En komplett guide til hold av gibbiceps

Gibbiceps (Pterygoplichthys gibbiceps) er en fantastisk bunnfisk som kan gi deg mye glede. Bare vær oppmerksom på at disse blir ordentlig store og trenger godt med plass. I denne guiden kan du lære alt du trenger å vite før du kjøper en gibbiceps til karet ditt.

Kort fakta om gibbiceps

Vitenskapelig navnPterygoplichthys gibbiceps
FamilieLoricariidae
Andre navnGibbi, Gibbiseps
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 35 år
StørrelseOpptil 50 cm
TypePlanteeter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet500 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Det er ikke uten grunn at gibbiceps har blitt en av de mest populære bunnfiskene i akvaristikken. Den ser tross alt helt fantastisk ut. Mest kjent er den for sitt vakre bikakemønster og store ryggfinne.

Det er ikke veldig lett å se forskjell mellom kjønnene for nybegynnere, men det er mulig. Hunner er generelt større enn hannene, så fremt de er samme alder og fått det samme fôret.

Hunner er mer runde sammenlignet med hanner, mens hanner ofte er mer aggressive en hunnene.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter500 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet6,5-8,0
Hardhet (GH)5-19

Størrelse og plassering i akvariet

Selv om det ikke ser sånn ut når du går i dyrebutikken, er gibbiceps en av de største akvariefiskene på markedet i voksen alder. Faktisk kan de vokse til å bli 40 til 50 centimeter lange.

Gibbiceps vokser overraskende fort så du er nødt til å være forberedt på å ha et kar på 500 liter før du går til innkjøp av denne arten.

Noe annet å tenke på er at de blir veldig gamle om du behandler de riktig. Faktisk kan enkelte eksemplarer bli opptil 35 år gamle, selv om 20 år er mer vanlig.

Sørg for at du har godt med strøm i vannet og en god luftpumpe ettersom gibbiceps krever godt med oksygen. Filtersystemet må være solid ettersom denne arten produserer en god del avfall. Ha gjerne et system som filtrerer 4-6 ganger volumet til karet.

Om du ikke har plass til et 500 liters kar kan andre algespisere som ancistrus sp., ancistrus sp. L144 eller otocinclus være gode alternativer.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Gibbiceps er en hardfør akvariefisk som tåler et spekter av vannverdier. For god trivsel bør du likevel holde temperaturen i karet på mellom 23 og 27 grader.

pH er de ikke så nøye på og kan leve fint i alt fra 6,5 til 8,0, men det er viktig å passe på at vannet i karet ditt ikke er for bløtt. Gibbiceps trives nemlig best i mellom 5 og 19 GH. 

I de aller fleste hjem i Norge er det bløtt vann i springen, så du er mest sannsynlig nødt til å gjøre vannet hardere manuelt. Det kan du gjøre ved å sette inn mineralstein i karet, fylle på med GH-salt og lignende.

Husk alltid å teste vannverdiene ettersom for bløtt vann mest sannsynlig vil føre til død over tid.

Én eller flere gibbiceps

Gibbiceps leopard-variant

Du trenger ikke å ha flere gibbiceps sammen. Dette er territoriale fisk, så med mindre du har en større stim vil det ikke danne seg et naturlig hierarki. Det vil for eksempel være mye lettere å holde én gibbiceps enn to. I hvert fall med mindre du har et veldig stort kar.

Med andre fisk

Praktbotia

Det samme gjelder for andre fisk. Du skal være forsiktig med å ha flere arter som ligner på gibbiceps i karet ditt, ettersom de potensielt kan føre til territoriale kamper.

Selv om gibbiceps i hovedsak er en planteeter, kan de potensielt få små fisk i munnen sin. Uansett om det er med vilje eller ikke.

Hvis du våkner en dag og ser en død fisk med gibbiceps over seg er det nok likevel mer sannsynlig at fisken har dødd av naturlige årsaker.

Når vi har tatt det i betraktning kan vi se nærmere på noen forslag til fisk du kan ha sammen med gibbiceps:

Planter og innredning i akvariet

Gibbiceps trives godt med en bunn av sand eller fin grus. Det kan være lurt å unngå grus med større stein ettersom gibbiceps tilbringer mye av tiden på bunnen.

Ha gjerne et plantet kar med anubias og sverdplanter. Så lenge du fôrer godt med blancherte grønnsaker vil de for det meste holde seg unna plantene dine.

Å innrede med større steiner og spesielt røtter og drivved er viktig. I tillegg setter de pris på huler hvor de kan gjemme seg om de føler seg stresset.

Gibbiceps trives godt med lite til moderat belysning, så du kan gjerne lage ekstra skygge med noen flyteplanter.

Fôring

Selv om gibbiceps hovedsakelig er en planteeter er den kjent for å spise på åtsler og annet kjøtt som er tilgjengelig. 

I karet vil gibbiceps jobbe aktivt me å spise alge fra overflater, men dette er langt fra nok mat for en så stor fisk.

Den beste kosten til gibbiceps består av omtrent 80 % blancherte grønnsaker som squash, spinat, agurk og gulrøtter, og 20 % flakfôr, frossenfôr og levendefôr, som for eksempel reker og mygglarver.

Formering og oppdrett

Det er hverken lett eller lønnsomt å drive oppdrett av gibbiceps privat. I mange tilfeller har nybegynnere kjøpt en gibbiceps uten å bli fortalt hvor store de faktisk blir. Derfor er det mange som gir bort sine eksemplarer gratis.

Gibbiceps formerer seg ved å legge egg i huler, gjerne over en meter lange. Når hunnen har lagt eggene vil hannen gyte over de og etterhvert vil yngelen klekke. 

Oppdrett av gibbiceps er for øyeblikket forbeholdt større aktører. Heldigvis kan du få de gratis eller betale en liten sum penger for et ungt individ. Du kan også ha de svært lenge, ofte over 20 år om du behandler de godt.

Sykdom

Gibbiceps er hardføre fisk, men selv de kan bli syke. Den mest vanlige sykdommen hos gibbiceps er hvitprikk. For å unngå denne sykdommen lønner det seg å sørge for å ha et godt filter, vannverdier som passer arten godt og god sirkulasjon. Samtidig fører stress lettere til sykdom, så sørg for at din gibbiceps har det bra.

Varmere vann gjør det ofte mindre sannsynlig at arter utvikler hvitprikk. Å holde din gibbiceps i vann på 26 til 27 grader kan potensielt hjelpe noe.

Uansett vil et godt kosthold, gode vannverdier og et stressfritt miljø være den beste oppskriften til at din gibbiceps skal unngå sykdom.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo