Guide til hold av ancistrus sp. i akvariet

Ancistrus sp. oppdrettsvariant er en av de mest populære akvariefiskene i Norge, og kanskje den aller mest populære bunnfisken. Hva er det som gjør ancistrus sp. så populær? Og hva er nøkkelen til at de trives i akvariet ditt? Akkurat det ser vi nærmere på i denne guiden.

Kort fakta om ancistrus sp.

Vitenskapelig navnAncistrus sp.
FamilieLoricariidae
Andre navnAntennemalle, sugemalle
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 25 år
StørrelseOpptil 15 cm
TypePlanteeter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Ancistrus sp. blir opptil 15 cm lang med en mørk kropp og mange hvite eller gule prikker.

De er en av artene hvor det er aller lettest å skille mellom kjønnene. Du kan enkelt se etter antennene foran på hodet. Dette kaller mange for barter. 

Ved siden av antennene blir hannene noe større enn hunnene. Men frem til de er kjønnsmodne (rundt 6-7 cm lange) er det vanskelig å vite hva som er hunn og hva som er hann.

Vær oppmerksom på at noen hunner kan få små antenner. De er derimot langt på nær så store som hannene sine.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur21-28°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)5-13

Størrelse og plassering i akvariet

Hvis du skal holde en eller to ancistrus sp. Bør du sørge for at karet ditt er på minst 60 liter. Det viktigste er at det er nok gjemmesteder, spesielt om du har flere hanner, men ancistrus gjør også fra seg en del. Hvis du da har et for lite kar kan det fort føre til et dårlig vannklima, og du vil være nødt til å gjøre vannbytter enda oftere.

Ancistrus sp. er bunnfisk og vil tilbringe mesteparten av tiden sin i bunnsjiktet i karet ditt. De vil også bruke mye av tiden (spesielt om kvelden og natten) på veggene av akvariet der det har lagt seg alge. 

Hvis du ser at din ancistrus er regelmessig oppe og prøver å puste i overflaten kan det tyde på at det er dårlig vannklima i akvariet ditt og du bør i så fall sjekke vannkvaliteten. 

Å ikke ta dette tegnet på alvor kan i verste fall føre til at ancistrus og eventuelle andre fisk i karet ditt dør. Potensielt så fort som i løpet av noen dager.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Ancistrus sp. oppdrettsvariant er en hardfør fisk og kan trives i et bredt spekter av forhold. De liker ikke for varmt, men heller ikke for kaldt vann. Å holde de mellom 21-25 grader er nok det mest optimale, selv om de kan trives godt opptil 28 grader. 

Du er nødt til å sørge for noe hardhet i karet ditt dersom du har en ancistrus sp. Konsekvensen av å ikke følge med på dette er i verste fall død. Pass på at vannet i det minste holder en hardhet på 5 GH.

De aller fleste i Norge har bløtt vann i springen, så du er mest sannsynlig nødt til å gjøre vannet hardere selv.

pH bør ligge et sted mellom 6,0 og 7,5.

Ettersom ancistrus-arten opprinnelig er fra elver i Amazonas trives de godt med noe strøm i vannet.

Husk å måle vannverdiene dine regelmessig.

Én eller flere ancistrus

Du trenger ikke å ha flere ancistrus sammen da de klarer seg fint alene. Hvis du ønsker er det derimot ikke noe problem å ha flere i karet. I hvert fall så lenge karet ditt er stort nok, og du passer på at det er nok gjemmesteder.

Hvis du har for mange hanner i karet ditt i forhold til antall gjemmesteder vil det mest sannsynlig bli krangling.

Det er også verdt å være oppmerksom på at ancistrus sp. formerer seg relativt lett om forholdene er lagt tilrette for det. Så vær forsiktig dersom du ikke ønsker mange små ancistrus sp. i karet ditt.

Med andre fisk

Ancistrus sp. er en fredelig fisk som ikke vil plage andre fisk nevneverdig. Det eneste du bør være oppmerksom på er veldig store fisk, og eventuelt fisk som kan ha en tendens til å nappe på antennene til ancistrusen din. Ettersom ancistrus blir opptil 15 cm lang bør i det minste førstnevnte være et stort problem.

Noen forslag til fisk du kan ha med ancistrus sp. oppdrettsvariant er:

Planter og innredning i akvariet

Det viktigste å sørge for når du skal holde en ancistrus sp. oppdrettsvariant er å ha drivved i karet ditt. Ha minst én, men om du har flere fisk bør det være såpass stort at flere kan ‘gnage’ på det samtidig.

Videre må du ha minst ett bra gjemmested per ancistrus sp. du har i karet ditt (eventuelt flere om du har andre fisk som trenger gjemmesteder). Å ha flere hanner og for få gjemmesteder i karet vil potensielt føre til krangler og aggressivitet.

Ancistrus sp. trives godt i et plantet kar, ettersom de da vil ha enda mer å spise.

Hvordan bunn du velger er ikke veldig viktig. Du kan både velge å gå for fin sand, eller runde, glatte steiner.

Fôring

Selv om ancistrus sp. er en algeeter, vil algene i karet ditt ikke være nok. Sørg for å fôre med fôr som synker, da de for det meste spiser fra bunnen av karet. Du kan kjøpe egne malletabletter og spirulina.

Videre spiser de gjerne en rekke blancherte grønnsaker som gulrøtter, squash og agurk. 

Hvis du har andre fisk i karet ditt du mater med levendefôr eller frossenfôr vil de også spise noen av restene som lander på bunnen av karet. 

Om du kun har algeetere i karet ditt kan det være en fordel å fôre omtrent 80 % grøntfôr og 20 % levende- eller frossenfôr. 

Ancistrus sp. spiser egentlig på kvelden og natten, så om du har mulighet bør du helst mate de før du legger deg. Når det er sagt venner de seg fort til å få mat på dagen også.

Formering og oppdrett

Ancistrus sp. formerer seg enkelt under de rette forholdene. Selv om du ikke prøver på det kan det hende du har lagt forholdene godt tilrette dersom du har en hann og en hunn i karet.

Det viktigste dersom du ønsker at dine ancistrus skal formere seg er å ha en stor nok hule. Det er hannen som vil ha “ansvar” for hulen og gjøre krav på den. Når hunnen er klar for å legge egg vil hun komme inn, og ofte jage bort hannen før hun legger eggene i en klase inne i hulen.

Etter at eggene er lagt vil hannen komme inn i hulen og gyte over eggene. Det er nå hannens oppgave å beskytte eggene til de klekkes. Han vil også passe på de i dagene etter at de har klekt. 

I naturen formerer ancistrus-slekten seg i regnsesongen. For å simulere dette kan du gjøre større vannbytter enn vanlig. Jeg anbefaler at du bytter hele 50 % av karet ditt. Gjerne litt kaldere for å simulere regnvann (bare ikke altfor kaldt). 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo