En komplett guide til hold av platy

Platy kan være en perfekt fisk for både nye og erfarne akvarister. Den lille selskapsfisken er hardfør, og så lenge du gjør noen undersøkelser før du starter bør du ha få problemer med å holde de. I denne guiden kan du lære alt du trenger før du begynner.

Kort fakta om platy

Vitenskapelig navnXiphophorus maculatus
FamiliePoeciliidae
Andre navnMikke Mus-platy,Korallplaty
Stammer fraMellom-Amerika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 6,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Platyer er fantastiske akvariefisk som kommer i en rekke forskjellige farger. Det er en relativt liten selskapsfisk som kan vokse til å bli opptil 6,5 cm lang. Men det er mer vanlig at de blir rundt 5 cm lange.

En platy hann

Det er relativt enkelt å se forskjell på hanner og hunner. Spesielt når de er voksne. Hannen har et genopodium under buken. Dette er kjønnsorganet til hannen.

Hunnen er også noe rundere enn hannen, noe som gjør at hannen ser mer strømlinjeformet ut. Hunnen har i tillegg en rundere gattfinne.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur20-26°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)7-30

Plassering i akvariet

Platyer trives i topp- og midtsjiktet sammen i en stim i en rolig strøm av vann uten for mye bevegelse i karet.

Størrelse på akvarium

Med platyer trenger du ikke å gå til innkjøp av et fryktelig stort kar, men 60 liter er likevel å anbefale. Spesielt ettersom de kan formere seg raskt.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Platyer er relativt hardføre fisk og kan tåle en rekke vannverdier. De foretrekker derimot ikke surt vann, så hold pH nøytral eller opptil 8,0. 

Videre klarer platyer seg best med vanntemperaturer på mellom 20 og 26 grader celsius. Bare sørg for å holde så stabile som mulig.

En av de viktigste tingene du må være oppmerksom på når du kjøper platy er at de ikke liker bløtt vann. De fleste har bløtt vann i springen, og du må derfor øke hardheten i vannet selv.

Du har flere muligheter til å øke hardheten i karet ditt. Det letteste er kanskje å kjøpe GH-salt i en dyrebutikk. Alternativt kan du kjøpe sepiaskall og legge det i karet, som for eksempel gis til fugler. 

Sørg for at du måler GH regelmessig. Platyer foretrekker at GH er mellom 7 og 20. Men gjerne hold hardheten i vannet over 10.

Dette er viktig å opprettholde selv etter vannbytter.

Én eller flere platy

Gå definitivt til innkjøp av flere platyer. Dette er en stimfisk som trives i grupper, og vil føle seg mye mindre stresset med flere av sin egen art. Du bør derfor ha minst fem individer i karet ditt, selv om 10 hadde vært enda bedre.

Platyer er ikke aggressive fisk, men hannene kan være seksuelt aggressive. De vil stadig jage hunnene og prøve å parre seg. 

Derfor er det viktig at du har flere hunner enn hanner, og gjerne tre til fire hunner for hver hann om det er mulig. Hvis du har for mange hanner i forhold til hunner kan hunnene rett og slett dø av utmattelse.

Platyer kjøpt fra dyrebutikken har en generelt høy dødelighet. Innimellom så høy som opptil 50 %. Du bør derfor kjøpe flere enn du planlegger å holde i karet.

Heldigvis har yngelen en mye bedre overlevelsesrate, og etter et par generasjoner vil du ha fisk som er perfekt for karet ditt.

På grunn av dette kan det faktisk være lurere å kjøpe platyer fra private oppdrettere i stedet for dyrebutikker.

Med andre fisk

Corydoras Trinilleatus

Platyer er svært fredfulle fisk som kan bli holdt med en rekke andre små og fredelige akvariefisk. Du kan for eksempel ha en stim med blodfinnetetra, neontetra, kileflekkrasbora, sebrafisk eller metallpansermaller.

Det er verdt å merke seg at man ikke bør holde platy sammen med sverddragere, ettersom disse artene kan parre seg på tvers og få hybrider. Det gjelder forsåvidt for hele Xiphophorus-slekta.

Planter og innredning i akvariet

Platyer befinner seg som regel i topp- og midtsjiktet og har ingen behov når det kommer til bunn. De liker derimot et godt plantet kar. Gjerne levende planter, men om du ikke er klar for det kan du benytte deg av kunstige. 

Fôring

I naturen er platyer altetere. Her spiser de alger og plantemateriale de finner, i tillegg til å spise larver, fiskeegg, insekter, yngel og andre små dyr. 

I akvariet spiser de det meste de får servert. Alt fra flakfôr til pellets, frossenfôr og levendefôr går rett ned. 

Når det er tid for fôr vil de ikke stå og vente på maten. De kommer svømmene med en gang fra hele karet med en gang fôret treffer vannoverflaten.

Gi de så mye de klarer å spise i løpet av 2 minutter, 2-3 ganger om dagen.

I naturen er det ikke alltid tilgang på mat, og om platyene dine går et par dager uten fôr vil de mest sannsynlig klare seg helt fint. Bare sørg for å fôre de godt før du reiser og når du kommer hjem igjen.

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker å få flere platyer, er det en av de enkleste artene å drive oppdrett på. Platyer er nemlig levendefødere, og i stedet for å legge egg, føder hunnene levende yngel. 

Som regel trenger du ikke å gjøre mye for at platyer skal formere seg. Om du har en hann og to hunner vil de fort bli gravide. I hvert fall så lenge de får nok med fôr og vannforholdene er gode.

Etter at hannen har befruktet hunnen vil hun være gravid i tre til fire uker. Hver hunn føler som regel mellom 20 og 40 yngel.

Du kan se at en platy er gravid ved den sorte flekken like bak magesekken. Noen fargevarianter av platy kan gjøre denne vanskeligere å se.

Noen hunner føder all yngelen på kort tid, men andre kan bruke flere dager.

Du kan også oppleve at hunnen holder igjen yngelen. I så fall kan det være noe feil med vannverdiene i karet ditt.

Så fremt du bare har platyer i karet ditt trenger du ikke å bruke et oppdrettskar. De voksne platyene kan spise noe av yngelen, men om du fôrer de godt vil de fleste overleve.

Andre fisk kan derimot spise mye av yngelen, og om du kun har ett kar bør du i det minste sørge for at karet er godt beplantet. På den måten har yngelen et sted å gjemme seg.

Platyer vokser raskt og bruker omtrent fire måneder på å bli kjønnsmodne. 

Allerede rett etter at de er født kan de spise knust flakfôr og infusorier. Men de vil alltid vokse raskere dersom du gir de næringsrikt levendefôr enn om du bare gir flakfôr.

Hvilken platy skal du kjøpe?

Platy er en av de aller mest populære artene i handelen. Derfor har det også blitt avlet opp en rekke forskjellige varianter av platy. I hovedsak krever de akkurat det samme som vanlig platy, selv om de kan se forskjellig ut:

  • Hifin. Platy med lengre finner enn vanlig, og da gjerne ryggfinner.
  • Mikke Mus. En stor sort flekk på halen med to mindre sorte flekker og ligner dermed på Mikke Mus, derav navnet.
  • Pintail. Har noe utvekst på halen og får dermed en ekstra hale på halefinnen.
  • Salt og pepper. Flekker over hele kroppen, som oftest sorte.
  • Tuxedo. En tydelig sort flekk midt på kroppen.
  • Twin Bar. Som regel sort striper på toppen og bunnen av halefinnen. Kan også komme i andre farger.
  • Variegated. En grunnfarge med mange flekker. Forskjellen mot salt og pepper-varianten er at det er både større områder og større flekker i variegated, men fortsatt mindre enn tuxedo.
  • Wagtail. Når platyen har én farge på kroppen og en annen på halen. Den aller mest vanlige kombinasjonen er sort hale og oransje kropp.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo