12 fantastiske ciklider til akvariet (med bilder)

Det er ikke uten grunn at ciklider er noen av de mest populære fiskene blant de mest ivrige i hobbyen. Ikke bare er de vakre, fargerike fisk, men de byr også på en del utfordringer som gjør at man vokser som akvarist. 

På denne siden ser vi nærmere på 12 ciklider som kan passe i ditt akvarium. Her finner du noen fredelige, men de aller fleste har det vanlige aggressive temperamentet ciklider er så kjent for.

1. Sommerfuglciklide

Sommerfuglciklide er en fantastisk ciklide som kan passe i en rekke kar. Ikke blir denne ciklider bare 7 cm lang, men den er også en av de aller mest fredelige ciklidene. Det betyr at du kan holde de med en rekke andre arter. 

Noen eksempler på fisk som kan passe med sommerfuglciklide er blant annet stimfisk som rødmunntetra, neontetra og stjernedanio. 

Kampfisk kan være et annet alternativ, men det vil kreve at forholdene blir lagt godt tilrette.

Ved siden av at den kan plasseres med en rekke andre arter er den relativt enkel å holde, samtidig som du ikke trenger et kar på mer enn 60 liter.

Sommerfuglciklide trenger følgende forhold i karet:

 • Temperatur: 24-28°C
 • pH i vannet: 5,5-7,0
 • Hardhet: 2-12 gh

2. Regnbueciklide

Igjen kommer vi til en av få fredelige ciklider på denne listen. Regnbueciklide blir opptil 9 cm lang, og er derfor en ganske så lite ciklide. Det betyr at den kan få plass i så små akvarier som 80 liter.

At den er ganske fredelig betyr ikke at du kan plassere den med hvilke som helst andre fisk. Likevel vil du ha mange flere alternativer enn en del andre ciklider.

Regnbueciklide trenger følgende forhold i karet:

 • Temperatur: 25-29°C
 • pH i vannet: 5,5-7,0
 • Hardhet: 1-10 gh

3. Sebraciklide

Denne stripede cikliden kan være er definitivt ikke like fredelig som hverken sommerfuglciklide eller regnbueciklide. Selv om sebraciklide ikke blir mer enn 15 cm lang, vil du ha få alternativer utenom andre ciklider.

Heldigvis står den på sitt, så selv om den er mye mindre enn for eksempel jack dempsey og gullsøm kan de potensielt fortsatt holdes i samme kar.

Ettersom denne arten er noe større enn ciklidene vi snakket om ovenfor bør du i det minste ha et kar på 120 liter om du ønsker å holde denne, og selvfølgelig mer dersom du vil ha mange fisk i karet ditt.

Sebraciklide trenger følgende forhold i karet:

 • Temperatur: 23-32°C
 • pH i vannet: 7,0-8,0
 • Hardhet: 5-20 gh

4. Prinsessen av Burundi

Prinsessen av Burundi er en vakker ciklide. På tross av at den ikke passer med altfor mange arter, er dette en fantastisk mulighet til å lage et artskar. Prinsessen av Burundi tar nemlig veldig godt vare på yngelen sin, og både forholdrene og eldre yngel tar vare på de minste. Potensielt kan du derfor ha 3, 4 eller flere generasjoner i karet samtidig.

Hvis du vil holde Prinsessen av Burundi i et artskar hvor de formerer seg bør du gå for minst 150 liter, selv om 200 liter vil gjøre at du kan få enda flere fisk. Denne arten stopper nemlig med å formere seg om karet blir for fullt, eventuelt kan de potensielt begynne å spise yngel dersom det er lite plass.

Prinsessen av Burundi trenger følgende forhold i karet:

 • Temperatur: 23-27°C
 • pH i vannet: 7,5-9,0
 • Hardhet: 9-19 gh

5. Scalare

Scalare er definitivt en av de mest populære ciklidene i hobbyen, om ikke en av de mest populære fiskene generelt. Kanskje ikke så rart, da de tross alt er både vakre og relativt enkle å holde.

Denne arten trenger heller ikke et altfor stort akvarium, selv om du i det minste bør velge et på 160 liter.

Som de fleste ciklider er scalare relativt aggressiv, men kan fortsatt holdes med en rekke andre arter. Noen eksempler på fisk du kan holde sammen med scalare er diskus, ancistrus, platy, sommerfuglciklide og større tetraer.

Husk at scalare har et langt slør og må derfor ikke holdes sammen med kjente finnenappere. 

Scalare trenger følgende forhold i akvariet:

 • Temperatur: 24-28°C
 • pH i vannet: 6,0-7,5
 • Hardhet: 3-10 gh

6. Rød Zebra

Rød zebra er kanskje en av de mindre kjente ciklidene på denne listen. Ikke bare det, men de er også av fiskene her som spiser mest plantefôr. Her vil du være nødt til å fôre rikelig med alger, samt supplementere med frossen- og levendefôr innimellom.

Selv om rød zebra er glad i alger betyr ikke det at den automatisk er fredelig, dette blir nemlig fortsatt sett på som en relativt aggressiv ciklide.

Pass derfor godt på hvilke arter du holder den 13 cm lange malawi fisken med. 

Rød zebra bør forøvrig ha et akvarium på minst 200 liter.

Cikliden trenger følgende forhold i akvariet:

 • Temperatur: 22-26°C
 • pH i vannet: 7,5-8,5
 • Hardhet: 8-19 gh

7. Diskus

Diskus har en noe uvanlig form på kroppen sin akkurat som scalare. Til gjengjeld har den derimot fantastiske farger, spesielt om de blir tatt godt vare på i akvariet.

