Komplett guide til hold av Prinsessen av Burundi

Prinsessen av Burundi (Neolamprologus brichardi) er en elegant, vakker akvariefisk fra Tanganyikasjøen i Afrika. De kan passe perfekt til et artskar, der både voksne og yngre søsken vil passe på yngelen til den vokser opp.

Ikke bare det, men Prinsessen av Burundi er også ganske enkel å holde. Bare sørg for å lese gjennom denne guiden, så vil du allerede da være godt på vei.

Kort fakta om Prinsessen av Burundi

Vitenskapelig navnNeolamprologus brichardi
FamilieCichlidae (Ciklider)
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 9 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet150 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Det er ikke store forskjeller mellom hanner og hunner blant denne arten, men om du tar en nærmere titt på rygg- og halefinnene vil du se at disse er noe lenger for hannene.

Prinsessen av Burundi er en relativt liten, men fantastisk vakker akvariefisk som blir opptil 9 cm lang.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter150 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet7,5-9,0
Hardhet (GH)9-19

Størrelse og plassering i akvariet

Hvis du skal ha en enkelt prinsesse i akvariet ditt holder det fint med et kar på 100 liter, men om du går til innkjøp av et par, og ønsker at de skal formere seg og få søte små fisker, bør du velge et kar på mellom 150 og 200 liter.

Fordi Tanganyikasjøen (der Prinsessen av Burundi opprinnelig kommer fra) er rik på oksygen, er det viktig at du installerer et kraftig filter. Samtidig må du sørge for at det ikke er for mye strøm i vannet, ettersom de tross alt kommer fra en innsjø. 

I hovedsak vil Prinsessen av Burundi befinne seg i bunn-og midtsjiktet.

Planter og innredning

I Tanganyikasjøen lever Prinsessen av Burundi på grunnene med steiner som danner huler og diverse planter. 

I akvariet bør du prøve å imitere dette. Bygg huler på en eller annen måte, enten om det er med stein eller om det er med å kjøpe dekorative huler du finner på dyrebutikken.

Videre trives Prinsessen av Burundi både med vanlig planter og flyteplanter, bare sørg for at de har god nok plass til å svømme på.

Bunnlaget i Tanganyikasjøen er hovedsakelig sand, så å gå for en lys sand vil være en sikker vinner.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Før du går til innkjøp av denne arten bør du vite hvordan du kontrollerer vannverdiene, og du bør allerede ha erfaring om hvordan du tester disse.

Temperaturen i vannet er kanskje det letteste, og bør ligge på mellom 23 og 27 grader celsius. Det mest ideelle vil nok derimot være å holde den stabilt et sted mellom 23 og 25, da helt opptil 27 grader kan være noe varmt.

Det er derimot ved pH Prinsessen av Burundi skiller seg ut sammenlignet med de fleste akvariefisk. De tåler nemlig en pH på mellom 7,5 og 9. Et ganske stort spekter, men kanskje ikke der vi er vant til å se det. Hvis du bare holder denne arten i et kar bør du sikte på 8,0-8,3. Om du ønsker å holde de med andre fisk vil det være mer naturlig å sikte på en pH på mellom 7,5 og 7,8.

Videre foretrekker Prinsessen av Burundi relativt hardt vann. Her må du sørge for at hardheten i vannet er på mellom 9 og 19 gh.

Til slutt er det alltid viktig at du regelmessig tester vannverdiene for nitritt, nitrat og ammonium.

Én eller flere av Prinsessen av Burundi

En prinsesse kan klare seg alene, men de går veldig godt i par, og det å se foreldrene oppdra yngel til voksne fisk kan være en fantastisk opplevelse.

Med andre fisk

Det vanskeligste med å holde Prinsessen av Burundi sammen med andre fisk er at vannet er nødt til å være såpass basisk med en pH på minst 7,5, men helst 8,0-8,5. 

Her er det ikke altfor mange alternativer. Du kan prøve deg på sølvsøm, golden og acei som alle liker seg i mer basisk vann. Ildbuk liker det samme vannet, men kan vokse til å bli opptil 17 cm, som kanskje er litt stort.

Andre forslag til akvariefisk som trives i ph på 7,5 eller høyere er:

Du må også tenke deg om to ganger dersom du håper at prinsessene dine skal få yngel. Da er det i så fall det aller letteste å holde seg til én art, eller i det minste ikke gå for noe annet enn en algeeter eller små stimfisk.

Fôring

Prinsessen av Burundi er en kjøtteter, så kostholdet er nødt til å samsvare med det. Noe flakfôr og/eller pellets går fint, men hoveddelen av kostholdet bør bestå av frossen- og levendefôr. Frysetørket fôr fungerer også fint ettersom denne prosessen bevarer de nødvendige vitaminene og mineralene i fôret.

Fôr med alt fra røde mygglarver til mikroorm og noe flakfôr eller pellets.

Pass på at du ikke fôrer mer enn de klarer å spise opp i løpet av to minutter, to ganger om dagen.

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på Prinsessen av Burundi kan være fantastisk uansett om du har planer om å selge eller bare ønsker å få flere fisk. Ikke bare er det lett, men det er også enormt tilfredsstillende å se flere generasjoner av arten i et kar.

Hvis du har lyst til å få en stor gruppe prinsesser er bør velge å ha et artskar, eller i det minste være veldig forsiktig med andre fisk. Fisk som ancistrus sp. kan fungere, selv om de helst ikke bør ha en ph på over 7,5.

Hvis målet er en koloni av disse er det aller enkleste å holde seg til denne arten. 

Karet bør inneholde det samme som de ellers foretrekker. Men i tillegg bør du sørge for at det er rikelig med steiner (og huler), da de gjerne legger eggene sine her, eller direkte på bunnlaget. Bunnlaget bør forøvrig være av sand og du bør legge i litt javamose eller noe lignende for yngelen.

Prinsessen av Burundi er fantastisk flink til å ta vare på både eggene og yngelen sin. Faktisk vil til og med yngre fisk ta vare på sine yngre søsken også, lenge før de har vokst seg til full størrelse.

Med andre ord kan du potensielt ha mange generasjoner av Prinsessen av Burundi i karet ditt på en gang.

For å starte kolonien er alt du trenger en hann og en hunn.

Når eggene er blitt lagt vil de hunnen passe på de, mens hannen forsvarer området rundt hulen. 

Eggene klekker i løpet av 2-3 dager, før yngelen bli frittsvømmende etter omtrent en uke. 

Foreldrene vil hjelpe til med å fôre yngelen, men for optimal suksess bør du fôre med infusorier i tillegg til det andre fôret 3-4 ganger om dagen.

Etterhvert kan du gå over til artemia og mikroorm.

Vær oppmerksom på at de etterhvert kan spise deler av yngelen, eller rett og slett legge færre egg. Dette skjer som regel kun hvis det er for lite plass i akvariet for å få mer yngel. Hvis du ønsker en stor koloni av Prinsessen av Burundi på alt fra 10 til 30 individer, bør du gå for et akvarium på minst 200 liter, men gjerne også 250 liter.

Alternativet vil være å flytte over yngelen etterhvert som det blir for mange, gi bort eller selge noen individer dersom du har noen villige kjøpere.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo