Røde mygglarver: Alt du må vite

Røde mygglarver er en populær fôrkilde for akvariefisk og reptiler. De er rike på proteiner og faller i god smak for mange dyr. Det finnes flere forskjellige typer røde mygglarver å velge mellom, og det kan være lurt å vite litt om hver enkelt type før du bestemmer deg for hvilken som passer best til ditt bruk.

Forskjellige type røde mygglarver

Frysetørket

En av de mest populære typene røde mygglarver. Fordi de er frysetørket holder de på en mye større andel av mineraler og vitaminer enn hva vanlig prosessert fiskefôr gjør.

Larvene er frysetørket og kan rehydreres ved å plasseres i vann. De er en god fôrkilde for mange forskjellige akvariefisk og reptiler, og er spesielt verdsatt for sine høye proteinnivåer.

Fryste

Fryste røde mygglarver er en annen mulighet. Fordelen med å fôre med fryste røde mygglarver er at sannsynligheten for at de kommer med parasitter og sykdommer er svært små. Samtidig kan du potensielt lagre de i opptil seks måneder i fryseren. 

Ulempen ved å velge fryste eller frysetørket røde mygglarver er imidlertid at fisken ikke jakte på byttet sitt slik de ville gjort i naturen.

Jeg anbefaler samtidig at du siler av restene når du har tint de fryste mygglarvene. Konsekvensene av å ikke gjøre det vil føre til at du får mer forurensning i karet ditt. Dette kan føre til farlig oppbygging av nitritt og nitrater i små kar og vil kreve hyppigere vannbytter.

Levende

Det finnes også levende røde mygglarver som kan kjøpes fra spesialbutikker eller bestilles på nettet. Disse larvene er friske og fulle av energi, noe som kan være en fordel for dyrene som spiser dem. Dette kan være spesielt viktig for fisk som er i aktiv vekst eller som trenger en ekstra energiboost. Å fôre med levende røde mygglarver kan være spesielt gunstig i perioder der du forsøker å få en akvariefisk gravid. For eksempel er de ofte brukt blant de som driver oppdrett på kampfisk.

Selv om levende røde mygglarver er regnet som en av de mest næringsrike fôrtypene til akvariefisk er det også en av fôrene som kan føre til infeksjon og sykdom.

Dersom du ønsker å fôre med levende røde mygglarver anbefaler jeg deg å kjøpe de fra en aktør du har tillit til. 

Hvilke akvariefisk kan fôres med røde mygglarver?

Røde mygglarver er kjent som det ultimate fôret fordi 99% av akvariefisk spiser dem.

Selv om de er rike på jern og protein, mangler de andre essensielle aminosyrer, mineraler og vitaminer som fisken din trenger for å holde seg frisk og formere seg. De bør ikke brukes som en fullstendig diett, men heller som et tilskudd til den vanlige dietten, som vanligvis består av flakfôr eller pellets.

Fordi røde mygglarver inneholder så mye protein passer de utmerket for fisk som kampfisk, og levendefødere som guppy og molly. Dette er en populær mat for diskus og maller.

Hvor ofte bør jeg fôre?

Hvor ofte du bør fôre akvariefisk med røde mygglarver avhenger av en rekke faktorer, inkludert størrelsen på fisken, alderen, og aktivitetsnivået. Generelt bør fisk fôres med røde mygglarver som en del av en balansert og variert diett, og ikke som eneste fôrkilde.

For de fleste akvariefisk kan det være tilstrekkelig å fôre dem med røde mygglarver en eller to ganger i uken. Dette kan være spesielt viktig for fisk som er i aktiv vekst, da røde mygglarver kan bidra til å tilføre de næringsstoffene de trenger for å vokse og utvikle seg.

Dersom du forsøker å drive opprett på fisk kan det være lurt å fôre daglig med røde mygglarver i en periode.

Biter røde mygglarver?

Noen arter innefor røde mygglarver kan bite. Dersom du fôrer med levende røde mygglarver kan det derfor være lurt å ha på seg et par tynne hansker. For fryste eller frystørkede er dette selvfølgelig ikke et problem.

Konklusjon

Røde mygglarver er en god fôrkilde for en rekke akvariefisk og reptiler. De finnes i forskjellige former, inkludert frysetørket, levende, og fryste, og kan enkelt kjøpes fra fysiske akvariebutikker eller bestilles på nettet. Hvis du vurderer å fôre dine akvariefisk med røde mygglarver, kan det være lurt å undersøke hvilken type som passer best for dine behov og preferenser. 

Det er også viktig å huske på at røde mygglarver ikke bør være eneste fôrkilde for dine fisk, men heller en del av en variert og balansert diett. Ved å følge anbefalingene for fôring av dine akvariefisk, kan du sikre at de får de næringsstoffene de trenger for å vokse og trives.

Dyreplaneten
Logo