Diskus trives aller best alene, men du kan naturligvis holde andre arter med den også. Den er relativt aggressiv, men kan også bli utsatt for aggresjon.

Pass på at du ikke justerer på vannverdiene på grunn av at du ønsker å holde andre fisk sammen med diskus. Det vil være mye bedre om du finner fisk som passer deres vannverdier, da de er ganske så skjøre.

Når det kommer til akvarium trenger de i det minste 200 liter, og må holdes i en stim på helst 4-6 diskuser eller flere. Denne fisken blir opptil 20 cm lang så det vil kreve et større kar dersom du ønsker å holde mange av de.

Discus trenger følgende forhold i akvariet:

 • Temperatur: 28-30°C
 • pH i vannet: 6,5-7,6
 • Hardhet: 6-13 gh 

8. Blå acara

Blå acara er nok en ciklide med fantastiske farger. Denne kommer i blå, derav navnet. 

Fisken blir opptil 20 cm lang og er nok en ciklide som er relativt fredelig under de rette forholdene. Det åpner naturligvis for litt flere akvarievenner. 

Selv om den er fredelig er den en av få ciklider som ofte kan stå på sitt mot større og mer aggressive ciklider som jack dempsey og gullsøm

For å trives bør blå acara være i et akvarium på minst 200 liter.

Blå acara trenger følgende forhold i akvariet:

 • Temperatur: 22-27°C
 • pH i vannet: 6,0-7,5
 • Hardhet: 5-20 gh

9. Oscar

Oscar er en ciklide med masse personlighet. Det har den derimot av aggressivitet også, så det er sjeldent lurt å holde denne 35 cm store cikliden med mange andre fisk. Likevel er de aller fleste eiere av oscar svært fornøyde med kjøpet sitt. 

Bare husk at dette er en langtidsforpliktelse ettersom oscar kan bli opptil 15 år under gode forhold.

Oscar trenger følgende forhold i akvariet:

 • Temperatur: 23-27°C
 • pH i vannet: 6,5-7,5
 • Hardget: 5-20 gh

10. Jack Dempsey

Jack Dempsey har fått navnet sitt fra den berømte bokseren ved samme navn. Da skjønner du kanskje fort at dette er snakk om en ganske så aggressiv ciklide. Ikke bare har den temperamentet til den berømte bokseren, men også kjeven.

På tross av å være oppkalt etter en bokser må Jack Dempsey sies å være en fantastisk fin fisk. Du må derimot være oppmerksom på hvilke fisk du holder med den. Andre store ciklider som blå acara, gullsøm og sebraciklide er noen alternativer.

Fordi Jack Dempsey blir opptil 25 cm lang må den i det minste holdes i et akvarium på 350 liter.

Jack Dempsey trenger følgende forhold i akvariet:

 • Temperatur: 23-30°C
 • pH i vannet: 7,0-8,0
 • Hardhet: 9-20 gh

11. Gullsøm

Gullsøm er kanskje den mest aggressive av ciklidene på denne listen, og du må være svært forsiktig med hva du holder i samme kar. Ikke vær overrasket når jeg sier at denne fisken kalles for “Green Terror” på engelsk.

På tross av sin aggressivitet kan den fungere med flere andre ciklider. Det kan være greit å ha flere individer som Jack Dempsey, blå acara osv. for at aggresjonen skal bli fordelt over flere.

Når man holder såpass aggressive fisk som ciklider er det også viktig at man alltid har en plan b. Du vet nemlig aldri når noe kan gå galt.

Denne arten blir opptil 25 cm lang og trenger derfor et akvarium på minst 350 liter.

Gullsøm trenger følgende forhold i akvariet:

 • Temperatur: 20-25°C
 • pH i vannet: 6,5-8,0
 • Hardhet: 5-20 gh

12. Flowerhorn ciklide

Flowerhorn ciklide er en fisk det er delte meninger om. Den er nemlig sterkt avlet fram i hobbyen, ikke bare for å få  de riktige fargene, men også for å få den store kulen i panna. 

For flowerhorn entusiaster er dette den mest fantastiske fisken i hobbyen, og mange har glede å ha bare én av disse fiskene i et akvarium.

Flowerhorn trenger forresten et akvarium på minst 350 liter da den potensielt kan vokse til å bli opptil 30 cm, om ikke større.

Videre trenger flowerhorn ciklide følgende forhold i akvariet:

 • Temperatur: 24-28°C
 • pH i vannet: 7,0-8,0
 • Hardhet: 8-16 gh

Konklusjon

Når har du fått 12 forslag til ciklider du kan ha i akvariet ditt. Er du klar til å velge deg en eller flere ciklider? 

For en nybegynner kan det kanskje være lurt å velge noen av de mer fredelige artene. Som for eksempel sommerfuglciklide, regnbueciklide og blå acara. 

Du vil helt sikkert også trives veldig godt med et artskar med Prinsessen av Burundi.

Om du virkelig har lyst til å få “ciklide-opplevelsen” kan du derimot velge å gå for de mer aggressive artene. Kanskje du har lyst til å prøve å holde gullsøm, Jack Dempsey, blå acara og sebraciklide sammen? 

Uansett hva du velger, ønsker jeg deg masse lykke til, og husk å lese deg godt opp før du bestemmer deg.

Dyreplaneten
Logo