En komplett guide til hold av molly

Molly (Poecilia sphenops) er en av de vanligste akvariefiskene i Norge. Den mest vanlige varianten går under navnet “black molly”. Denne levendefødende fisken er hardfør og kan være en god start for nybegynnere i akvaristikken.

Kort fakta om molly

Vitenskapelig navnPoecilia sphenops
FamiliePoeciliidae
Andre navnSvart molly, black molly
Stammer fraMellom-Amerika
LevetidOpptil 3 år
StørrelseOpptil 10 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Mollyer har blitt avlet fram i utallige generasjoner og kommer derfor i et stort spekter av ulike farger og varianter. Solide black molly og seilfinne-varianter er blant de mest vanlige. 

Seilfinnemolly

Det er relativt lett å se forskjell på kjønnene. Til å begynn med er hunnene lengre enn hannene. Hunnene blir som regel opptil 10 cm, og en sjeldent gang opptil 12 cm. Hannene er som regel 2 til 4 centimeter kortere. 

Det kan potensielt være vanskelig å skille bare basert på størrelse. I hvert fall med mindre de i dyrebutikken vet at de er akkurat like gamle. Og selv da kan enkelte individer få tak i mer mat enn andre.

Alle hanner har derimot et genopodium, som er kjønnsorganet der gattfinnen pleier å være. I tillegg er hundene noe rundere i buken enn det hannen er.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur18-28°C
pH i vannet7,0-8,2
Hardhet (GH)7-30

Størrelse og plassering i akvariet

Molly blir relativt stor til fisk å være, ofte opptil 10 centimeter lange. Likevel, fordi du ikke trenger å ha de i en stor stim, kan du begynne med et kar på 60 liter. Om du ønsker å ha mange mollyer, eventuelt også andre fisk i karet, kan du fint øke til 120 liter.

Mollyer befinner seg som regel i topp- og midtsjiktet hvor de svømmer aktivt rundt.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Molly er en hardfør akvariefisk som tåler et bredt spekter av temperaturer. Du trenger potensielt ikke en gang et oppvarmet kar da de trives i alt fra 18 til 28 grader. I hvert fall så lenge du har akvariet ditt i et oppholdsrom.

De fleste fisk vil derimot ofte være mer aktive i litt varmere enn litt kaldere vann. Velg i så fall en temperatur på mellom 24 og 28 grader.

pH er molly relativt kresne på og bør holdes mellom 7,0 og 8,2. De tåler å holdes i perioder, og kanskje lenger, utenfor disse parameterne, men for optimal helse og trivsel bør du holde deg til dette spekteret.

Det aller viktigste å tenke på når det kommer til molly og vannverdier er at vannet ikke skal være bløtt. De fleste i Norge har bløtt vann i springen. Test springvannet ditt, og om det ikke er på over 7 GH må du tilføre GH-salt eller gjøre akvarievannet ditt hardere på en annen måte.

Å ikke ta hardheten i karet ditt seriøst vil føre til at mollyene dine vil dø i løpet av et par måneder.

Én eller flere molly

Molly er ikke stimfisk. Du kan potensielt kjøpe én molly om du ønsker det, men om du vil ha flere må du være oppmerksom på kjønnsfordelingen. Gå gjerne for minst to hunner for hver hann.

Akkurat som platy er molly en fredelig fisk. Likevel er de seksuelt aggressive. Det betyr at hannene stadig vil jage hunnene for å parre seg. Derfor bør du ha flere hunner enn hanner slik at de ikke blir utslitt.

Å ikke ta dette på alvor kan potensielt føre til at hunnene dør av utmattelse.

Med andre fisk

En siamesisk algeeter

På grunn av størrelsen til molly kan de potensielt holdes med noe større fisk. I hvert fall sammenlignet med andre levendefødere. Vær derimot oppmerksom på finnenappere og aggressive fisk. I tillegg må du huske at molly trenger hardere vann enn mange andre arter.

Selv med alle disse kriteriene bør du likevel ha mange muligheter. Du kan for eksempel ha de sammen med perledanio, platy, praktbarbe, metallpansermalle, siamesisk algeeter, glasstetra, rødfinnetetra, blodtetra, perlegurami, klovnepleco, guppy og ildhale. 

