Akvariesalt – Når og hvordan du bør bruke det

Akvariesalt kan brukes både for å øke saliniteten i vannet for brakkvann- og saltvannskar, men det er kanskje enda hyppigere brukt som medisin mot parasitter, bakterier og sopp. 

Men når bør man egentlig bruke akvariesalt? Og hvor mye bør man bruke? 

Akvariesalt bør brukes i doseringer fra nivå 1 til 3, og bare gradvis økes dersom det ikke ser ut til at symptomene blir svakere. Du må også være forsiktig med å bruke mye salt med akvarieplanter og maller i karet ditt, da selv mindre doser kan være dødelig.

Hvordan fungerer akvariesalt?

Akvariesalt fungerer mot bakterier, parasitter og sopp ved at drar ut væske av disse mikroorganismene. Fordi de er mye mindre enn fisk, som tross alt har mye lagret vann, ender oftest plagene med å dø først. Noen mikroorganismer kan derimot stå i mot salt, så det vil ikke være en helt sikker løsning. I de fleste sykdomstilfeller vil det derimot kunne fungere fint å medisinere med akvariesalt.

Bør jeg bruke salt for å forebygge?

Det er ikke anbefalt å bruke salt regelmessig for å forebygge, på samme måte som det ikke er anbefalt å bruke antibiotika for mennesker hver dag for å forebygge mot sykdom. 

Ja, saltet vil drepe en god del mikroorganismer, men det kan også svekke fisken. I tillegg vil de parasittene, bakteriene eller soppen som faktisk klarer å motstå saltbarrieren være svært motstandsdyktig og vil dermed kreve en mye høyere dose akvariesalt. 

Akvariesalt er ofte en velfungerende metode mot sykdom, men det bør ikke brukes hele tiden.

Slik bruker du akvariesalt som medisin

Salt kommer i alle mulig forskjellige varianter og størrelser. De fleste fungerer, som for eksempel havsalt. Hold deg dermot borte fra vanlig bordsalt som er tilsatt med jod. 

Nivå 1

Legg til 2,5 teskjeer med salt per 10 liter med vann. Du kan legge til saltet rett i karet hvis du ønsker det, men de fleste velger å blande det ut i en liten kopp med vann først. 

Dette nivået med saltbehandling vil de aller fleste fisk tåle med svært få unntak. Selv om det ikke vil være nok til å behandle seriøse tilfeller, kan det hjelpe mot mildere bakterielle- og soppinfeksjoner.

En av måtene det gjør det på er ved å irritere slimfrakken til fisken, som vil øke produksjonen og dermed stenge ute mindre sterke parasitter og mikroorganismer.

La fisken din være i vannet i 4-5 dager og øk deretter til neste nivå om du ikke ser noe forbedring.

Nivå 2

Legg til 3,5 teskjeer med salt per 10 liter med vann. Dette nivået med salt i vannet klarer å bekjempe sterkere parasitter og mikroorganismer. For eksempel holder det som regel med dette nivået når du skal behandle hvitprikk, selv om du i enkelte tilfeller må opp på nivå 3.

Hold fisken din på nivå 2 i 10 dager så fremt du ikke ser at symptomene blir verre. Hvis det ser ut til å bli verre etter at det har gått 5 dager bør du øke dosen med akvariesalt igjen.

Nivå 3

Hvis medisiner og lavere dosering av salt ikke har noen effekt er det på tide å gå til nivå 3. Da øker du i så fall dosen til 5 teskjeer med salt per 10 liter med vann. 

Dette salinitetsnivået bør kunne fjerne de fleste parasitter, bakterier og sopp, men vær oppmerksom på at det vil være farlig for fisk uten skjell. Dette gjelder for eksempel maller.

Danioer, tetraer, levendefødere og de fleste ciklider klarer seg som regel greit på dette nivået i en periode.

Husk at salt ikke går vekk automatisk, så du er nødt til å redusere saltnivået i karet ditt ved å gjøre vannbytter. Du må også passe på at saltnivået kan bli enda høyere dersom du ikke fyller på karet ditt ettersom vann fordamper.

Om du gjør vannbytter under en behandling må du sørge for å legge til en passende mengde salt i karet. Er du på nivå 1 når du gjør et vannbytte på 20 % i et kar på 100 liter, må du tilsette 5 spiseskjeer salt.

Hvor lenge du bør bruke akvariesalt

Ha salt i vannet helt til fiskene dine ikke har noen symptomer lenger. For noen kan det ta 4-5 dager, for andre kan det ta 10-15 dager. 

Mot slutten av behandlingen gjør du et vannbytte på 20-30 % uten å tilsette salt i det nye karet. Deretter observerer du hva som skjer i én uke.

Om sykdommen ikke kommer tilbake kan du gjøre et ytterligere vannbytte på 20-30 % uten å tilsette salt og vente nok en uke. 

Dersom sykdommen nå kommer tilbake må du øke nivået med salt igjen. Dette kan skje dersom bare en liten del av parasittene, soppen eller bakteriene overlever. Enten ble de ikke holdt lenge nok i salt, eller så var ikke saltnivået høyt nok.

Hvis fiskene holder seg friske er sykdommen borte. 

Salt for fisk i karantene?

Det er lurt å bruke nivå 1 for saltbehandling for akvariefisk i karantene i to uker før du plasserer de i hovedkaret ditt. Dette bør eliminere rundt 60 % av potensielle sykdommer.

Konklusjon

Selv om medisiner kan virke som det letteste, er akvariesalt en fantastisk metode å kvitte seg med både mystiske sykdommer og parasitter, samt kjente problemer med hvitprikk. Dette gjelder spesielt nå som land prøver å unngå bruk av antibiotika som mye som mulig.

Dyreplaneten
Logo