er mer fredelige. I tillegg er de både fantastiske å se på og relativt hardføre. Dette kan gjøre cherrybarber en fin outsider i selskapsakvariet. Husk å gå til innkjøp av 6 eller flere individer, da også dette er en stimfisk.

6. Ancistrus sp.

I stedet for å gå for noen av de større variantene vil en Ancistrus sp. kunne passe perfekt i et selskapsakvarium. De blir opptil 15 cm lange og er en av de mest populære artene å ha i akvarier. Samtidig trenger du bare én av dem, så de trenger ikke altfor stor plass. Denne spiser alger på en rekke ulike overflater, men husk at den trenger annet fôr enn bare alger. For eksempel spirulina, blancherte grønnsaker og lignende.

7. Guppy

En av de absolutt mest populære fiskene i et akvarium er guppy. For mange vil dette være den ideelle fisken i et selskapsakvarium. De er fargerike og kan holdes i mindre kar. I tillegg er de flotte for nybegynnere ettersom de er en hardfør fisk som har vært avlet frem i hobbyen i lang tid.

Bare vær forsiktig med at de kan reprodusere relativt fort hvis du har de i større grupper ettersom de er levendefødere. Når det er sagt må du også passe på at du ikke har for mange hanner, da hunnene vil bli utslitt. Det på tross av at hannen er mer fargerik.

8. Platy

Nok et alternativ til fredelige akvariefisk er platy. Dette er også en levendeføder. De er noe større enn guppy, og har ikke den samme slørhalen, men bortsett fra det er de relativt like. Du trenger ikke så stor plass og også disse er hardføre. Et alternativ til vanlige platy er indianer platy, som jeg personlig synes er ekstra spektakulære.

9. Moskito-rasbora

En av de aller minste artene på listen over fredelige akvariefisk er moskito-rasbora. Derfor er det ekstra viktig at du tar hensyn til annen fisk i akvariet om du velger denne arten. Som vanlig vil det føre til problemer om du har arter som kan sluke de hele. Moskito-rasbora blir nemlig bare 2-3 cm lange.

10. Kuhlii-ål

Kuhlii-ål er nok en fredelig akvariefisk du kan ha i de aller fleste kar. Et unntak kan være om du har baby-reker. Da kan det fort hende ålen spiser noen av disse. Bortsett fra det vil ikke denne arten plage noen av de andre fiskene i selskapsakvariet ditt. 

Sørg for at du ikke har skarp eller hard bunn, da denne liker å grave seg ned i det myke underlaget. En bunn av sand er derfor ideelt. De trenger også godt med skjulesteder da de er relativt sjenerte. 

Dette er i tillegg en stimfisk som bør være sammen med minst tre individer, selv om seks og flere er bedre. De er mest aktive om natten og i skumringen så husk at lyset ikke bør stå på hele døgnet.

11. Molly

Kanskje ikke så overraskende at det er enda en levendeføder på listen over fredelige akvariefisk. Også disse er hardføre, noe som gjør de ideelle for nybegynnere. De har blitt avlet fram i en rekke forskjellige former av størrelser og farger, så de er tilgjengelige i et vidt forskjellig spekter. De er noe større enn guppyer og platyer så ta hensyn til det i karet ditt.

12. Dverggurami

Du hadde kanskje ikke tenkt at en gurami skulle komme på listen over fredelig akvariefisk, men gurami kan passe perfekt i enkelte selskapskar. Disse fargerike fiskene er noe territoriale, men de fungerer fint så lenge du velger akvarievenner med omhu. 

Det viktigste er at de har noe plass, slik at de ikke føler at de må kjempe om sitt territorium hele tiden. Den passer bra med stimfisk som for eksempel rasbora eller neontetra i større grupper, sammen med en liten gruppe kuhlii-ål. Å velge en hunn kan være lurt, ettersom de er en god del mindre aggressive enn hannene.

13. Pennefisk

Den siste fisken på listen. Denne akvariefisken går også under navnet skråsvømmer. De kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og er langt fra den mest populære arten på listen. 

Pennefisk blir opptil 2,5 cm lange så du vil ikke trenge et altfor stort kar. Men ettersom det er en stimfisk holder det ikke med en liten bolle heller. Ha gjerne 9 til 12 individer i et akvarium på 60 liter eller mer.

Forhåpentligvis har dette gitt deg noen ideer til fredelige akvariefisk du kan ha i ditt akvarium.  Det er mange kombinasjoner å velge mellom, og mye å ta hensyn til, men med disse artene bør du ikke støte på altfor mange problemer. Lykke til.

Dyreplaneten
Logo