Planter og innredning i akvariet

Mollyer er glade i planter og andre steder de har mulighet til å gjemme seg i perioder de føler seg stresset eller truet. Å ha et plantet kar med for eksempel anubias og javamose er derfor gunstig. 

Du kan også innrede karet ditt med både røtter og stein, i tillegg til å ha en bunn av sand som hjelper med å øke hardheten til vannet.

Fôring

Molly vil spise det meste du gir den. Fra vanlig flakfôr til frossenfôr og levendefôr. Selv om de gjerne spiser flakfôr bør du fortsatt fôre jevnlig med frossenfôr og levendefôr. Da vil fiskene dine være mye sunnere.

Du kan også gi de blancherte grønnsaker. Som for eksempel spinat eller gulrøtter.

I naturen spiser de som regel små insekter fra vannoverflaten så du kan prøve å simulere dette når du fôrer de. De vil derimot ikke ha noe problem i å svømme nedover i karet for å få i seg mer fôr. 

Om du ønsker det kan molly faktisk trenes opp til å spise fra fingrene dine.

Formering og oppdrett

Ballongmolly

Molly er levendefødere og derav veldig enkle å drive oppdrett på. Faktisk er det så lett at du nødvendigvis ikke trenger å gjøre det med vilje en gang. Du trenger bare noen flere hunner enn hanner, og så er du i gang.

Hunnene går gravide i mellom seks og åtte uker før de til slutt føder levende yngel. Molly har en tendens til å spise yngelen sin (det gjelder også moren). 

For å unngå dette kan du innrede karet med mange gjemmestedet (mye planter som javamose er lurt), ha en egen fødeboks og i tillegg fôre rikelig i perioden yngelen er liten nok til å bli slukt hel.

Når hunnene føder kan de føde opptil 120 yngel, selv om 50 til 100 er mer vanlig. 

Etter at yngelen er født kan du fôre med infusorier og knust flakfôr. Eventuelt vil mest sannsynlig deler av yngelen overleve på rester av fôret til de voksne mollyene så lenge de har gode nok gjemmesteder.

Vanlig sykdom

Den mest vanlige feilen folk gjør når de holder molly er å ha de i for bløtt vann. Over tid vil mollyene bli gradvis tynnere og slappere, selv om de spiser jevnt. 

Det kan ta flere uker og måneder med bløtt vann før dette skjer. Sørg derfor for at du sjekker vannverdiene dine og fyller på med GH-salt eller bruker andre mineralsteiner for å øke hardheten i vannet.

Andre sykdommer som kan forekomme hos molly er finneråte og hvitprikk. Dersom du bare holder molly i karet kan du prøve saltbehandling om sykdom skulle inntreffe. Tross alt tåler molly en god mengde salt. Innimellom vil det derimot ikke være nok, og du vil være nødt til å behandle med medisin.

Varianter av molly

«Black molly»

Molly er avlet fram i utallige generasjoner og kommer derfor i svært mange varianter. La oss ta en nærmere titt på noen av de:

  • Ballongmolly. Har en bøyd ryggrad og får dermed en merkelig fasong. Ser nærmest ut som den er oppblåst, derav navnet ballongmolly.
  • Black molly. Tradisjonelt en gul- og hvitfarget molly-variant, men det er som regel den kullsvarte ‘black molly’ som går under dette navnet i dag.
  • Dalmantinermolly. Kommer med mange små svarte flekker ala navnet. Flekkene er mye tettere, men du skjønner fort hvorfor den har fått navnet.
  • Gul molly. En vanlig helfarget gul molly.
  • Hvit molly. En vanlig helfarget hvit kropp, uten røde øyne. En molly med hvit kropp og røde øyne er en albinovariant.
  • Lyretail-variant. Halefinnen er forlenget på topp og bunn. Den får derfor et sverd og kan minne om en sverddrager.
  • Marmorvariant. En fantastisk miks av mange forskjellige farger som går over hverandre.
  • Seilfinnemolly. Har et seil akkurat som andre seilfisk.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo