5 arter du kan ha sammen med gullfisk

Gullfisk er vakre, fantastiske skapninger i hobbyen, men noen ganger kan det være fint å ha litt variasjon i akvariet. Nedenfor har vi samlet en liste over våre beste tips og anbefalinger for arter å ha sammen med gullfisk.

Hva slags fisk kan du ha sammen med gullfisk?

Hvis du noen gang har sett en kul fisk og lurt på om det ville gå bra sammen med gullfisken din, er mest sannsynlig svaret nei. Det er nemlig mange fisk som ikke vil passe mer gullfisk. De blir tross alt veldig store. 

Her er noen av punktene du bør se opp for:

Aggressiv fisk

Unngå aggressiv fisk som plukker på gullfisken din. Gullfisk generelt fredelige dyr som ikke vil trives med ciklider og annen aggressiv fisk.

Små og piggete fisk

Gullfisk liker å utforske og putte alt i munnen – inkludert mat, planter,m gjenstander og annen fisk. For det meste vil vi unngå arter som er små nok til å passe i munnen deres. Så vurder maksimal størrelse på en fullvoksen gullfisk når du velger fisk du ønsker å ha sammen med den i karet. 

Pass også på mindre fisk med pigger, som otto eller corydoras, som potensielt kan sette seg fast i en gullfiskens gjeller ved svelging.

Trege fisk

Tenk på hvor rask gullfisken din er. Vanlig gullfisk er veldig raske svømmere og har større sannsynlighet for å svelge ting de ikke burde. Fancy gullfisk er mye tregere og har derfor større sannsynlighet for å bli mobbet av annen fisk.

Samme forhold

Sørg for at du har fisk som kan leve under de samme forholdene som gullfisk. Gullfisk foretrekker hovedsakelig kjøligere temperaturer fra 4 til 25 grader celsius og kan leve ved romtemperatur uten varmeapparat. For mange fisk på listen vår er dette miljøet i det nedre sjiktet av deres komfortable temperaturområde. 

Fisken må også kunne leve av en diett som er tilpasset gullfisk. Hvis du legger til et hardcore rovdyr som trenger et kjøttfullt kosthold, er det en mulighet for at gullfisken får i seg for mye protein og blir forstoppet.

La oss se nærmere på 5 fisk du kan ha sammen med gullfisk.

1. Ancistrus sp. L107

Dette valget kan betraktes som noe kontroversielt. Enkelte sier nemlig at disse kan suge gullfiskens slimfrakk. I praksis skjer dette i hovedsak med større plecoer som ikke får nok mat (fordi gullfisken tapper tar alt). 

Hvis du holder en mindre art som Ancistrus sp. L107, er det mye lettere å holde dem godt matet og borte fra slimstrøk. Du vil ofte finne dem gumle på alger, drivved og småbiter gjemt i underlaget. 

Vente gjerne til lysene er slukket og gullfisken har roet seg, for deretter å mate plecoen et godt måltid med synkende blodorm, reker osv.

2. Forskjellig platy

En levendeføder (fisk som føder levende unger) kan virke som et rart valg å ha sammen med gullfisk, men av erfaring har dette fungert utmerket godt i de fleste tilfeller. Xiphophorus variatus kan fint leve i kjøligere farvann. 

Noen liker ikke levendefødere fordi de kan føde så mange unger, men i dette tilfellet vil gullfisken din mest sannsynlig spise det meste av yngelen og dermed holde befolkningen under kontroll.

Platy finnes i mange forskjellige farger og mønstre, så hvis du leter etter noe som kan kontrastere din røde, hvite og oransje gullfisk, kan en stim med blå eller gule platier gjøre susen. 

Til slutt fungerer de som fantastiske opprydningsfisk, og plukker konstant på alger eller overflødig mat gjemt i tanken.

3. Risfisk

Denne kalde vannfamilien består av mange arter og fargevarianter, for eksempel platinahvit, oransje og blå. Dette er ikke de billigste fiskene på markedet, men de yngler lett og er et vakkert kompliment til mange av de andre fiskene på denne listen. 

Bare husk at de vil legge til den totale avfallsmengden som produseres i akvariet, så sørg for at du har nok plass til både gullfisken og alle andre fisk du velger å legge til.

4. Brochis multiradiatus

Corydoras er vanligvis ikke en god idé for gullfisk-kar fordi de er små nok til å passe inn i munnen på en gullfisk og ofte har pigger i finnene. Men hva om du kunne få en gigantisk corydoras? 

Brochis multiradiatus ser ut som en forvokst corydoras som når opptil 10 cm i størrelse. De fungerer som flotte opprydningsmannskaper siden de liker å grave gjennom underlaget og støvsuge opp rester. 

De har som sagt pigger på bryst- og ryggfinnen, men de bør ikke være et problem siden de i de aller fleste tilfeller er for store til å bli sett på som mat av gullfisk.

5. Hillstream Loach

Denne fantastiske fisken ser ut som en miniatyr rokke. Den spiser alger, matrester og griper tak i glasset så tett at gullfisk ikke klarer å plukke dem av. Best av alt, nyter de kjøligere temperaturer akkurat som gullfisk. 

Ved å følge disse reglene og prøve noen av våre eksempler, bør du fint kunne holde annen fisk sammen med gullfisk. 

Vurder temperaturen, kosthold, pH -verdi, aggresjonen og størrelsen på fisken. Hvis du finner en art som passer alle de riktige kriteriene, kan det være den perfekte romkameraten for gullfisken din!

Sjekk ut vår komplette guide til hold av gull fisk her.

Dyreplaneten
Logo