Komplett guide til hold av sølvhai

Sølvhai er en av de mest spennende artene i akvaristikken. Den har tross alt ‘hai’ i navnet! Nå skal det sies at sølvhai er langt fra å være en ekte hai, men det er fortsatt en fantastisk fisk å holde i et stort akvarium. 

Kort fakta om Sølvhai

Vitenskapelig navnBalantiocheilos melanopterus
FamilieCyprinidae
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 35 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet500 liter
StimfiskJa (5+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Sølvhai er store fisk, og selv om de gjerne blir solgt når de bare er et par centimeter lange, vokser de raskt til å bli opptil 35 centimeter. Sørg for at du vet hva du går til før du kjøper denne arten og at du har et stort nok kar.

Det er ikke lett å skille mellom kjønnene, men hunnen er ofte litt rundere i buken enn hannen.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter500 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet7,0-7,5
Hardhet (GH)5-15

Plassering i akvariet

Sølvhaien befinner seg som regel aktivt i topp- og midtsjiktet. Her svømmer de aktivt rundt. 

Størrelse på akvarium

De fleste kjøper disse fiskene når det bare er noen centimeter lange, men dette er store fisk. Sølvhai blir som regel mellom 30 og 35 centimeter lange, så de vil ikke passe til ethvert akvarium. 

Du bør i det minste ha et kar som rommer 500 liter, og gjerne 2 meter i lengden slik at sølvhaien får svømt godt. De er tross alt aktive svømmere.

Selv om 500 liter er minimum for trivsel bør du helst gå til innkjøp av et kar på 720 liter eller mer.

Det verdt å være oppmerksom på at sølvhaier kan ha en tendens til å hoppe ut av karet (spesielt om du ikke har et veldig stort kar). Det er derfor viktig å ha glass som dekker hele toppen av karet. Du må også være oppmerksom på at fisk kan hoppe ut av karet samtidig som du gjør vannbytter.

Vann, temperatur, hardhet og pH

I naturen lever sølvhai i elver. De er aktive svømmere og krever mye oksygen. Sørg derfor for at du har en god pumpe og sterk vannføring.

Arten trives best i temperaturer på mellom 22 og 28 grader, som bør passe bra til mange andre arter om du ønsker å holde fisk sammen med sølvhai. 

Videre anbefaler jeg en ph på mellom 7,0 og 7,5 (selv om 6,5 til 8,0 mest sannsynlig går fint), og en hardhet på 5-15 gH.

Én eller flere sølvhaier

Sølvhai er en stimfisk. Det er derfor viktig at du går til innkjøp av minst 5 individer dersom du vurderer å holde denne arten. 

Hvis du bare kjøper to til tre, vil de mistrives. I tillegg vil den sterkeste mest sannsynlig hakke på den svakeste. Dette skjer derimot ikke dersom stimen er stor nok, slik som de er i naturen. Da vil de ulike fiskene finne sin rettmessige plass i hierarkiet. 

Med andre fisk

Om du ønsker å ha annen fisk sammen med sølvhaiene dine, er du nødt til å tenke på at dette er store fisk. 35 centimeter er ikke lite i akvaristikken. 

Heldigvis er ikke sølvhaien veldig aggressiv, og i tillegg er munnen relativt liten i forhold til størrelsen. Det er derfor mulig å ha denne arten med en del annen fisk.

Vær oppmerksom på at denne arten er glad i snegler. Om du har snegler som passer i munnen til sølvhaien er det sannsynlig at de fort blir mat. Har du et sneglproblem vil det derimot kunne være en god løsning. I hvert fall når sølvhaien får vokst seg stor.

Alternativer til fisk du kan ha i samme akvarium som sølvhai er blant annet metallpansermaller, sverddrager, kuhlii-ål, guramier, praktbotia, gibbiceps og andre robuste fisker som ikke passer i munnen. 

Populære mindre fisk som neontetra og guppy bør unngås på grunn av størrelsen.

Planter og innredning i akvariet

Fordi sølvhaien svømmer aktivt i topp- og midtsjiktet, er det viktig at det er god nok plass til å svømme på. Det må ikke være altfor mye vegetasjon og innredning i veien. 

Det likevel ikke noe problem å ha noen trebiter, steiner, planter og annen dekorasjon på bunnen eller inntil sidene. Da har sølvhaien et sted den kan gjemme seg dersom den skulle bli skremt og stresset.

Fôring

Sølvhai er altetende og spiser det meste du gir den. Det gjør den til en veldig enkel fisk å fôre.

Det betyr ikke at du bør gi sølvhaiene dine det billigste fôret du finner på dyrebutikken. Ved å fôre med kvalitetsfôr vil fiskene dine alltid trives bedre og ha mindre komplikasjoner.

Fôr gjerne med både frossenfôr, flakfôr, mygglarver og hele reker etterhvert som sølvhaiene dine blir større. De spiser som regel også granulater og pellets.

Fôr sølvhaiene dine 2-3 ganger om dagen. Så mye de klarer å spise i løpet av 2-3 minutter.

Formering

Sølvhaier er ikke kjent for å formere seg i akvarier. Mest sannsynlig er det fordi størrelsen på akvariet er nødt til å være enorm. 

I Asia drives det oppdrett på sølvhai, men selv der bruker de hormoner for å fremstille yngel. Vi vet derfor ikke om de ideelle gyte-forholdene til arten enda.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo