Rød zebra: Guide til hold og stell

Rød zebra er en vakker, middels stor ciklide som ikke trenger et altfor stort akvarium. Som mange andre ciklider er den derimot aggressiv, så pass på at du leser nøye gjennom denne guiden før du går til innkjøp av en rød zebra.

Kort fakta om rød zebra

Vitenskapelig navnPseudotropheus estherae
FamilieCichlidae (Ciklider)
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 8 år
StørrelseOpptil 13 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietHele
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Rød zebra har ikke striper som du kanskje skulle tro, i stedet har den en sterk oransje drakt som ser fantastisk ut i akvarier. De blir sjeldent mer enn 13 cm lange, hvor noen individer blir et par cm kortere.

Det kan være vanskelig å skille kjønnene bare basert på fargen, da den kan endre seg. Når de er voksne vil du derimot kunne se det på analfinnen. Her har hannen flere egg-lignende spotter enn hunnen. Hannen har som regel 4-7, mens hunnen har 0-3.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur22-26°C
pH i vannet7,5-8,5
Hardhet (GH)8-19

Plassering og størrelse på akvarium

Rød zebra vil utnytte hele akvariet, men vil som regel hovedsakelig befinne seg i bunn- og midtsjiktet. 

Rød zebra kan klare seg fint i et akvarium på 200 liter, men hvis du vil ha litt flere muligheter når det kommer til akvarievenner gjør du lurt i å oppgradere til minst 300 liter.

Videre bør de lav til middels strøm, men fortsatt et sterkt filter som gir rikelig med oksygen til vannet.

Planter og innredning

Rød zebra er ikke avhengig av å ha akvarieplanter i karet, men vil sette pris på rikelig med steiner og drivved. Du kan naturligvis benytte deg av planter, men ciklider er som kjent glad i å rote i bunnlaget, noe som kan føre til at plantenes røtter blir revet opp. Hvis du har lyst på planter kan du bruke falske, eller sikre de ved hjelp av for eksempel potter.

De er også glad i huler, så sørg for å ha noe av det eller i det minste overheng.

Når det kommer til bunnlaget bør det bestå av enten fin sand eller fin grus for at rød zebra ikke skal skade seg når de graver rundt. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Når det kommer til temperaturer trives de godt i alt fra 22 til 26 grader celsius. Hold deg gjerne i midten til det øvre sjiktet av dette spekteret. En temperatur i vannet på 24 til 26 grader vil for eksempel passe de godt.

Fordi de er fra innsjøer i Afrika er de vant til en ph noe over nøytral. Prøv i det minste å holde vannet på en ph på minst 7,5, men gjerne et sted mellom 7,8 og 8,2. 

Videre trenger de en del hardhet i vannet der gh bør ligge på mellom 8 og 19.

Hvis du trenger å øke både gh og ph kan du for eksempel legge til noe knust korall i karet.

Husk at du også må passe på verdier som nitrat, nitritt og ammonium. Nitrat bør være på under 20 ppm, mens nitritt og ammonium bør være ikke-eksisterende. Et godt filter, vannbytter og slamsuging vil sørge for å holde disse verdiene lave.

Én eller flere rød zebra

Det er flere strategier til å holde rød zebra. Du kan fint ha en alene med andre ciklider, men de går også bra sammen. Det eneste du må huske på er at hannene kan være noe aggressive mot hverandre, og du bør derfor sørge for at hver hann i det minste har tre til fire hunner.

Med andre fisk

Igjen er det flere strategier rundt hold av rød zebra. Noen velger å ha rikelig med plass i akvariet, slik det er mulig å unngå territoriene for den andre fisken. Andre velger å nærmest overfylle karet med ciklider, slik at aggressiviteten blir fordelt på flere. 

Begge disse strategiene kan fungere fint, men uansett kan det være lurt å oppgradere fra et 200 liters kar til 300 liter. Det er også alltid viktig at du har en plan b når du holder aggressive ciklider.

Noen forslag til fisk som passer godt med vannverdiene rød zebra trenger er:

Reker vil være et dårlig alternativ å holde sammen med rød zebra. Det gjelder både kirsebærreker, amanoreker og alle andre reker. 

Hvis du klarer å innrede karet ditt slik at kun reker klarer å komme til, vil du potensielt kunne klare å etablere en koloni likevel, men det er ingen tvil om at enkelte reker vil bli spist.

Fôring

I motsetning til mange andre malawi ciklider trenger rød zebra ikke bare animalsk protein, men også en del plantefôr. I naturen spiser de nemlig mye plakton ved siden av forskjellige virvelløse dyr. 

Kostholdet deres kan derfor bestå av både spirulina og andre alger, flakfôr og pellets, samt frossen- og levendefôr som røde mygglarver og lignende. 

Dietten til rød zebra bør i det minste bestå av 50 % alger (eller annen plantemateriale), men de har også godt av en del animalsk protein. Sørg derfor for å kombinere forskjellige fôrtyper.

Som vanlig må du passe på at du ikke overfôrer ciklidene dine. Gi de bare det de klarer å spise opp i løpet av to-tre minutter, to ganger om dagen.

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker å få yngel på rød zebra bør en hann holdes sammen med en harem av hunner. Gjerne tre til fire hunner sammen med en hann.

Om du vil at yngelen skal vokse opp bør du i tillegg holde bare rød zebra i karet, eller helst ta ut hunnen og plassere hun i et 40 liters kar eller større etter at hun har tatt eggene i munnen.

Denne arten er nemlig en munnruger, som betyr at den beskytter eggene ved å holde inne i sin egen munn. I løpet av denne tiden vil ikke hunnen spise noe særlig, så det er viktig at du fôrer henne opp rikelig i forkant.

For å stimulere til lek kan du gjør et vannbytte (gjerne med litt kaldere vann) da dette ser ut til å hjelpe for flere.

Hannen vil gjøre en parringsdans og lokke henne til territoriet sitt. Dette kan være en hule eller bare en grop han har gravet i sanden.

Etter at eggene er lagt og hannen har gytet over de vil hunnen ta de inn i munnen sin og passe på de til de klekkes. Dette tar som regel rundt tre uker.

Når yngelen blir frittsvømmende kan du fôre med artemia eller mikroorm. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo